Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do kenwood ka-7090r Proszę o pomoc

tomal

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Proszę osoby, które miały doczynienia z tym wzmacniaczem. Proszę dlatego że nie mam już siły ciągle kupować i sprzedawać różnych kolumn jest to dla mnie bardzo uciążlie ze względu na fakt, że mieszkam w małej miejscowości w woj, zachodnipomorskim gdzie nie ma żadnych możliwości odsłuchów sprzętu audio (pustynia audio!). Ograniczam się do allegro.

Poszukuję kolumn dobrej klasy z drugiej ręki.

Wzmacniacz to typowy analityk z dosyć ostrą nie złagodzoną średnicą, dobry w tępie, z szybkim konturowym basem.Pokój odsłuchowy ok.30m2 średnio wytłumiony.

Z moich obserwacji wynika że kolumny powinny mieć łagodny charakter brzmienia.

Próbowałem z

1. Diora wega 2-grały bardzo ostro,kartonowy bas, przestrzeni brak.

2. tonsil perfect 150- brak basu, wysokie tony szalały jak głupie,przestrzeni brak

3. wharfadale diamond 7.3 grały ostro na średnicy, mała przestrzeń-scena, totalny brak basu(głośniki 13cm) wysokie tony były ok.

4. skandynawski vintage (scania) wyeksponowana do granic możliwośći średnia powodowała że bolały mnie uszy! bas twardy kartonowy.

5. Mission 782se porażka! kupe kasy kosztowały a dźwięk rodem z supermaketu.

6. Rogers LS 8A Pięknie grające kolumny,średnia ładna miła dla ucha, dynamika super, tylko ten bas w ogóle go nie było, przysówanie do ściany i rozstawianie po rogach niewiele pomogło, gdybym miał mniejszy pokój bym je zostawił.

7.jbl tlx 5000 porażka nie warte 100zł.(chociaż grały łagodnie, ale to chyba ograniczenia przetworników)

8.celestion ditton 300 (vintage) całkiem, całkiem tylko że to są to podstawkowce duże! bas ma 25 cm wielkie kwadratowe skrzynie, bas i średnica do zakceptowania problem w wysokich tonach odstawały od reszty jakością. Teraz grają u rodziców. Nie sprzedam ich do lampy były by idealne.

9 Kenwood LS 800 vintage, niesamowite kolumny dwudrożne, bas 25cm wysokotonowy papierowy, bas referencyjny, nigdy przedtem nie słyszałem tylu szczegółów,wysokie tony bardzo specyficzne analityczne i bardzo naturalne, ale niestety także bardzo ostre, kolumny do bardzo łagodnej lampy.

10. Elac el 130 mk2 pomimo 2 x 20cm bas marny, średnica bardzo krzykliwa mało naturalna bez dynamiki, wysokie tony do zakceptowania.Kiedyś kosztowały 2000DM, a kolumny naprawdę bardzo przeciętne,

Proszę o jakieś sugestie, muzyki której słucham to głównie rock i pop i klasyka,mozart, chopin itp.

Widzę że spodobały ci się Rogersy. Z tej całej plejady osobliwości były to rzeczywiście najlepsze kolumny. KUP JE. Dodaj do nich subwoofer aktywny. Jeżeli nie masz kasy - subwoofer pasywny audiofilskiej firmy. Można je teraz kupić za grosze. Pojawi Ci się bas, poprawi stereofonia, polepszy ciepełko. Idealne zestawienie tworzy się drogą kolejnych prób i eliminacji nietrafionych zakupów. A ty właśnie chcesz tego uniknąć. Skoro trafiło Ci się coś co Ci się spodobało - wykorzystaj to !

PS. Subwoofer stawiaj tylko pośrodku - bzdurą jest mit że może stać gdziekolwiek.

Ten Kenwood to taki jak ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie lepiej kupic fajna lampke i zabrac rodzicom kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

>tomal,

Napisz wiadomość do HM69 - posiadał model KA-5090R (model niżej) i do niego miał podpięte kolumny Klipsch model(?). Na pewno skrobnie ci krótką recenzję.

Osobiście trochę się dziwię, że za każdym razem piszesz o ostrej średnicy!? Mam ten wzmacniacz, podłączałem pod kilka różnych kolumn i nigdy nie zauważyłem aby coś było niepokojącego w brzmieniu. Na 100% nie ma ostrej średnicy. Wg mnie ma właśnie bardzo dobrze wyrównane pasmo z lekko stonowaną, osłodzoną górą. Tak się zastanawiam, czy przypadkiem tej ostrości nie wprowadza odtwarzacz i to on ma zaburzoną równowagę tonalną? Dlaczego tak przypuszczam... ponieważ do KA-7090R podłączałem Philips CD820/CD624, NAD C540, CA 540C v2, Marantz CD63KI, Yamaha CDX-393MkII i efekt ostrości nie występował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.