Skocz do zawartości
IGNORED

ABX, czyli spokojnie to tylko awaria....

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

No to wielki DUCHU mam pytanie- czy sądzisz że jeśli ktoś (tak jak octavarium) podchodzi do ABX, to ma zamiar strzelać (oszukiwać)? Ja sądzę inaczej, jeżeli taki ktoś podchodzi do takiego testu, to oznacza że przed jego wykonaniem słyszał istotne różnice. Czemu mamy podważać to że przed testem były różnice ? Mam DUŻE podejrzenie, że muls także je słyszał na fragmencie który ustawił octavarium (A.M.J).

Chciałbym, żeby muls się do tego ustosunkował, już drugi raz o to pytam.

Muls, co do jaj, to nie ma to nic z nimi wspólnego test ABX. Jak wiesz, to byłem u Lutka, a także robiłem kilka ABX u siebie. Mam więc zdanie na ten temat, brzmi ono tak : różnice (normalnie) MUSZĄ być baaardzo duże, lub trzeba się uczyć testować ABX (tak jak pisał octavarium), żeby zdać ABX. Nie chce mi się siedzieć X czasu żeby to udowodnić. Wolę przyjąć kompromis, że różnice są, ale w porównaniu do np. kolumn - niewielkie (przynajmniej w niektórych przypadkach).

Robert

Ps. Dlaczego testujący zwykle myli się tylko w jedną stronę ???

Rebciu, 8 Lut 2010, 23:53

>>>stary audiofil, pisałem ironicznie - stoimy po tej samej stronie barykady.>>>

Tu trzeba ostrożnie Rebciu,st.audiofil jest jak ten żołnierz we mgle,strzela jak tylko wyłoni się jakaś sylwetka....rzadko jednak zdarza mu się trafić wroga..;-)

l'enfant sauvage

palton, 9 Lut 2010, 00:02

>No to wielki DUCHU mam pytanie- czy sądzisz że jeśli ktoś (tak jak octavarium) podchodzi do ABX, to

>ma zamiar strzelać (oszukiwać)? Ja sądzę inaczej, jeżeli taki ktoś podchodzi do takiego testu, to

>oznacza że przed jego wykonaniem słyszał istotne różnice. Czemu mamy podważać to że przed testem

>były różnice ?

Ja nie podważam ;) Wyniki mówią same za siebie. Nie udowodniono różności tych klocków. I tyle.

Ja mam tylko pytanie do testujących: czy wyrównaliście wszystkie kanały ?

W formie wyjaśnienia jeszcze:mój test nie miał ścisłej formuły ABX,nazwałbym go raczej XXX.

AB słuchałem tylko na początku przed pierwszą sesją przy wyborze materiału dźwiękowego do testu,później do porównania jawnego dwóch wzmacniaczy już do końca nie wracałem,czyli z grubsza wyglądao to tak:ABX....,XXX...,XXX...

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

Dlaczego testujący zwykle myli się tylko w jedną stronę ??? Nigdy nie widziałem testu gdzie ktoś by rozpoznał 4/10 lub mniej. Zwykle jest to 6-8/10, co jest uznawane za zbyt małą skuteczność żeby uznać różnice.

Duchu, wyniki mówią tylko tyle, że nie udowodniono w 100% że kolega słyszał różnicę w ABX. Ale wcześniej musiał słyszeć, inaczej by tylko strzelał.

palton

"Oni" mogą sobie uznawać nawet za zdany test 20/10 dla mnie 7/10 świadczy,że różnice były i przez testowanego zostały zauważone.Innej opcji nie ma.Słuchający słyszał różnice w 70% skutecznie.Dla jednych to mało dla innych wystarczająco.To jest tak jak byśmy teraz rozmawiali czy szklanka do 70%

jest wypełniona czy 30% jej jest puste a to i tak wyszło w teście.To jest fakt a więc po co to bicie piany?Bleble i bleble.Jest jeszcze aspekt inny a mianowicie taki,że słuchający lubi mieć skrzynecki z kokardkami i kabelki z bąbelkami,lubi jeszce głaskać przed posłuchaniem i w związku z tym razem z mułsssem będziecie pisać,ze te w/w nie grają albo,że on idiota,albo jeszcze co innego?TO JEGO SPRAWA.Ja tu widze jakąś odmiane socjalizmu/komunizmu co najmniej w myśleniu co niektórych duchów minionej epoki.Kupcie sobie koło i walcie sie co rano w czoło...dla opamiętania.Przypomina mi to obnoszenie się "homo wiadomo" ze swoją odmiennością.Brakuje tu tylko mułsssowi i tej całej reszcie z ellunią na czele no i uduchowionym oczywiście,by wyszli na ulice.MAJĄ PRAWO do odmienności no i pochodów też.Trzeba tylko zgłosić...by były legalne i droga otwarta.

Najlepiej wysłac do urzędu telefonikaseniorka,on wprawiony w przekonywanie to i załatwi taki wiec

czy może lepiej pochód.Jeszce lepiej zadzwońcie do Biedronia on podpowie jak zorganizowć taki wiec,może PARADE jak to sie szumnie teraz nazywa.Drzewce,chorągwie i poszli...tylko uważać potem na białe fartuchy...mogą wyłapywać.

Modrzew47

Czy Ty naprawdę nie widzisz jak się ośmieszasz? Rozumiem, że jesteś uzależniony od tego forum i za wszelką cenę pragniesz zostać jego gwiazdą, pisząc gdzie się tylko da i co się tylko da. Tyle tylko, że w Twoim wypadku niestety ilość nie przechodzi w jakość. Z tych 3 tys. wpisów które popełniłeś ciężko by było znaleźć kilkadziesiąt sensownych. Wiem, że to co piszę do Ciebie nie trafi bo z pewnością jesteś przekonany o tym, że Twoje wpisy są błyskotliwe i zabawne. Prawda jest niestety trochę inna. Wywołujesz jedynie swoją "twórczością" uśmiech politowania. I nie zmieni tego ilość prymitywnych inwektyw i osobistych wycieczek w stronę tych, którzy ośmielają się mieć inne zdanie.

To mój ostatni wpis w tym wątku.

Seniorrku

Moje wpisy nie mają być ani błysktoliwe ani zabawne...mają pokazywać paranoje waszego zamierzenia.Podziękujcie nie mnie za sposób dyskusji a muułlsowi...to własnie on ją na te ironiczne tory sprowadził.Jak kuba bogu tak i odwrotnie.Za trudne?Co do gwiazd to widze ich kilka z tobą i twoją błyskotliwością na czele.Zachowujecie się identycznie jak Biedroń,głosząc swoje nowatorskie tezy to i porównanie było właściwe a i podsunięty pomysł uważam za dobry.Należą się podziękowania.

Co do twojego zdania,to sobie miej...tylko nie narzucaj je innym bo to nie miejsce zbyt dobre.

PARADA to lepsze zdecydowanie rozwiązanie.

uporzadkujmy , mimo smiecia lecacego z nieba.Test po pierwszej serii zostal skorygowany po znaczaczej roznicy poziomow tj 0,6 dB w stosunku do wymaganej 0.2dB.Potem uzyskano wynik sredni na poziomie 0,6 dla dwudziestu badan.Badania robiono dla jednej powtarzajacej sie frazy bo taka metoda pozwalala wreszcie na uzyskanie takich wynikow jak wyzej.Pozwala to wysnuc wniosek ze Pawel cos jednak slyszal ale tez z duzym wplywem przypadku.Mysle ze dobrze to sam opisal w watku sportowym.Teraz sadzi ze po cwiczeniach moglby miec lepsze wyniki i mozna mu wierzyc.Mozna tez zalozyc ze wmacniacze badane sa jednakowe co tez jest naciagane z uwagi na totalnie rozna konstrukcje.Typowa lat 70 i nowoczesna w ukladach SMD.Wydaje sie ze mozna zobic jeszcze raz to samo roznicujac wmacniacze jak tylko to jest mozliwe.Wykorzystujac do tego gainclona z jednej strony a z drugiej dowolne cos powyzej 30000zl.Natomiast juz nie metoda Pawla ale na zasadzie przelaczania muzyki z uwagi na skrajnosc urzadzen a jesli to nie da wyniku... to wrocic do metody Pawla.

Octavarium

Musze Ci cos wyjasnic i to doslownie,wbrew twojemu rozumowaniu.

Strzela to fakt,ale nie we mgle,bo zarowno dobrze widzi,jak i slyszy,tylko strzela umyslnie[na razie]

slepakami,aby nikomu z Was Panowie nie zrobic krzywdy-poza tym nie jestem taki radykal jak Muls,

ktory twierdzi,ze wsio gra jednakowo-no wlasnie te zagadnienie jest najbardziej interesujace-bo

wzmaki budzetowe moga grac podobnie,a sposob przeprowadzania ABX-a owe roznice zaciera-jestem w

100% przekonany,ze rozroznianie budzetowek jest zgaduj-zgadula.

Palton

Rozroznianie kolumn przy wiekszej glosnosci obnazy zawsze kolumne zle zestrojona[piskliwy vocal]

dosc ciche sluchanie rowniez zdegraduje dzwiek poprzez nieprzekazanie wszystkich szczegolow i planow.

Takze Panowie wiecej testow wiecej,bo macie do sprawdzenia jeszcze dwie maszyny do ABX-a,czyli

spokojnie to tylko awaria.

Wezcie ze soba koniecznie Mulsa to przeciez inzynier Maryjan-pierwszy zlotouchy tego forum-THE BEST.

Musze stwierdzic ze wiedza zdobyta po testach jest tak Wielka,ze mozna miec podzetowke osobiscie w

domu,a twierdzic ze slucha sie hajendu,bo wsio gra jednakowo.

Widze,że dalej nic nie rozumiesz.

Tak długo jak będziesz dyskusje sprowadzał na ten swój poziom tak z niego ci będe odpowiadał.

W taki sam sposób.Posprzątaj troche w tym śmietniczku...zegarek zostaw,czymś w końcu musisz myśleć.

st.audiofil->w ogóle nie musisz mi nic wyjaśniać,po Twoich wypowiedziach widać,że poruszasz się nie we mgle...ale w bardzo gęstej mgle.Dwa wzmacniacze wykorzystane do testu,jeden już leciwy ale z ceną z lat kiedy za sumę tylu dolarów ile kosztował można było się pokusić o zakup kawalerki w PRL-u.Teraz niecałe 2k$ nie robi już takiego wrażenia,fakt,ale wciąż nie stawia wzmacniacza w szeregu z tymi najtańszymi.

Druga konstrukcja,już nowsza to onegdaj najwyższa integra Arcama,w w el.pomarańczy stała na półce za prawie 8tys.,około 2000r.

Ja bym pułap obydwu wzmacniaczy lokował bardziej w niższej strefie stanów średnich,tani budżet to nie jest na pewno,oklice Primare I30,UR Unico SE...i tym podobnych.

Panowie,widzę,że dyskusja staje się jałowa.Jedynym interesującym w tej chwili zagadnieniem wydaje się perspektywa 500 vs 100k,do momentu przeprowadzenia takiego porównania wszelkie dywagacje nie znajdują sensu.Formuła informacyjna wątku została wyczerpana,o przebiegu testu wiadomo już chyba wszystko,zainteresowane strony przedstawiły swoje stanowiska,wątek należałoby chyba zamknąć.

l'enfant sauvage

octavarium, 9 Lut 2010, 01:02

>W formie wyjaśnienia jeszcze:mój test nie miał ścisłej formuły ABX,nazwałbym go raczej XXX.

>AB słuchałem tylko na początku przed pierwszą sesją przy wyborze materiału dźwiękowego do

>testu,później do porównania jawnego dwóch wzmacniaczy już do końca nie wracałem,czyli z grubsza

>wyglądao to tak:ABX....,XXX...,XXX...

Czyli warunki dla testującego, przy jego akceptacji, były TRUDNIEJSZE niż w ABX.

Bardzo ciekawe jest pytanie paltona. Nie znam wyników innych testów, ale jeśli faktycznie w większości jest połowa lub więcej wskazań prawidłowych, a rzadko zdarzają się takie poniżej 50% prawidłowych, to przy dostatecznie dużej ilości testów byłoby to istotne statystycznie odchylenie od wyniku losowego wskazujące na rozpoznawanie różnic.

W Wielkopolskim była chyba mowa, że przy porównaniu dwóch wzmacniaczy istotnym statystycznie byłby wynik 75% trafień i przy co najmniej 32 próbach odsłuchowych. Ktoś obeznany ze statystyką chyba tak pisał. Może test "500 vs 100k" dałby takie wyniki? To można by jeszcze sprawdzić, przyjmując przed tym testem takie założenia lub podobne. Pomogłoby to w interpretacji i zakończenia tematu testów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.