Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana kondensatorów elektrolitycznych na inne

filoy

Rekomendowane odpowiedzi

filoy,

nie wyrzucaj tych starych, daj je komuś, kto ma miernik pojemności, niech sprawdzi. Możesz się zdziwić jak bardzo były zepsute i jak dużo pojemności utraciły.

Przy pierwszym uruchomieniu po wlutowaniu nowych części nie nachylaj się nad płytką, a najlepiej zasuń obudowę. Przy lutowaniu pilnuj polaryzacji!

Edward

nie wyrzucaj tych starych, daj je komuś, kto ma miernik pojemności, niech sprawdzi. Możesz się zdziwić jak bardzo były zepsute i jak dużo pojemności utraciły

Też jestem ciekaw:).Jak kiedyś wymieniałem w pionierze to miały miedzy 50-60% . Po wymianie było duużo lepiej:)

Ok.Pamiętam... dzięki:)

wzmak odpalony z pierwszego.Na razie na gorszych przetwornikach bo o lepsze się bałem.Czy nastąpiła poprawa?raczej powiększyły się szumy:(.Tylko utwierdziło mnie to w dalszą wymianę elektrolitów zarówno w pre i aktywnej korekcji jak końcówce.Obecnie korekcja wyłączona i kontur.Niech trochę złapie temperatury bo to tranzystor.

50-60% pierwotnej pojemności to jeszcze nie tak źle. Czasami coś serwisuję jeszcze i takie dwa ostatnie przypadki związane z kondensatorami: 20 letni telewizor Sharp (a tak 20 lat a jakość obrazu że większość współczesnych LCD powinno się popalić ze wstydu, dlatego naprawiany był a nie poszedł na złom) w środku kondensatory Marcon i Nichicon, Marcony do wymiany (np 470µF/50V zostało 65µF) a Nichicony jak nówki. Drugi przypadek, switch (do sieci ethernet),wiek 5 lat, kondensatory Suncap, rekordzista miał 1% pierwotnej pojemności!!! z 1000µF zostało 10µF. w przetwornicy w tym switchu siedział Teapo z 1000µF zostało około 300µF. Więc jak widać warto dawać porządne kondensatory nawet jeśli nie wierzy się w ich walory brzmieniowe.

W walory brzmieniowe wierzę.A nawet słyszę.Z ciekawości pomierzę u kumpla.Pomyliłem się wczoraj.Brzmienie cały czas się zmienia in plus:)

Słucham na analogu i cd.Jeżeli brać pod uwagę to dźwięk stał się bardziej detaliczny,opadła lekka mgiełka ale nadal towarzyszy ciepło przekazu.Jazz to moja kategoria:)Diana Krall,Candy Dulfer.Instrumenty zmieniły lokalizacje,już nie słychać ich z głośnika.Przekaz nabrał przestrzeni,powietrza.Są to wyczuwalne dla mojego ucha różnice w stopniu znacznym.Szumy ,o których pisałem "na gorąco" gdzieś zginęły.Jednak to nie koniec modyfikacji,poczekam aż zasilacz się wygrzeje i będę dalej kombinował.Testowe klocki gramiak Lenco b52,monitory Elac elr54 i Scott-y 176b.

jeśli nie straciłeś "ciepła" przekazu to jest dobrze .... dbaj o ten szczegół, bo często modyfikacje powodują wyostrzony dźwięk i wydaje się, że jest lepiej ale odchodzi "klimat" na rzecz ostrego "bzykania" szczegółów wokół głowy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czy warto stosowac w torze sygnalowym kondensatory elektrolityczne typu bipolarnego ? - sa one male i tanie, nie trzeba uwazac przy montazu, tylko czy zyskamy na jakosci dzwieku,

Warto pomyśleć o foliowym nawet jeśli nie jest tani odda sporo więcej radości niż elektrolit.Ale nie ma recepty.Trzeba próbować i szukać własnego brzmienia by sprzęcik cieszył ucho:)

• 1 rok później...

panowie jak troche off,, siedze ostatnio trez w wymianie elektrolitów w swoich prywatnych starych klockach,,, o tym jakie to ma ogromne na plus znaczenie nawet nie bede pisał, moje pytanie dotyczy ceramików i foliowych - czy one tez wymagają wymiany? czy zuzywają sie (schną) tak samo jak elektrolity?? jak to jest?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.