Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Wyglądają bardzo konkretnie. Ale Japońcy bardzo nisko je cenią. Może tylko solidnie wyglądają? Moje wnioski wyciągam z hifido.

35-40kjen to malutko. Jbl 4311 chodzą po 80000. Domyślam się, że czynnik japońskości/amerykańskości wchodzi w grę, ale np wyższe modele tubowców technicsa kosztują znacznie więcej. Np. sb-10000 350kjen.

Stawiam na to, że japońskie w Japonii jest tanie bo jest japońskie :D

Widzę, że sb z serii E ogólnie są tam tanie. Hmm... A tak wyglądają...

SB-E100 to najmniejszy model, stad ta cena.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 3 tygodnie później...

Witam klubowiczów !

Mam pytanie do posiadaczy oryginalnych, japońskich klocków na 100 - 110 V. Kropka przy jednym z bolców na wtyczce to faza ? a może 0 ?

( A-5000 odpuściłem Sobie - najstarsza ze złotych końcówek. A-3000 i A-7000 ciężko zdobyć, ale poluję. Idzie do mnie złota A-2000, przynajmniej coś pogra poczas poszukiwań )

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

Witam szanowne grono fanów Technicsa,jestem użytkownikiem od ok 15 lat,od pewnego czasu obserwuje to forum.Pod koniec 2010 skompletowałem se-a3 i pre amp su-a4 i to jest to,pozdrawiam Roman.

Witam szanowne grono fanów Technicsa,jestem użytkownikiem od ok 15 lat,od pewnego czasu obserwuje to forum.Pod koniec 2010 skompletowałem se-a3 i pre amp su-a4 i to jest to,pozdrawiam Roman.

Romanie, jak możesz to opisz swój system. Trochę o dźwięku, pomieszczeniu - np metraż, ustawienie kolumn, jakiej muzyki słuchasz:)

A3 to bardzo zacny wzmacniacz, jestem ciekaw z czym i jak on u Ciebie gra:)

Pozdr

Pomieszczenie,gdzie słucham ma ok 25m2,kolumny rozstawiłem ok 5m.Za żródło mam cd sl-pd670,niestety głośniki to słaby punkt zestawu i na pewno mnie za nie skrytykujecie,ale zapewniam że dla mnie grają całkiem poprawnie.Wzmacniacz gra bardzo szczegółowo,czysto,moc praktycznie bez ograniczeń.Wysokie czyste,średnica super i bas mocny,dość miękki.Poprzednio miałem dzieloną wersje na hybrydach,ale to nie grało.Mam jeszcze 2u-v8x,też całkiem ciekawie gra,ale jest dużo słabszy.Po zmianie sprzętu na su-a3 nawet moja żona stwierdziła że teraz to słychać wszystko a nie tylko bas.Pozdrawiam .

Su v8x to kawał kloca, ale gra beznadziejnie. Typowa pomyłka przy pracy :D Ciekawe jakie masz kolumny... Chyba nie altusy? Jedyne głośniki jakich można się wstydzić:P Wszystkie inne to juz coś lepszego haha, ja np słucham na pionerach.

Toć to przecie audiofilski śmiech na sali :D:D:D

post-15620-0-32936400-1312198370_thumb.jpg

Edytowane przez Zdzislav

Niestety,ale zgadłeś,wiem że nadają się do wiejskiej świetlicy.Wprowadziłem tam trochę zmian i na razie muszą być,zastanawiam się nad kappami8.2 choć muszę poczekać na jubileuszówkę z firmy no i opchnąć zabytki.Nie miałem okazji słuchać żadnych infinity i ciężko zdecydować się na zakup.Słucham muzyki z lat80, trochę elektronicznej,nie wiem czy kappy się do tego nadają.Lubię posłuchać trochę głośniej.

post-36702-0-62653500-1312205672_thumb.jpg

post-36702-0-11153300-1312205774_thumb.jpg

Jak zamienisz altusy na kappy 8.2, poprawa dźwięku będzie tak miażdżąca, że uklękniesz z zachwytu :D

Aha, tylko uważaj, po tym będziesz słyszał wpływ różnych elementów na reprodukcje dźwięku, w tym kabli! Jakby co to na początek polecę Ci kable:

http://allegro.pl/przewod-kabel-tasmowy-wstegowy-jantzen-audio-hit-i1715152427.html

Taniusieńkie kable nie bojące sie markowej konkurencji w cenie nawet 1000zł. Na prawdę warto je kupić.

Pozdr!

Edytowane przez Zdzislav

Mam pytanie,są na allegro czarne 8.2,wyglądają ładnie i sprzedawca zapewnia że 100% sprawne,tylko trochę tanie.Czy warte są kupna, na co uważać przy zakupie,mam na nie ochotę.Nawet żonę już przekupiłem.A te taśmy ok,tylko trochę problem z podłączeniem.Dzięki za linka.

Gość z tamtymi kappami buja sie juz od jakiegos czasu i nie moze ich sprzedać. Stąd ta cena. Chyba zależy mu na szybkiej sprzedaży. Warto zadzwonić i sie dowiedzieć co i jak.

Dzwoniłem,zapewnia że są sprawne i nie były naprawiane,modyfikowane.Zapewnia że są bez ryski.Kolejny problem, umówiłem się w pół drogi,w aucie mam wzmak sony 4x 45w i nie wiem czy to starczy do sprawdzenia,czy wyjdą jakieś ew. wady.Wiem że w razie wpadki będzie cieżko naprawic,na elektronice znam się dobrze i z drobnymi naprawami sobie poradzę.Dzięki za rady,Roman.

Przy sprawdzaniu standardowo:

- czy wszystkie głośniki grają

- Czy w wooferach i midwooferach nie ocierają cewki o szczelinę

- czy na śrubkach widać ślady po śrubokręcie

- czy obie kolumny grają równo.

Cena 2,5 kzł jest moim zdaniem promocyjna. Nawet w używkach ciężko będzie znaleźć konkurenta dla kapp w tej cenie. Ciekawe jak A3 poradzi sobie z basem kapp. Wiem, że jest bardzo czuła na kable głośnikowe. Ze zwykłymi marketowymi miedziakami jest buła na basie, ale już z tamtymi taśmami kontrola i dynamika basu ulega kolosalnej poprawie. Jak sie wszystko zgra to 25 m2 będzie ładne trzęsienie ziemi :D Poza basem - średnica, wysokie, scena - na wysokim poziomie:)

Witam,dobrze się domyślałem.Wbrew twoim obawom altusy przeżyły pół roku pod a3 i nie miały łatwo.Padł tylko jeden sopran,a wskazniki nie raz prawie lezały.Kupiłem te kappy,ładnie grają,super bass i wogóle, czekam na taśmy, jeszcze się nie nasłuchałem, może w weeked.Pozdrawiam Roman.

Witam,dobrze się domyślałem.Wbrew twoim obawom altusy przeżyły pół roku pod a3 i nie miały łatwo.Padł tylko jeden sopran,a wskazniki nie raz prawie lezały.Kupiłem te kappy,ładnie grają,super bass i wogóle, czekam na taśmy, jeszcze się nie nasłuchałem, może w weeked.Pozdrawiam Roman.

Ta se a3 którą masz jest jedną z najlepiej grających jakie miałem, ją wlaśnie słyszał zdzisław na kappach 7a i taśmach u mnie jakiś czas temu.Szkoda że ten panel był taki dorżnięty, ale widzę że jakoś to wygląda, mam nadziej że zadowolony z zakupu kapp i technicsa se a3.

Dorobiłem farbę pod kolor i odmalowałem całego w pólmacie,a napisy zrobiono sitodrukiem ,wyszły jak org. Jak znajdę czas to zrobię zdjęcie cyfrówką.Naprawiłem przekaznik wskazników i wstawiłem nowe żarówki od przełączników wyjść głośnikowych.Jak do tej pory gra super i grzeje się dość mocno.

Dorobiłem farbę pod kolor i odmalowałem całego w pólmacie,a napisy zrobiono sitodrukiem ,wyszły jak org. Jak znajdę czas to zrobię zdjęcie cyfrówką.Naprawiłem przekaznik wskazników i wstawiłem nowe żarówki od przełączników wyjść głośnikowych.Jak do tej pory gra super i grzeje się dość mocno.

Technics se a3 musi się grzać, jesteś elektronikiem tak samo jak ja i wiesz że jest potrzebny odpowiednio duży prąd spoczynkowy na każdą parę tranów końcowych, w przypadku se a3 zalecany to 75ma na parę, co daje w sumie od 40 do 50w w same ciepło na kanał.Jeżeli potrzebujesz schematu i dokładny opis ustawień do su a4 to mam oryginalną notę katalogową.Ja na kappach nigdy nie wykręciłem więcej jak 100w na kanał, ale wiem co se a3 potrafi.Miałem kiedyś linie transmisyjne z niską efektywnością, na niej se a3 kręciła wskazówkami do 300w.

Ps mam teraz na warsztacie dwie se a3, masz może jakieś dobre tranzystory wyjściowe????

Witam,mam 4 pary 2sa1301 i 2sc3280,ale to mój zapas na czarną godzinę z su-v8x.Mam też 2sa1943 i 2sc520 2 pary, ale są za cienkie.Trochę dziś posłuchałem i 100w na kappach nie robi wrażenia,tylko podświetlenie wskazników zaczeło przygasać.Czuję rezonans podłogi- panele, warto postawić na szpilach?

• 2 tygodnie później...

Witam klubowiczów. No i doszła końcówka. Piszę to ku przestrodze. Proszę spojrzeć co wewnątrz się znajduje, poza tym nie działa. Na krótko zasilacz do lewych żarówek podpięty. 5200 + 1500 cła na złom.post-32130-0-29982400-1313691119_thumb.jpgpost-32130-0-20370300-1313691213_thumb.jpg

Witam klubowiczów. No i doszła końcówka. Piszę to ku przestrodze. Proszę spojrzeć co wewnątrz się znajduje, poza tym nie działa. Na krótko zasilacz do lewych żarówek podpięty. 5200 + 1500 cła na złom.post-32130-0-29982400-1313691119_thumb.jpgpost-32130-0-20370300-1313691213_thumb.jpg

Cholera :((( Załatwił Cię ktoś na cacy :((((

O k***a jeszcze gorszy przypadek niż TA-N86B użytkownika neomamut, jego przynajmniej działa.

Sowa, co to za końcóweczka, SE-A3000? Mógłbyś zrobić zdjęcie tranów końcowych, co konkretnie dolega twojej? :-(

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

To jest SE-A2000, jak zobaczyłem ta telimenę to nie mam zamiaru podłączać tego do reszty sprzętu. Mam pod domem autoryzowany serwis Panasonic'a i tam jutro z tym idę. Kupiłem to na rosyjskim odpowiedniku allegra - nie polecam.

Było grzebane bo wszędzie ślady porobione czerwonym flamastrem i śruby od prawej końcówki lekko się odkręcają. Od lewej wyglądają na fabrycznie dokręcone.post-32130-0-28827300-1313696184_thumb.jpgpost-32130-0-01316400-1313696209_thumb.jpg

A już miejsce czekało - 72 kg granitu na szpilkach post-32130-0-15929900-1313696835_thumb.jpg

Rozumiem że nie ma mozliwości zwrotu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.