Skocz do zawartości
IGNORED

wypuśćie nową serje pcb pod zasilacz symetrycznych

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj moje wypociny na temat uniwersalnej plytki zasilacza :) ...

Krotki opis.

Plytka powinna sobie poradzic z pradami powyzej 1A.

5 napiec "bateryjnych" (z plywajaca masa) ktore mozna wykorzystac jako dotatnie lub ujemne (lm108x/lm317) oraz jedno dedykowane ujemne (lm337).

Powolne wzrastanie napiecia wyjsciowego np pozadane w ukladach lampowych lub kiedy istnieje potrzeba opoznienia jakiegos napiecia wzgledem innego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6832-100007329 1271141349_thumb.jpg

post-6832-100007330 1271141349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ludo - widać sporą dbałość o szczegóły. R5C5, to rozumiem, ale powiedz coś bliżej o R6C6 i jak to dobierasz.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dzięki za sugestie. Pierwotnie płytka miałabyć jednostronna, ale skoro będzie dwustronna, to bez problemu poumieszczam kondensatory w torze prądowycm. Wielkie dzięki za konstruktywną krytykę.

System gra dobrze, albo nie....

R6: 0,1-1R, C6: 0,1-10u

R6 ma za zadanie przeciwdzialac ewentualnosci wzbudzenia sie polczenia rownoleglego kondensatorow C6 i C7.

Wiecej informacji na ten temat tego "zjawiska" (wraz z pomiarami) mozna znalezc na np diyhifi.org.

jasne teraz!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam, nieco okroiłem poprzednią wersję, aby uprości. Poza tym część rzeczy na prawdę nie była mi potrzebna. Czy o to chodziło z tym torem prądowym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rambo

13 Kwi 2010, 10:53

>jasne teraz!

Ale co jest teraz jasne? I dla kogo? Zapuść sobie zapytanie o snubbler przy własnym nicku i zastanów się po co innych chcesz pouczać, podajesz nawet jakieś kalki z netu, jeśli sam tego o czym piszesz najzwyczajniej nie rozumiesz.

Przecież to jest po prostu głupie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

ops.. snubber, chyba mi się udziela;)

Trochę sensu poproszę.

no cóż, gdybyś uważniej poczytał, to wiedziałbyś gdzie standardowo umieszcza się snubber, a tak to tylko znowu powstanie jakaś bzdurna awantura :(

gagacek

Czy ty masz jakis problem, bo może nie zdajesz sobie sprawy że masz, przekonując siebie że wszystko OK.

Co Ci znowu nie pasue z tym snubberem. Konkrety prosze.

Nie Rambo, nie bdurna awantura. Właśnie kuknąłem i widzę że pierwszy raz o tym przeczytałeś... w 2004r. i nie omieszkałeś się pochwalić. Wiesz, 6 lat to trochę dużo czasu dlatego zastanawiam się dlaczego tak przerzucasz się wyrwanymi z kontekstu mądrościami, a nie spróbujesz choć trochę zrozumieć o czym piszesz. Ale to twoja sprawa, rób jak chcesz..

Trochę sensu poproszę.

Ogolnie metodologia wyznaczania wartosci R i C snubberow nie powinna byc niczym zbytnio skomplikowanym.

Wystarcza oscyloskop do odczytania czestotliwosci wzbudzenia.

Nie trzeba nawet znac indukcyjnosci uplywowej ani pojemnosci pasozytniczej ukladu ktory sie bada.

Obie te wartosci latwo mozna policzyc.

Czy ktos moze wie jak wyglada procedura wyznaczania wartosci R i C snubbera?

;)

tak, najlepszy opis moim zdaniem zrobił Hagerman

Cs=1/Rs*fo

zgubiłem ale w praktyce snubberowej daje się takie uproszczenie

Ale płytka... Płytka... czy może być? Czy jest w niej jakiś kardynalny błąd. Czy robił ktoś konkretne porównanie jaki wpływ od strony praktycznej mają snubbery przy diodach prostowniczych? Widziałem porównania odsłuchowe różnych rozwiązań przy zasilaczach i tam piszą o dosyć istotnym wpływie na dźwięk. Natomiast przy snubberach, przy diodach prostowniczych czytałem różnie...

barmanekm jeśli możesz wrzuć płytke w większym rozmiarze bo tu to mało co widać.. Jeśli twoje zamówienie dojdzie do skutku to ja jestem chętny..:)

blackboy, 14 Kwi 2010, 17:06

Mówisz i masz. Dojdzie, bo ja i tak będę zamawiał. Tylko musi być płytka w porządku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzg - źle to nazwałem ale w praktyce właśnie tak oblicza się C snubbera.

Witam, raz jeszcze w temacie prostownika symetrycznego. Dzięki sugestiom kilku osób z forum, zmieniłem prowadzenie ścieżek do ostatniego kondensatora (foliowca) tak, że jego masa jest jak najbliżej wyjścia masy. Ponadto umieściłem snubber a także kondensatory przy diodach, "wygładzające" przełączanie.

Myślę, że to już ostateczna wersja:

Proszę więc o zgłoszenia chętnych na tą płytkę. Płytka byłaby zamawiana w www.prototypy.com

Przygotowałem dwie wersje płytki, jednostronną i dwustronną (z wylewaną masą), zamówimy tą na którą będzie więcej chętnych. Jednostronna jest sporo więc tańsza, chciałbym aby wypowiedział się ktoś doświadczony, czy będzie duża różnica w jakośći pracy obydwu prostowników (masę starałe się prowadzić szerokimi ścieżkami). Jeżeli różnica powinna być pomijalnie mała, to bierzemy tańszą.

Ceny kształtują się mniej więcej tak (zakładam, że zamówimy min. 5 sztuk, ja sam biorę 2).

1-warstwowa: ok 15 PLN (+/- 1PLN)

2-warstwowa: ok 25 PLN (+/- 1PLN)

Płytki z solder-maską i cynowaniem HAL.

Przy większej ilości ceny będą nieznacznie spadać, a gdby była całkiem duża... to już inna bajka, ale będzie tanio. Na chętnych czekam do środy włącznie.

Oto wzory płytek:

Ukryta Zawartość

post-25874-100006907 1271612378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Będę zamawiał dla potrzeb własnych kilka sztuk płytek zasilacza dla siebie, jeśli ktoś chce się przyłączyć to zapraszam. Są jeszcze do dopracowania takie szczegóły jak:

- odległość pomiędzy ścieżkami (obecnie 1,27 mm)

- raster niektórych elementów by płytka była bardziej uniwersalna

- kształt i rozmiar punktów elektronicznych

- strona opisowa

- otwory montażowe

- i ewentualnie inne uwagi

Na płytce jest miejsce na diody prostownicze w rastrze 15 mmm lub te w obudowie TO220 (np. popularne na forum MUR). Dodatkowo jest miejsce na kondensatory bocznikujące (można to miejsce oczywiście wykorzystać do innego celu, np. równoległego połączenia dwóch Murów). Jeśli chodzi o elektrolity to jest miejsce na 4 szt. w rastrze 10,16 mm i średnicy 35 mm (np. 4 x 10 000 uF/50V lub 4 x 22 000/35V) lub 16 szt. w rastrze 7,62 mm i średnicy 18 mm (np. 16 x 4 700 uF/35V lub 16 x 3 300 uF/50V. Schematu chyba nie muszę rysować, łatwo domyśleć się co po jest. Wymiary to około 8 x 14 cm.

Cena jak zwykle zależna od ilości. Zamówienie będę składał najprawdopodobniej w Hatronie. Wizualnie będą podobne do tych Veterana:

Ukryta Zawartość

post-24638-100000014 1281382984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja akurat potrzebuję tego do LME49810. Biorąc pod uwagę napięcie zasilania to zmieszczą mi się raptem 4 szt. 4 700uF/100V więc wcale nie tak wiele ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.