Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Wiam,

Kolumny Technicsa SB-T800 SE. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu, ani wzmianki. Czy może ktoś słyszał coś o nich, podać mi specyfikację tych kolumn i czy warto zawracać sobie nimi głowę?

pozdrawiam

Summitsvift, tu się pojawił srebrny deck, jeśli jeszcze szukasz.

http://allegro.pl/technics-deck-rs-b555-class-aa-plus-i3074228458.html

Zakupiłem go :-) Już gra , tylko trochę mnie zdziwiło że nie ma Auto Revers'u , ale ogólnie wygląda zacnie,

Teraz szukam Technics 'a V9 do tego zestawu, był na Ebay'u ale niestety tylko z odbiorem własnym w UK. Co myślicie o tym wzmacniaczu ? na pewno lepszy od V460 ? i czytałem że ma ponoć dobry wzmacniacz gramofonowy.

Gratuluje zakupu, miałem kiedyś RS-B565 i bardzo mile go wspominam. Z autorewersem w klasie AA był tylko RS-B608, miał jeszcze DBX!

Nie wiem jak gra V9, wiem tylko, że niektóre modele Technicsa grają dość ostro i nie koniecznie musi Ci się to podobać. V460 jest raczej przymulony w brzmieniu, ale wcale zły nie jest.

Trafiłem na te forum trochę przypadkowo czytając wypowiedzi "specjalistów od SQ" . Skoro jestem już na forum Technicsa to mam i używam od nowości: RS-B965, SL-PS70, SU-VX800, SH-GE90, ST-600L. Używam kolumn JVC V-125. Systemem SQ bawiłem się w drugiej połowie lat 70-tych a dźwiękiem od 1972 zajmując się sprzętem w klubie HI-FI w Gdańsku. Pozdrawiam .

Witamy w klubie i zapraszamy do wklejania fotek sprzętu. Jak SL-PS70 radzi sobie po 23 latach z odczytem płyt? Z tym samym mechanizmem, laserem i serwem mam SL-P999 i grymasi z płytami trochę, szczególnie z CD-R.

Witam klubowiczów.

Oto mój ostatni zakup. Z racji wieku trochę trzeszczały przełączniki, Wylutowałem, rozłożyłem, wyczyściłem styki i nóweczka. Co to daje ? Pogłos, echo, ale co to jest Binaural, to nie wiem. A nie mam gramofonu do zapuszczenia dołączonej płyty.post-32130-0-55911000-1365402806_thumb.jpgpost-32130-0-73340700-1365402818_thumb.jpg

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

Jak SL-PS70 radzi sobie po 23 latach z odczytem płyt?

Ten sam laser. Zawsze odtworzy całą płytę. Od trzech lat po nagrzaniu się, nie można wybrać pozycji z końca płyty . Po prostu jej nie znajduje.

Chyba nie tylko laser, mam SL-PS50 i wydaję się, że cały mechanizm też ten sam. Zresztą czytałem na stronie JBC Modyfikację o tym, tu link (na dole strony):

http://www.futuretrek.neostrada.pl/Modyfikacje.html

Mi zawsze bardzo podobały się wizualnie SL-PS50/70. W sumie dla mnie jedne z najładniejszych klocków Technicsa.

Tak samo odpowiada mi bardzo wzornictwo RS-B965, 765 i 755. RS-BX828/808 niby bardzo podobny, ale już całkiem inny, nie taki elegancki.

• 2 tygodnie później...

Pochwale się swoim nowym nabytkiem i dodam że są niezłe , szukam jakiegoś mikro wzmacniacza , bo ten zestaw ma być do komputera :-)

DSC00497.JPG

DSC00500.JPG

Edytowane przez summitsvift

Gratulację, śliczne są te głośniczki. Wzmacniacz chcesz Technicsa czy po prosu jakiś fajny? Jak do kompa, to w zasadzie przydałby się jeszcze jakiś DAC z USB.

Pamiętam jak te kolumienki produkowali, zawsze mi się podobały.

Jak grają te głośniki?

Oj to różnie bywa. Nie słyszałem tych głośników dlatego się nie wypowiadam. Chętnie bym posłuchał.

Same w sobie grają trochę bez wyrazu, wiadomo że to maleństwa, ale nie buczą, są w stanie znieść przyzwoitą porcję basu i mocny wzmacniacz. Góra już jest niezła, napewno lepsza niż Monitor Audio RX1.

Ogólnie podłaczyłem je razem z subwooferem pasywnym ( Technics SB-FW200) i aktywnym to już grają niezle, naprawde niezle.

Co do komputera to w zasadzie jak kupie dobra karte muzyczną z dobrym DAC iem to czy mogę podłaczyć samą końcówkę mocy ? i sterować głośnościa z kompa ?

Myślałem o czymś małym z zegarami :- )np. 1195_image_4.jpg

Tu masz opinie.

Ładnie wyglądają ale nie spodziewaj się z 8 cm czegoś super. Są dużo lepsze kolumny.

Jako monitory do kompa to nie sądze żebym znalazł coś lepszego :-) a już napewno nie w takiej pięknej drewnianej obudowie :-)

Te kolumny mają piękną obudowę o którą trzeba bardzo dbać. Lakierowane na wysoki połysk.

Niestety trzeba z nimi bardzo uważać, oryginalne podstawki mają 3 kolce/szpilki do postawienia. Są przez to bardzo niestabilne, bardzo łatwo przewrócić tą kolumnę i uszkodzić lakier fortepianowy na obudowie.

W Polsce na allegro rzadko spotykane pewnie ze względu na wysoką cenę jaką miały gdy były w sprzedaży.

Na zachodzie do kupienia czasem na ebay, licytują się po 250-300 euro. Wg. mnie naprawę nie warto lepiej niewiele więcej dopłacić i kupić kolumny z większymi głośnikami.

Chyba, że ktoś chce się gapić na kolumny a nie słuchać to polecam.

p.s. Miałem takie kolumny

Jako monitory do kompa to nie sądze żebym znalazł coś lepszego :-) a już napewno nie w takiej pięknej drewnianej obudowie :-)

Ja na monitorki do kompa, które mają stać na biurku to na pewno super. Raczej SB-M1000 tak na biurko średnio się nadają ;)

Ta stara końcówkeczka z pre bardzo fajnie wygląda i pewnie lepiej gra niż te nowsze mini Technicsa.

Ja miałem w tym celu kiedyś SU-CH7 i sprawowała się wyśmienicie, dziś dalej dzielnie służy mojemu synowi.

Mateuszek nikt nie stara się udowodnić, że zagra to lepiej niż Twój sprzęcik, bo masz bardzo fajny, ale do kompa takie mini głośniczki to super Hi End według mnie. Na pewno zagra lepiej niż wszystkie Creative itp ;)

Edytowane przez juras_h

Te kolumny mają piękną obudowę o którą trzeba bardzo dbać. Lakierowane na wysoki połysk.

Niestety trzeba z nimi bardzo uważać, oryginalne podstawki mają 3 kolce/szpilki do postawienia. Są przez to bardzo niestabilne, bardzo łatwo przewrócić tą kolumnę i uszkodzić lakier fortepianowy na obudowie.

W Polsce na allegro rzadko spotykane pewnie ze względu na wysoką cenę jaką miały gdy były w sprzedaży.

Na zachodzie do kupienia czasem na ebay, licytują się po 250-300 euro. Wg. mnie naprawę nie warto lepiej niewiele więcej dopłacić i kupić kolumny z większymi głośnikami.

Chyba, że ktoś chce się gapić na kolumny a nie słuchać to polecam.

p.s. Miałem takie kolumny

zgadzam się , moje maja dwie ryski niestety ale dałem za nie 60 funtow więc okazja raczej.

• 2 tygodnie później...

Witam

Mój pierwszy Technics to odtwarzacz SL-P111, kupiony w Pewexie w '90 roku za 188 dolarów amerykańskich, fajny herbatnik był:-)

Co to były za czasy, też taki kupiłem w Pewexie tyle że rok albo dwa wcześniej, faktycznie kosztował 188 baksów ale gdy go kupowałem przed świętami bożego narodzenia była promocja i kupiłem go za 159 dolców - stałem w kolejce przed Pewexem !!

Mój pierwszy "klocek" Technics-a to RS-B405, kupiłem go od kolegi w 1988r. Minęło trochę latek od tamtej pory i niedawno kupiłem sobie taki, razem z SL-P111 będzie stał w salonie tylko do kompletu brakuje wzmacniacza więc trzeba będzie poszukać na aukcjach.

Witam Kolegę w klubie :)

Do tych klocków polecam SU-V40. Będzie pasował wzorniczo ma ciekawe brzmienie. Tu moja opinia o nim:

http://www.audiostereo.pl/technics_su-v40_wzmacniacze-stereo-42-5207-2.html

• 1 miesiąc później...

a to sie wpisze z:

SL2000; SBA30; SATX30;

poprzednio:

SAAX540; SADX940; SLPG390; SHGE50; RSBX747 albo 646 (nie pamiętam już ale może go sobie "odbiorę";D to się poprawie); SBF980

a jak zajrzę do piwnicy to jeszcze napisze jaki "vintage" tam leży ;D

pzdr

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

a to sie wpisze z:

SL2000; SBA30; SATX30;

poprzednio:

SAAX540; SADX940; SLPG390; SHGE50; RSBX747 albo 646 (nie pamiętam już ale może go sobie "odbiorę";D to się poprawie); SBF980

a jak zajrzę do piwnicy to jeszcze napisze jaki "vintage" tam leży ;D

pzdr

Witamy w klubie.

Jak gra Twój aktualny systemik? Szczególnie interesują mnie te kolumny nie znam ich. Fotki systemu mile widziane ;)

Mam 2 x końcówkę mocy SE-9060 i pracują w trybie mono. Każda na jeden kanał.

Co o niej sądzicie??? Miałem kiedyś kilka innych technicsów i po posłuchaniu tego stwierdzam że one w ogóle nie potrafiły grać. Np mam jeszcze SU-8600 i jakość dźwięku z tego wzmacniacza bije na głowę późniejsze konstrukcje tej firmy. Ciekawe czy wspomniany wcześniej, słynny se-a3 gra lepiej, nigdy nie miałem okazji posłuchać więc jestem ciekawy opinii. jestem młodym szczylem więc za bardzo się nie znam, ale porównując te wszystkie konstrukcje z lat 90-tych, 80-tych i 70-tych stwierdzam że im starsze tym lepsze :) Ten sprzęt co mam z lat 70-tych i z początku lat 80-tych bije te nowsze zabawki. takie jest moje zdanie, ale jestem ciekawy opinii znawców tematu...

• 2 tygodnie później...

Witam Szanownych Kolegów,

jako, ze od wielu lat posiadam sprzęt Technicsa i mam do tej marki sentyment z młodości, a często odwiedzam to forum chciałbym pochwalić się swoimi odtwarzaczami. Pracują z SU-V670, którego kupiłem jeszcze w Pewexie i dotąd sprawuje się dzielnie.

post-40515-0-59387100-1375095535_thumb.jpg

Mam 2 x końcówkę mocy SE-9060 i pracują w trybie mono. Każda na jeden kanał.

Co o niej sądzicie??? Miałem kiedyś kilka innych technicsów i po posłuchaniu tego stwierdzam że one w ogóle nie potrafiły grać. Np mam jeszcze SU-8600 i jakość dźwięku z tego wzmacniacza bije na głowę późniejsze konstrukcje tej firmy. Ciekawe czy wspomniany wcześniej, słynny se-a3 gra lepiej, nigdy nie miałem okazji posłuchać więc jestem ciekawy opinii. jestem młodym szczylem więc za bardzo się nie znam, ale porównując te wszystkie konstrukcje z lat 90-tych, 80-tych i 70-tych stwierdzam że im starsze tym lepsze :) Ten sprzęt co mam z lat 70-tych i z początku lat 80-tych bije te nowsze zabawki. takie jest moje zdanie, ale jestem ciekawy opinii znawców tematu...

Technics im starszy tym lepszy, szczególnie tyczy się to wzmacniaczy. CD odtwarzacze udawało im się robić do końca udane (SL-PS7),

Witam Szanownych Kolegów,

jako, ze od wielu lat posiadam sprzęt Technicsa i mam do tej marki sentyment z młodości, a często odwiedzam to forum chciałbym pochwalić się swoimi odtwarzaczami. Pracują z SU-V670, którego kupiłem jeszcze w Pewexie i dotąd sprawuje się dzielnie.

post-40515-0-59387100-1375095535_thumb.jpg

Gratuluje bardzo ładnych wizualnie i ciekawych brzmieniowo CDków. Miałem z tej serii SL-P720 i SL-P420, oba były całkiem ciekawe i trochę żałuję, że się ich pozbyłem. Nawet przyciski były w nich metalowe, to ostatnia taka seria Technicsa.

Cześć,

Czy ktoś może podpowiedzieć jakie głośniki w dobrej cenie (do 600) pomogą Technicsowi SU-V670 ogarnąć temat Jazzu? :)

Jeśli jesteś z Krakowa, to w "Chacie" na Krowoderskiej gra ten wzmacniacz z JBL LX 600. Brzmi to całkiem dobrze, jest przestrzeń i dynamika. Jazz brzmi na tym bardzo dobrze, ale to kwestia gustu oczywiście. Znam właściciela knajpy i jakbyś chciał, to moglibyśmy się jakoś umówić na odsłuch, bo na co dzień leci tam w kółko góralska muzyka z MP3 hej ;)

Pewnie za tę cenę spokojnie byś kupił takie kolumienki na jakimś portalu aukcyjnym, albo taniej.

Niestety Kraków jest dość daleko, ale spróbuję coś takiego w swojej okolicy zlokalizować. Przejrzałem portale i ich nie widzę, ale jeszcze poszukam. Dzięki za odzew! :) W każdym razie będę wdzięczny za jakieś kolejne porady. Pokój ma 13 m2

• 2 tygodnie później...

kiedyś (ze 15 lat temu) wyszedłem ze sprzetu Technics'a no bo nie był przecież "audiofilski" ;)) a mialem jakąś typową wieżę z polowy lat 90tych, aczkolwiek magnetofon to był kurde rsb-965 i pamietam, ze kosztował wówczas (a rodzice kupili mi to chyba w 1991r.) jakieś ponad 5milionów złotych, a - uwaga- cd player Technicsa jaki mi zakupiono obok magnetofonu kosztował jakieś 3,5 miliona (tylko)... ech..... łezka w oku.. z tamtego sprzętu nic mi się nie ostało, od tego czasu poszdłem w sprzety duzzzzo drozsze, lampy, Lebeny, Shindo... ale jakiś sentyment do Techniola pozostał... kupiłem (jako analogowiec) Technicsa SP10mk2... kupiłem sobie też cd player pl2000 i uważam, że jest naprawde naprawde niezly a za 1900pln to nawet nie ma o czym mówić... i zastanawiam się - jaki wzmacniacz zintegrowany albo komplet pre/power Technicsa uważany jest za the best of the best w sensie jakości brzmienia a nie bajerów ... czy ten sprzęt http://www.ebay.co.uk/itm/121155785454?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649? i czy serio był na zamówienie robiony?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.