Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś też kupowałem masę locków . W pewnym momencie stwierdziłem że tyle tego mam że i tak większość stoi i będzie tylko stać więc teraz staram się ograniczać .

Kupię , pobawię się i sprzedaje ...

Jedno jest pewne, że dorosły facet jakąś szajbkę musi mieć.

Dorosły facet różni się od dziecka jedynie ceną zabawek :)

Nie tak dawno miałem jeszcze świra na punkcie samochodów BMW . Zatrzymałem się na obecnym modelu od 8 lat . Te nowe nie mają już tego czegoś :/

A pamiętam gdy minimum raz w tygodniu samochód był myty , pastowany i polerowany .

W tamtym roku obecnego auta nawet nie umyłem :) Zaliczył kilka razy myjkę na stacji benzynowej . Ba! Ostatnio wożę w nim co się da . 2 miesiące temu metr drzewa do kominka w środku przywiozłem :)

Chyba się starzeję :/

Od AUDIO odrywa mnie jeszcze akwarium . To też mi zostało od 12tego roku życia :)

Za kilka lat większość w tym wątku to będą stare pierduśniki :)

Kiedyś też kupowałem masę locków . W pewnym momencie stwierdziłem że tyle tego mam że i tak większość stoi i będzie tylko stać więc teraz staram się ograniczać .

Kupię , pobawię się i sprzedaje ...

Dorosły facet różni się od dziecka jedynie ceną zabawek :)

Nie tak dawno miałem jeszcze świra na punkcie samochodów BMW . Zatrzymałem się na obecnym modelu od 8 lat . Te nowe nie mają już tego czegoś :/

A pamiętam gdy minimum raz w tygodniu samochód był myty , pastowany i polerowany .

W tamtym roku obecnego auta nawet nie umyłem :) Zaliczył kilka razy myjkę na stacji benzynowej . Ba! Ostatnio wożę w nim co się da . 2 miesiące temu metr drzewa do kominka w środku przywiozłem :)

Chyba się starzeję :/

Od AUDIO odrywa mnie jeszcze akwarium . To też mi zostało od 12tego roku życia :)

Za kilka lat większość w tym wątku to będą stare pierduśniki :)

Oj tam zaraz pierduśniki, mój tata ma 82 i nie jest stary pierduśnik. W oczach błysk młodzieńca.

Ja zawsze niestety samochody traktowałem jako maszyny do przemieszczania i wożenia,cementu i drewna do kominka.

Tylko jak mi jakiś łepek za bardo pod zderzak się wpycha to próbuje zmieniać go w bolid formuły pierwszej :D

Ja zawsze gromadziłem, mam naturę kolekcjonera niestety. I ponoć dość wnikliwy, analityczny umysł... tak mówią. Dlatego się czepiam z tym sprzętem na przykład.

Z tymi zabawkami masz rację, mamy 12 lat to się kłócimy o rysoraki, kto ma lepszy. Później rysoraki zmieniają się w inne zabawki. A niektórym rysoraki zostają na całe życie, też fajna zajawka.

Przerzuciłem sporo modeli Technicsa w życiu. Od wzmacniaczy, przez odtwarzacze CD, magnetofony. Ogólnie lubię tą markę do dziś. Tyle że TYLKO modele z lat 70-tych i początku 80-tych. Śmiem stwierdzić, że te późniejsze konstrukcje z lat 90-tych to odcinanie kuponów od pozycji jaką ta firma miała wcześniej. Wg mnie w temacie wzmacniaczy to najlepsza integra Techmicsa to SU-8600. Mam taki i kładzie wszystkie inne integry Tehcnisca jakością dźwięku. Moc nie jest wielka, ale w zupełności wystarczy żeby głośno posłuchać muzyki na wysokim poziomie. Co do dzielonych konstrukcji to mam 2 x końcówka mocy SE-9060 plus przedwzmak SU-9070. Mi się bardzo podoba to analogowe, piękne brzmienie. Polecam te 2 maszyny. Nigdy nie słyszałem jak grają końcówki SE-A1, SE-A3, SE-A5, SE-A5MK2, SE-A3MK2, SE-A100, Kupa kasy te zabawki. Może ktoś miał to się wypowie????? Co do CD Playera to polecam SL-P8. Pierwsza edycja odtwarzaczy CD technicsa. Gra cudownie. Reszta nie ma z nim szans. Chyba że słynny referencyjny SL-P2000 albo studyjny SL-P1200 ale to nie miałem okazji sprawdzić, tak samo jak wyżej wspomnianych końcówek, bo szkoda mi było tyle kasy wydawać.Mam też SL-P500, jak ktoś lubi bardziej wysunięty bas to jego analogowe, głębokie brzmienie może się spodobać. Co do magnetofonów to RS-M85 jest rewelacyjny, gra niezwykle głęboko i czysto, wszystko bardzo dobrze słychać. Podobno najlepszy model w historii to RS-B100. Posiadam też RS-B85, który jest prawie taki sam jest "stówka", gra rewelaycjnie, lecz brzmienie RS-M85 mi bardziej podchodzi. Być może te starsze generacje z symbolem RS-M są lepsze niż RS-B. Z magnetofonów miałem jeszcze RS-M253X. Śmiało konkurował z RS-B85. Kiedyś na kilku forach wyczytałem, że "Technics im starszy, tym lepszy". I wg mnie to prawda. A odpowiednio połączone stare "graty" potrafią zagrać i zapewne by zdziwiły niejednego przeciwnika tej przeklinanej marki. Co do nowszych sprzętów to szkoda gadać. Jak ktoś lubi odtwarzać muzykę to jest to sprzęt dla niego, ale jak ktoś lubi słuchać to niech sobie daruje bo zmarnuje kasę. Jak już Technics to tylko dziadki!

No ładnie, ładnie, to my się tu z Kolegami kłócimy kto ma najlepszego Technicsa na świecie, a Kolega sobie tak po prostu przychodzi i pisze, że wszyscy mamy szajs a Kolega ma starego grata i jest najlepszy. To jest szczególnie bulwersujące i niedopuszczalne, ponieważ Kolega może mieć rację ;)

Muda44 ja pierwsze akwa założyłem 26 grudnia 37 lat temu ;)

Miłego wieczorku wszystkim życzę

No ładnie, ładnie, to my się tu z Kolegami kłócimy kto ma najlepszego Technicsa na świecie, a Kolega sobie tak po prostu przychodzi i pisze, że wszyscy mamy szajs a Kolega ma starego grata i jest najlepszy. To jest szczególnie bulwersujące i niedopuszczalne, ponieważ Kolega może mieć rację ;)

Miłego wieczorku wszystkim życzę

JA NIE NAPISAŁEM ŻE TO SZAJS, GRA CAŁKIEM CAŁKIEM, ALE DO SŁUCHANIA TO SIĘ NIE NADAJE :)

JAK KTOŚ CHCE TO NIECH POSTAWI OPISYWANY WYŻEJ NIBY SUPER WZMAK SU-A900 MK2 KONTRA SU-8600.

ŻYCZĘ POWODZENIA. W TYM STARCIU. DZIADEK ZNISZCZY GO W PRZEDBIEGACH :)

Ale ja pisałem o wzmacniaczach tej firmy z lat 90tych :)

A i tak sam bym się nie odważył do drogich kolumn podpiąć wzmaka starszego niż kilka lat bez względu na to jak gra i nawet jakbym go za darmo dostał :)

O kurcze , to Ty stary już jesteś i niewiele słyszysz :p

Być może u mnie zamiast skromnej 450tki będzie stać 900 :)

A i tak sam bym się nie odważył do drogich kolumn podpiąć wzmaka starszego niż kilka lat bez względu na to jak gra i nawet jakbym go za darmo dostał :)

To nie ma o czym pisać. Lata 90-te to dla tej firmy upadek. Chyba, że ktoś lubi sprzęt z duża ilością opcji i nie stawia na dźwięk. Ja podłączałem kolumny do rożnych starych wzmacniaczy i nigdy nic mi się nie stało. Jak ktoś ma za darmo bo nie chce podłączyć to chętnie wezmę ;) Mi się podobają te stare zabawki. Mają ducha. Te nowe to bezimienne klocki. Bez wyrazu i bez stylu.

A co sądzicie o firmie TEAC?

JA NIE NAPISAŁEM ŻE TO SZAJS, GRA CAŁKIEM CAŁKIEM, ALE DO SŁUCHANIA TO SIĘ NIE NADAJE :)

JAK KTOŚ CHCE TO NIECH POSTAWI OPISYWANY WYŻEJ NIBY SUPER WZMAK SU-A900 MK2 KONTRA SU-8600.

ŻYCZĘ POWODZENIA. W TYM STARCIU. DZIADEK ZNISZCZY GO W PRZEDBIEGACH :)

Z czym u Ciebie to gra?

O kurcze , to Ty stary już jesteś i niewiele słyszysz :p

Być może u mnie zamiast skromnej 450tki będzie stać 900 :)

Z wiekiem słuch staje się wyrafinowanym organem, myślisz, że najlepsi stroiciele fortepianów mają 16 lat ? ;)

Stary, ale jary :P

Twoje akwa idealne dla pielęgnic pawiookich.

Ja mam w pokoju 450l, ale czeka na instalacje w kuchni w większym akwaterarium z roślinnością tropikalną nad akwa... jeszcze nie wiem co będzie w akwa, ale chyba jakaś drobnica w gąszczu roślinnym.

To nie ma o czym pisać. Lata 90-te to dla tej firmy upadek. Chyba, że ktoś lubi sprzęt z duża ilością opcji i nie stawia na dźwięk. Ja podłączałem kolumny do rożnych starych wzmacniaczy i nigdy nic mi się nie stało. Jak ktoś ma za darmo bo nie chce podłączyć to chętnie wezmę ;) Mi się podobają te stare zabawki. Mają ducha. Te nowe to bezimienne klocki. Bez wyrazu i bez stylu.

A co sądzicie o firmie TEAC?

Też nie boje się "starych gratów" włączać z innymi urządzeniami.

TEAC to TEAC, sporo ciekawych rozwiązań, vrds, fajne decki kasetowe, przyjemne złote mini wierze z dobrym dźwiękiem.

A mi się podobają decki z początku lat 90tych no i ciekawy korektor SH GE70 .

Piszę o stronie wizualnej .

Mi też podobają się decki z początku lat dziewięćdziesiątych, ale korektory mieli ładniejsze wcześniej i ten SH-G90 tem mi wizualnie bardziej się podoba. Stare klocki tez piękne, jak bym miał nieograniczone możliwości finansowe i przestrzenne. To miałbym starych, nowszych że hoho

Technics SA 007

Fajna ta mini, już kiedyś się jej przyglądałem ;)

Z czym u Ciebie to gra?

Grałem wtedy na kolumnach TECHNICS SB-M500M2. Wiem, że ta firma kolumn niby nie potrafiła robić, ale te mnie zaskoczyły. Ładnie grały. Wiele osób było pozytywnie zaskoczonych tymi kolumnami. Do bloku w zupełności starczyły. Sąsiedzi błagali żebym przestał, Policja nawet była kilka razy i straszyli mnie sądem bo słuchałem muzy w godzinach dziennych, np 10, 12, 14,16 itp godziny, kabaret, bo w nocy spałem :). Śmieszne czasy. Podobno Technics lubi Technicsa stąd to połączenie. SU-A900MK2 to obecnie podobne pieniądze jak SU-8600. Więc nie wiem jaki jest sens kupować ten klocek jak można mieć konkretnie grającego Technola zamiast pukającego pudełka. Ale gusta są różne, komuś może nie pasować wygląd. Jak dla mnie ten wygląd kloca z uchwytami od szuflad jest piorunujący. Jakbyś kogoś z tego wzmacniacza walnął to by zabił i nic by mu się nie stało. A SU-A900MK2 to najwyżej byś połamał komuś kończynę i by się rozleciał :), taka konstrukcja i taki dźwięk :) A jak słyszę, że taki sprzęt jest awaryjny to mi się śmiać chce. Jak mój kolega miał problemy ze starym Technolem to zabrał do takiego dziadka co na emeryturze jest, ale zna się na rzeczy, wymienił kilka nic nie znaczących głupot, wyszło go to 50 zł :) Dziadek powiedział jak go od niego odbierał "grał 25 lat, teraz pogra następne tyle" :) Ciekawe ile lat pograją te nowe zabaweczki? Jak będą mieć 25 lat to nikt nawet na nie nie będzie chciał spojrzeć. O ile w ogóle będą jeszcze sprawne.

To mini super. Fajna zabaweczka :)

Co do TEAC to chciałem sobie spróbować odtwarzacz CD tej firmy. Chodzi mi o te starsze modele.

Ma ktoś jakieś wyrobione zdanie na temat tych cedeków??? Jak on wypada przy odtwarzaczach MARANTZA czy SONY ES???

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Hm TECHNICS SB-M500M2 - ładnie grają????????????????????? Jako były wieloletni ich właściciel (koniec lat 90-tych) obecnie do dnia dzisiejszego stoją u mojego ojca powiem tak. Grają tak jak grają nowe wzmacniacze technicsa- wszystko w temacie. Do starych lepszych kolumn technicsa to po prostu żal ich porównywać - NAPRAWDĘ.

Do bloku w zupełności starczyły. Sąsiedzi błagali żebym przestał, Policja nawet była kilka razy i straszyli mnie sądem bo słuchałem muzy w godzinach dziennych, np 10, 12, 14,16 itp godziny, kabaret, bo w nocy spałem :)

:O

........... To moje tak nie grają sprzęty żadne, żeby policja przychodziła ...........

Tak serio to kiedyś posłuchałbym takiego klocka z czasów kiedy ponoć Technics robił najlepsze sprzęty ;)

Chłopaki ponawiam pytanie, jakieś niedrogie głośniki Technicsa, a w miarę dobrze/poprawnie grające, co by je spiknąć malutkim SU-V40? Nie muszą być wielkie i głośnie tylko przyjemnie grające ;)

Takie najdalej do końca lat oseimdziesiątych.

Przerzuciłem sporo modeli Technicsa w życiu. Od wzmacniaczy, przez odtwarzacze CD, magnetofony. Ogólnie lubię tą markę do dziś. Tyle że TYLKO modele z lat 70-tych i początku 80-tych. Śmiem stwierdzić, że te późniejsze konstrukcje z lat 90-tych to odcinanie kuponów od pozycji jaką ta firma miała wcześniej. Wg mnie w temacie wzmacniaczy to najlepsza integra Techmicsa to SU-8600. Mam taki i kładzie wszystkie inne integry Tehcnisca jakością dźwięku. Moc nie jest wielka, ale w zupełności wystarczy żeby głośno posłuchać muzyki na wysokim poziomie. Co do dzielonych konstrukcji to mam 2 x końcówka mocy SE-9060 plus przedwzmak SU-9070. Mi się bardzo podoba to analogowe, piękne brzmienie. Polecam te 2 maszyny. Nigdy nie słyszałem jak grają końcówki SE-A1, SE-A3, SE-A5, SE-A5MK2, SE-A3MK2, SE-A100, Kupa kasy te zabawki. Może ktoś miał to się wypowie????? Co do CD Playera to polecam SL-P8. Pierwsza edycja odtwarzaczy CD technicsa. Gra cudownie. Reszta nie ma z nim szans. Chyba że słynny referencyjny SL-P2000 albo studyjny SL-P1200 ale to nie miałem okazji sprawdzić, tak samo jak wyżej wspomnianych końcówek, bo szkoda mi było tyle kasy wydawać.Mam też SL-P500, jak ktoś lubi bardziej wysunięty bas to jego analogowe, głębokie brzmienie może się spodobać. Co do magnetofonów to RS-M85 jest rewelacyjny, gra niezwykle głęboko i czysto, wszystko bardzo dobrze słychać. Podobno najlepszy model w historii to RS-B100. Posiadam też RS-B85, który jest prawie taki sam jest "stówka", gra rewelaycjnie, lecz brzmienie RS-M85 mi bardziej podchodzi. Być może te starsze generacje z symbolem RS-M są lepsze niż RS-B. Z magnetofonów miałem jeszcze RS-M253X. Śmiało konkurował z RS-B85. Kiedyś na kilku forach wyczytałem, że "Technics im starszy, tym lepszy". I wg mnie to prawda. A odpowiednio połączone stare "graty" potrafią zagrać i zapewne by zdziwiły niejednego przeciwnika tej przeklinanej marki. Co do nowszych sprzętów to szkoda gadać. Jak ktoś lubi odtwarzać muzykę to jest to sprzęt dla niego, ale jak ktoś lubi słuchać to niech sobie daruje bo zmarnuje kasę. Jak już Technics to tylko dziadki!

Twoje sprzęcicha ?

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1621482

Sam jestem ciekaw :)

Jakbyś kogoś z tego wzmacniacza walnął to by zabił i nic by mu się nie stało. A SU-A900MK2 to najwyżej byś połamał komuś kończynę i by się rozleciał :), taka konstrukcja i taki dźwięk :)

Trochę przesadzasz . Co prawda niedawno miałem końcówkę mającą 80W w klasie A i ważącą 63kg .

Trafo 1300W , 350 000uF filtracji i 12 ogromnych Sankenów na kanał .

Ale jest też coś takiego jak Calyx CTI .

Niepozornie , wyglądający jak pudełko po butach wzmacniacz ważący kilka kg a jednak mający 200W na kanał . Niejeden właściciel wielkiego kloca by się zdziwił co to potrafi .

Jakość brzmienia to też niedościgniony element dla większości nawet tych topowych , starych konstrukcji .

Mocą ten SU-8600 też nie straszy a trafko ma też jakieś takie liche . W SUA900MKII dali R Core . Jedne z najlepszych traf jakie są .

O brzmieniu się nie wypowiadam ale mocowo nie widzę podstaw do przewagi .

Edytowane przez muda44

Moje aukcje, jak ktoś coś chce to pytać.

Będę wystawiał jeszcze gramofon, może właśnie wzmak SU-8600, i odtwarzacz CD SL-PJ1.

Pisaliśmy o technolach więc Calyx czy inne cuda to inna bajka :)

Moje aukcje, jak ktoś coś chce to pytać.

Będę wystawiał jeszcze gramofon, może właśnie wzmak SU-8600, i odtwarzacz CD SL-PJ1.

Pisaliśmy o technolach więc Calyx czy inne cuda to inna bajka :)

Spoko, ale jednak trochę nieprawdę piszesz np. tu:

SL-P720 "Całe pasmo wyraźnie słyszalne, kapitalna dynamika, głęboki bas, wysokie i średnie tony bardzo szczegółowe i czytelne, scena bardzo przejrzysta".... ten player brzmi faktycznie przyjemnie dość, ale kapitalnej dynamiki to on nie ma, szczegółowy to on też nie jest. Starsze nagrania brzmią na nim całkiem przyjemnie, ale dzieje się to przy dość niskiej rozdzielczości samego odtwarzacza. Dużo nowszych odtwarzaczy Technicsa ma lepszą dynamikę i większą rozdzielczość.

Tutaj to już bez komentarzy:

"Lata produkcji tego cacka to 1987." a niżej "Jestem jego pierwszym, właścicielem, został zakupiony kilka lat temu" ..... :O

Nie lubię nikomu prawić morałów, ale muszę napisać, że jak widzę takie rozmijające się z prawdą opisy towarów, to zniechęcają mnie do zakupów u takich sprzedających :/

Spoko, ale jednak trochę nieprawdę piszesz np. tu:

SL-P720 "Całe pasmo wyraźnie słyszalne, kapitalna dynamika, głęboki bas, wysokie i średnie tony bardzo szczegółowe i czytelne, scena bardzo przejrzysta".... ten player brzmi faktycznie przyjemnie dość, ale kapitalnej dynamiki to on nie ma, szczegółowy to on też nie jest. Starsze nagrania brzmią na nim całkiem przyjemnie, ale dzieje się to przy dość niskiej rozdzielczości samego odtwarzacza. Dużo nowszych odtwarzaczy Technicsa ma lepszą dynamikę i większą rozdzielczość.

Tutaj to już bez komentarzy:

"Lata produkcji tego cacka to 1987." a niżej "Jestem jego pierwszym, właścicielem, został zakupiony kilka lat temu" ..... :O

widzisz, ja słuchałem na nim głównie Black Metalu, i takie odczucia pozostawił u mnie, miałem ps900, ps840 i wg mnie grały gorzej. zależy od gatunku i upodobań. ja miałem takie odczucia.

widzisz, ja słuchałem na nim głównie Black Metalu, i takie odczucia pozostawił u mnie, miałem ps900, ps840 i wg mnie grały gorzej. zależy od gatunku i upodobań. ja miałem takie odczucia.

Nie no spoko, ale dynamika, szczegółowość to raczej niezależnie od słuchanej muzyki. Ja słucham jazzu, klasycznej, bluesa, elektroniki wszelakiej, ale i rocka, metalu... ba nawet popowych rytmów też się zdarzy i te cechy są niezmienne niezależnie od gatunku słuchanego.

Słuchał ktoś nowych klocków Technicsa, które pojawiły się w Saturnie i Media...? Myślałem, że wszystko będzie już sygnowane marką Panasonic? Trzeba przyznać, że wglądają rewelacyjnie, tylko jak grają?

Słuchał ktoś nowych klocków Technicsa, które pojawiły się w Saturnie i Media...? Myślałem, że wszystko będzie już sygnowane marką Panasonic? Trzeba przyznać, że wglądają rewelacyjnie, tylko jak grają?

Panie idź pan :D

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie, chciałem znowu poruszyć aspekty techniczne konstrukcji wzmacniaczy SU-VX...wiem że nie jest to wątek elektroniczny ale uznaję że wśród pasjonatów znajdują się osoby zainteresowane stroną techniczną wzmacniaczy technicsa, ja jestem elektronikiem i zainteresowała mnie konstrukcja tych wzmacniaczy, jest bardzo ciekawa.

Odnośnie SU-VX800 ....SU-VX920 (tych z dwoma transformatorami) muszę kilka słów napisać bo na forach ludzie nie piszą prawdy.

Te dwa transformatory sugerowały by, że wzmacniacz ma odseparowane od siebie dwa kanały i każdy ma swoje źródło zasilania, otóż tak nie jest.

Te wzmacniacze mają te dwa transformatory połączone ze sobą równolegle, mostek prostowniczy jest jeden na cały wzmacniacz mocy P i L kanał.

Co autor miał na myśli budując taką konstrukcję - nie wiem, co to daje - na pewno mniejszą sprawność całego układu zasilającego, większe rozproszenie pola elektromagnetycznego, moim skromnym zdaniem to rozwiązanie jest gorsze od pojedynczego transformatora.

Wzmacniacz SU-V900 posiada rzeczywiście dwa transformatory i oddzielne dwa układy prostownicze nie połączone ze sobą w żaden sposób czyli tu jest Dual mono, ale

nie wiem czemu te transformatory od strony pierwotnej czyli tam gdzie jest napięcie 230V są podłączone w przeciwfazie ?! to też jest niejasne.

A możesz coś powiedzieć o końcówce cyfrowej z regulatorem głośności SE-M100? Użytkuję ją z przedwzmacniaczem cyfrowym SU-A60. Czy jest sens np. wymiany tego sprzętu na integrę bez regulatorów barwy SU-MA10?

Edytowane przez Contras

SU-MA10 posiada (tor analogowy), wzmacniacz mocy analogowy taki jak SU-V900, dodatkowo jest wyposażony w przetwornic C/A i tyle bez regulacji barwy dzwięku.

Powiem tak\. nie słuchałem tego wzmacniacza ani SE-M100(nie mam do niego schematu i nie wiem co jest w środku) i nie chcę nikogo urazić nieprawdziwymi informacjami. Mogę powiedzieć tyle, że konstrukcja wzmacniacza impulsowego (cyfrowego) nie jest taka prosta jak się w teorii wydaje. Dzisiaj każda firma audio ma w swojej ofercie wzmacniacze "impulsowe" np. pionner a-50....W latach 90 tych, to był początek, z różnym skutkiem.

Ja nacodzień korzystam z amplitunera pioneer VSX-1018 gdzie cały tor jest cyfrowy (procesor DSP) a wzmacniacz mocy analogowy oparty o "skompensowane temperaturowo" tranzystory Sankena. Nie wykorzystuję go do kina tylko do stereo, ale korzystam z jego dobrodziejstw takich jak: automatyczna cyfrowa korekcja charakterystyki zestawów głośnikowych i pomieszczenia (9 pasmowy korektor, który można dopasowywać również ręcznie do płaskiej charakterystyki lub zgodnej z upodobaniami), system pozwalający na wykrycie fali stojącej (fala która powstała w wyniku niedoskonałości zestawów głośnikowych, pomieszczenia i materiałów znajdujących się w nim - tej fali nie ma w sygnale audio ze źródła) jest to jedna z najcenniejszych funkcji tego amplitunera, bas nie dudni. i inne funkcje z których raczej nie korzystam takich jak regulacja barwy dzwięku, "poprawiacz dynamiki", reduktor szumów.... Więc dzisiejszy sprzęt nawet klasy średniej i wyższej to zupełnie inna liga niż to co było w latach 90-tych szczególnie jeśli chodzi o tor cyfrowy.

Nie wiem jak sprawdza Ci się wzmacniacz bez regulacji barwy dźwięku, wydaje mi się jednak, że czasem jest potrzebna.

Wersja SU-V900 + dobry wspspółczesny przetwornik C/A może być lepszym rozwiązaniem. Ale tu niech się wypowie ktoś kto to sprawdził.

Edytowane przez xxx_52442

Mogę powiedzieć tyle, że konstrukcja wzmacniacza impulsowego (cyfrowego) nie jest taka prosta jak się w teorii wydaje. Dzisiaj każda firma audio ma w swojej ofercie wzmacniacze "impulsowe" np. pionner a-50....W latach 90 tych, to był początek, z różnym skutkiem.

Niech kolega nie myli wzmacniaczy cyfrowych ze wzmacniaczami analogowymi z wbudowanym przetwornikiem C/A.

Poza tym, SU-MA10 i SE-M100 to są bardzo dobre i bardzo podobne wzmacniacze.

Jeśli chodzi o korekcję tonów używam jej za pośrednictwem przedwzmacniacza cyfrowego SU-A60 oraz po analogu poprzez direct mam jeszcze wpięty korektor SH-8058, który niekiedy wykorzystuję. Ogólnie jakość dźwięku bez korekcji zależy dużo, a może najwięcej od kolumn głośnikowych. I wcale większe nie = lepsze i więcej basu. Mam 2 pary kolumn infinity - Kappa 8.2i series II oraz Reference 60 w obudowie zamkniętej i to one po direct i niezbyt głośno grają lepiej z nie natarczywą średnicą i z większą ilością basu. Wraz ze wzrostem głośności polepsza się bas w Kappa, ale zaczyna drażnić natarczywa średnica. Ogólnie używam korekcji na muzyce elektronicznej i mocnej rockowej, żeby poczuć namiastkę sali koncertowej na nieco niższej głośności. Uważam to za normalne i godne polecenia wbrew purystom. Natomiast jest nieporozumieniem dodawać np. basu słuchając fortepianu, instrumentów klasycznych oraz śpiewu. Nie będę też przecież wciskał ludness przy słuchaniu sopranu lub skrzypiec. Na koncertach rockowych inżynierowie od dźwięku nie stronią od koloryzowania, dlatego już nie jest błędem przy odpowiednio cichym słuchaniu skorygować charakterystykę w/g upodobania. Z dwóch posiadanych przeze mnie wzmacniaczy SU-V90D oraz SE-M100 +pre SU-A60 ten drugi ma bardziej zdecydowany impulsowy charakter basu i większe możliwości prądowe. Lepiej wysterowuje kappy. Ten drugi jest spokojniejszy z taką falą basu bardziej rozmytą. Góra jest trochę przymglona, ale w niektórych nagraniach może się podobać. Ta integra jest okrojoną wersją niespotykanej u nas SU-V100D.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.