Jump to content
IGNORED

DAC Zero zniekształcony dźwięk na RCA i brak na wyjściu słuchawkowym


michal_basta

Recommended Posts

Witam,

 

Posiadam DAC Zero, który zaczął sprawiać mi kłopoty. Używałem go od roku, został kupiony po solidnych przeróbkach jednego z forumowiczów - wymieniona większość kondensatorów, HDAM, opampy na wzmacniaczu słuchawkowym na LT1364CN8. Używałem go cały czas tylko ze słuchawkami, pewnego dnia odmówil współpracy. Przy wsuwaniu jacka od słuchawek do gniazdka słychac było tępe, głośne stuki w słuchawkach, oczywiście zero dźwięku. Nie świeciły się diody na wzmaku słuchawkowym, więc zakładalem, że padły opampy - ale po kolei.

 

W tzw międzyczasie zakupiłem kolumny aktywne licząc, że na wyjściu RCA będzie ok. Przeliczyłem się, wyjście RCA na początku gra w miarę dobrze, ale po paru minutach coraz bardziej dźwięk się zniekształca. Zawsze jeden głośnik wyraźniej niż drugi trzeszczy. Czasem już od samego początku trzeszczy, zwłaszcza na jakiejś ostrzejszej muzyce, bo na spokojnych partiach jest ok. Po paru minutach już trzeszczy tak mocno, że trudno zrozumieć jakikolwiek dźwięk.

 

W międzyczasie znowu zakupiłem opampy NE5532 żeby cokolwiek wsadzić do wzmaka i sprawdzić, czy problem występuje tylko na RCA. Niestety, co prawda diody na wzmaku już się świecą, ale dźwięku jak nie było tak nie ma. Dalej mocno stuka w słuchawkach przy wpinaniu jacka, stuka nawet, gdy DAC nie gra żadnej muzyki. Co gorsza, po wypięciu słuchawek z DACa zauwazylem, że są one dość mocno nagrzane i na drugi dzien zaczął trzeszczeć lewy głośniczek słuchawki. Posiadam Grado SR80, grają normalnie, ale jak sie podgłosi to słychać wyraźne pierdzenie.

 

Przedstawiłem możliwie najdokladniej moje problemy, nie jestem niestety elektronikiem, ale mam znajomych elektroników w razie czego, tylko nie znają się na audio. Być może ma ktoś wskazówke od czego zacząc poszukiwania problemu, wtedy mógłbym zlecić kolegom poszukiwanie rozwiązania... Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

 

Pozdrawiam,

Michał

Link to comment
Share on other sites

robix, 2 Lut 2010, 17:10

 

>Jestem fanem AN ale za te ,,tjuningi,, to bym za...l tych wszystkich ,,fachowcow,,.

>

>robix

 

A od kiedy to AN DAC Zero ma wyjście słuchawkowe i opampy w analogówce?

Autorowi wątku na pewno chodzi o chiński Zerodac.

 

Skoro gra (czasem ;-)) to znaczy ze przetwornik AD1852 żyje, a zdupczyła się analogówka. Na pewno jest napięcie stałe na wyjściu, dlatego się usmażyły słuchawki.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście chodzi o chiński Zero DAC.

 

Do autora przeróbek już uderzalem, niestety nie mógł nic poradzić, a wyglądało nawet na to, że coś popsuł, bo niby na początku na wyjściach RCA grało ok, ale jak przyszło do wysyłki to już nie. Aczkolwiek w to nie wierzę, pewnie po prostu chodziło o to, że tuż po uruchomieniu na wyjściu RCA dźwięk jest w miarę ok i dopiero po chwili sie kaszani...

 

Ze słuchawkami mnie nie pocieszyliście no ale nic, czekam na dalsze złote myśli forumowiczów, a potem trzeba bedzie się do czegoś zabrać.

Link to comment
Share on other sites

michal_basta

za kase Ci przerabial czy za darmo jako przysluge, jakis eksperyment , ktorych tutaj wiele? jak za kase, to odeslij i niech naprawia teraz, jak Ci po przyjacielsku przerobil bez gwarancji , ze bedzie gralo to sam nie wiem, wogole widziales zeby ktos cos na forum, na odleglosc komus naprawil? przeciez to niemozliwe, musisz oddac do naprawy albo wyrzucic ....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie jest tak jak pisze pr1nce.

 

Oczywiście nie liczę, że ktoś zgadnie na odległość. Sądziłem, że może po dość charakterystycznych objawach ktoś ze specjalistów coś sobie skojarzy, w którym miejscu zacząć szukać problemu. Nie wiem po co ta napinka, nie oczekuję, że ktoś mi telepatycznie naprawi sprzęt, ale jak mówię - nie znam się, warto spytać a nóż ktoś ma jakąś sugestię, bo wydaje mi się, że problem nie może być jakiś wielce skomplikowany. Mam znajomych z elektroniki na AGH, więc zawsze mogę zlecić naprawę tyle, że nie wiedzą od czego zacząć, bo audio się nie bawili, ew. jakiego typu usterki mogą to być, np coś się zwarło czy właśnie jakieś zimne luty.

 

Na razie zbieram sugestię, a potem się pomyśli co dalej.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam, odkopię temat, ponieważ mam podobny problem.

 

Od ponad 2 lat posiadam przerobionego Zero-Dac'a. Nie przerabiałem go sam, po prostu takiego go kupiłem poprzez allegro, więc nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem. Przeróbki to (cytując opis sprzedającego) :

 

- modyfikacja FrankenZERO ( wymiana kondensatorów na ELMA, Panasonic, Nichicon oraz diód na Ultrafast), bypass wszystkich istotnych kondensatorów na PIO

- wymiana wzmacniacza operacyjnego na zbudowanego z elementów dyskretnych AudioGD OPA- MOON

 

Wszystko było miodzio, niestety do czasu. Parę dni temu po podpięciu słuchawek nic nie grało, słychać było tylko narastający szum. W obawie o słuchawki wyłączyłem daca. Po ponownym włączeniu grał jak zawsze, ale po ok. 10s dźwięk zaczynał cyklicznie przerywać (jednocześnie gasły czerwone ledy w sekcji słuchawkowej. Po kilku ponownych próbach z serii "wyłącz się, napraw się, włącz się" :) dźwięku na włączonym preampie nie było, a bez niego był zniekształcony. Przy tym coraz słabiej świeciły w/w ledy. Ostatecznie dźwięku brak - strzela tylko w głośniki przy próbie przełączania źródła, co teraz nawet się nie udaję, bo nie słyszę kliknięcia przekaźnika przy próbie wyboru coaxial/optical. Ledy się nie świecą (nie licząc tych na panelu przednim), pali się tylko jeden na płycie głównej - ten najbliższy lewej strony płytki.

 

Zauważyłem dwie sprawy - pierwsza jest dość oczywista - kabelek wychodzący ze wzmacniacza operacyjnego OPA-MOON wisi w powietrzu i chyba nie powinno tak być. Czy ktoś wie gdzie go podpiąć ? Druga rzecz to wydęty kondensator w sekcji słuchawkowej (zdjęcia poniżej).

 

Te dwie rzeczy byłbym w stanie sam naprawić, chociaż nie powiem - amator ze mnie, ale coś tam już kiedyś robiłem lutownicą. Niestety na tym moja wiedza się kończy. Czy jesteście w stanie coś mi podpowiedzieć ? Co mam sprawdzić itd. Przede wszystkim nie wiem co z tym kabelkiem. Gdy wyeliminuję pierwsze 2 "usterki", to następnym krokiem będzie chyba oglądanie PCB pod lupą ? Gdybym sobie nie radził, to czy ktoś z Was, zaufanych osób, podjął by się naprawy ?

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Wzmacniacz operacyjny na co dzień był odizolowany papierem od otoczenia :)

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p1040124.th.jpg

p1040123u.th.jpg

p1040119e.th.jpg

p1040118f.th.jpg

p1040128l.th.jpg

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Nie wierzę, że nikt nie miał Moona i nie wie gdzie ma iść ten kabelek ? Widziałem parę zdjęć i wynika z nich, że powinien być połączony z jakąś śrubką od PCB.. tyle moich domysłów. Nie chcę niczego bardziej skopać, więc chce się upewnić każdego kroku. Może ktoś byłby chętny wziąć tego DACa do siebie na warsztat ? Oczywiście odpłatnie :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.