Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest tutaj jakiś Dendrolog ?

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem właśnie wyciągnięto mi z ziemi 25 letni dąb (awaria magistrali cieplnej będącej obok ileś tam osób bez ciepła w mieszkaniach). Aktualnie leży koło wykopu. system korzeniowy jest aktualnie otrzepany z ziemi (rósł na piaskach)Czy jest szansa na uratowanie drzewa (aktualnie jest wegetacyjnie uśpione ostatnio było 18 stopni mrozu).Dąb nie może być zostawiony w tym samym miejscu. Co poza znalezieniem nowego miejsca należy zrobić żeby się przyjął? :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/61207-czy-jest-tutaj-jaki%C5%9B-dendrolog/
  • Użytkownicy+

Jestem laikiem, ale z ciekawości poszukałem i coś znalazłem. Może Ci się przyda :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie drzewo nie ma szans na przeżycie.Najważniejsze są korzenie pobierające wode,to te najcieńsze i najdrobniejsze.Podczas wykopywania całe pozostają korzenie czepne,które utrzymują rośline na powierzchni ale nie mają znaczenia dla życia drzewa.Te drobniutkie korzonki już po wyjęciu drzewa i podczas wyjmowania zostały uszkodzone(pozrywane)ze względu na swoją delkatność,jesli nie wszystkie to dodatkowego spustoszenia dokona mróz i suche powietrze.Dlatego jest takie powiedzenie,że starych drzew się nie przesadza.Gdby zostało wyjęte z bryłą ziemi to jak najbardziej.Tylko taki proces i przygotowanie(szkółkowanie)drzewa z bryłą ziemi do przesadzenia trwa kilka lat.

Dzięki za rady, czyli przy tych temperaturach to już raczej system korzenny załatwiony :( mimo rośnięcia na piasku.

Kombinowałem sobie żeby go posadzić w dole wypełnionym kompostem z roślin ( kompost leżał z 15 lat-czyli jest już dokładnie przefermentowany), wtedy system korzenny mimo dużych strat miałby intensywniejszy i łatwy dostęp do wartościowych elementów odżywczych potrzebnych w pierwszej fazie do regeneracji.

welniany

No niby tak,ale pamiętaj wyrwane drzewo straciło praktycznie cały system karmiący(drobne korzonki)a zostały tylko korzenie czepne,które nie mają wpływu i nie utrzymają tego drzewa.Ile metrów ma dąb?

tak jak koledzy pisza drzewo stracone , zle było wykopane

maszyny ktore to robia razem z bryła sa nawet dosc łatwo dostepne ale widac za drogo było a dab za tani

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Dąb 6,75 wysokości obwód 57cm jak na 25 lat to ten drugi parametr dosyć ciekawy (wiedząc że dąb rośnie dosyć wolno i najpierw w górę a dopiero później na boki)

Ma być w przyszłym tygodniu ubezpieczyciel Elektrociepłowni.Pęknięta rura 150mm z wodą o temperaturze 90 stopni i ciśnieniu 15 atmosfer porobiła więcej szkód także poza kanałem Ciepłowniczym (podmycie podziemne gruntu-zapadnięcie ziemi i przytkanie instalacji odwadniającej i ściekowej należącej do budynku.

Na co zwrócić uwagę przy obecności rzeczoznawcy? Tak jak pisałem część szkód została nie widoczna pod ziemią i są trudne do oszacowania bez odkopywania całości (przypuszczalnie woda szła do wód gruntowych na terenie posesji ( w kanalizacji publicznej poza posesja jej nie było, po przeciwnej stronie budynku jest stara zaniedbana -czytaj zagracona studnia). Ciepłociąg przeciekał delikatnie już rok wcześniej i ziemia przy budynku się zapadała. Nieświadomi tego ponosząc spore koszty i rujnacje zadbanego terenu wymieniliśmy 15 mb. podziemnej instalacji odprowadzającej na nową (tak jak poprzednio odprowadzającą wodę deszczową i ścieki z budynku)

Co w punktach radzicie?

Zapytaj rzecznika ubezpieczonych jak masz postępować . ja skierowałem sprawę mojego odszkodowania do rzecznika poniewaz uważałem ,że forma ubezpieczeniowa mnie oszukała i w rezultacie otrzymałem odszkodowanie o 1/4 wyższe niz TU zaproponowało na początku .Trochę to trwa ale nic nie kosztuje zapytać .

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.