Skocz do zawartości
IGNORED

Który cyfrowy aparat kompaktowy dla WYMAGAJĄCEGO ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

andrea29 nie bede cie przekonywal do lustra juz wiecej

a do kobylki 40D naprawde da sie przyzwyczaic i trzyma sie go duzo lepiej niz mniejszego brata 400D

choc 40D do niego elka 70-200 i lampa 430ex to juz troche na szyji wazy.Wszystko tlumacza potem wyniki .

tdrozd, 14 Lut 2010, 11:46

Jakbym był poważnym fotografem, to lustro i nie ma o czym mówić.

Ale nie jestem i mało w sumie focę.

Zatem jestem tylko wygodny i tyle.

Może, kiedyś...

Piszą, że b. dobry na potrzeby domowego fotoamatora.

Panasonic Lumix DMC-FZ38:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uzywam od 2 lat canona G9. Swietna rzecz, znacznie lepszy niz 970, ktorego ma moja zona. Format RAW, wiele ciekawych funkcji i spore mozliwosci recznego ustawiania wielu parametrow. Mam takze Nikona - lustrzanke - zatem wiem co mowie ;)

moge przeslac zdjecia na priva jezeli kogos to interesuje

pzdrw

soso

soso, 14 Lut 2010, 21:35

Też posiadam G9 właśnie ze względu na gabaryty i funkcjonalność oraz pancerna obudowę.

Soso, używasz go "gołego" czy podpinasz lampę bądź ala dedykowany obiektyw?

Zamówiony :)

Ukryta Zawartość

* * *

Jutro zamieszczę swój prywatny ranking + lakoniczne opisy. /Może komuś się na coś przydadzą./

Ukryta Zawartość

No szkoda, ze nie poszedles w kierunku canona G10 czy G11. Mamy w firmie lumixy jako sprzet - narzedzie pracy. Ja uzywam swego canona G9 takze do celow sluzbowych i wszyscy po obejrzeniu moich zdjec leca do szefa, ze nie chce lumixow i prosza o zakup canonow.

No nic, jest jak jest. W linku, ktory podales ktos pisze, ze canon jest ciezki i nieco grubszy od standardowych aparatow. To prawda. Ale czy dla faceta z 20-kg plecakiem robi roznice czy ma w kieszeni 200 g czy 350 g? Takze pancerna obudowa canona czesto sie przydaje. Nie wspomne juz o zoomie optycznym. Czy oldskulowy design jest tak wazny? Zreszta, canon takze jest ekstremalnie brzydki ale dobrze trzyma sie w rece i zdjecia sa naprawde porzadne.

Porob jakies obrazki i jezeli bedziesz zadowolony to ok. Jezeli nie to oddaj i sprobuj serie G. Moge podeslac Ci na prywatny adres e-mailowy kilka zdjec.

pzdrw

soso

soso

nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem

zostal wybrany panasonic i ok

to jest tylko narzedzie

skoro ludzie potrafia fotografowac puszkami po farbie , czy pudelkiem po zapalkach ,

to czemu nie lumixem

:)

najwazniejsze zeby kolega cieszyl sie pieknymi fotkami z tego lumixa

Wygląda na to, że ludzie są z TZ7 zadowoleni:

Ukryta Zawartość

No, ale większość nie oznacza, że każden jeden ;)

Ukryta Zawartość

andrea29, 17 Lut 2010, 00:49

pasuje Ci panasonic

kup ten aparat

ale zlituj sie , nie szukaj usprawiedliwienia dla Twojego wyboru

przejrzalem testy tego lumixa i canona G11 jezeli mozna tak to

zestawic , a tak padlo tutaj

Canon G11 , ma wiele zalet i jest bardzo dobrze skonstruowanym aparatem dla milosnika fotografi .

Dla milosnika ktory nie lubi nosic ciezkiej lustrzanki , ale ma wymagania co do jakosci zdjec a takze co wazne pewne przyzwyczajenia pracy z powaznym systemem .

Mozna wiele zalet G11 wiliczac , skupie sie na kilku

min:

bije na glowe jakoscia obrazu ,czyli : zdolnoscia przenoszenia kontrastow , duzo wieksza ilosc informacji na zdjeciach o duzym/plus dla matrycy/ i malym kontrascie/plus dla obiektywu/ , jaksocia balansu duzo ladniej sobie radzi w w swietle mieszanym i trudnych warunkach swietlnych , generalnie definicja koloru lepsza , w tym co cenie kolor ciala ludzkiego jest duzo lepiej odtwarzany , ogolnie pojeta plastyka obrazu , mozliwosc ustawien recznych i polautomatycznych , funkcja raw , ciezar aparatu ktory jest zaleta , a nie wada , latwiej jest wykonac ostre i nieporuszone zdjecie ciezszym aparatem niz wydmuszka , celownik optyczny , obrotowy ekranik do oceny zdjecia i ulatwienie do fotografowania z roznej perspektywy , sanki na grzbiecie aparatu pozwalaljace zamontowac dodatkowa silna lampe ktrora da sie oswietlac sceny swiatelem nie bezposrednim , lecz odbitym , emiter do wzywalania lamp np blyskowych studyjnych , itp itd

andrea29 mozliwe ze wiekszosc tych rzeczy nie potrzebujesz lub nie zdajesz sobie sprawy jak moga pomoc w wykonaniu upragnionego zdjecia , na obecnym stanie swojej wiedzy masz to w nosie

ale co sie stanie jak zglebisz odrobine tajniki fotografi , czy nadal bedziesz mal te wszytskie udogodnienia gleboko gdzies, czy przeciwnie , bedziesz czul ogromny problem wiazacy sie z ograniczeniami jaki niesie

prosty ale dobrze oceniany przez net aparacik

pozdr

Ja 4 marca będę testował Olympusa E-PL1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i ciekawy jestem jak to działa,choć to nie kompakt to czerpie z nich bardzo dużo.

Ukryta Zawartość

Na powyższe paplaniny odpiszę coś później (dziś jestem nieco padnięty :(

Póki co, pytanie o kartę pamięci do LX3. Ta będzie dobra ? Ktoś coś wie/podpowie/macie jakieś swoje doświadczenia ?

Ukryta Zawartość

Ja mam jedno. Wiele lat temu, musiałem dokupić kartę pamięci do pierwszej swojej cyfrówki (byłem wtedy na urlopie)

Jakiś czas później zauważyłem, że zdjęcia z dokupionej karty nie były "ostre". Widać było sporą różnicę w jakości w porównaniu z dwiema innymi kartami - tamte dwie, jakość fot - ok.

Co ciekawe, na początku, przez jakiś czas, nie było (na bank) różnicy.

Potem była ewidentna na niekorzyść karty kupionej na Teneryfie.

Także jakość karty może chyba mieć jakieś znaczenie dla jakości fot.

Dlatego Was pytam o zdanie/Wasze doświadczenia w temacie.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Czy jest w ogóle jakakolwiek cyfrówka produkcji nie-japońskiej o której warto wspomnieć? Leica?"

Yhy. 30 000 zl, czy coś kolo tego.

Z aparatem otrzymalem ta karte gratis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zadnych anomali ani roznicy w ostrosci, jak na razie, nie zauwazylem. Wiecej info na temat kart:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sandisk Extreme III uzywam z D700 i dziala tak samo jak zwykly Sandisk a wiec nie mysle ze warto przplacac za jakosc, lepiej kupic wieksza pojemnosc w tej samej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli prędkość do focenia nie ma znaczenia ???

Peter Daniel, którą byś wybrał z tych niżej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tylko dlatego ze krece tez filmy. Ostatnio kupilem ta karte (bo byla tania):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiście kingstona odradzam gdyż mamy częste zwroty na serwis, fakt, że od razu klient dostaje nową. sandisk exIII bez sensu do LX3 gdyż nie wykorzystasz takiej karty, kup sobie 8gb w tej cenie. dobre są: toshiby, emtec, sandisk...

Ja mam taką(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w gx20 i zapisuje ok jak i zgrywa też ok.

Ukryta Zawartość

andrea29, 17 Lut 2010, 21:53

>Wiele lat temu, musiałem dokupić kartę pamięci do pierwszej swojej cyfrówki (byłem

>wtedy na urlopie)

>Jakiś czas później zauważyłem, że zdjęcia z dokupionej karty nie były "ostre". Widać było sporą

>różnicę w jakości w porównaniu z dwiema innymi kartami - tamte dwie, jakość fot - ok.

>Co ciekawe, na początku, przez jakiś czas, nie było (na bank) różnicy.

>Potem była ewidentna na niekorzyść karty kupionej na Teneryfie.

>Także jakość karty może chyba mieć jakieś znaczenie dla jakości fot.

Rozumiesz chyba, że nie jest to możliwe? Karta zapisuje de facto nie zdjęcia, a pliki. Co jest w tych plikach to już zupełna dowolność.

Jakiekolwiek uszkodzenie pliku lub ingerencja w jego zawartość powoduje błąd sumy kontrolnej i zmianę zawartości skompresowanego makrobloku, co jest od razu widoczne. Przy odczycie błędnie zapisanych / uszkodzonych plików system zgłasza błąd odczytu lub sumy kontrolnej. Plik nie wczytuje lub nie kopiuje się do końca.

Zapis dwójkowy na karcie wyklucza jakiekolwiek rozmycie, utratę ostrości czy inne mankamenty fotografii analogowej występujące przy pośrednim transferze utrwalonego obrazu na papier czy z odbitek i podczas obróbki chemicznej.

Molibden, 18 Lut 2010, 00:18

Ja tego nie wiem czemu tak mi się z ta karta porobiło, stwierdzam tylko taki fakt.

Z początku myślałem, że to może jakiś mój błąd(jako fotografa) albo coś z aparatem nie tak.

Wszystkie fotki były rozmyte, nieostre. Coś jakby powiększone pixele.

Zmieniłem kartę - foty ok. Na kolejną i też ok.

Zwaliłem na ciepły klimat -> rozedrgane powietrze :)

Leciałem na dwóch dobrych kartach, aż znów musiałem użyć odłożoną. I dupa.

Znów ten sam niekorzystny efekt.

Skoro takie miałem doświadczenie, przezornie pytam o karty pamięci na forum, bo może ktoś się z czymś niedobrym spotkał, więc chciałbym uniknąć niepotrzebnego kłopotu...

Poza opisanym, więcej problemów z tego typu nośnikami nie miałem. Tylko ten jeden raz.

Ofc. ten "zły" nośnik nie był narażany na np. ostre światło, nie był brudny, tłusty, itd. /Staram się dbać o wszystko - mam we krwi ;)/

* * *

Poza tym, dzięki wszystkim wyżej za odpowiedzi.

Myślałem, że szybkość karty pamięci może ma(?)jakieś znaczenie i warto kupić szybszą ?

(Ja to ogólnie lubię jak mi wszystko śmiga: komp, kursor, auto, itd. Po prostu taki już ze mnie typ.

Jak coś jest dla mnie za wolne, to mnie ponosi, irytuje, i drażni więc żeby uniknąć "konfliktu charakterów, czy tam temperamentów", staram się dobierać wszystko wokół tak, by mnie nie irytowało.

(Po co mam się niepotrzebnie denerwować.) Jak warto, wolę dopłacić i mieć lepiej, tylko tu - nie wiem, nie rozpoznawałem jeszcze wcale tego tematu.

Karta nie majątek, jaką bym nie kupił.

Ok., kart Kingstpn'a mogę unikać ;)/Bo opinia B.B. wyżej.../

* * *

8GB to aby nie za dużo do tego aparatu ?

Moliben, znalazłem właściwe słowo, które dobrze opisuje dobrze fotki z tej jakby uszkodzonej(?) karty pamięci.

Obraz na wyświetlaczu LCD (wtedy miałem OLYMPUS'a C220 ZOOM, 2,1 mln pixeli ;)) aparatu widoczny byl jako gruboziarnisty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.