Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + procesor kina domowego - jest sens ?

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam system stereo ( taki jak "o mnie") i chcialbym rozbudowac go do malego kina domowego - posiadam projektor benq raczej budzetowy.

jako iz nie chce sie pozbywac mojego wzmacniacza bo jestes bardzo zadowolony na ampli kina domowego znalazlem cos takiego jak procesor kina domowego. np. yamaha DSP-E580. Ma on byc podpiety do wzmacniacza i rozdzielac dzwiek ktory powinien isc tylko na tylne kolumny.

- Jak sie cos takiego sprawdza ?

-jest sens kupowac takie urzadzenie ?

- jak podlaczcyc skoro w moim rotelu nie mam wejscia pre/main. Sprzedawca pisze ze wystarczy pod zwykle wejscie tuner czy aux i bedzie dzialac - mnie sie to dziwne wydaje.

bardzo prosze o pomoc.

Patrząc na wybór konkretnego procesora to budżet przeznaczony przez Ciebie na to urządzenie nie jest za wielki. Jeśli nie masz jakichś szczególnych wymagań, co do dźwięku to oczywiście możesz zakupić ten procesor, ale nie jest on najwyższych lotów i jakość dźwięku w porównaniu do Rotela będzie marna. Ktoś może napisać, że na tył w zupełności wystarczy takie coś jak DSP-E580 i jakaś super jakość w tylnych kanałach nie jest aż tak istotna, ale to jest błędne myślenie. Wysoka jakość jest niezbędna we wszystkich kanałach. Piszesz, że ma on napędzić tylko tylne kanały, a co będzie napędzać kanał centralny?

Spokojnie możesz podłączyć taki procesor pod wejście AUX.

Dziekuje za odpowiedz.

Domyslam sie wlasnie ze jakos nie bedzie powalajaca. Jednak tego procesora mam zamiar urzywac jedynie do ogladania filmow by stworzyc w miare przyzwoity efekt otaczajacego nas dzwieku. Do sluchania muzyki jest stereo i przy tym bym chcial zostac :)

Na kolumny robiace za tyly tez nie chce przeznaczyc duzych pieniazkow. Moze w przyszlosci jak efekt bardzo mi sie spodoba.

Kanal centralny - narazie nie jest planowany, nie wiem dlaczego ale jakos nigdy mnie nie przekonywala ta czesc kolumny - pewnie bardzo bledne myslenie bo nigdy nie slyszalem takiego efektu :). Jednak jakbym kupil to takze przez ten procesor kina bylby napedzany.

Mam jescze 1 pytanko. Czy ogladajac filmy nie na plyutach dvd .. w sensie kopie .. istnieje mozliwosc uzyskania "efektu 5.1". Czy ten procesor jest w stanie odroznic front od reszty( czyli dzwiek przestrzenny) ? czy takie cos jest mozliwe dopiero po zalaczeniu w dvd filmu z wypozyczalni czy kupionego ktory jest zrobiony w formacie 5.1 ?

Ten precesor to niestety zabytek. Nie ma żadnych dekoderów - ani Dolby ani DTS. Dlatego kosztuje tylko tyle. Kiedyś to urządzenie można było dumnie nazwać procesorem, ale dzisaj to tylko "uprzestrzenniacz". Podłączenie pod wejście AUX nie jest za dobrym rozwiązaniem - gałkę wzmacniacza trzeba wtedy przekręcić na maxa.

Jeśli kiedyś będziesz miał ochotę rozbudować stereo do kina, to chyba jedynym sensownym wyjściem pozostaje Yamaha DSP-E800. Sam użytkuję i długo nie zmienię.

Ten 580 ma Dobly Pro Logic. Z tego co czytalem to filmy na DTS jest bardzo malo jak narazie. Albo zle wyczytalem :).

A co z tym co pytalem wczesniej o filmach divx?

ten dsp 800 naprawde niezly klocek. Ale trzeba dac w granicach 600-700 zl. Narazie mnie na takie cos nie stac :x.

Filmy na DVD mają przeważnie ścieżkę Dolby Digital 2.0 lub 5.1 oraz (co prawda rzadziej) DTS 5.1. albo 6.1 Jeszcze rzadzej LPCM stereo.

Każdy odtwarzacz poradzi sobie z sygnałem Dolby, ale żebyś mógł usłyszeć ścieżkę DTS musiałby mieć wbudowany dekoder. Zdarza się tak tylko w wyższych modelach DVD.

Właśnie po to jest taki procesor DSP-E800.

Filmy divx też moga mieć dźwięk 5.1. Zależy jak ktoś zripował film z płyty DVD.

soulfly, 27 Sty 2010, 12:30

>Kanal centralny - narazie nie jest planowany, nie wiem dlaczego ale jakos nigdy mnie nie

>przekonywala ta czesc kolumny - pewnie bardzo bledne myslenie bo nigdy nie slyszalem takiego efektu

>:). Jednak jakbym kupil to takze przez ten procesor kina bylby napedzany.

Zasadność używania kanału centralnego w kinie domowym była już tu omawiana. Osobiście uważam, że głośnik centralny jest integralną częścią kina domowego i niezbędną.

>Mam jescze 1 pytanko. Czy ogladajac filmy nie na plyutach dvd .. w sensie kopie .. istnieje

>mozliwosc uzyskania "efektu 5.1". Czy ten procesor jest w stanie odroznic front od reszty( czyli

>dzwiek przestrzenny) ? czy takie cos jest mozliwe dopiero po zalaczeniu w dvd filmu z wypozyczalni

>czy kupionego ktory jest zrobiony w formacie 5.1 ?

Używając dekodera ProLogic można uprzestrzenić materiał 1.0 lub 2.0 do 5.1, jednakże, co podkreślił konradskala, ten procesor nie posiada dekoderów DD i DTS, i to jest wielki minus tego urządzenia. Każdy materiał zapisany w DD i DTS będzie dekodowany w tym procesorze przez dekoder ProLogic, co nie daje najlepszych rezultatów.

Ale jeśli chodzi Tobie tylko o uprzestrzenienie dźwięku to oczywiście to urządzenie sobie z tym poradzi, jednak jeśli oczekujesz od dźwięku czegoś więcej to niestety, ale musisz zmienić obiekt swoich zainteresowań.

konradskala, 27 Sty 2010, 13:17

>Filmy na DVD mają przeważnie ścieżkę Dolby Digital 2.0 lub 5.1 oraz (co prawda rzadziej) DTS 5.1.

>albo 6.1 Jeszcze rzadzej LPCM stereo.

Zwykle na DVD jest 5.1 AC3 (Dolby Digital) ... zdarza się też DTS 5.1 (rzadziej 6.1 a właściwie 5.1 z matrycowym dodatkowym kanałem) ... przy odrobinie pecha AC3 2.0. Nie widziałem do tej pory płyty DVD Video ze ścieżką LPCM.

>Każdy odtwarzacz poradzi sobie z sygnałem Dolby, ale żebyś mógł usłyszeć ścieżkę DTS musiałby mieć

>wbudowany dekoder. Zdarza się tak tylko w wyższych modelach DVD.

Każdy nieantyczny odtwarzacz potrafi wysłać surowe AC3/DTS przez SPDIF i każdy nieantyczny amplituner coś takiego zdekoduje.

Twierdzenie że do DTS potrzeba wyższego modelu odtwarzacza jest nie prawdziwe od lat.

Ja bym rozejrzał się za jakimś starym amplitunerem do KD, spełniałby funkcję owego procesora. Tylko czy nie za drogie urządzenia mają wyjście PRE-OUT 5.1?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

konradskala, 27 Sty 2010, 12:39

Podłączenie pod wejście AUX nie jest za dobrym rozwiązaniem - gałkę wzmacniacza

>trzeba wtedy przekręcić na maxa.

Wystarczy jak gałka będzie przekręcona do połowy. Trzeba tylko pamiętać o przekręceniu gałki w lewo po zakończeniu seansu filmowego.

Rozumiem, a który ampli z dts byscie polecili do 1000 zl(uzywany) ktory dobrze radzi sobie ze stereo ? jest jakis ?

albo jakis inny procesor dzwiekowy uzywany do 500zl ? :)

soulfly, 27 Sty 2010, 13:33

>Rozumiem, a który ampli z dts byscie polecili do 1000 zl(uzywany) ktory dobrze radzi sobie ze

>stereo ? jest jakis ?

A po co ma radzić sobie dobrze ze stereo skoro masz do tego wzmacniacz? Ważne aby miał Pre Out.

tomek93, 27 Sty 2010, 13:27

>Używając dekodera ProLogic można uprzestrzenić materiał 1.0 lub 2.0 do 5.1, jednakże, co podkreślił

>konradskala, ten procesor nie posiada dekoderów DD i DTS, i to jest wielki minus tego urządzenia.

>Każdy materiał zapisany w DD i DTS będzie dekodowany w tym procesorze przez dekoder ProLogic, co

>nie daje najlepszych rezultatów.

>

>Ale jeśli chodzi Tobie tylko o uprzestrzenienie dźwięku to oczywiście to urządzenie sobie z tym

>poradzi, jednak jeśli oczekujesz od dźwięku czegoś więcej to niestety, ale musisz zmienić obiekt

>swoich zainteresowań.

Szczerze to kupuje to głownie zeby ogladac filmy divX-owe. Tu raczej chyba dts nie jest potrzebny ?

Oczekuje od tego procesora, ze od czasu do czasu cos zabrzeczy za uchemm jakies drzwi, kroki czy pierdniecie :). Czy do takiego czegos pro logic wystarczy ?

co rozumiesz przez "jezeli od dzwieku oczekuejsz czegos wiecej" ?

>soulfly

DVD lub kompa podłączasz cyfrowo (przewodem optycznym lub koaksjalnym) do amplitunera, sygnał niskopoziomowy z jego (ampli) wyjść PRE-OUT L i R do wejścia AUX wzmacniacza stereo (połączonego z kolumnami L i R), do wyjść głośnikowych amplitunera podłączasz kolumny surround i centralną, et voila. No jeszcze subwoofer aktywny by się przydał, ale jeśli budżet ograniczony to po kolei, nie wszystko na raz. ;)

tomek93, 27 Sty 2010, 13:36

>soulfly, 27 Sty 2010, 13:33

>

>>Rozumiem, a który ampli z dts byscie polecili do 1000 zl(uzywany) ktory dobrze radzi sobie ze

>>stereo ? jest jakis ?

>

>A po co ma radzić sobie dobrze ze stereo skoro masz do tego wzmacniacz? Ważne aby miał Pre Out.

No niestety moj Rotel ra-971 nie ma wyjscia pre-out czy main, jedynie stardardowe jak aux,cd, tuner etc ... dlatego tez pytalem czy ten procesor mozna podpiac pod wejscie ktore posiadam :)

Kyle, a co mi z tego, że na wyjściu mam sygnał DTS jak nie mam amplitunera albo procesora? Miałem na myśli sygnał po analogu.

Sygnał do amplitunera w DTS wysyłam także z powodzeniem po optyku z odtwarzacza CD i słucham płyt w wydaniu DTS. Żaden problem.

Natomiast każdorazowe kręcenie gałką jest bardzo upierdliwe, dlatego odradzam takie rozwiązanie. Raz się zapomni ściszyć i może być nieciekawie.

Wyjścia pre out mają Yamahy seri 6xx w górę, starsze Sony QS - generalnie nie najniższe modele.

Pro Logic to kicha jest. Chyba wolałbym już same stereo.

A co do Divx'ów, nie jestem biegły w temacie, ale czy w nich dźwięk 5.1 nie jest zakodowany jako .mp3?

Bo jeśli tak, to tak po prostu nie podłączysz tego do procesora (amplitunera) z DD lub DTS. Albo wyjścia analogowe 5.1 z karty dźwiękowej kompa (plus odpowiednie sterowniki czy filtry), albo kodowanie przez kartę dźwiękową 5.1 .mp3 do DD 5.1; może mieszam, ale chyba jest taka opcja...

soulfly, 27 Sty 2010, 13:48

>No niestety moj Rotel ra-971 nie ma wyjscia pre-out czy main, jedynie stardardowe jak aux,cd, tuner

>etc ... dlatego tez pytalem czy ten procesor mozna podpiac pod wejscie ktore posiadam :)

Pisałem, że możesz podłączyć pod wejście AUX.

Bardzo bym prosil jescze o odpowidzenie na pytanie zadane pare postow wyzej:

"Szczerze to kupuje to głownie zeby ogladac filmy divX-owe. Tu raczej chyba dts nie jest potrzebny ?

Oczekuje od tego procesora, ze od czasu do czasu cos zabrzeczy za uchemm jakies drzwi, kroki czy pierdniecie :). Czy do takiego czegos pro logic wystarczy ?"

>>soulfly,

>No niestety moj Rotel ra-971 nie ma wyjscia pre-out czy main, jedynie stardardowe jak aux,cd, tuner

>etc ... dlatego tez pytalem czy ten procesor mozna podpiac pod wejscie ktore posiadam :)

PRE-OUT ma być w amplitunerze (służy do podłączenia zewnętrznej końcówki mocy do przedwzmacniacza / procesora wbudowanych w ampli), tak aby rozkodowany sygnał kanałów przednich L i R trafił do wzmacniacza stereo. Wejście AUX wzmaka można zastosować, ale trzeba być czujnym podczas eksploatacji - wspomniane wcześniej odkręcenie gałki głośności.

wiatrak, 27 Sty 2010, 13:31

>Ja bym rozejrzał się za jakimś starym amplitunerem do KD, spełniałby funkcję owego procesora. Tylko

>czy nie za drogie urządzenia mają wyjście PRE-OUT 5.1?

moze to? tylko co to za uszkodzenie ?

jescze raz bo cos nie pyklo ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Juz nieprodukowany od kilku lat, ale mozna znalezc na rynku wtornym, jezeli chcialbys pozostac z dwoma kanalami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego Soulfly (fajnie wymiatają swoją drogą...)

Nie idźcie tą drogą, nie idźcie tą drogą :)

Nie patrzcie w stronę DSP E580! To nie ma sensu! Myśle że minimum inwestycji w kontekście oczekiwań to DSP E800 bądź najtańszy ampli z dekoderami DD i DTS i wyjściami pre out (nie wiem po ile takie stoją...). DSP E800 ma 3 końcówki mocy, więc napędzi tyły i centralny w razie potrzeby.

Wyjście pre out z DSP E800 dla frontów w kinie domowym można rzeczywiście podłączyć do dowolnego wejścia we wzmacniaczu stereo, trzeba tylko dbać - jak powyżej wskazywano - by właściwie wyregulować wzmocnienie dla frontów i tyłów, a więc wybrać na wzmaku stereo określony poziom - myślę że ok. godz. 12stej bedzie ok - i do tego dostosować na procesorze/ampli głośność tyłów i ewentualnie frontu, jeśli jest. Wtedy w sytuacji posługiwania sie kinem domowym dźwięk powinien iść złączem cyfrowym z odtwarzacza dvd do wejścia cyfrowego audio procesora-wzmacniacza typu E800 albo amplitunera z wyjściami pre. A jeśli chcemy słuchać stereo, to nie włączamy w ogóle procesora/amplitunera, tylko korzystamy z cd podłączonego do dowolnego wejścia liniowego we wzmaku stereo. To najprostsza formuła integracji stereo z kinem, przy założeniu, że chcemy korzystać z dźwięku ac3 lub DTS

pozdrowienia

Moim zdaniem za "psie" pieniądze warto eksperymentować z kinem domowym nawet takim procesorem jak DSP-E580.. pamiętam gdy sam go używałem we współpracy jeszcze z magnetowidem wówczas wprost nadawał oddechu filmom.. (profil.. Mono movie) natomiast oczywistą rzeczą dzisiaj jest że droga obróbki sygnału analogowego to w dobie AC3 i DTS nie jest najkrótszą i tu przydałby się wspomniany nowszy DSP-E800.. no ale to przynajniej 3 x drożej.. osobiście pomimo posiadania dziś procesora cyfrowego nadal mam w użytku analogowy (DSP-E492) do "uprzestrzenniania" muzyki elektronicznej.. więc w zależności od upodobań może wart spróbować a nuz sie spodoba...:-)

Soufly, jeśli nie chcesz popsuć swojego stereo to może skusisz się na jeszcze inne rozwiązanie:

- niedrogi (400 zł "kup teraz" to żadna cena) amplituner bez pre out, ale sprawdzony i do podstawowego kina ma to co potrzeba:

Ukryta Zawartość

- niedrogi odtwarzacz DVD co czyta wszystko (czyli Twoje divxy) np. jakaś Manta czy coś w tym stylu; (ewentualnie można puścić sygnał z komputera, ale osobiście nie jestem zwolennikiem takich kombinacji)

- przełącznik do samodzielnego wykonania za grosze z tego wątku:

Ukryta Zawartość

Sam stosowałem jakiś czas takie rozwiązanie i sprawdziło się. Przełącznik można zrobić na przekaźnikach wtedy sam wybiera źródło i nie trzeba przełączać ręcznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo + procesor kina domowego - jest sens ? - nie nie warto.

Najlepsze rozwiązanie to propozycja konradskali .Sam miałem kiedyś takie rozwiązanie.Najpierw zrobiłem sobie dzielnik napięcia,a później te przełączniki.Które rozwiązanie byś sobie nie wybrał to koszt obu jest niewielki. Dolby Pro Logic-to kicha nie warta tak dużej inwestycji.Kupując używany ampl. będziesz miał wszystko i dts i DD 5.1 i ten Dolby Pro Logic. Przy odrobinie cierpliwości można wyrwać już ampl. nawet z Dolby Pro Logic 2 -oczywiście używany.Następna sprawa to regulacja opóźnień,

częstotliwości odcięcia poszczególnych kolumn.Pieniądze nie większe o korzyści "ogromne".

Pozdro.

Kolego Soulfly, moja propozycja wg mnie lepsza niż marantz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.