Skocz do zawartości
IGNORED

Który cyfrowy aparat kompaktowy dla WYMAGAJĄCEGO ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Specjalnie zakładam nowy wątek, POD PRECYZYJNYM tytułem, by dowiedzieć się jakie są na dziś Wasze typy.

Trochę mojej fotkowej historii:

Mam FUJI FINEPX S5600, z którego jakości fot(barwy, ogólna jakość fot) jestem zadowolony.(Jestem wymagający.)

1. Minusami są beznadziejny wizjer (nie optyczny) ale elektroniczny niestety - trudno przez niego rozróżnić kogo się foci.

2. Aparat jest wolny. Zrobić komuś zdjęcie nawet w wolnym tańcu to naprawdę sztuka-loteria. Celuję w twarz, a wychodzi tył... Jednym słowem loteria z szansą na pożądane ujęcie jak 1:100 lub nawet jeszcze gorzej. Wiadomo - wszystkie cyfrówki mają takie swoje ograniczenie.

Z tym, że nie jest szybka, to się (noo, prawie) pogodziłem, trudno. Plusów widzę znaacznie więcej więc zostaję przy cyfrówce. Na razie technika taka, że prędkość cyfrówek jest jaka jest /:(/ i koniec.

* * *

Ze 2 lata temu, kupiłem mojej młodszej kompakt - też FUJI FILM: FinePix J50.

Wczoraj oglądałem robione nim fotki. (Pewnie w 100% robione na automacie.) Barwy ziemiste. Przy powiększeniach - szumy.

Wydaje się, że automatyka niezbyt sobie dobrze radzi w mocno kontrastowych scenach na zewnątrz i to w południe, przy b. dobrej pogodzie.

Uważam że szkoda życia na takie sobie fotki. Chwile są niepowtarzalne i już nie wrócą.

DLATEGO zastanawiam się nad nowszym i LEPSZYM ale kompaktem.

Czasem sam bym chciał go zabrać i pofocić. Chodzi o to, żebym później był zadowolony z jakości zdjęć.

Wstępne założenia:

1. Koszt do 1 kzł (no chyba, że uznam, iż wydać więcej więc nie upieram się)

2. Ma być kompaktowy, w sensie bryła bliska prostopadłościanu - bez mocno wystającego obiektywu.

(Jak włożę go do kieszeni marynarki - ma nie odstawać.)

3. Kryterium miniaturyzacji: nie koniecznie. Może być większy, byle był dość płaski. (Nawet większy wolę.)

4. Zoom optyczny: myślę, że wystarczy x5

5. Ma być b.dobra jakość fot - zwłaszcza przy powiększeniach fragmentów fotek.

"NIE" dla zniekształceń geometrii obrazu.

6. Ładne, naturalne (nie podkoloryzowane) barwy.

7. Aparat ma być prosty i szybki w obsłudzie i działaniu. /Większość focenia na automacie./

8. Żadnej marki nie skreślam.

Niżej wyniki wstępnego, wczorajszego rekonesansu po olsztyńskich sklepach.

Kolejność nie ma znaczenia, jeszcze nie zdążyłem od wczoraj nic poczytać w necie więc i nie mogłem uszeregować po swojemu. Przytaczam jak leci (mogłem się pomylić z markami/oznaczeniami, bo notowałem w komórce i "na szybko":

SONY DSCTX1

Canon SX200IS

Canon Power Shot A2100IS

Samsung WB 550

Samsung WB500

Samsung HX1

Samsung WB1

SONY DSC-WX1

Wiele nie wymyślisz, opóźnienie to problem w kompaktach. Nikon - sprawdź najpierw, czy szumy cię nie zniechęcą, jest z tym problem w Coolpixach bardziej chyba niż w innych kompaktach. Wizjer optyczny mają Canony serii G, mały bo mały, ale jest. Za 1000 zł to taki Canon raczej nowy nie będzie, w każdym razie nie w Polsce, gdzie promocja i wyprzedaż z dużym zaciśnięciem pośladków u Szanownego Sprzedawcy to 15-20%, co innego w krajach cywilizowanych.

Dzięki za podpowiedzi, zaraz o nich sobie poczytam w sieci.

Potem test organoleptyczny i praktyczny w sklepach. (Zraża mnie słaba ergonomia bądź taka sobie jakość wykonania - bywało.)

Zauważyłem, że w Samsungach kiepsko chodzi zoom - jakiś taki niewygodny w użyciu przycisk :( Wiem, że za ok. 1kzł nie znajdę ideału.

W FUJIFILM FinePixJ50, którego chcę zastąpić czymś lepszym, praca zoomu, moim zdaniem, pozostawia co nieco do życzenia, wolałbym precyzyjniejszy i płynniejszy. Jak dla mnie: ledwie słabo.

A teraz moja short lista po wczorajszej lekturze w necie.

Wiodą nowości. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, że już zrezygnowałem z kilku marek (nie jestem uprzedzony do żadnej).

Oto ta lista (kolejność jeszcze bez znaczenia):

1. SONY Cyber Shot DSC TX 1 (ok. 1kzł)

2. Canon Power Shot SX2000IS (ok. 880zł)

3. CASIO Exilim EX-H10 (ok. 940zł)

4. Samsung WB 1000 (ekran AMOLED)(ok. 870zł)

5. SONY DSC TX-7 (cena nieznana)

Na dalszych pozycjach:

Panasonic TZ-7

Lista może ulec zmianie - czekam na Wasze propozycje.

No, eMiL, muszę przyznać, że Twoja propozycja wygląda bojowo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu niestety, macie nie najlepsze opinie o ww. Nikonie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

jeśli zależy Ci na szybkim AF lepiej osój się z myślą o zakupie DSLRa zamiast kompaktu. do 1500zł dostaniesz NIKON D3000 + obiektyw 18-55 (który w późniejszym czasie wymienisz np. na 18-105VR) lub jeszcze mniejszego OLYMPUSa E-420 E420 + 14-42. Będziesz miał normalny wizjer, szybki AF i możliwość rozwoju poprzez dokupowanie szkieł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

eMiL: Panas Lumix DMC-LX3 jest ciekawy. Zoom za mały - tylko 2,5x, ale foty robią wrażenie (niżej link). Cena aparatu jest wysoka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz, 7 Lut 2010, 20:07

Nie chcę niczego dużego, tony szkieł ani (jak na razie) podążać taką drogą.

Jak na razie to Panas Lumix DMC-LX3 może okazać się tym, czego szukam.

Martwi mnie jedynie jego mały zoom (tylko 2,5x to dla mnie za mało - wolałbym coś z zoomem x5).

Jeszcze poczytam, potem sprawdzę ergonomię, jakość wykonania i ofc. jakość fot w ogóle, a w szczególności w słabszym oświetleniu.

Jakość fot jest dla mnie najważniejszym kryterium - priorytetem (choć nie jedynym).

andrea29, 7 Lut 2010, 14:52

>No, eMiL, muszę przyznać, że Twoja propozycja wygląda bojowo :)

>

>

Ukryta Zawartość

ostrzegam przed tym sprzetem =

wooolnyyyy - jak chcesz mieć szybki AF - TYLKO LUSTRO

kup najmniejszego olka - wprawdzie szumi nieco - ale szybszy znacznie

ten powyżej sprzęt nie bardzo wiadomo dla kogo...

może najmniejszy pentax lustro - bardzo przyzwoity...

tak więc - lustro i jeszcze raz lustro...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Redaktorzy

andrea - Twój czas, Twoje nerwy, Twoja kasa. Może to brutalne co powiem, ale z "G***a bata nie ulepisz" i z kompaktu szybkiego AF, jasnego optycznego wizjera i porządnej (jasnej) optyki również. Świetne zdjęcie można zrobić dowolnym aparatem. W końcu to nie aparat to zdjęcie robi tylko jego operator (będący najczęściej najsłabszym ogniwem). Podałeś założenia jakie powinna spełniać planowana zabawka i pomimo tego, że spełniają je DSLRy uparcie starasz się wpasować w te ramy coś co tych rygorów nie spełnia.

ps. Postaraj się choć na chwilę zapomnieć o "zielonym kwadraciku" i sprawdź na co stać to co już masz (zapominając również o szybkim AF). Aparat niezależnie jak dobry nie zwalnia od myślenia a "zielony kwadracik" daje taką ułudę - jak się później okazuje niezbyt udaną.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 7 Lut 2010, 23:21

Fr@ntz, ja to wszystko wiem. Dobrze, że o tym napisałeś - masz spokój sumienia i dobrze.

Cenię sobie wygodę. Analog doceniam, jednakże moje podejście jest praktyczne: NIE CHCĘ nosić na co dzień DUŻEGO aparatu !

Może kiedyś i na analoga przyjdzie czas...

Przez długi czas Olek E 500 z kitowym szkłem mnie nie zachwycał. Nie wiem - może to kwestia jakichś ustawień (aparat nie mój). Zmiana optyki na inną i po zażółceniu nie widać śladu, foci pięknie...

Na olkowym barwy były za ciepłe - dla mnie nie do przyjęcia.

Zsumuj orientacyjne koszty...

Jeszcze raz powiem: nie szukam i (na razie ) nie chcę dużego aparatu. Ma być stosunkowo mały i dawać możliwie najwyższą jakość zdjęć w trudniejszych war. oświetleniowych.

A, że nie ma ideałów - wiadomo. Jest coś za coś i sztuka kompromisu, wyboru i osobistych priorytetów.

* * * * * *

Dla wszystkich czytających ten wątek zaraz załączę link.

No pewnie, że ranking jest nieobiektywny 1 Nie ma w nim najnowszych modeli i aparatów firm, które chciałbym w nim zobaczyć... Nie mniej FUJIFILM FinePIx J50 oceniono w nim na (zaledwie) 3,3 punktu.

I chyba słusznie ;)

Ranking ten znalazłem tylko co...

Zgadnijcie co w nim jest na 1. miejscu, albo - jeszcze ciekawsze - jakie aparaty znalazły się poniżej / ;))/

Zwróćcie uwagę na rozpiętość punktową, a (i) miejsce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea29, 8 Lut 2010, 01:24

testy testami ,

a jak nie wezmiesz do reki i sie sam nie przekonasz co Ci potrzeba

to nie wybierzesz

a jak sie znasz na fotografii i wiesz co potrzebne , to zajmie Ci to pol godziny

przetestowanie paru aparatow i wybor najodpowiedniejszego

pamietaj tylko o paru zaleznosciach

np.

szybki AF ze stabilizacja oraz jasny i super ostry i niezawodny zoom o duzym mnozniku

to tylko ........ w erze

:)

pozdr

Redaktor, 8 Lut 2010, 19:32

>Hmm... A jakby tak Olympus PEN?

ale kosztuje niemalo i lampke trzeba dokupic

i matryca duza

czsami to wada , a czasami zaleta

Sigma DP 1 w promocji za 999 zł, matryca aps-c i najlepsze odwzorowanie kolorów jeżeli chodzi o kompakty. Ma jeszcze jedną zaletę, zachowuje się jak aparat analogowy, zero automatyki:).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za Wasze wszystkie rady raz jeszcze.

Mam już swego faworyta :) Chociaż doszło jeszcze parę ciekawych modeli...

Prawdą jest, że dziś byłem, oglądałem i oceniałem co jak wygląda, jak leży w rękach, a nawet jak foci.

Ofc. Panasonic LX 3 (w olszt. MM cena: 2099(!)zł/będzie tu chyba nie do pobicia -> jakość fot, optyka chyba bezkonkurencyjna wród pudełkowatych kompaktów. No, trochę odstaje (dosłownie)obiektyw i uszka do zamocowania paska - moim zdaniem źle to rozwiązali ale to w sumie drobiazgi. Gniazda są osłonięte zaślepką - b. dobrze :)

AD. ZOOMU OPT. X2,5 TO.. DOWIEDZIAŁEM SIĘ, ŻE MOŻNA GO sobie ZWIĘKSZYĆ DO X4 USTAWIENIAMI.

* * *

Canon S90 też wydaje mi się ciekawy i ogólnie jakoś tak mi się bardzo pasuje z tego co dziś trzymałem w rękach (i co sobie założyłem Canon S. Ofc. stawiam za to duży minus, bo mnie na dłuższa metę, by to straasznie irytowało. (Nerwowy na stare lata się robię.)

* * *

Ktoś wyżej ma rację: jak wiesz czego szukasz, masz wybór, pobawisz się chwilę praktycznie aparatami -> szybko znajdziesz swego faworyta. Zgadzam się z tym. Zwłaszcza jak się ma już jakieś SWOJE praktyczne doświadczenia/spostrzeżenia w temacie, trochę krytycyzmu i ogólne doświadczenie (

semen7, 8 Lut 2010, 21:07

Eech, pięękny, o klasycznej formie i fajnych proporcjach, współczesny aparat kieszonkowy.

Widzę w nim jednak takie MINUSY:

1. Brak stabilizacji optycznej

2. Brak zoomu

3. Dosyć ciemny obiektyw (f4,0)

No i tu nieco mniej entuzjastycznie o nim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo należy go traktować jak analog to wtedy spełnia wszystkie normy:), zoom,stabilizacja itp. wszystko fajnie, ale i tak jeżeli chodzi o parametry i jakość zdjęcia a koszt na dziś to świetna propozycja dla tych co pamiętają aparaty z kliszą:)

Życzę Ci radochy z zajefajnych fotek:)

Pozdrawiam

Dla leniwych. Punktacja za PC World (wybrałem co niektóre modele, bo była o nich już w tym wątku mowa, niektórych tu niestety jeszcze nie ma... /najnowszych/.

Niektórzy sprzedawcy zachwalali ten model: SONY CyberShot DSC-TX 1.

Mnie interesuje (jeszcze) tylko kilka modeli z tej listy, a na razie nr 1. jest nr 1 :)

Opis zestawienia: marka i model, ocena ogólna wg PC World, (możliwości)

Panasonic Lumix DMC-LX3 -> 7,9 (8,6)

Olympus Pen E-P1 -> 7,2 (8,9)

Panasonic Lumix DMC-TZ5 -> 6,9 (7,3)

Canon PowerShot SX200IS -> 6,9 (8,3)

Casio Exilim EX-H10 -> 6,5 (7,8)

Canon PowerShot G10 -> 6,4 (7,5)

Casio Exilim EX-Z250 -> 6,4 (8,2)

Panasonic Lumix DMC-FT 1 -> 6,2 (7,6)

Samsung ST 1000 -> 5,7 (7,3)

Samsung WB500 -> 5,3 (6,5)

Panasonic Lumix DMC-FS6 -> 5,3 (6,3)

SONY Cyber Shot DSC-TX 1-> 5,2 (6,4)

Ukryta Zawartość

FUJIFILM FinePix F200EXR -> 5,0 (7,1)

* * *

FUJIFILM FinePix J50 (obecnie posiadany) -> 3,3 (2,9)

Ukryta Zawartość

semen7, 8 Lut 2010, 23:45

Ok. ;) DZIĘKI :) - WZAJEMNIE :)

Liczy się fotograf, OBIEKT i sztuka patrzenia, "ten" moment.

/Lubię zdjęcia nie pozowane./

A dla mnie jeszcze jakość foty, ujęcia i co kto umie z takiej foty wycisnąć, np. interesującą obróbką...

* * *

Straasznie wciąż podoba mi się np. pomysł z "ożywieniem" obrazów impresjonistów -> reklamówka tv Samsunga - czy ktoś to widział w marketach ? /Eee, na pewno wszyscy widzieliście.../

Ile razy je widzę to nie dość, że nie mogę oczu oderwać to stoję aż się skończy.

Obraz, tematyka - brakuje mi słów - powinien zobaczyć to obowiązkowo każden jeden...

Ktoś miał fajny pomysł i umiał go jak trzeba wykorzystać...

PIĘKNY: obraz(-y) i pomysł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.