Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki do 12 m2 dla zoltodzioba:)

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dluzszego czasu jestem zainteresowany zrobieniem/kupieniem kolumn robionych na zamowienie, jak np na stronie akustyka.

Obecnie posiadany zestaw jest zbyt jasny i wydaje mi sie za mocny do pokoju (galka na godz. 10 to juz bardzo glosno) Dzwiek jest, powiedzialbym "krzykliwy" i musze przekrecic galke basu, zeby bylo ok. Dlatego szukam kolumn o cieplym brzmieniu, muzykalnych, ale z mocniejszym basem (w moich kolumnach bas jest bdb jak na moj gust, ale po zabawie eq wzmaka i glosnym sluchaniu)

Osobiscie podoba mi sie cos na ksztalt modelu RDMM z oferty akustyka, ale calosc wynosi z 5k za zlozona pare. Poza tym raczej ciezko o odsluch. W zwiazku z tym mam pare pytan:

1. czy tego rodzaju kolumny mozna porownywac z "firmowkami" typu proac studio 100, vienna haydn, dynaudio pod wzgledem kultury brzmienia, muzykalnosci, przestrzeni, basu itp.

2. czy mozna zlozyc cos podobnego, ale taniej. Jak wyglada kwestia zlozenia kolumna samemu? dostajemy glosniki, zwrotnice, kable, a obudowe robimy sami? Tak wyglada kupno projektu?

nie ograniczam sie do oferty akustyka, tylko na tej stronie wszystko jest dosyc przejrzyscie opisane i mozna sie polapac co nieco o co w tym wszystkim chodzi.

co prawda dopiero dojrzewam do takiej decyzji, ale zawsze warto posluchac doswiadczonych uzytkownikow co maja do powiedzenia w tej sprawie:) mozna pisac rowniez na PW. zawsze moge podrzucic fotki pokoju i odpowiedziec na rozne pytania:)

ciekaw jestem czy z konstrukcji DIy mozna rzeczywiscie wycisnac duzo wiecej niz ze "sklepowych" propozycj, czy przy pomocy doswiadczonego konstruktora jest to "pewniak" itp.

Pozdrawiam!

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

https://www.audiostereo.pl/topic/61176-monitorki-do-12-m2-dla-zoltodzioba/

Te proac 100 mid-woofer także mają z stajni ScanSpeak-a.

W klubie kolumn akustyka popytaj jak grają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale za te kasę i z tymi przetwornikami to już najwyższa półka monitorów jest.

Czy da radę taniej może i da się radę zaoszczędzić na obudowach ale na głośnikach nie da rady raczej.

Jak się nie możesz połapać zadzwoń tam to z pewnością ci pomogą.

Konstrukcje DIY mają 2 przewagi nad firmowymi, oczywiście jeżeli są poprawnie zaprojektowane:

- nie oszczędzanie na elementach, w oryginalnych kolumnach nawet tych za 10-15 tyś i więcej, grubości ścianek, elementy zwrotniczy często są cienkie, słabe itp po prostu producenci oszczędzają.

- 3 i więcej krotnie niższa cena takich samych kolumn firmowych.

Jest parę polskich firm co produkuje kolumny wysokiej klasy na hi-endowych przetwornicach z przystępną ceną, za to samo lub podobne za granicą trzeba by było zapłacić 2 i więcej krotnie. Dlatego lepiej składać samemu jak się umie lub kupować u naszych producentów bo nie zdzierają jak zagraniczni i budują z lepszych komponentów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Proac studio 100 są dokładnie opisane na forum. Zwrotnica, strojenie, wielkość budy. Całosć wyniesie Cię połowe tego, co wartość podanych wyżej akustuków. Ten monitor reprezentuje dobre i sprawdzone brzmienie.

Zwróć może uwagę na projekt z Zaph Audio na Seas L18 / Seas 27TBFCG. Wielu ludzi z tego forum zrobiło ten projekcik. Może uda Ci się z kimś umówić na odsłuch.

Kosztowo wyjdzie taniej tzn. 1000zł za przetworniki + zwrotnice, obudowa itp. w 1000 zł spokojnie się zmieścisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zibra

Przerabiałem ten sam problem.

Przy Twoich preferencjach dźwiękowych i metrażu proponowałbym:

- Proac Response 1SC (na starych polipropylenach Seasa- nie na Excelach)- DIY.

Schemat w sieci.

- Dynaudio Audience 40/42 - tylko gotowe (50-tki będą za duże)

- Totem Mite- DIY

Wszystkie powyższe kolumienki wymagają bardzo porządnego wzmaka.

Broń Boże pdłączać je do Gainklona.

Jurek, z totemami to wyskoczyłeś jak z motyką na księżyc. Jak tonsilowska 13-tka totem mite może się odnieść do głośników na scan'ach, albo dynaudio. Nie ta liga. Już nie wspominam o cenie (totemy można zrobić za 400zł)

nonameplum

Rozumiem, że porównywałeś powyższe kolumny bezpośrednio, więc na tej podstawie są Twoje wnioski.

Jeśli nie, to myslę, że nie zaszkodzi porównać :)

Proaki i Dynaudio w skali bezwzględnej są lepsze, ale w 12 metrach nie rozwiną skrzydeł.

A Totemy, przy swojej muzykalności i nienachalności w tak małym pomieszczeniu sprawdzają się znakomicie.

Co do głośników Tonsila- to są bardzo porządnie elementy. A pan Bruzzese w ich połączeniu wyciągnął 110 proc. możliwości.

jurek, 28 Sty 2010, 09:48

>Wszystkie powyższe kolumienki wymagają bardzo porządnego wzmaka.

>Broń Boże pdłączać je do Gainklona.

jesli chodzi o ten "sławetny geyclon" to on nie jest taki zly. wzmacniacz gra przyzwoicie znacznie lepiej niz SYM. kiedys go z ciekawosci zbudowalel w/g najbardziej znanego schematu na dobrych elementach i dzwiekiem odbiegl on tylko troche od koncowek passa aleph5 ktore kiedys uzuwalem.

wiem ze zapewne niektorych drazni ten wzmacniach za prostote swej budowy ale to nie jest powod aby go przekreslac i jestem pewien ze koledze zibra ten wlasnie wzmacniacz zagral by lepiej niz jego obecny w ktorym musi podkrecac bas.

andrejos1

Piszemy teraz o konkretnych zestawieniach.

Wszystkie wymienione przeze mnie kolumienki z Gainklonem (full wypas) zagrały źle.

Nie twierdzę, że nie ma dobrych zestawów opartych o LM3875.

U mnie zagrało to nieźle z Grundig BOX650prof.

Ale MAGIC :) nie było.

Ukryta Zawartość

Znakomity projekt bardzo uzdolnionego młodego człowieka, zrobiony na naprawde dobrych głosnikach :) Do tego podzielił się swoim projektem z na forum co niestety jest ostatnią rzadkością.

Miałem okazję ich posłuchać , podobały mi się bardziej niż jakies drogie JMLab.

Ukryta Zawartość

Sam obecnie stoję przed wyborem projektu minimonitora.

Po kilku projektach, które mnie nie zadowoliły (Zaph, VA Mozart, misiomor) szukam krzyżówki Dynki/Mietki.

Czyli ciepło, z porażającą średnicą, delikatnymi wysokimi.

Tak grały Proaki- z wyjątkiem góry- ta potrafiła czasami zassszeeeleścićććć.

Na razie nie mam pomysłu.

Jurek, ze skanami przyjemności nie miałem porównywać, ale akurat tak się składa, że kolega zrobił sobie klona totemów i porównywałem je z Monacorem SPH-165 KEP + Vifa XT19TD i projektem Troelsa 3W classic (chociaż to nie było porównanie, bo tu nie ma co porównywać, tak tylko z ciekawości zapuściliśmy, żeby usłyszeć różnice). To delikatnie mówiąc totemy nie mają startu w żadnym aspekcie brzmienia. Totem Mite to można porównywać do STX 15AKX + PJ, które też miałem i moim zdaniem 15AKX gra lepiej od 13 tonsila, wysoko tonowe na podobnym poziomie czyli nic specjalnego.

Jeśli kolega ma więcej kasy to tutaj propozycja klonów mite jak dla mnie nawet nie powinna się pokazać. Za te pieniądze można zrobić coś na seasach, vifach, monacar, perlessach itd...

Jurek jeśli szukasz delikatnej kopułki to zainteresuj się Morel MDT-29. Swojego czasu bardzo często łączona z M18WH (dokładna dokumentacja do tej konstrukcji krąży po internecie)

dziekuje za odpowiedzi!

rzeczywiscie szukam muzykalnej, cieplej kolumny. mysle ze moj wzmak powinien sobie bez problemu dac rade. ja na tomiast mam pytaanie czy sklonowany proac 100, dynaudio response itp rzeczywiscie zagraje identycznie jak te fabryczne? boje sie ze mimo tego samego schematu, glosnikow itp dzwiek moze sie roznic/znacznie roznic od oryginalu? a co jezeli chcialbym taki klon w innej skrzynce? czy to wtedy juz nie bedzie "klon" i nie beda zachowane prawidlowe parametry?

jezeli chcialbym zrobic, powiedzmy ze klona proac response 1sc ile wyniosla by mnie cena za 2 gotowe kolumny? czy ktos z forum podejmuje sie budowy skrzynek? czy majac gotowe skrzynki oraz elementy (glosniki zwrotnice itp) amator poradzi sobie ze zlozeniem calosci czy mozna cos mocno popieprzyc?

w klubie akustyka pytalem, ale nie uzyskalem zadnej odpowiedzi. kolumna RDMM wydaje mi sie ciekawa na stronie producenta, ale tez poza opisem brzmienia nie ma jak posluchac. nie znam sie na glosnikach ale revelator scan speaka wyglada niezle. jakie jest jego brzmienie w porownaniu do np iluminatora? jakie inne propozycje glosnikow mozna uwzglednic, zeby graly cieplo, muzykalnie,z dobrym basem i srednica, kosztem nienachalnej gory. szczegolowo ale nieanalitycznie.

wspominalem tez wczesiej wlasnie o tych 12 m2. niektorzy z was mowia ze kolumny nie rozwina skrzydel. czy w takim razie mam sie skupic na "tanszych" kolumnach bo mam nieciekawe pomieszczenie odsluchowe? kolumny musza stac raczej blisko sciany dlatego preferuje raczej budowe zamknieta i taka tez wskazalem ze strony akustyka. tyl kolumn mozna ewentualnie wysunac na 30cm od sciany, boki jednak takiego manewru nie maja. ja natomiast wzgledem glosnikow tworze prawie idealny trojkat rownoboczny heh:)

wszelkie sugestie, odnosniki, linki, PW mile widziane:)

pozdrawiam!

a ztym podkrecaniem basu to wg mnie nie wina wzmacniacza tylko nie do konca dobranych do niego kolumn. bas wystepuje ale dominuje troche klujaca w uszy gory. to mi obecnie przeszkadza, gdyz przestrzen i stereofonia w tych kolumnach jest super. bas zreszta rowniez na wysokim poziomie wg mnie, tylko ta gora..

Kudlaty_ jak możesz proponować L18 / Seas 27TBFCG jak kolega pisze że jego zestaw jest za "jasny" i mu to nie odpowiada, jak L18 / Seas 27TBFCG ma bardzo niski podział poniżej 2000hz gdzie większość pasma obsługuje tweeter a co za tym idzie zestaw jest "jasny" jak to audiofile mówią.

GC może i fajny ale na pewno nie do nisko efektywnych kolumn.

Klon to klon robisz wszystko identycznie, jak poprawiasz coś po swojemu to już nie klon a własna konstrukcja.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

RLS moze i fajne, nie wiem, ale obawiam sie, ze ten bass reflex z tylu moze byc przeszkoda. jak juz wspominalem, nie mam zbuyt wiele miejsca - moze byc max 30 cm od sciany, zeby to jakos wygladalo. nie bedzie to przeszkoda dla kolumn z BR z tylu? W sumie nie sa to giganty.. Moze zreszta zaprezentuje o jakim pomieszczeniu i ustawieniu mowimy. Jest to praktycznie jedyne mozliwe ustawienie kolumn i mozliwosci zmiany ustawien zawezaja sie do wysuwania do przodu:) Moze wiec w przypadku drogich "podstawek" ich zakup mija sie z celem do takiego pomieszczenia akustycznego? Z tego co wiem to np takie dynaudio potrzebuja duzo "powietrza" wokol siebie. Od razu zaznaczam, ze nie jestem audiofilem, gdyz do tego potrzebne sa rowniez wg mnie konkretne warunki odsluchowe. Chce po prostu uzyskac mozliwie najlepszy efekt i zniwelowac wady, ktore na dany moment mnie lekko draznia. Przydaloby sie miec wysokiej jakosci kolumny DIY bo to super frajda zbudowac cos na co sie ma duzy wplyw, od wyboru glosnikow poczynajac, na fornirze konczac:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.