Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Deck jest tez wyjątkowy bo ma zmodyfikowany cały tor audio i zasilanie. Czyli to co kiepskie w tych deckach.

:)

Faktycznie , zasilanie też poprawiłem .

Masz lepszą pamięć niż ja . Nie ma tygodnia żebym czegoś nie przerabiał więc wybacz . Miałem prawo zapomnieć co było robione dokładnie prawie 3 lata temu :)

Po pierwsze nie pisałeś prawdy, że zmodyfikowałeś cały tor audio.

Po drugie elementy,które w tej modyfikacji pominąłeś akurat w modelach RS-B765 i RS-B965 mają kluczowe znaczenie (czipy MN4066B, tranzystory mutingu, op-ampy).

Szczególnie znajdujące się w tych deckach MN4066B w sposób istotny degradują dźwięk. Jest to ogólnie znany temat. Taki głupi nie jesteś, żeby już nie zrozumieć, że ten Twój tuning był o do kitu, bo z zostawionymi w/w elementami, to jak wyścigowa jazda z zaciągniętym ręcznym. Nie wiem co starasz się udowodnić dalszym pitoleniem. Przecież to ludzie czytają, wielu wie o co chodzi, pomyślą, że totalnie nie trybisz. Wiec jak masz cokolwiek poprawnie modyfikować?

W dodatku sam się nie popisując próbujesz dyskwalifikować znanego fachowca. To, że zarabia na tym kasę i może nawet sporą, to oczywista oczywistość. Ale on wie co trzeb zrobić, żeby było super. Wiedza kosztuje. Wolę zapłacić duużo więcej za prawdziwy tuning, niż Tobie za taki "tuning", jak zrobiłeś.

A ta serio to te całe gadanie zagęściło się niepotrzebnie, nerwowo się zrobiło. Ja mam dość :/

Kompletna bzdura, Sluchawki z czolowki absolutnie rozniosa najlepsze istniejace glosniki pod wzgledem czystosci dzwieku. NIe miales nigdy w zyciu takich glosnikow ani nie bedziesz mial, ktore beda lepsze od topowych sluchawek. Nawet jakbys mial najlepsze glosniki jakie istnieja to nie masz takiego pomieszczenia, ktore powinno byc idealnie wygluszone do takich glosnikow (bo zrobienie takiego pomiezczenia kosztowaloby tez krocie). Nie wiem gdzie robisz odsluchy swoich rzeczy, ale jak nie masz dedykowanegi dobrze wygluszonego pomieszczenia to te odsluchy sa nic nie warte. Ze sluchawkami nie ma takich problemow. Najlepsze glosniki maja specyfikacje wrecz zalosne w porownaniu do sluchawek... no, ale Ty uwazasz, ze to nie wazne....sorry, jak na wykresie masz czarno na bialym, ze cos jest prawie idealnie plaskie w calym zakresie czestotliwosci i ma 20x mniej dystorsji to tak jest. Takie cos wierniej reprodukuje dzwiek niz cos co ma 20x wiecej dystorsji i koloruje dzwiek. Oczywiscie, dla Ciebie gorszy sprzet moze brzmiec lepiej (fani beats'ow tez moga sie klocic, ze ich sluchawki graja najlepiej lol) , ale rzeczywistosci nie zaklniesz. Nie musze miec wieloletniego doswiadczenia, zeby o tym wiedziec.

Nie chce mi się odnosić do tego wpisu skoro podniecasz się Technicsem za 1000zł a zaraz zarzucasz to co wyżej .

Są fani słuchawek i fani kolumn . Ja należę do tych drugich . Jedne i drugie mają swoje ograniczenia .

Co do zniekształceń to moje Kefy maja < 0,4% w paśmie 100Hz - 20Khz . Mało który producent to podaje a pomiary są w AUDIO przy okazji ich testu ale mniejsza z tym .

Na tym kończę dyskusję na temat słuchawek .

Po pierwsze nie pisałeś prawdy, że zmodyfikowałeś cały tor audio.

Dam na mszę ...

I zaraz napisałem że szczegóły na PW albo na forum jak ktoś chce wiedzieć .

Po drugie elementy,które w tej modyfikacji pominąłeś akurat w modelach RS-B765 i RS-B965 mają kluczowe znaczenie (czipy MN4066B, tranzystory mutingu, op-ampy).

Szczególnie znajdujące się w tych deckach MN4066B w sposób istotny degradują dźwięk. Jest to ogólnie znany temat. Taki głupi nie jesteś, żeby już nie zrozumieć, że ten Twój tuning był o do kitu, bo z zostawionymi w/w elementami, to jak wyścigowa jazda z zaciągniętym ręcznym

Czy Ty czytasz na co odpowiadasz ?

Miałem ochotę to wymieniłem tylko kondy i poprawiłem zasilanie .

Nie miałem ochoty więcej grzebać ani inwestować ani w jednego ani w drugiego . Tym bardziej jak zobaczyłem , poużywałem i porównałem z Pioneerem w którym nic nie trzeba zmieniać . Zrobiłem to dla siebie w wolnej chwili i z ciekawości .

Czy teraz to zrozumiałe ?

Zresztą właśnie Technics ma dwie wersje 765 i 765 PX Caps właśnie z lepszymi kondensatorami .

Przecież to ludzie czytają, wielu wie o co chodzi, pomyślą, że totalnie nie trybisz. Wiec jak masz cokolwiek poprawnie modyfikować?

Na głowę bym musiał upaść żeby za części do modyfikacji 965 dać - no ile dałeś ? 800-1000zł ?

Pamiętam ze cena wywołała u mnie taką właśnie reakcję a czemu już napisałem .

Za niewiele więcej można mieć decka bez grzebania w całkiem innej klasie jakościowej i brzmieniowej .

W dodatku sam się nie popisując próbujesz dyskwalifikować znanego fachowca.

Na czym to było słuchane , z czym porównywane ?

Czy między sobą czy do wzorca ? Co było wzorcem ?

Proste i podstawowe pytania .

To, że zarabia na tym kasę i może nawet sporą, to oczywista oczywistość.

Na mnie nie zarobi o czym wyżej napisałem .

Ale on wie co trzeb zrobić, żeby było super. Wiedza kosztuje. Wolę zapłacić duużo więcej za prawdziwy tuning, niż Tobie za taki "tuning", jak zrobiłeś.

Łał !

No , prawdziwy tuning . Kilka scalaków , tranzystory mutujące . No nie ma co . Modyfikacje pełną gębą ...

A ta serio to te całe gadanie zagęściło się niepotrzebnie, nerwowo się zrobiło. Ja mam dość :/

Racja .

Ja mam swoje zdanie na pewne tematy , Ty swoje .

I chyba już wszystko zostało wyjaśnione .

Nie chce mi się odnosić do tego wpisu skoro podniecasz się Technicsem za 1000zł a zaraz zarzucasz to co wyżej .

Są fani słuchawek i fani kolumn . Ja należę do tych drugich . Jedne i drugie mają swoje ograniczenia .

Co do zniekształceń to moje Kefy maja < 0,4% w paśmie 100Hz - 20Khz . Mało który producent to podaje a pomiary są w AUDIO przy okazji ich testu ale mniejsza z tym .

Na tym kończę dyskusję na temat słuchawek .

Przy ilu DB??.. Ok to konczymy podsumowujac, Staxy, ktore kupuja maja dystorsje 0.03% przy 100db SPL w pasmie 20hz-20khz (przy +-400hz spada do 0.007% caly czas przy 100db, przy 20hz 0.1%)

Te kefy ponizej 100hz musze byc tragiczne (pare %) skoro nie ma dla nich danych ponizej 100hz (nie przejmuj sie, to standard w glosnikach ;)). Producenci glosnikow nie podaja danych, przez to, ze sa takie slabe. Czolowe kolumny za kilkadziesiat tysiecy podaja, ale nawet nie w calym pasmie, prawdopodownie, zeby sie nie kompromitowac. No i nie nalezy zapominac, ze musisz do tego miec idealne studio, ktora nie wprowadza dodatkowych znieksztalcen (pewnie duzo wiekszych niz glosnik), ktorego pewnie nie masz bo stworzenie dedykowanego studia tez kosztuje grube pieniadze w dziesiatkach tysiecy.

Technicsem sie nie podniecam, tylko rozpytuje o opinie. Wszystko bede zreszta porownywal z tymi sluchawkami, ktore beda najlepsza referencja calego przyszlego audio, ktore bede kupowal. A to, ze cos jest tanie to nie znaczy, ze jest gorsze. Tak jak pisalem, 4 letnie samochody sa +-50% tansze a wcale nie sa gorsze i reprezentuja duzo lepsza cene do jakosci (aaa sorry, wiem, ze mielismy zostawic samochody ;))

Edytowane przez timk

Czy Ty czytasz na co odpowiadasz ?

Miałem ochotę to wymieniłem tylko kondy i poprawiłem zasilanie .

Nie miałem ochoty więcej grzebać ani inwestować ani w jednego ani w drugiego . Tym bardziej jak zobaczyłem , poużywałem i porównałem z Pioneerem w którym nic nie trzeba zmieniać . Zrobiłem to dla siebie w wolnej chwili i z ciekawości .

Czy teraz to zrozumiałe ?

Zresztą właśnie Technics ma dwie wersje 765 i 765 PX Caps właśnie z lepszymi kondensatorami .

To nie pisz nieprawdy, że zrobiłeś cały tor audio w RS-B765, ani że z RS-B965 nie da się zrobić super magnetofonu, bo rozsiewasz w internecie nieprawdziwe informację. Co tak bardzo Cię samego denerwuje, że musisz zaraz reagować i pouczać, choć nie wiesz o czym mówisz, bo nie słyszałeś

Jest tylko jeden RS-B765 PXS CAP i RS-B755.

Użytkownik juras_h dnia 15.06.2014 - 17:08 napisał

Przecież to ludzie czytają, wielu wie o co chodzi, pomyślą, że totalnie nie trybisz. Wiec jak masz cokolwiek poprawnie modyfikować?

Na głowę bym musiał upaść żeby za części do modyfikacji 965 dać - no ile dałeś ? 800-1000zł ?

Pamiętam ze cena wywołała u mnie taką właśnie reakcję a czemu już napisałem .

Za niewiele więcej można mieć decka bez grzebania w całkiem innej klasie jakościowej i brzmieniowej .

Może jednak nie trybisz.

W dodatku sam się nie popisując próbujesz dyskwalifikować znanego fachowca.

Na czym to było słuchane , z czym porównywane ?

Czy między sobą czy do wzorca ? Co było wzorcem ?

Proste i podstawowe pytania .

Na które byś szybko znalazł odpowiedzi, gdybyś wykazał trochę mniej ignorancji i przeczytał co Ci podlinkowałem. Facet zajmuję się profesjonalnie również sprzętem pomiarowym, modyfikacjami, ma sporo projektów, produktów, piszą o nim. Testują jego produkty. To nie jest żaden forumowy "fachowiec" za trzy grosze ;)

To, że zarabia na tym kasę i może nawet sporą, to oczywista oczywistość.

Na mnie nie zarobi o czym wyżej napisałem .

No ja widzę, że to Ty próbujesz zarabiać i w sumie życzę Ci powodzenia, ale z takim podejściem hmmmm.

Ale on wie co trzeb zrobić, żeby było super. Wiedza kosztuje. Wolę zapłacić duużo więcej za prawdziwy tuning, niż Tobie za taki "tuning", jak zrobiłeś.

Łał !

No , prawdziwy tuning . Kilka scalaków , tranzystory mutujące . No nie ma co . Modyfikacje pełną gębą ...

Totalna ignorancja... jakbyś zajrzał, przeczytał, to może zrobiłbyś coś mądrzejszego niż tylko bezmyślne wymienił same kondensatory i pisał, że poprawiłeś w decku wszystko co miał słabe. Bo tego nie zrobiłeś.

Ja zrobiłem wszystkie zalecane modyfikacje i wiem, że RS-B965 może być znakomitym magnetofonem.

W RS-B965 zostało wymienione 50 elementów, plus drobne przeróbki.

Edytowane przez juras_h

To nie pisz nieprawdy, że zrobiłeś cały tor audio w RS-B765, ani że z RS-B965 nie da się zrobić super magnetofonu, bo rozsiewasz w internecie nieprawdziwe informację. Co tak bardzo Cię samego denerwuje, że musisz zaraz reagować i pouczać, choć nie wiesz o czym mówisz, bo nie słyszałeś

Napisałem wyraźnie że szczegóły na PW lub jak ktoś woli na forum . W tym czasie do głowy by mi nie przyszło że ktoś może być na tyle szalony żeby wywalić 50 elementów z decka . Na głowę bym musiał upaść żeby do decka chodzącego po 500zł wpakować 1000zł - znalazłem Twoje wpisy .

Ja wsadziłem ułamek tej ceny , dla zabawy i z ciekawości .

Pominę fakt że w ostatnich latach pojawiające się w kraju 965 były w stanie daleko odbiegającym od ideału . Za te 500zł kilka tygodni temu sprzedałem Pioneera CT -959 w stanie niemal kolekcjonerskim .

http://zokiaudio.com/?p=1064

Teraz porównaj sobie budowę 965 . Mechanika , elektronika , jakość elementów i wykonanie to inny świat w stosunku do 965 . O brzmieniu nawet nie ma co pisać .

W tym samym czasie sprzedałem za 750zł jeszcze lepszego i w kolekcjonerskim stanie CTS920 . Jeden z lepszych decków jaki powstał .

Ty ładujesz kolejne 1000zł więc mamy 1500zł . Za tyle można kupić CT 93 , czy topowe modele Sony .

W RS-B965 zostało wymienione 50 elementów, plus drobne przeróbki.

Wymieniłeś też głowicę ?

Scalaki Dolby ?

Gdybym miał inwestować większe pieniądze to w taki właśnie topowy model decka gdzie wszystko od momentu projektu miało być na najwyższym poziomie . Ty , wymieniając tą 1/2 - 1/3 elementów zostawiłeś resztę przeciętnej jakości . Ze gra to lepiej , skoro facet upycha za tyle części to znaczy że lepiej być musi ale nie uwierzę że po tej wymianie zbliży się choćby do CT-S920 za 1/2 tej ceny .

To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać . Twój czas , Twoje pieniądze to się baw . Dla mnie , delikatnie określając to szaleństwo .

Napisałem wyraźnie że szczegóły na PW lub jak ktoś woli na forum . W tym czasie do głowy by mi nie przyszło że ktoś może być na tyle szalony żeby wywalić 50 elementów z decka . Na głowę bym musiał upaść żeby do decka chodzącego po 500zł wpakować 1000zł - znalazłem Twoje wpisy .

Ja wsadziłem ułamek tej ceny , dla zabawy i z ciekawości .

Dla zabawy zrobiłeś "wiejski" tuning, który nie mógł nic zmienić, bo pominąłeś kluczowe elementu ograniczające jakość dźwięku... to zwykłe dyletanctwo.

Pominę fakt że w ostatnich latach pojawiające się w kraju 965 były w stanie daleko odbiegającym od ideału . Za te 500zł kilka tygodni temu sprzedałem Pioneera CT -959 w stanie niemal kolekcjonerskim .

http://zokiaudio.com/?p=1064

Muda44 jak Ci się udało kontrolować cały obrót magnetofonów RS-B965 w 38,5 milionowym kraju. Dobrze się czujesz?

Od ciebie nic bym nie kupił bo Twoje opisy przedmiotów rozmijają się z rzeczywistością:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=6883574

To Twoje konto?

A to o kim?

http://allegro.pl/show_user.php?uid=6883574&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg

Teraz porównaj sobie budowę 965 . Mechanika , elektronika , jakość elementów i wykonanie to inny świat w stosunku do 965 . O brzmieniu nawet nie ma co pisać .

Mechanikę RS-B965 ma bardzo dobrą, tylko trzeba o nią dbać jak o każdą z dwuwałkowym napędem.

Brzmienie oryginalnie RS-B965 ma słabe o czym wielokrotnie wspominałem.

Ty ładujesz kolejne 1000zł więc mamy 1500zł . Za tyle można kupić CT 93 , czy topowe modele Sony .

Ładuje swoje pieniądze na co chce i na pewno nie żałuje.

Wymieniłeś też głowicę ?

Scalaki Dolby ?

Głowicy nie ma jeszcze potrzeby wymieniać.

Nie zamierzałem nagrywać w Dolby, ale w moim są ok. Tak mówił mój fachman elektronik, a on się zna, jest prawdziwym specjalistą i pasjonatem a nie ....

Gdybym miał inwestować większe pieniądze to w taki właśnie topowy model decka gdzie wszystko od momentu projektu miało być na najwyższym poziomie . Ty , wymieniając tą 1/2 - 1/3 elementów zostawiłeś resztę przeciętnej jakości . Ze gra to lepiej , skoro facet upycha za tyle części to znaczy że lepiej być musi ale nie uwierzę że po tej wymianie zbliży się choćby do CT-S920 za 1/2 tej ceny .

Nie masz nawet odrobiny rzetelności w kwestii audio, bo inaczej nie wygłaszałbyś kolejnej opinii, że jakiś Twój klocek gra lepiej niż mój, choć go nigdy nie słyszałeś. Żeby skutecznie,dobrze wykonywać modyfikację sprzętu potrzebna jest spora doza naukowej powściągliwości w formułowaniu wniosków. Ty jej kompletnie nie masz, gadasz byle co, nie słyszałeś, nie sprawdzałeś a wiesz.

Jeszcze bardziej przygnębiający jest fakt, że chciałeś oszukać forumowych kolegów proponując kupno RS-B765 ze "zmodyfikowanym całym torem audio" "czyli wymianą wszystkiego co słabe w tym magnetofonie" "magnetofon może teraz konkurować z innymi deckami wysokiej klasy"co sam przyznałeś, potwierdziłeś, że było nieprawdą. Większego niesmaku dodaje fakt, że sam grzmisz, że cwaniaki z forów internetowych próbują naciąć ludzi. Ja bym się na Twoim miejscu zapadł głęboko pod ziemie a Ty dalej coś pitolisz i jak to bardzo ładnie ujął wcześniej kolega "próbujesz zaklinać rzeczywistość"

Daj sobie już spokój, bo to ludzie czytają i na nikim nie zarobisz swoimi "modyfikacjami"

Dla zabawy zrobiłeś "wiejski" tuning, który nie mógł nic zmienić, bo pominąłeś kluczowe elementu ograniczające jakość dźwięku... to zwykłe dyletanctwo.

Czy do Ciebie trzeba pisać łopatologicznie . Tak po chłopsku żebyś zrozumiał ?

Już Ci wyżej pisałem żebym musiał na głowę upaść wsadzając w decka za 500zł dwu krotność jego wartości . W 765 kosztującego 300zł wsadziłem około 50zł i to dla mnie jest logiczne .Wymieniłem kondensatory w całym torze AUDIO bo je uważam w tym modelu za słabe i warte wymiany i tak napisałem z dopiskiem że szczegóły na PW lub na forum . Sam mi zarzucasz że wydaję opinię o czym czego nie słuchałem a zaraz sam piszesz o moich " tuningach " o których nie masz pojęcia i działasz na zasadach kopiuj - wklej . Zresztą nawet nie Ty a Twój znajomy . A jak już jesteśmy przy tym Twoim znajomym w którego umiejętności nie wątpię to jakby do mnie znajomy się zgłosił z takim pomysłem to bym mu odpowiedział w dwóch wyrazach co o tym sądzę .

Aluzji z głowicę nie zrozumiałeś , zresztą to widać po Twoich wpisach jak jesteś zadowolony z wymiany " kluczowych " elementów i co ja bym określił właśnie wiejskim tuningiem .

Tak po chłopsku - to tak jakbyś kupił w miarę do jeżdżenia Poloneza za 5000zł i chcąc z niego zrobić BMW dołożył 10 000zł . Każdy normalnie myślący by za te pieniądze kupił BMW a Ty żebyś nie wiem ile wpakował w tego " Poloneza " to zawsze to będzie tylko lepszy Polonez . Polonez jak i ten Technics od deski kreślarskiej był robiony z założeniem na tym a nie innym poziomie i nawet jakbyś zmienił silnik , skrzynie i fotele to i tak będzie to tylko lepszy Polonez .

Prościej się chyba nie da .

I do tuningu jak to określasz biorę urządzenia w które pieniądze pchać warto i gdzie jakaś część wartości tego urządzenia jest warta inwestycji .

Czasem wystarczy wymienić kilka elementów żeby dany sprzęt grał lepiej .

Przemyślane kilka elementów .

Choćby 4 kondensatory sygnałowe w Xindak DAC 20 które kosztują z wymianą około 300zł a sam DAC 8000zł / używka 4000zł . Taka wymiana znacznie poprawia brzmienie tego DACa o czym można poczytać / popytać właścicieli w klubie Xindaka .

Muda44 jak Ci się udało kontrolować cały obrót magnetofonów RS-B965 w 38,5 milionowym kraju. Dobrze się czujesz?

Gdzie napisałem " cały " ?

Od kilku lat minimum raz dziennie śledziłem krajowe portale gdzie taki sprzęt jest wystawiany .

Od ciebie nic bym nie kupił bo Twoje opisy przedmiotów rozmijają się z rzeczywistością:

I broń mnie Boże od takich kupujących !

Chyba się trochę zapędzasz .

Jakbyś był trochę bardziej spostrzegawczy to byś poczytał komentarze nabywców i to co sądzą o tym co sprzedaję . Negatyw mam od SPRZEDAJĄCEGO który żeby było śmieszniej jest tu forumowiczem , któremu ja pierwszy wystawiłem negatywa za oszustwo i który zrewanżował się tym samym . Spór przez allegro nic nie dał i jest to na ponad 900 aukcji jedyny człowiek z którym się nie szło po ludzku dogadać .

Mechanikę RS-B965 ma bardzo dobrą, tylko trzeba o nią dbać jak o każdą z dwuwałkowym napędem.

To porównaj ją do mechanizmu reference w Pioneerach . Zrozumiesz co jest dobrą mechaniką . A może i nie ...

Wracając jeszcze raz do wiejskiego tuningu , wystarczy spojżeć na Twój awatar .

To jest idealny przykład wiejskiego " tuningu " poprzez wsadzanie odtwarzacza CD w szufladę od biurka :)

To był moja ostatnia odpowiedź na Twoje zaczepki .

Delikatnie to określając , żyjemy w dwóch innych światach i Ty pozostań w swoim a ja w swoim.

A teraz drodzy forumowicze wybaczcie , idę załsonić rolety bo ktoś mi biega pod oknami z aparatem .

Kto wie kto to ... ;)

Pozdrowienia dla fanów marki i tych którzy nie dadzą się naciągnąć na bajońskie sumy za sprzęt który jest dobry , ma swoja historię ale i sprzęt który coraz częściej jest w cenach przeczących zdrowemu rozsądkowi .

Edytowane przez muda44

Czy do Ciebie trzeba pisać łopatologicznie . Tak po chłopsku żebyś zrozumiał ?

Już Ci wyżej pisałem żebym musiał na głowę upaść wsadzając w decka za 500zł dwu krotność jego wartości . W 765 kosztującego 300zł wsadziłem około 50zł i to dla mnie jest logiczne .Wymieniłem kondensatory w całym torze AUDIO bo je uważam w tym modelu za słabe i warte wymiany i tak napisałem z dopiskiem że szczegóły na PW lub na forum . Sam mi zarzucasz że wydaję opinię o czym czego nie słuchałem a zaraz sam piszesz o moich " tuningach " o których nie masz pojęcia i działasz na zasadach kopiuj - wklej . Zresztą nawet nie Ty a Twój znajomy . A jak już jesteśmy przy tym Twoim znajomym w którego umiejętności nie wątpię to jakby do mnie znajomy się zgłosił z takim pomysłem to bym mu odpowiedział w dwóch wyrazach co o tym sądzę .

Twoja modyfikacja to jak dawanie Vibowitu choremu na raka... dlatego to dla mnie wiejski tuning.

Aluzji z głowicę nie zrozumiałeś , zresztą to widać po Twoich wpisach jak jesteś zadowolony z wymiany " kluczowych " elementów i co ja bym określił właśnie wiejskim tuningiem .

Sorki trochę cię przeceniłem myślałem, że wiesz więcej o tej głowicy. Ta głowica hard permaloy miała różne etykietki zależnie od zamówienia, dla kogo byłą robiona. To jest bardzo dobra głowica Canon montowana między innymi w deckach Revoxa, Sony czy Technicsa właśnie. Jej pieta achillesową była mniejsza trwałość niż amorficznych, ale dawała znakomity dźwięk.

Tak po chłopsku - to tak jakbyś kupił w miarę do jeżdżenia Poloneza za 5000zł i chcąc z niego zrobić BMW dołożył 10 000zł . Każdy normalnie myślący by za te pieniądze kupił BMW a Ty żebyś nie wiem ile wpakował w tego " Poloneza " to zawsze to będzie tylko lepszy Polonez . Polonez jak i ten Technics od deski kreślarskiej był robiony z założeniem na tym a nie innym poziomie i nawet jakbyś zmienił silnik , skrzynie i fotele to i tak będzie to tylko lepszy Polonez .

Prościej się chyba nie da .

Tak po chłopsku jakbyś przeczytał dokładnie co piszą mądrzejsi od Ciebie, nawet z linku który wkleiłem, to byś wiedział, że konceptulanie magnetofon był znakomicie zaprojektowany z bardzo dobrym mechanizmem Sankena, tylko firma znana z cięć budżetowych wpakowała do decka marne części.

Chyba się trochę zapędzasz .

Jakbyś był trochę bardziej spostrzegawczy to byś poczytał komentarze nabywców i to co sądzą o tym co sprzedaję . Negatyw mam od SPRZEDAJĄCEGO który żeby było śmieszniej jest tu forumowiczem , któremu ja pierwszy wystawiłem negatywa za oszustwo i który zrewanżował się tym samym . Spór przez allegro nic nie dał i jest to na ponad 900 aukcji jedyny człowiek z którym się nie szło po ludzku dogadać .

4,9 zgodność przedmiotów z opisem, czyli ściemniasz.

Wracając jeszcze raz do wiejskiego tuningu , wystarczy spojżeć na Twój awatar .

To jest idealny przykład wiejskiego " tuningu " poprzez wsadzanie odtwarzacza CD w szufladę od biurka :)

Akurat wygląd mojego CD projektowałem razem ze znajomymi artystami.... prawdziwymi artystami, rzeźbiarzem, konserwatorem zabytków... nie z jakimiś domorosłymi radosnymi "fachowcami" jak ..... :)

Ale nie każdemu się musi podobać, dla mnie nie wszytko musi wyglądać jak Krell czy Denon bymi się podobało.

To był moja ostatnia odpowiedź na Twoje zaczepki .

Delikatnie to określając , żyjemy w dwóch innych światach i Ty pozostań w swoim a ja w swoim.

I Bogu chwała.

Tak w dwóch różnych światach, twoim zaklinanym i moim w miarę obiektywnym postrzeganiu rzeczywistości ;)

W temacie pojawił się straszna sieczka za co przepraszam, bo też się do tego przyczyniłem.

Dlatego jeszcze raz podsumuje zebrane info. na temat RS-B965, te informacje mają zastosowanie do modeli RS-B765/755.

W/w modele jak najbardziej nadają się do modyfikacji. Konstrukcyjnie to bardzo dobre magnetofony, posiadają solidny mechanizm z napędem bezpośrednim (w RS-B965 drugi wałek jest napinany poprzez pasek) firmy Sankyo, nie Sanken, jak post wcześniej napisałem.

Bardzo dobrą brzmieniowo choć nie tak trwałą jak amorficzne, głowicę MX hard permalloy i znacznie zdegradowany dźwięk poprzez użycie ekonomicznych elementów w torze audio. Do wymiany w RS-B965 jest 50 elementów, czipy MN4066B, tranzystory mutingu (do wywalenia), op-ampy, masa kondesatorów i inne.

Zmodyfikowany RS-B965 z przeciętnego kaseciaka staję się po modyfikacji wybornym magnetofonem. Tylko czy warto w niego tyle inwestować? Dla mnie było warto, ale każdy sam musi odpowiedzieć sobie na to pytanie. Tutaj muszę podkreślić jeszcze jedną sprawę, ja za same części do decka zapłaciłem z wysyłką z UK prawie tysiąc zł. Pewnie części są warte 250 zł, tylko jakie to części? Szczególnie trudne do ustalenie są te chipy MN4066 a w decku sygnał przechodzi przez pięć takich. A jeszcze ktoś te części musi wymienić, wyregulować cały magnetofon.

Tak czy inaczej ja mam zrobiony jeden egzemplarz, gra pięknie sprawiając mi wielką frajdę. Wczoraj bawiłem się na metalówce TDK MA 110. Zapisywany dźwięk znakomity, super zapis na DBX, zero pompowania, piękny fortepian, super dynamika. Taka kasetka włożona do zwykłego RS-TR555 też gra bardzo ładnie. Dla mnie wydatki jakie poniosłem są jak najbardziej uzasadnione a czy dla ciebie sam musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie ;)

Tu jeszcze raz wkleję linka ze sporą ilością informacji na ten temat:

http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=6018

Co tu się dzieje !!

U mnie stoi Technics taki zestaw i się kurzy ... jest po czyszczeniu potencjometrów i przeglądzie , wymianie żaróweczek, Cd czyta płyty jak nówka

SAM_1734.JPG

Edytowane przez summitsvift

Co tu się dzieje !!

polnische jatka :)))

U mnie stoi Technics taki zestaw i się kurzy ... jest po czyszczeniu potencjometrów i przeglądzie , wymianie żaróweczek, Cd czyta płyty jak nówka

To fajnie, że CD odżyło, bo ma egzotyczny laser.

Fajna zabaweczka, szczególnie z pilotem od zestawu wyświetlającym informację przypływające z samej wierzy. To z początkiem lat dziewięćdziesiątych było fajnym bajerem.

Jak gra to cudo ??

polnische jatka :)))

To fajnie, że CD odżyło, bo ma egzotyczny laser.

Fajna zabaweczka, szczególnie z pilotem od zestawu wyświetlającym informację przypływające z samej wierzy. To z początkiem lat dziewięćdziesiątych było fajnym bajerem.

Jak gra to cudo ??

To wersja UK, gra łądnie aczkolwiek nie ma możliwości podłaczenia Power Amp Direct tak jak w V460, szkoda. Jest też deck fajny, ogólne sprzęt o tyle pomyślany że ma nadajnik/ odbiornik od pilota na kablu więc można go zamknąć w szafce przez dziećmi i sterować z pilota. Nowsze piloty też działają jak ktoś nie chce tym klocem operować. :-)

W środku sama solidność lat 90 tych.

Samo cd działa jak nowe ale większość funkcji ma obsługiwanych z pilota, to trochę wada. Deck ma płaską szufladę, auto reverse i inne bajery.

Z ciekawostek był do tego jeszcze wzmacniacz do 5.1 ale nie mogę tego namierzyć na sieci.

Dodam że z technics marzy mi się jeszcze takie cudo jak Technics SU-MA10

Edytowane przez summitsvift

Eeeeee tam ten kloc to bardzo fajna i elegancka zabawka. No i te wyświetlanie informacji z CDeka czy tunera na wyświetlaczu pilota... fajna sprawa. Wizualnie też ten oryginalny pilot jest bardzo ładny, tylko oczywiście do leżenia na stole a nie do sterowania trzymając go jedną ręką i tą samą sterując.

Nie miałem nigdy tego SU-MA10, jest bardzo ładny wizualnie. Bardzo ładny zestawik z SL-PA10, szkoda tylko, że ten transport nie jest zbyt solidny mechanicznie ;(

• 4 tygodnie później...

Witam z ciekawosci jest to warte swojej ceny ? http://allegro.pl/wzmacniacz-technics-su-c2000-se-a2000-jak-nowy-i4399078840.html

Edytowane przez polska9999

Napisano dziś, 12:41

Witam z ciekawosci jest to warte swojej ceny ? http://allegro.pl/wzmacniacz-technics-su-c2000-se-a2000-jak-nowy-i4399078840.html

Jak ktoś ma masę kasy i chce kupić takie coś bo ma taki kaprys to OK.

Jak ktoś szuka dobrego grania to za te pieniądze należy się puknąć mocno w głowę . Jak nie minie to pukać do skutku .

Za około 7000zł można kupić nowego Krella S300i , 500zł drożej Denona PMA 2020AE .

Wszystkie aukcje tego sprzedawcy jakie oglądałem a oglądałem sporo są mocno zawyżone . 100% przebitki to norma .

http://allegro.pl/show_user.php?uid=27603129&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg

Ja bym u takiego sprzedającego nie kupił nic. Ceny ma wyssane z palca, towar niezgodny z odpisem, kontakt żaden. Zawsze mnie zastanawia, kto kupuję coś u takiego człowieka?

Kiedyś wystawiał decka 828 z pilotem .

Dzwoniłem do niego czy jeszcze ma taki model . Powiedział że ma innego 828 bez pilota .

Stan idealny miał być no i zaśpiewał mi jakieś 600zł ! :)

Było to kilka miesięcy temu .

Ten pierwszy miał być idealny , jedyny taki i perełka . Zapytałem dlaczego ten jest droższy i to bez pilota - odpowiedział ze jest w dużo lepszym stanie .

Pytam dalej - no to jak ? Jest jeszcze lepszy stan niż idealny , okaz i perełka ?

Wystawił go później i bez przyglądania się widziałem że ma mocno wyślizgane przyciski .

Opuściłem .

Zapomniałem dopisac że pojawiły się jeszcze dwie kategorie - " oryginał " i " nowy " .

Oryginał - czy ktoś widział podrabianego Technicsa ?

Nowy - a zaraz dopisek że stan jak nowy , po pierwszym właścicielu no i w zakładce nowe . To jest tupet !

Kiedyś wystawiał decka 828 z pilotem .

Dzwoniłem do niego czy jeszcze ma taki model . Powiedział że ma innego 828 bez pilota .

Stan idealny miał być no i zaśpiewał mi jakieś 600zł ! :)

Było to kilka miesięcy temu .

Ten pierwszy miał być idealny , jedyny taki i perełka . Zapytałem dlaczego ten jest droższy i to bez pilota - odpowiedział ze jest w dużo lepszym stanie .

Pytam dalej - no to jak ? Jest jeszcze lepszy stan niż idealny , okaz i perełka ?

Wystawił go później i bez przyglądania się widziałem że ma mocno wyślizgane przyciski .

Opuściłem .

Zapomniałem dopisac że pojawiły się jeszcze dwie kategorie - " oryginał " i " nowy " .

Oryginał - czy ktoś widział podrabianego Technicsa ?

Nowy - a zaraz dopisek że stan jak nowy , po pierwszym właścicielu no i w zakładce nowe . To jest tupet !

Takiego sprzedającego trzeba omijać szerokim łukiem. Zresztą już pisałem o nim w tym wątku:

http://www.audiostereo.pl/klub-fanow-firmy-technics_61173.html/page__st__960?do=findComment&comment=3168259

Dodam jeszcze , że po braku reakcji ze strony tego sprzedającego, zgłaszałem jego aukcję do allegro. Allegro nic nie zrobiło. Taki to portal aukcyjny, wydusić co się da i nie patrzeć na nic "mogą się naciągać, oszukiwać... ważna kasa"

Edytowane przez juras_h

Witam. Troszkę nie w temacie, ale jako długoletni użytkownik Technicsa zapytam Kolegów czy ktoś posiada schemat do odtwarzacza cd SL-P220 . Rozebrałem go do odkurzenia i zobaczyłem popalone rezystory, bez schematu nie dojdę co jest przyczyną takiego stanu. Szukałem w sieci ale są tylko płatne serwisówki (cena przekracza wartość sprzętu). Szkoda mi troszkę tego CD z powodów czysto sentymentalnych i stad moja prośba czy ktoś nie udostępnił by samego schematu .

Pozdrawiam.

Dziękuję za schemacik , troszkę inne elementy ale prawie ta sama pcb. CD już naprawiony i działa. Teraz może mały tunning mu zrobię. Wywalę kilka kondensatorów i zmienię wzmacniacz operacyjny na jakiegoś Muse zobaczymy co wyjdzie z tego.

• 4 tygodnie później...

Pytanie do użytkowników przedwzmacniaczy - SU-C3000/7000. Jaki typ akumulatorków zamienników używacie. Czy są to akumulatorki żelowe czy ołowiowe zamiast oryginalnego ?

post-9129-0-45881500-1409380599_thumb.jpg

Edytowane przez mateusz(ek)

Niedrogo bo trzeba pewnie włożyć w niego ze 200-300 baksów.

to tak czy siak i tak sie oplaca .Sama głowica kosztuje 4000 przynajmniej takie ceny byly na ebayu a biorac pod uwage ze ciezko je dostac to takie ceny sa
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.