Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Muda44 jeszcze raz Ci napiszę i więcej nie będę powtarzał. Jak ja słuchałem już wysokiej klasy systemów np Tandberga serii 3000 to ty jeszcze w pstryle grałeś.

Skąd wiesz kiedy i co ja słuchałem ?

Nie znasz mnie, nie znasz modeli, o których piszę, ale wiesz co ja słuchałem a co nie, jakie te urządzenia są, jak grają ...to zwykłe trolowanie jest.

Czy to nie Twój wpis ?

Nie wiem co to jest " pstryle " ale ja na niczym nie grałem :)

To że Krell czy Mark Levinson to bardziej prestiżowe, droższe i lepiej grające klocki to tak oczywista oczywistość, że w wątku o masówce jaką jest Technics pisanie o takich firmach, powoływanie się na nie w odniesieniu na Technicsa jest żenujące.

Czy Ty wiesz na co odpowiadasz ?

Chyba jednak nie zrozumiałeś o czym piszę .

Łopatologicznie.

W czasach świetności Technicsa były od niego dużo lepiej grające klocki i nie liczył się tam gdzie liczyła się jakość brzmienia .

Kolega wyżej napisał

Napisano 02.06.2014 - 20:10

Jak w takim razie oceniacie SE-M100 w porównaniu do innych wzmacniakow?? Mogę dostać w dobrej cenie i że specyfikacji wynika że jest bardzo dobry. Znajdźcie mi odpowiednik w dzisijeszch wzmacniaczach to nic poniżej 15kpln nie widze co mu dorównuje.

Ludzie to czytają i się w ciula robią . Stronę wcześniej też była reklama Technicsa SU-8600 który zaraz pojawił się na aukcji i forumowicz znikł :)

Czaisz o co mi chodzi ?

O nagonkę . Z tej nagonki na aukcji stoi taki dzielony Technics za 7000zł . I za te 7000zł teraz kupisz właśnie używane integry Krella jak KAV300i , 400XI czy NOWEGO S300i .

Ba! W tej i nawet niższej cenie są końcówki Krella czy Passa .

Chodzi o zdrowy rozsądek .

Pewnie lada chwila pojawi się SE-M100 za idiotyczną kasę i ktoś czytając że nic mu do 15 koła nie dorówna zaraz go kupi .

Czy wyraziłem się jasno ?

:)

Powiem Ci ja jest z tymi t-ampami. Mają małą moc i nie zrobisz na nim dyskoteki, ale przy głośnikach mających w miarę jako taką efektywność potrafią wypełnić całkiem spore pomieszczenie znakomitym dźwiękiem. Przestrzeń, fajny basik, ale najistotniejsze to to, że generują szokująco autentyczne zjawisko muzyczne. Tylko trzeba im dobre zasilanie np. z akumulatora. Oczywiście nie "przywatuje" się na takim urządzonku.

Castle Howardy maja metalową wysokotonówkę Vify która jest bezlitosna dla słabego dźwięku i dwie siedemnastki Castle. Na takiej małej płyteczce z małego aku żelowego dźwięk jest super naturalny, bogaty, szczegółowy. Oczywiście jak się usiłuje za głośno słuchać to pojawiają się zniekształcenia. Niemniej mój 32 metrowy salon wypełnia się dźwiękiem bez problemu.

Swojego czasu przerabiałem wzmacniacz Pass Zen.

8W w najlepszej wersji klasy A .

Mi jednak nie był w stanie nagłośnić 25 metrów . Owszem jak się słucha czegoś gdzie nie jest ważny bas i dynamika to to jakoś zagra . Chyba żeby podpiąć kolumny pod 100dB sprawności ale te mają inne ograniczenia...

Zostawmy to przekomarzanie .

Technics był jaki był ale tępmy w zarodku idiotyczne wpisy i naciągaczy .

Klub ma być klubem a nie nagonką na windowanie cen i szukaniem jelenia .

Szczerze to moja przygoda z audio sie niedawno rozpoczela i powoli dopiero ogarniam co i jak. Wiec mowicie, ze dane techniczne technicsa maja malo wspolnego z rzeczywistoscia? Aha to ciekawe jest. Nie rozumiem tez tej gadki o socjalizmie i technicsu, moze za mlody jestem ;). W kazdym razie jak przegladalem klocki to patrzylem na dane techniczne i akurat SE-M100 wydal sie bardzo ciekawy z THD 0.003% i 4 x wbudowane DAC'i ( http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/se-m100-e.html ). Gdzie cos takiego macie panowie? Czy to wszystko jest sciema z tym?? Jak patrze na nowe pudelka to wszystko ma 1x DAC, moze 2 (w cenie kilka tysiecy), kilka DACow maja high endy. Tak samo w specyfikacji jezeli chodzi o THD to wzmacniacze z THD okolo 0.003% maja same high endy. To jak to z tym jest? Oszukiwali w specyfikacji w tamtych latach czy jak?

Tutaj ktos wspomnial o dobrych pudelkach z serii SE-A, wg specyfikacji SE-A5 jest takim odpowiednikiem SE-M100, lekko lepszym moze, ale bez DAC'ow. Podobne THD i moc (troszke wieksza z tego co pamietam).

Niech mi ktos to wytlumaczy i przy okazji wskaze lepsze pudelka z dzisiejszych czasow w cenie +-1500pln, ktore zmiazdza tego technicsa.

A moze to jest troche tez tak, ze jest troche przeplacania w audio (cos ala cudowne kabelki USB audiofilskie za 3k PLN).

Edytowane przez timk

OK,

to jakby mi ktos wskazal cos z nowych pudelek za +-1500pln, co zmiazdzy technicsa se-m100

i cos za okolo 2kpln cos co zmiazdzy SE-A5mk2.

Przy okazji jak oceniacie czy cos jest lepsze i mniej znieksztalca dzwiek skoro nie bierzecie danych technicznych pod uwage? Na ucho to kazdy moze twierdzic cos innego. Jedynym rozwiazaniem jaki widze to przepuscic i zgrac sygnal przez oba urzadzenia, ktore porownywamy a pozniej porownac znieksztalcenia jakie powstaly. Cokolwiek innego to jest slodka gadka szmatka z tego wynika.

Edytowane przez timk

OK,

to jakby mi ktos wskazal cos z nowych pudelek za +-1500pln, co zmiazdzy technicsa se-m100

Przy okazji jak oceniacie czy cos jest lepsze i mniej znieksztalca dzwiek skoro nie bierzecie danych technicznych pod uwage? Na ucho to kazdy moze twierdzic cos innego. Jedynym rozwiazaniem jaki widze to przepuscic i zgrac sygnal przez oba urzadzenia, ktore porownywamy a pozniej porownac znieksztalcenia jakie powstaly. Cokolwiek innego to jest slodka gadka szmatka z tego wynika.

Nikt Ci dobrze nie doradzi, bo każdy lubi trochę co innego. Ma inny sprzęt, słucha innej muzyki. Parametry niewiele mówią o samym brzmieniu. Najlepiej jakbyś sobie odsłuchał, czy Ci dany klocek dobrze gra z Twoim kolumnami, Twoją muzykę. Za 1500/2000 to już możesz poszaleć z używanymi sprzętami. Jest trochę ciekawych klocków np. Marantza, Luxmana, NADa i wielu innych firm. Jak możesz tego Technicsa wziąć do domu na wypróbowanie to weź, posłuchaj. Ogólnie Technicsy raczej drogie są do swoich umiejętności, ale model modelowi nie równy. Poza tym każdy lubi inne granie.

Skąd wiesz kiedy i co ja słuchałem ?

Czy to nie Twój wpis ?

Czy Ty wiesz na co odpowiadasz ?

Chyba jednak nie zrozumiałeś o czym piszę .

Łopatologicznie.

W czasach świetności Technicsa były od niego dużo lepiej grające klocki i nie liczył się tam gdzie liczyła się jakość brzmienia .

Kolega wyżej napisał

Ludzie to czytają i się w ciula robią . Stronę wcześniej też była reklama Technicsa SU-8600 który zaraz pojawił się na aukcji i forumowicz znikł :)

Czaisz o co mi chodzi ?

O nagonkę . Z tej nagonki na aukcji stoi taki dzielony Technics za 7000zł . I za te 7000zł teraz kupisz właśnie używane integry Krella jak KAV300i , 400XI czy NOWEGO S300i .

Ba! W tej i nawet niższej cenie są końcówki Krella czy Passa .

Chodzi o zdrowy rozsądek .

Pewnie lada chwila pojawi się SE-M100 za idiotyczną kasę i ktoś czytając że nic mu do 15 koła nie dorówna zaraz go kupi .

Czy wyraziłem się jasno ?

Swojego czasu przerabiałem wzmacniacz Pass Zen.

8W w najlepszej wersji klasy A .

Mi jednak nie był w stanie nagłośnić 25 metrów . Owszem jak się słucha czegoś gdzie nie jest ważny bas i dynamika to to jakoś zagra . Chyba żeby podpiąć kolumny pod 100dB sprawności ale te mają inne ograniczenia...

Zostawmy to przekomarzanie .

Technics był jaki był ale tępmy w zarodku idiotyczne wpisy i naciągaczy .

Klub ma być klubem a nie nagonką na windowanie cen i szukaniem jelenia .

Dobra Muda44, to przyznaj się... ile ta Twoja BMka ma koni?

OK,

I jeszcze raz powtórzę, nie porównuj zniekształceń tylko posłuchaj muzyki, na czym Ci będzie się lepiej słuchało. Nie będziesz tego potem słuchał przez oscyloskop czy inne aparatury pomiarowe, tylko własnymi uszami ;)

Pstryle to były kapsle z Coka Coli czy innej oranżady z wstawionymi do środka papierkami z "koszulkami" kolarzy. Pstrykało się w palcami po narysowanych na ziemi patykiem "szosach" Ale wielkie zawody były. Ja w to grałem z kolegami w latach siedemdziesiątych, ale frajda była ;)

i akurat SE-M100 wydal sie bardzo ciekawy z THD 0.003% i 4 x wbudowane DAC'i ( http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/se-m100-e.html ). Gdzie cos takiego macie panowie?

Dobre DACe robi się od kilku lat . To co było wtedy robione w takich wzmacniaczach to była lipa jeżeli chodzi o brzmienie .

Tak samo w specyfikacji jezeli chodzi o THD to wzmacniacze z THD okolo 0.003% maja same high endy. To jak to z tym jest? Oszukiwali w specyfikacji w tamtych latach czy jak?

Lata 80/90 to były lata kiedy Japończycy prześcigali się kto zrobi wzmak z większą ilością zer po przecinku a nijak to się miało do jakości brzmienia .

Dzisiaj wzmacniacze lampowe potrafią pięknie grać a zniekształcenia mają ogromne jeżeli by je porównać z tamtymi wzmakami .

Tak więc nie zawsze wzmacniacz mający większe zniekształcenia na papierze będzie grał gorzej .

Yaqin MC-100B

Jedynym rozwiazaniem jaki widze to przepuscic i zgrac sygnal przez oba urzadzenia, ktore porownywamy a pozniej porownac znieksztalcenia jakie powstaly. Cokolwiek innego to jest slodka gadka szmatka z tego wynika.

Jak dotąd nie wymyślono możliwości pomiaru jakości brzmienia .

Tak samo jak chociażby smak wina i innych trunków . :)

Dobra Muda44, to przyznaj się... ile ta Twoja BMka ma koni?

To nie klub BMW ;)

OK - 193 i 410Nm

Szału nie ma ale jest dobrze .

Wracając bardziej do tematu mój obecny wzmacniacz jest Made In Japan ;)

To nie klub BMW ;)

OK - 193 i 410Nm

Szału nie ma ale jest dobrze .

Wracając bardziej do tematu mój obecny wzmacniacz jest Made In Japan ;)

łooooo to mój kombiak ma 220 :D

Jaki masz teraz wzmacniacz?

łooooo to mój kombiak ma 220 :D

Konie to nie wszytko tak jak waty we wzmaku .

Ważny jest moment i jego rozkład w zakresie obrotów . Tak jak wydajny zasilacz niezależnie od obciążenia ;)

aki masz teraz wzmacniacz?

Denon PMA2020AE

Edytowane przez muda44

Konie to nie wszytko tak jak waty we wzmaku .

Ważny jest moment i jego rozkład w zakresie obrotów . Tak jak wydajny zasilacz niezależnie od obciążenia ;)

Tak mówią wszyscy właściciele BeEmek zanim dostaną łupnia na autostradzie. Lubię szybko jeździć i mój kombiaczek waży tylko półtorej tony. ;)

Denon PMA2020AE

Wygląda ładnie, ale nie słyszałem go jeszcze.

Ładne są nowe Denony, nie takie przedumane jak Marantze. Podoba mi się ten styl, ładnie nawiązuje do tradycyjnego wzornictwa audio.

Może przytargam takiego do domu, zobaczę jak gra.

Tak mówią wszyscy właściciele BeEmek zanim dostaną łupnia na autostradzie

Wiesz , rakieta to nie jest . Tyle że na drodze zdążają się " mocniejsi " na kilka , kilkanaście kilometrów i później odpuszczają .

Jakoś nikt mnie na dłużej nie wyprzedził przez te 6 lat . Fenomen tego klekota jest spalanie .

Po Denona jechałem z Głogowa do Koszalina . Tam gdzie się dało 180-200km/h i cały czas but .

Spalił 7,06 ON / 100km . Nie z komputera ale tankowane przed i po wyjeździe - ten sam " CPN " i ten sam dystrybutor .

Ok, dajmy spokój samochodom.

Wygląda ładnie, ale nie słyszałem go jeszcze.

To jest zdrowe i uczciwe podejście do tematu .

No i właśnie wracając do wyżej wspomnianego leciwego i przeciętnego dzielonego Technicsa za 7000zł z aukcji to dokładając 500zł mamy takiego Denona .

Wykonany tak jak się to robiło kiedyś .

Może przytargam takiego do domu, zobaczę jak gra.

Taki NAIM bardziej przejrzysty i na sterydach ;)

Warto chociaż spróbować .

Dobre DACe robi się od kilku lat . To co było wtedy robione w takich wzmacniaczach to była lipa jeżeli chodzi o brzmienie .

Lata 80/90 to były lata kiedy Japończycy prześcigali się kto zrobi wzmak z większą ilością zer po przecinku a nijak to się miało do jakości brzmienia .

Dzisiaj wzmacniacze lampowe potrafią pięknie grać a zniekształcenia mają ogromne jeżeli by je porównać z tamtymi wzmakami .

Tak więc nie zawsze wzmacniacz mający większe zniekształcenia na papierze będzie grał gorzej .

Chwilke, chwilke. Wzacniacz ma wzmacniac sygnal i nie wprowadzac zadnych znieksztalcen. Chyba mamy inna definicje tego co jak ma brzmiec. Nie chce zadnej modyfikacji dzwieku, chce miec na wyjsciu dokladnie to co dostaje na wejsciu bo chce uslyszec jak utowor zostal nagrany. Podobnie jest w swiecie sluchawek. Dobre sluchawki nie znieksztalcaja dzwieku. Sa calkowicie "plaskie". Nie chce, zeby za mnie wzmacniacz zmienial jakakolwiek czestotliwosc. Widze, ze pieknym graniem nazywasz EQ dzwieku i to bez kontroli. Nie chce, zeby wzmacniacz robil mi za EQ, bez przesady. Tak jak sluchawki Beatsa, ktora dla niektorych graja pieknie, bo niektorzy lubia mocny bas jaki te sluchawki dodaja.

Byc moze dlatego nie przekonam sie do lampowych wzmacniaczy lol ;)

Edytowane przez timk

Chwilke, chwilke. Wzacniacz ma wzmacniac sygnal i nie wprowadzac zadnych znieksztalcen.

Super , tyle że nie ma takiego a te zbliżające się do ideału kosztują tyle co dobre auto klasy kompakt .

Dobre dzisiejsze nowe wzmacniacz zaczynają się od około 10 000zł .

Idąc tą drogą daleko nie zajdziesz . Olej dane techniczne a jedynie bierz pod uwagę moc i wydajność prądową ( to już trudniejsze ) dobierając wzmak do kolumn czy odwrotnie .

Podpowiem - wydajny wzmak to taki który podwaja moc z 8 na 4 omy . Tak w dużym skrócie .

Idź do sklepu niech Ci podłączą super tranzystor za 3000zł i z " wielkimi " zniekształceniami lampę za 10 000zł :)

Sam ocenisz co są ważne te zera po przecinku .

Super , tyle że nie ma takiego a te zbliżające się do ideału kosztują tyle co dobre auto klasy kompakt .

Dobre dzisiejsze nowe wzmacniacz zaczynają się od około 10 000zł .

Idąc tą drogą daleko nie zajdziesz . Olej dane techniczne a jedynie bierz pod uwagę moc i wydajność prądową ( to już trudniejsze ) dobierając wzmak do kolumn czy odwrotnie .

Podpowiem - wydajny wzmak to taki który podwaja moc z 8 na 4 omy . Tak w dużym skrócie .

Idź do sklepu niech Ci podłączą super tranzystor za 3000zł i z " wielkimi " zniekształceniami lampę za 10 000zł :)

Sam ocenisz co są ważne te zera po przecinku .

Tylko caly czas o to mi chodzi, ze stare wzmacniaki (niekoniecznie technics, dowolne DOBRE z japonskiej ery audiofilstwa) maja podobne parametry do wzmacniakow tranzystorowych za 10k dzisiejszych... w kwestii lampy to bym porownal tranzystor + EQ :D z lampa i ciekawy jestem jakby takie kombo dalo rade z lampeczka. Na pewno mozliwosci manewru dzwiekiem duzo wieksze ;).

Chetnie porownalbym pare starych, ale jarych pudelek z kilkakrotnie drozszymi odpowienikami z dzisiejszych czasow...Chcialbym uslyszec ta kilkakrotnie wieksza przewage nowej elektroniki i obalic teze, ze za nowy sprzet audio sie przeplaca.

@watek motoryzacyjny. W audio wyglada to tak jak z samochodami. Kiedys robilo sie solidnie i z pasja, dzisiaj samochody robia ksiegowi a jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Ceny natomiast rosna.

Tylko caly czas o to mi chodzi, ze stare wzmacniaki (niekoniecznie technics, dowolne DOBRE z japonskiej ery audiofilstwa) maja podobne parametry do wzmacniakow tranzystorowych za 10k dzisiejszych... w kwestii lampy to bym porownal tranzystor + EQ :D z lampa i ciekawy jestem jakby takie kombo dalo rade z lampeczka. Na pewno mozliwosci manewru dzwiekiem duzo wieksze ;).

Chetnie porownalbym pare starych, ale jarych pudelek z kilkakrotnie drozszymi odpowienikami z dzisiejszych czasow...Chcialbym uslyszec ta kilkakrotnie wieksza przewage nowej elektroniki i obalic teze, ze za nowy sprzet audio sie przeplaca.

@watek motoryzacyjny. W audio wyglada to tak jak z samochodami. Kiedys robilo sie solidnie i z pasja, dzisiaj samochody robia ksiegowi a jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Ceny natomiast rosna.

Nie usłyszysz tej różnicy bo jej nie ma. Nowe wzmacniacze, tunery fm są duo droższe w relacji jakość/cena do swoich poprzedników z lat siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych. Nowa elektronika jest coraz droższa. Taki absurdalny wzrost cen widać np. przy sprzęcie słuchawkowym. Miałem w domu sporo różnych wzmacniaczy słuchawkowych do dwóch tys. złotych. Zarówno lampowych, jak i tranzystorowych. Żaden nie zagrał lepiej niż mój Luxman z początku lat osiemdziesiątych. Wszystkie były słabsze. A w Luxmanie to tylko wyjście słuchawkowe dorzucone przy okazji.

Tak samo z słuchawkami. Mam np. AKG K701, które kiedyś kupiłem za 1700 zł i Sennheisery HD 540 Reference HD560 Ovation, które kosztowały kiedyś 200-300 DM. Nie wiedzę różnicy w jakości, grają inaczej, ale to różnice prezentacji a nie klasy. Mam też HD 580 (HD 600) i nie są lepszymi słuchawkami niż stare HD 540 czy HD 560 a cena znacząco wyższa.

Ostatnio porównywałem swoje zabytkowe Snnheiser HD 540 Reference z Denon AH-D7100 za 3500 zł i w każdym względzie gały gorzej niż stare senki.

Wielcy producenci robią sobie jaja z nas klientów. Praktycznie zanikły wysokiej klasy produkty w klasie średniej w fotografii czy technice audio. Do tego jeszcze planowane starzenie i sklepy są wypełnione nowym, błszczącym, srebrzankowatym szajsem.

Ja osobiście przeważnie wybieram od paru lat elektronikę używaną, starszą. Wole czasami zabulić dobremu fachowcowi za regulacje/konserwacje niż dawać zarobić cynicznie działającym koncernom, których jednym celem jest wydrzeć od nas klientów kasy ile się da. A te bajki o dbaniu o ekologię.... szkoda gadać

Wiesz , rakieta to nie jest . Tyle że na drodze zdążają się " mocniejsi " na kilka , kilkanaście kilometrów i później odpuszczają .

Jakoś nikt mnie na dłużej nie wyprzedził przez te 6 lat . Fenomen tego klekota jest spalanie .

Po Denona jechałem z Głogowa do Koszalina . Tam gdzie się dało 180-200km/h i cały czas but .

Spalił 7,06 ON / 100km . Nie z komputera ale tankowane przed i po wyjeździe - ten sam " CPN " i ten sam dystrybutor .

Muda44 chłopie, ale Ty łamiesz przepisy ruch drogowego jadąc tak szybko. To bardzo nieładnie z Twojej strony.

Mój przy takich prędkościach pali dwa razy więcej niestety, ale w środku można wtedy słuchać sobie cicho muzykę. Nie przeciąża się przy takiej dłuższej jeździe, bo ma duży silnik.

Chwilke, chwilke. Wzacniacz ma wzmacniac sygnal i nie wprowadzac zadnych znieksztalcen. Chyba mamy inna definicje tego co jak ma brzmiec. Nie chce zadnej modyfikacji dzwieku, chce miec na wyjsciu dokladnie to co dostaje na wejsciu bo chce uslyszec jak utowor zostal nagrany.

Jak chcesz mieć taki super liniowy wzmacniacz to spróbuj T-Ampa, ale na nim nie posłuchasz bardzo głośno.

Tylko caly czas o to mi chodzi, ze stare wzmacniaki (niekoniecznie technics, dowolne DOBRE z japonskiej ery audiofilstwa) maja podobne parametry do wzmacniakow tranzystorowych za 10k dzisiejszych..

Rozumiem ze jesteś nowy na forum i totalnie nieobeznany w temacie .

Czy patrząc na drodze na dziewczynę najpierw biegniesz do niej z miarką i ja mierzysz ?

Jak nie mieści się w parametrach to się nią nie zainteresujesz ?

Czy jednak jest coś ponad tym ?

Tak jest ze wzmacniaczami , zniekształceniami , typem ( lampa / tranzystor ) mocą itd.

w kwestii lampy to bym porownal tranzystor + EQ :D z lampa i ciekawy jestem jakby takie kombo dalo rade z lampeczka. Na pewno mozliwosci manewru dzwiekiem duzo wieksze ;).

Jakie znowu EQ ?

Gdzie Ty takie bzdury żeś wyczytał ?

Chetnie porownalbym pare starych, ale jarych pudelek z kilkakrotnie drozszymi odpowienikami z dzisiejszych czasow...Chcialbym uslyszec ta kilkakrotnie wieksza przewage nowej elektroniki

Idź do salonu z takim ramolem za 1500zł i porównaj z wyróżniającym się wzmakiem za około 10 000zł . Zrozumiesz o co w tym chodzi .

Jak myślisz ? Na świecie są sami idioci którzy by kupowali drogie wzmaki jak by te tanie używane grały lepiej ?

i obalic teze, ze za nowy sprzet audio sie przeplaca.

Co Ty , chcesz Amerykę ponownie odkryć ?

Przed Tobą były tysiące takich chcących obalić takie tezy . Owszem , są dobre wzmacniacze sprzed lat ale mimo tandety wykonania technika nie stoi w miejscu . Zwłaszcza ta cyfrowa . Tyle że za dzisiejszy dobry wzmak trzeba dać właśnie gdzieś koło tej dychy . A ile taki dobry wzmak kosztował 20 lat temu ?

Nie mniej w stosunku do zarobków w tamtym okresie . Nawet za drogi , dlatego u nas królowała Diora i inne badziewia . dzisiaj w stosunku do obecnych zarobków ten sprzęt jest bardziej przystępny .

Lepiej ?

Kiedyś 3 litrowy klamot palił 2-3x tyle i miał 2-3x mniejsze osiągi .

Nie miał systemów bezpieczeństwa i ułatwiających życie .

Z pasją ?

Zawsze dla zarobku :)

Do tego jeszcze planowane starzenie i sklepy są wypełnione nowym, błszczącym, srebrzankowatym szajsem.

Dlatego kupiłem porządnie wykonany wzmacniacz made in Japan .

Ja osobiście przeważnie wybieram od paru lat elektronikę używaną, starszą

200-500 , no może 1500zł jeszcze tak .

Im sprzęt bardziej popularny tym bardziej wyeksploatowany i tym większe prawdopodobieństwo kupienia wraka .

Kolumn używanych bym nie kupił .

Starzenie się zawieszeń piankowych czy nawet butylowych jest nieodwracalne .

Wole czasami zabulić dobremu fachowcowi za regulacje/konserwacje niż dawać zarobić cynicznie działającym koncernom,

Czy ten fachowiec będzie miał dostęp do oryginalnych części ?

W większości przypadków - NIE .

Pominę cenę choćby niektórych napędów , ich dostępność czy cenę takiej FACHOWEJ usługi do której często trzeba mieć dedykowany i drogi sprzęt .

których jednym celem jest wydrzeć od nas klientów kasy ile się da

Tak już jest .

Produkt sprzedaje się za tyle ile się da sprzedać a nie ile realnie kosztowała jego produkcja i dystrybucja .

Muda44 chłopie, ale Ty łamiesz przepisy ruch drogowego jadąc tak szybko. To bardzo nieładnie z Twojej strony.

Ja wiem .

Nigdy nie wymuszam , nie wyprzedzam na 3ciego , w mieście stosuję się do przepisów a jak są 2 pasy w jedną stronę , jest pogoda i nie ma ruchu to komu to zaszkodzi ?

Edytowane przez muda44

200-500 , no może 1500zł jeszcze tak .

Im sprzęt bardziej popularny tym bardziej wyeksploatowany i tym większe prawdopodobieństwo kupienia wraka .

Kolumn używanych bym nie kupił .

Starzenie się zawieszeń piankowych czy nawet butylowych jest nieodwracalne .

Nie zgadzam się z Tobą, mam całkiem inne doświadczenia. Parę lat temu kupiłem za 200 zł Marantza CD 60 z 1989 roku. Zrobiłem modyfikację u Pana Dubiela (Skorpion) stopień wyjściowy na jakiś lampach amerykańskich, przebudowana cała architektura przy DACu w trzybie NOS,

Żadnych przeróbek przy napędzie. Od tej pory CDeck chodzi na okrągło, łyka wszystko, żadnych problemów.

Gra lepiej niż wszystko z czym go porównuje. Ostatnio Z M-DACiem i 8200 Audiolaba, Marantzem CD 15. Różnica była znacząca na korzyść Marantza CD 60 Skorpion. Jedyny player, który mu dotrzymał kroku to HI Endowy CD Tanberga, ale nie zagrał lepiej.

Jedne z najlepszych systemów jakie słyszałem były na kolumnach z lat siedemdziesiątych. Jakieś studyjne topowe monitory Tandberga właśnie. Można czasami, ale bardzo rzadko wyrwać za 15-20 tys. zł.

Na pewno są głośniki, które bardzo szybko zmieniają parametry i sypią się nawet np. te różne Tonsilowskie zawieszenia piankowe, ale większość porządnych głośników latami trzyma parametry.

Ostatnio zebrałem sporą kolekcję kolumn firmy Castle i mimo upływu lat to wyśmienite głośniki. Tu sobie zobacz:

http://www.audiostereo.pl/castle-acoustics-club_26269.html/page__st__240

Dla przykładu takie Castle Chester można czasami upolować za 1000 - 1200 zł. Porównywanie takich kolumn z pakami ze sklepu ma sens dopiero gdzieś od 2500- 3000 zł. W cenie 1000-1200 zł w sklepie kupisz pierdziawki kaleczące uszy, względnie jakieś całkiem spoko monitorki, ale mocno ograniczone w swoich możliwościach. Chestery mają około 20 lat!

O takich topowych Howardach to już nawet szkoda gadać w kontekście do nowych paczek w sklepie.

Ja wiem .

Nigdy nie wymuszam , nie wyprzedzam na 3ciego , w mieście stosuję się do przepisów a jak są 2 pasy w jedną stronę , jest pogoda i nie ma ruchu to komu to zaszkodzi ?

No przecież jaja sobie robię ;)

Nie zgadzam się z Tobą, mam całkiem inne doświadczenia. Parę lat temu kupiłem za 200 zł Marantza CD 60 z 1989 roku. Zrobiłem modyfikację u Pana Dubiela (Skorpion) stopień wyjściowy na jakiś lampach amerykańskich, przebudowana cała architektura przy DACu w trzybie NOS,

Przerobiłem masę Marantzów CD 40 , 50 , 60 , 72 , 52.

Najlepszym układem wyjściowym dla TDA 1541 jest analogówka z DACa Aya Dac według Pedji Rogić - poszperaj w sieci .

Plus osobne zasilacze na osobnych trafach , zegar itd...

Wiem jak to gra . Później miałem przyjemność z Krellem KAV280CD , topowy NAIM CDX , Calyx Femto , Auralic Vega i kilkoma ciekawymi DACami w różnych cenach .

Czyli obecna śmietanka ;)

Owszem ten Marantz ma super napęd i w moich wpisach znajdziesz wiele miejsc gdzie polecam CD40 jako tanie CD i CD52 jako świetny napęd .

I tu bajka się kończy bo od większości powyższych taki CD odstaje . A lamp w takim miejscu nie uznaję .

Mi natomiast chodziło o choćby Sony ES , takie rodzynki ja Pioneer PD75 a nawet Krell SACD do którego napęd kosztuje około 5000zł .

Czy choćby Technicsy .

Dużo sprzętu miało nietypowe elementy . Już nie do dostania .

Jest tego masa.

Na pewno są głośniki, które bardzo szybko zmieniają parametry i sypią się nawet np. te różne Tonsilowskie zawieszenia piankowe, ale większość porządnych głośników latami trzyma parametry.

Te stare miały zawieszenia z fałdy papierowej , pisałem o nowszych konstrukcjach i choćby takich rodzynkach jak Scan Speak w wielu konstrukcjach choćby . Każda kolumna na niby niezniszczalnej gumie butylowej która przez kilka lat stała w domowym zaciszu a słońce na nią padało - twardnieje i nic nie zrobisz jak głośnik nietypowy. O piance nawet nie ma co pisać .

Siedzę w tym o 1987r , prze jakiś czas zawodowo w serwisie a od nastu lat hobbystycznie i niejeden wynalazek przeszedł przez moje ręce .

Tak więc ostrożnie bym podchodził do takich zakupów i mocno bym się zastanowił mając wydać kilka tysięcy na coś co ma ileś tam lat .

Ja nie wiem jak grają przerabiane przez Ciebie klocki na TDA 1541, wiem jak gra mój przerobiony przez Pana Dubiela. Natomiast wiem, że Twoja wypowiedź na temat (tu napiszę coś w końcu we właściwym wątku) Technics RS-B965 są nieprawdziwe, jakoby nie nadawał się za bardzo do modyfikacji, ze względu na za bardzo przedumaną konstrukcję. Magnetofon nadaję się wyśmienicie do modyfikacji tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Tak samo RS-B765, tylko trzeba w nim wymienić co najistotniejsze a nie parę kondensatorów, jak Ty to zrobiłeś.

Poczytaj sobie tu: http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__st__34830

Mam zawsze w domu koło 10 par głośników, kilkanaście par porządnych słuchawek, kilka gramofonów, parę DACów, stadko CDeków, żeby mieć różne punkty odniesienia do porównań i całkowicie inne wnioski niż Ty. Może po prostu mieliśmy inne doświadczenia? Nie wiem.

Do Pioneerów czy Technicsów można kupić za parę dych do stówki dawcę, tylko trzeba wiedzieć co do czego. Ja już tak nie raz robiłem z powodzeniem ;)

Z Sony ES czy Krellem... fakt dużo gorzej.

@dziewczyny - Porownaniu elektroniki do czlowieka jest absurdem

@samochody - zwiekszenie osiagow poszlo kosztem zywotnosci, wiec zupelnie nietrafione porownanie. Jezeli zwiekszenie osiagow wiazaloby sie z utrzymaniem zywotnosci silnikow to wtedy mialoby to sens. Systemy ulatwiajace zycie ja raczej mam przeciwna opinie. Dzisiejsza elektronika utrudnia zycie i zwieksza wielokrotnie powstale awarie bo co chwile sie cos j...ie. A podstawowe rzeczy zwiazane z bezpieczenstwem w samochodach juz od dawna sa. Jedyne nowoczesne usprawienie zwiazane z bezpieczenstwem to kontrola trakcji.

Co do starszych samochodow to jezeli miales okazje wsiasc do takiej starszej BMW 7 i do nowej 7mki i nie wiedzisz ziemi a nieba w jakosci materialow na korzysc starej BMW to probujesz zaklac rzeczywistosc.

@idioci, ktorzy kupuja drogie wzmacniaki jakby te tanie graly lepiej. Idioci nie, po prostu maja swoje powody. I nie chodzi tu o jakosc. Ludzie kupuja nowe samochody, mimo iz za 4 lata takie samochdy traci +-50% swojej wartosci i sa duzo lepszym dealem niz kupno nowego samochodu. Czy czyni ich to idiotami? Abosultnie nie.

@obalanie tezy - moze jestem nowy w temacie, ale pewne rzeczy juz zauwazam. Zobaczymy, czas pokaze. Narazie zabralem sie za sluchawki. Otoz. Kupilem i czekam na przesylke sluchawek:

Stax Lambda Professional (http://kenrockwell.com/audio/stax/sr-lambda-pro.htm) + wzmacniacz STAX SRM-T1, calosc +- 3000PLN. Sluchawki z lat osiemdziesiatych.

Z checia wybiore sie do sklepow i poslucham Beyerow T1 czy Senkow HD800 + dobry wzmacniacz, gdzie caly zestaw ze wzmacniaczem do nich wyjdzie pewnie jakies +-8000pln i wiecej.

Mam nadzieje, ze za cene ponad 2x wiecej bede slyszal 2x lepszy dzwiek.....smiem watpic.

A co do starego techincsa z nowym super hiper wypasionym sprzetem to bedzie gorzej, ale z bratem porownamy (choc troche czasu to zajmie zanim wezmiemy do sklepu na odsluch). Brat juz jest w posiadaniu SE-M100 za +-1000pln + do tego wlasnie zakupil glosniki RCL "The small loudspeaker" (+-odpowiednik LS3/5A uzywany przez BBC w dawnych czasach http://en.wikipedia.org/wiki/LS3/5A ) za +- 600pln.

Edytowane przez timk

. Natomiast wiem, że Twoja wypowiedź na temat (tu napiszę coś w końcu we właściwym wątku) Technics RS-B965 są nieprawdziwe, jakoby nie nadawał się za bardzo do modyfikacji, ze względu na za bardzo przedumaną konstrukcję.

Nie ma takiego sprzętu którego nie da się dobrze przerobić ale tu chodzi o sens inwestycji a uzyskane rezultaty . Jak chcesz się grzebać i pół decka wymienić to Twoja sprawa .

965 jest przereklamowany . Posłuchaj zdrowego 707/727 ale nie na rynek krajowy . Bez przeróbek gra lepiej.

Tak samo RS-B765, tylko trzeba w nim wymienić co najistotniejsze a nie parę kondensatorów, jak Ty to zrobiłeś.

Nie parę , ale wszystkie w sygnale i z nudów a nie chęci wyciśnięcia wszystkich soków bo i po co ?

W wątku o magnetofonach masz moje niedawne porównanie grupy decków . Głównie Pioneera ale i też dwa Technicsy .

Kup sobie Sony TC-K750ES w idealnym stanie za 400zł i zobaczysz co jest wart 965 . O 870ES nie wspomnę a przy Pioneerach CT-959 ( zobacz w necie jak jest w środku zrobiony ) którego można wyrwać za 500zł czy 979 , CT-S920 to te modele są żartem z każdej strony . Tam nic nie trzeba wymieniać bo wszytko jest najlepsze jakie było czy jest dostępne .

Ale ludziska i tak się zabijają za " legendą " 965 .

zwiekszenie osiagow poszlo kosztem zywotnosci

Nie wiem , takim klamotem jak mam znajomy nakulał bezawaryjnie ponad 900 000km . Jak się z głową jeździ to się pojeździ co nie zmienia faktu że im nowsze tym delikatniejsze ale kogo to oprócz nas obchodzi ? Niemiec nie che samochodu na 10 lat . Kupuje , kula się kilka lat i kupuje następny . I pod taki rynek jest to robione.

Systemy ulatwiajace zycie ja raczej mam przeciwna opinie. Dzisiejsza elektronika utrudnia zycie i zwieksza wielokrotnie powstale awarie bo co chwile sie cos j...ie.

Od 2008r nic mi nie padło z elektroniki oprócz kilku żarówek .

Dla mnie takie coś jak choćby parktronik przód i tył w wielkim autem jest czymś nieocenionym. Tak jak oświetlenie drogi xenonami czy kontrola trakcji DSC.

Klema pirotechniczna i parę innych dupereli .

Są mniej i bardziej potrzebne gadżety ale te powyższe są dla nie niezbędne .

Idioci nie, po prostu maja swoje powody. I nie chodzi tu o jakosc

Ale skąd Ty to możesz wiedzieć ?

To tylko Twoje gdybanie . Gdyby tak było to juz bym dawno kupił wypasa Technicsa za 1000zł a resztę kasy przeznaczył na inne cele .

Jak będziesz dociekał to kiedyś do tego dojdziesz .

Stax Lambda Professional (http://kenrockwell.com/audio/stax/sr-lambda-pro.htm) + wzmacniacz STAX SRM-T1, calosc +- 3000PLN. Sluchawki z lat osiemdziesiatych.

Z checia wybiore sie do sklepow i poslucham Beyerow T1 czy Senkow HD800 + dobry wzmacniacz, gdzie caly zestaw ze wzmacniaczem do nich wyjdzie pewnie jakies +-8000pln i wiecej.

Mam nadzieje, ze za cene ponad 2x wiecej bede slyszal 2x lepszy dzwiek.....smiem watpic.

Nie znam się na słuchawkach ale wiem że najlepsze na świecie słuchawki nie rozwiną skrzydeł z kiepskim źródłem i napędem

Brat juz jest w posiadaniu SE-M100 za +-1000pln + do tego wlasnie zakupil glosniki RCL "The small loudspeaker" (+-odpowiednik LS3/5A uzywany przez BBC w dawnych czasach http://en.wikipedia.org/wiki/LS3/5A ) za +- 600pln.

.

Nie wiem co to jest RCL ale nie słyszałem o jakichkolwiek dobrych głośnikach za 600zł . Te nawet używane zaczynają się od kilku klocków.

LS3/5A też wcale dupy nie urywa i nadają się do określonej muzyki .

LS3/5A nie ma odpowiednika, tam oprócz B110 i T27 kluczową rolę odgrywają dość skomplikowane zwrotnice po części składające się na tak niską skuteczność tych kolumn :-)

Od 2008r nic mi nie padło z elektroniki oprócz kilku żarówek .

Dla mnie takie coś jak choćby parktronik przód i tył w wielkim autem jest czymś nieocenionym. Tak jak oświetlenie drogi xenonami czy kontrola trakcji DSC.

Klema pirotechniczna i parę innych dupereli .

Są mniej i bardziej potrzebne gadżety ale te powyższe są dla nie niezbędne .

Wyjatek potwierdza regule, wszyscy dobrze wiedza, ze elektronika w nowych autach generalnie sie sypie a jak sie cos sypnie to trzeba gruba kase bulic na naprawe bo samemu nic sie nie da zrobic.

Ale skąd Ty to możesz wiedzieć ?

To tylko Twoje gdybanie . Gdyby tak było to juz bym dawno kupił wypasa Technicsa za 1000zł a resztę kasy przeznaczył na inne cele .

Jak będziesz dociekał to kiedyś do tego dojdziesz .

Nie gdybie przeciez, 4 letni samochod osiagami dorownuje przeciez nowemu samochodowi a kosztuje 50% mniej. Wiec cena/jakosc jest duzo korzystniejsza przy 4 letnim samochodzie niz gdy kupujesz nowy.

Nie znam się na słuchawkach ale wiem że najlepsze na świecie słuchawki nie rozwiną skrzydeł z kiepskim źródłem i napędem

Bede gral na takich zrodlach i napedach jakie bede mial. Jak Staxy dadza rade na gorszym zrodle czolowym dzisiejszym sluchawkom to na lepszym zrodle tez dadza rade.

Nie wiem co to jest RCL ale nie słyszałem o jakichkolwiek dobrych głośnikach za 600zł . Te nawet używane zaczynają się od kilku klocków.

LS3/5A też wcale dupy nie urywa i nadają się do określonej muzyki .

No wlasnie, nie slyszales i dlatego nie wiesz jakie cuda istnieja w uzywanym sprzecie.

LS3/5A nie ma odpowiednika, tam oprócz B110 i T27 kluczową rolę odgrywają dość skomplikowane zwrotnice po części składające się na tak niską skuteczność tych kolumn :-)

Na zagranicznych forach porownuja je do LS3/5A.

http://www.audiochews.com/discussion/346/ls35a-v-rcl-small-loudspeaker-

http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?f=85&t=38879&start=15

"I auditioned the LS35a / Linn Kan and RCL Small Loudspeaker back in 1981/2 ?

The system was top flight Linn / Naim at my dealer

The Kans were too shouting .

LS35a fantastic mid range , distortion in the bass , quickly ran out of steam .

The RCLs were ,and are , the perfect piggy in the middle , and cheapest .

I can play the 1812 on the RCLs with EAR 509s and they just get more dynamic . What they won't do , like the other contenders , sing with poor ancillaries .

The LS35a and Kan Mk 1 have become ' classics ' a pair of RCLs sold for £40 a year or so ago [ unfortunately , I missed them ]

RCL ? Radio Components Ltd were the importers of SEAS drivers .

The Small Loudspeaker , 1' / 300mm high , were a kind of portable demonstrator of their abilities - it was virtually a cost no object execercise .

RCL saw the potential and imported them for a short while [ maybe SEAS had moved on to uprated drivers ? ]

Wilsmlow Audio made an almost identical kit copy for some time following the SLS demise .[sEAS will give plans for kits using their drivers to this day ]"

Wyjatek potwierdza regule, wszyscy dobrze wiedza, ze elektronika w nowych autach generalnie sie sypie a jak sie cos sypnie to trzeba gruba kase bulic na naprawe bo samemu nic sie nie da zrobic.

W starych się nie sypała bo jej nie było .

Mam inne zdanie i zostawmy te samochody ...

Bede gral na takich zrodlach i napedach jakie bede mial.

Tylko później nie " obalaj tezy " że droższe i lepiej nie zagra lepiej . Z gów...a bata się nie ukręci . Jak źródło będzie kiepskie to najlepsze słuchawki na świecie tego nie zmienią .

Nie gdybie przeciez

Gdybiesz i to cytowałem

Idioci nie, po prostu maja swoje powody. I nie chodzi tu o jakosc

Nie miałeś tych nowych drogich wzmaków więc to tylko Twoje teoretyzowanie

No wlasnie, nie slyszales i dlatego nie wiesz jakie cuda istnieja w uzywanym sprzecie.

Wiesz , siedzę w tym od lat . Czytałem wszelkie czasopisma o AUDIO jakie się pojawiły od początku w kraju , Przeglądam wszelkie fora i mam dziesiątki znajomych którzy tak jak ja szukają dobrego brzmienia . Nikt o takim cudzie za 600zł nigdy nie wspominał a była sprawdzana masa " cudów " . Do czasu aż zostały sprawdzone . Jedyna tanie i warte zainteresowania kolumny to Grundigi .

Ale to i tak tylko budżetówka . Dobre granie zaczyna się dużo , dużo drożej .

Podstaw sobie te LS3/5A do nawet takich LS50 albo R300 Kefa a zrozumiesz że technika głośnikowa nie stoi w miejscu .

Edytowane przez muda44

W starych się nie sypała bo jej nie było .

Mam inne zdanie i zostawmy te samochody ...

ok, zostawmy je w spokoju bo to mozna ciagnac ;).

Tylko później nie " obalaj tezy " że droższe i lepiej nie zagra lepiej . Z gów...a bata się nie ukręci . Jak źródło będzie kiepskie to najlepsze słuchawki na świecie tego nie zmienią .

Przeciez chodzi mi o to, ze bede gral na lepszym i na gorszym zrodle, ale puenta z mojej wypowiedzi miala byc taka, ze jak na gorszym bedzie lepiej to na lepszym tez bedzie lepiej, tak czy nie?

Nie miałeś tych nowych drogich wzmaków więc to tylko Twoje teoretyzowanie

No dobra, jak bede mial tanie to sprawdze z drogimi w sklepie i wtedy sie wypowiem. A Ty nie miales tych o ktorych pisalem, wiec tez tylko teoretyzujesz. Gdzie mieszkasz? Moze kiedys bym wpadl z tym technicsem (jakbym go kupil) porownac jak jestes niedaleko krakowa ;)

Wiesz , siedzę w tym od lat . Czytałem wszelkie czasopisma o AUDIO jakie się pojawiły od początku w kraju , Przeglądam wszelkie fora i mam dziesiątki znajomych którzy tak jak ja szukają dobrego brzmienia . Nikt o takim cudzie za 600zł nigdy nie wspominał a była sprawdzana masa " cudów " . Do czasu aż zostały sprawdzone . Jedyna tanie i warte zainteresowania kolumny to Grundigi .

Ale to i tak tylko budżetówka . Dobre granie zaczyna się dużo , dużo drożej .

Podstaw sobie te LS3/5A do nawet takich LS50 albo R300 Kefa a zrozumiesz że technika głośnikowa nie stoi w miejscu .

No dobra, mysle, ze to da sie zrobic, wezmiemy je kiedys (choc nie bedzie to predko :(( ) do jakiegos sklepu i zobaczymy.

BTW. Jak nie masz dobrych sluchawek referencyjnych to jak porownujesz dzwiek glosnikow/sprzetu audio? Przeciez potrzebne jest cos co jest najblizej idealu a dobre sluchawki rozniosa kazdy glosnik.

Edytowane przez timk

Nie ma takiego sprzętu którego nie da się dobrze przerobić ale tu chodzi o sens inwestycji a uzyskane rezultaty . Jak chcesz się grzebać i pół decka wymienić to Twoja sprawa

O jakim sensie Ty mówisz w przypadku magnetofonów kasetowych? To jest totalnie bez sensu, to jest zajawka, śrubka i tyle.

965 jest przereklamowany

Czytaj ze zrozumieniem.

Posłuchaj zdrowego 707/727 ale nie na rynek krajowy . Bez przeróbek gra lepiej.

Mam EG jak i wiele, wiele innych.

Nie parę , ale wszystkie w sygnale i z nudów a nie chęci wyciśnięcia wszystkich soków bo i po co ?

No właśnie kompletnie nie wiedziałeś co tam trzeba wymienić. Taki Tuning jest pozbawiony sensu właśnie, bo nic nie daje. Kupa bezmyślnej roboty. To tak jak byś zmienił w aucie podświetlenie deski rozdzielczej, wymienił odświeżacz, kolor tapicerki, przemalował kolor auta. Po czym dumnie stwierdził, że wykonałeś bardzo poważne tuningi w aucie w celu zwiększenia mocy, ale nie wiele to dało. Żeby coś zrobić porządnie, trzeba wiedzieć co trzeba zrobić, a nie tylko się wymądrzać nie mając pojęcia o co chodzi. Sorki, ale jakbyś przejrzał choć, co Ci podlinkowałem to byś to wiedział.

Sorry Muda44 ja się wyłączam z tej dyskusji, bo prowadzi ona donikąd. Wypowiadasz się autorytatywnie na tematy w których wiesz nie wiele, oceniasz urządzenia, których nie miałeś w rękach, pouczając innych jednocześnie. Nie mam energii na takie czcze dyskusje.

ale puenta z mojej wypowiedzi miala byc taka, ze jak na gorszym bedzie lepiej to na lepszym tez bedzie lepiej, tak czy nie?

Składając system trzeba wszytko wyważyć zaczynając od źródła. Jak czegoś źródło nie odtworzy to i słuchawki nie przetworzą więc to bez sensu testować coś na tanim źródle z zamysłem jak to może zagrać na źródle lepszym .

A Ty nie miales tych o ktorych pisalem, wiec tez tylko teoretyzujesz

Przeczytaj jeszcze raz co wyżej napisałem . Nie ma i nie było cudów wśród kolumn czy sprzętu po 600zł . Nawet ten wieloletni używany jak jest dobry to jest w

cenie . Popatrz w klubie Sansui ile takie dobre , leciwe wzmaki kosztują . Ile kosztują stare Infinity i podobne dobre konstrukcje sprzed lat .

porownac jak jestes niedaleko krakowa ;)

400km a nawet jak bym mieszkał bliżej to nie jestem zainteresowany porównaniami . Swoje już przerobiłem i porównałem a jak chce coś porównać to do sprzętu dużo lepszego który często zmienia Kolega . I piszę tu o kwotach nastu , kilkudziesięciu tysięcy za klocek czy kabel jako wyznacznik kierunku ewentualnych moich poszukiwań.

BTW. Jak nie masz dobrych sluchawek referencyjnych to jak porownujesz dzwiek glosnikow/sprzetu audio?

Wyżej napisałem . Do sprzętu dużo , dużo droższego który wyróżnia się w sojek klasie .

a dobre sluchawki rozniosa kazdy glosnik.

A ile miałeś tych głośników ?

0,00001% ?

Jedne i drugie mają swoje ograniczenia i jedne i drugie są dobre , bardzo dobre , przeciętne i złe .

O jakim sensie Ty mówisz w przypadku magnetofonów kasetowych?

Sensie grzebania , poświęcania czasu i jakichkolwiek pieniędzy .

Czytaj ze zrozumieniem.

Za ładny stan 965 trzeba dać z 600zł . Ładny , nie idealny . Za 600zł można kupić idealnego Sony 870ES do którego te wszystkie Technicsy ( nie znam dobrze RS B100 bo tego co miałem to była padaka ) to zabawki .

Takie jest moje zdanie .

Zdanie z porównań tych magnetofonów na sprzęcie po kilkanaście tysięcy za klocek co jak pisałem jest w wątku o magnetofonach .

No właśnie kompletnie nie wiedziałeś co tam trzeba wymienić. Taki Tuning jest pozbawiony sensu właśnie, bo nic nie daje. Kupa bezmyślnej roboty.

Żeby coś zrobić porządnie, trzeba wiedzieć co trzeba zrobić, a nie tylko się wymądrzać nie mając pojęcia o co chodzi. Sorki, ale jakbyś przejrzał choć, co Ci podlinkowałem to byś to wiedział.

Wybacz , ale mnie akurat o modyfikacjach pouczał nie będziesz . Na tym forum jest kilkadziesiąt " aktywnych " osób którym przerobiłem wzmacniacze , odtwarzacze CD czy kolumny.

Opinii tych osób oraz z czym to porównywali jest też masa .

Samego NADa C320/BEE zrobiłem na dzień dzisiejszy 98 sztuk . Kilkanaście Marantzów , kilkadziesiąt CD NADa i sporo kolumn . W tym kilka zbudowanych od podstaw i piszę o kwotach wyraźnie powyżej 5000zł .

Trafiło się też kilka DACów w tym dwa po przeszło 8000zł

Siedzę w tym od lat i wiem co i gdzie trzeba ugryźć .

Pisałem kilka razy . 765 przejrzałem z nudów . I jak byś nie wiedział to kondensator w torze sygnału jest elementem najbardziej psującym brzmienie a w 965 jest ich masa.

Zobacz jak i na czym sa zbudowane Pioneery 959 , 979 czy Sony 750ES / 870ES .

Sorry Muda44 ja się wyłączam z tej dyskusji, bo prowadzi ona donikąd. Wypowiadasz się autorytatywnie na tematy w których wiesz nie wiele, oceniasz urządzenia, których nie miałeś w rękach, pouczając innych jednocześnie. Nie mam energii na takie czcze dyskusje.

Dokładnie tak samo myślę .

Jeden pisze że Technics za 1000zł jest lepszy od wszystkich nowych wzmaków do 15000zł bo ...

Bo ma mniejsze zniekształcenia a będzie to porównywać z jakimś tanim źródłem .

Drugi pisze że wzmacniacz 10W super gra i napędza duże Jamo .

Nie ma się co więcej ścierać .

Edytowane przez muda44

Witam forumowiczów

Jestem posiadaczem amplitunera Technics SA-R530, sprzęt zakupiony pewien czas temu na amerykańskim eBayu.

Niestety uległ awarii i bardzo ciężko jest go wskrzesić. Poszukuję "dawców na przeszczepy" lub namiaru na kogoś kto ma ogarnięty temat sprzętów z rynku amerykańskiego tej generacji.

Jako dawcy w moim przypadku nadają się SA-R530 (czyli bliźniak mojego) oraz SA-R477.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Pisałem kilka razy . 765 przejrzałem z nudów . I jak byś nie wiedział to kondensator w torze sygnału jest elementem najbardziej psującym brzmienie a w 965 jest ich masa.

Muda44 2011-10-17 / 14:27

Panowie ze względu na wyjątkowość zamieszczę i tu wpis. Mam do sprzedania decka Technics RSB765 PXS cap. Deck w stanie perfekcyjnym - kolekcjonerskim. Szkoda go na allegro - lepiej dla pasjonata - kolekcjonera marki. Deck jest tez wyjątkowy bo ma zmodyfikowany cały tor audio i zasilanie. Czyli to co kiepskie w tych deckach. Teraz może startować z deckami ze znacznie wyższej klasy Nie będę zaśmiecał wątku - reszta na PW Chyba ze znajda się zainteresowani opisem modyfikacji.

Tak samo RS-B765, tylko trzeba w nim wymienić co najistotniejsze a nie parę kondensatorów, jak Ty to zrobiłeś.

Muda44 2011-10-17 / 14:27

Panowie ze względu na wyjątkowość zamieszczę i tu wpis. Mam do sprzedania decka Technics RSB765 PXS cap. Deck w stanie perfekcyjnym - kolekcjonerskim. Szkoda go na allegro - lepiej dla pasjonata - kolekcjonera marki. Deck jest tez wyjątkowy bo ma zmodyfikowany cały tor audio i zasilanie. Czyli to co kiepskie w tych deckach.

A.N.T. 10-16-2009

After I've done some measurements and looked into the schematics it became quite clear why the sound is so horrible. Two things - high order distortion in the recording channel that spoiled the sound even before it was recorded on the tape, and 5 (five!) 4066 chips in the signal path, some in the PB chain and some in the recording chain. Recently I've modified the RS-B965, removing 6 muting transistors from the recording input circuitry (that took care of the high distortion) and replaced all 4066 chips with my hybrid ANT4066. As a result the deck now is sounding better than my Nak BX-300 and Cassette Deck 1 and quite close in quality to my reference Aiwa XK-S7000.

Ja 2014-01-12 / 21:24

To prawda, u mnie wciąż czeka na tuning RS-B965. Mam jeszcze parę innych Technicsów z tym, lub bardzo podobnym wyświetlaczem.

Muda44 2014-01-12 / 23:34

Niewiele z nim zrobisz . Dokładając DBX dołożyli dodatkowe układy w sygnale przez co taki 707 gra lepiej .

Kolejna sprawa to pytanie z jakiego rynku pochodzi. Na różne rynki były nieco inne bebechy.

A.N.T. 03-18-2010

Today I had a good listening session with my newly modified and aligned RS-B965. I have to say that after these last few modifications it is easily the best playback deck I've ever heard, period. It has much better sound than my modified Aiwa XK-S7000 (my usual reference - not many decks have the same level of playback performance as that Aiwa) . I am listening again to many of my pre-recorded cassettes. I have a new "gold standard" by which all other decks will be evaluated from now on

Alex

Dla zainteresowanych:

http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=6018

Deck jest tez wyjątkowy bo ma zmodyfikowany cały tor audio i zasilanie. Czyli to co kiepskie w tych deckach.

Faktycznie , zasilanie też poprawiłem .

Masz lepszą pamięć niż ja . Nie ma tygodnia żebym czegoś nie przerabiał więc wybacz . Miałem prawo zapomnieć co było robione dokładnie prawie 3 lata temu :)

Teraz może startować z deckami ze znacznie wyższej klasy

Tak , zwłaszcza 965 który jest uważany za ten wyższej klasy . Wtedy miałem inne wyższej klasy decki i był do nich porównywany .

Jakie , też nie przypomnę sobie bo były czasy gdy miewałem kilka różnych w ciągu miesiąca .

Nie będę zaśmiecał wątku - reszta na PW Chyba ze znajda się zainteresowani opisem modyfikacji.

Chyba wyraźnie to napisałem .

A.N.T. 10-16-2009

After I've done some measurements and looked into the schematics it became quite clear why the sound is so horrible. Two things - high order distortion in the recording channel that spoiled the sound even before it was recorded on the tape, and 5 (five!) 4066 chips in the signal path, some in the PB chain and some in the recording chain. Recently I've modified the RS-B965, removing 6 muting transistors from the recording input circuitry (that took care of the high distortion) and replaced all 4066 chips with my hybrid ANT4066. As a result the deck now is sounding better than my Nak BX-300 and Cassette Deck 1 and quite close in quality to my reference Aiwa XK-S7000.

Nie no jasne . Wymieniając parę klamotów w torze facet z rowera zrobił prom kosmiczny .

Później pewnie zbił niemałą sumkę na zestawach " poprawczych " . Jak dobrze pamiętam Ty taki kupiłeś ( nie wiem czy od niego czy skompletowałeś ) i nie jestem pewien ale ile za to dałeś ?

Pamiętam że dla mnie to była chora suma .

Facet pisze że porównywał a Aiwą , Nakiem , spoko.

Na jakim sprzęcie ? Jaki wzmacniacz , kolumny i co było systemem odniesienia ?

Takie wpisy może sobie każdy popełnić w w większości przypadków porównania sa na amplitunerach , nierzadko kina domowego albo sprzęcie budżetowym .

Ja 2014-01-12 / 21:24

To prawda, u mnie wciąż czeka na tuning RS-B965. Mam jeszcze parę innych Technicsów z tym, lub bardzo podobnym wyświetlaczem.

No i poszedł . Stwierdziłem jak wyżej . Z Gó..a bata nie ukręcę . W tym czasie miałem decki Pioneera i z ulgą sprzedałem Technicsa .

Muda44 2014-01-12 / 23:34

Niewiele z nim zrobisz . Dokładając DBX dołożyli dodatkowe układy w sygnale przez co taki 707 gra lepiej .

Jak potrafisz czytac schematy to porównaj obydwu , zrozumiesz o co chodzi w tym co cytujesz.

A.N.T. 03-18-2010

Today I had a good listening session with my newly modified and aligned RS-B965. I have to say that after these last few modifications it is easily the best playback deck I've ever heard, period. It has much better sound than my modified Aiwa XK-S7000 (my usual reference - not many decks have the same level of playback performance as that Aiwa) . I am listening again to many of my pre-recorded cassettes. I have a new "gold standard" by which all other decks will be evaluated from now on

Alex

Ostatnio wymieniłem cylinder w swoim skutrze z 50CC na 72CC.

Skuter po tej wymianie odstawia scigacze po 650ccm !

Marcin

Aha - scigacze stały na parkingu :)

Miałeś dać sobie spokój .

Powiewa mi co kupujesz i ile w to ładujesz .

Odezwałem się w tym watku żeby przestrzec ponownie tych którzy wyczytają jak to Technics za 1500zł jest lepszy od wszelkich nowych wzmaków do 15000zł

A Ty jak chcesz posłuchac dobrą D klasę to kup Ice Power Bank & Olufsen .

Takie moduły mozna kupić po około 600zł i coś podobnego stosuje Calyx we wzmaku CTI .

Edytowane przez muda44

Użytkownik timk dnia 14.06.2014 - 22:32 napisał

BTW. Jak nie masz dobrych sluchawek referencyjnych to jak porownujesz dzwiek glosnikow/sprzetu audio?

Wyżej napisałem . Do sprzętu dużo , dużo droższego który wyróżnia się w sojek klasie .

Użytkownik timk dnia 14.06.2014 - 22:32 napisał

a dobre sluchawki rozniosa kazdy glosnik.

A ile miałeś tych głośników ?

0,00001% ?

Jedne i drugie mają swoje ograniczenia i jedne i drugie są dobre , bardzo dobre , przeciętne i złe .

Kompletna bzdura, Sluchawki z czolowki absolutnie rozniosa najlepsze istniejace glosniki pod wzgledem czystosci dzwieku. NIe miales nigdy w zyciu takich glosnikow ani nie bedziesz mial, ktore beda lepsze od topowych sluchawek. Nawet jakbys mial najlepsze glosniki jakie istnieja to nie masz takiego pomieszczenia, ktore powinno byc idealnie wygluszone do takich glosnikow (bo zrobienie takiego pomiezczenia kosztowaloby tez krocie). Nie wiem gdzie robisz odsluchy swoich rzeczy, ale jak nie masz dedykowanegi dobrze wygluszonego pomieszczenia to te odsluchy sa nic nie warte. Ze sluchawkami nie ma takich problemow. Najlepsze glosniki maja specyfikacje wrecz zalosne w porownaniu do sluchawek... no, ale Ty uwazasz, ze to nie wazne....sorry, jak na wykresie masz czarno na bialym, ze cos jest prawie idealnie plaskie w calym zakresie czestotliwosci i ma 20x mniej dystorsji to tak jest. Takie cos wierniej reprodukuje dzwiek niz cos co ma 20x wiecej dystorsji i koloruje dzwiek. Oczywiscie, dla Ciebie gorszy sprzet moze brzmiec lepiej (fani beats'ow tez moga sie klocic, ze ich sluchawki graja najlepiej lol) , ale rzeczywistosci nie zaklniesz. Nie musze miec wieloletniego doswiadczenia, zeby o tym wiedziec.

Natomiast mi sie wydaje, ze lata praktyki wytworzyly u Ciebie wlasna teorie akustyki.

Składając system trzeba wszytko wyważyć zaczynając od źródła. Jak czegoś źródło nie odtworzy to i słuchawki nie przetworzą więc to bez sensu testować coś na tanim źródle z zamysłem jak to może zagrać na źródle lepszym .

O co Ci chodzi? Sugerujesz, ze sklepy audio nie beda miec dobrego zrodla? Zapewniam Cie, ze wezme najlesze zrodlo jakie maja. Czy to bedzie za 5kpln czy za 10kpln.Niestety nie wiem co beda tam miec, ale wezme co maja a pozniej obale teze ze sluchawkami.

Edytowane przez timk
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.