Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  217 członków

Xindak Klub
IGNORED

Xindak Club

Rekomendowane odpowiedzi

Minas Anor III r są 4 Ohm-owe.

Pewnie przy tylu Ohm-ach Xindak ma dwa razy tyle co przy 8 Ohm-ach :-)

Dzieki za odpowiedz - pytalem bo w dokumentacji Xondak ani slowem nie wspomina o 4 ohm'ach

Ja tez zakladam, ze na 4 bedzie 2x 40 W :)

Minas Anor III r są 4 Ohm-owe.

Pewnie przy tylu Ohm-ach Xindak ma dwa razy tyle co przy 8 Ohm-ach :-)

niekoniecznie Patryk,gdyby tak było to producent by się pochwalił taką informacją,piece lampowe np podwajają moc przy odczepach 4ohm ale właśnie poprzez dopasowanie trafem głośnikowym, w tranach tego nie ma więc jak wzmak tranzystorowy podwaja moc przy impedancji 2x mniejszej to jest super a jak jeszcze to podwojenie jest w piecu a-klasowym to już nie lada wyczyn

najszybciej sprawdzić podpinając dwie kolumny 4 i 8 ohm, jak przy 4ce piec będzie wyraźnie cieplejszy to można wnioskować ,że przynajmniej podnosi moc ale czy 2x to już niekoniecznie

Ten Xindak to może mieć i 2x100W przy 4ohm, tylko gra wtedy już w klasie AB. Tak jest np. w przypadku A-klasowego Accu 560, tam też producent podaje 2 x 30W, a ile jest w praktyce to można zobaczyć na pomiarach: http://audio.com.pl/testy/accuphase-e-560:2

Ten Xindak to może mieć i 2x100W przy 4ohm, tylko gra wtedy już w klasie AB. Tak jest np. w przypadku A-klasowego Accu 560, tam też producent podaje 2 x 30W, a ile jest w praktyce to można zobaczyć na pomiarach: http://audio.com.pl/testy/accuphase-e-560:2

zapewniam Cię ,że nie ma a porównanie mam do końcówki krella KSA-50 któa przy 4ohmach oddaje 100W w czystej klasie A i xindak mocowo jest daleko za nim

póki kolumny nie stanowią za dużego obciążenie PA-M gra jakby miał 5x więcej wat, ale jeśli zbliżymy się do jego granicy to usłyszymy to natychmiast. Bardzo niskoskuteczne KEF LS50 nie jest w stanie napędzić prawidłowo bo kończy się zakres wzmocnienia i wtedy siada dynamika, zaczyna grać mdło. Natomiast jeśli kolumny są średnio skuteczne to gra jakby był dużo mocniejszy. Na szczęście napędza prawidłowo 90% kolumn na rynku więc nie ma się co za bardzo obawiać chyba, że słuchamy bardzo głośno. U Xindaka jest ten problem, że nigdy nie wiadomo jak naprawdę dana konstrukcja jest wykonana. Miesiącami szukałem info jak to jest z A600E zanim dopiero w niemieckim teście dotarłem do info, że 50W w klasie A powyżej wchodzi do AB i tam osiąga 160W/8Ohm. W PA-M też nie wiadomo czy wchodzi dalej w AB czy nie chyba, że ktoś już to jakoś sprawdził ? Według mnie nie wchodzi bo jakby to robił to LS50 by napędził tak samo z Amstaffami Harpii napędza je dzielnie do sporej głośności by nagle siąść...

Ja też do dzisiaj nie wiem jak jest z moim 6950(09) hybrydą. Czy ma klasę A czy nie, w opisie nic na ten temat nie ma w necie też nie znalazłem. Wersja tranzystorowa jest w klasie A ale hybryda nie wiadomo. Grzeje się dość mocno i gra lampowo dzięki PRE z lampami i .. no właśnie czy też klasie A choć w pierwszych watach? - tego wiem.

Jakie jest Wasze zdanie - czy podlaczanie kolumn 4 ohmy do PA-M gdzie w instrukcji nie ma o tym ani slowa jest bezpieczne - tak poza wszystkim?

Ja gram już od lutego na 4 Ohmach i nie widzę żadnych przeciwwskazań. Bo to że radiatory są ciepłe czy gorące to normalne w klasie A, a w instrukcji nie ma nic że nie wolno podłączać do 4 Ohmowych kolumn więc spokojnie :)

Zresztą kolega Imacman też gra na 4 Ohmowych kolumnach i też jest ok.

Pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Szczerze mowiac PA-M przy kolumnach 8 ohm jest mega goracy wiec nie wyobrazam sobie jak jest przy '4'

Klasa A to właśnie taki sposób polaryzacji tranzystorów że z sygnałem czy bez niego biorą duży prąd i wzmak się grzeje . To dlatego A klasowe wzmaki mają tak wielkie gabaryty .

Ostatnio na aukcji był Xindak A600P za 7700zł - przyznawać się kto go kupił !

:)

Był z Czech sprowadzony a kupił go prawdopodobnie jeden z forumowiczów, który nawet do mnie dzwonił w tej sprawie. To była niebywała okazja w tej cenie i się nie dziwie, że po kilku dniach poszedł. Sam bym go kupił ale chamówy nie będę znajomemu robił skoro się pierwszy zainteresował :D W tej cenie mógłbym go mieć jako drugi do kompletu z CTI bo oba są wybitne ale na tyle inne, że świetnie się uzupełniają.

Był z Czech sprowadzony a kupił go prawdopodobnie jeden z forumowiczów, który nawet do mnie dzwonił w tej sprawie. To była niebywała okazja w tej cenie i się nie dziwie, że po kilku dniach poszedł. Sam bym go kupił ale chamówy nie będę znajomemu robił skoro się pierwszy zainteresował :D W tej cenie mógłbym go mieć jako drugi do kompletu z CTI bo oba są wybitne ale na tyle inne, że świetnie się uzupełniają.

Wiecie co mnie rozwala na łopatki ?

A600P jest fenomenalnym wzmacniaczem w swojej cenie zarówno brzmieniowo , wykonaniem i użytymi częściami / materiałami .

Często go polecam i co ?

Dupa !

Nie bo Xindak to Xindak i tym podobne odpowiedzi czytam ....

Jeszcze minie wiele czasu zanim ludzie zrozumieją że są firmy mniej uznane a potrafiące robić niesamowite klocki w NORMALNYCH pieniądzach .

W większości nadal liczy się lans marki :)

Wiecie co mnie rozwala na łopatki ?

A600P jest fenomenalnym wzmacniaczem w swojej cenie zarówno brzmieniowo , wykonaniem i użytymi częściami / materiałami .

Często go polecam i co ?

Dupa !

Nie bo Xindak to Xindak i tym podobne odpowiedzi czytam ....

Jeszcze minie wiele czasu zanim ludzie zrozumieją że są firmy mniej uznane a potrafiące robić niesamowite klocki w NORMALNYCH pieniądzach .

W większości nadal liczy się lans marki :)

A spróbuj go zacząć porównywać do Accuphase'a to krucjata forumowa murowana!

Mnie zjechano wielokrotnie po stwierdzeniu że lepiej gra mi Stream Magic 6 od Krella KAV280CD czy NAIM CDX .

To samo jest z A600P . Za to ciekawy wniosek jest w teście A600E

http://audio.com.pl/testy/xindak-a600e:2

A Violet na swoim blogu porownal Yaqina MC-100B z Accuphase i napisal, ze jest ciekawszy Yaqin i ze zostaje u niego - cos w tym jest :)

Miałem tego Yaqina jak i 33 inne sztuki ( do modyfikacji ) i jest to fantastyczny wzmacniacz .

A600P trochę poprawić stylistykę obudowy nakleić znaczek znanej firmy i pierdyknąć cenę 30 000zł i wszyscy by cmokali, że fantastyczny klocek w bardzo umiarkowanej cenie dalej:-).

a moze masz do sprzedania model MC-100B?

Nie . Swój sprzedałem dawno temu a czasem jakiś modyfikuję .

Chociaż coraz rzadziej . Nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży .

A600P trochę poprawić stylistykę obudowy nakleić znaczek znanej firmy i pierdyknąć cenę 30 000zł i wszyscy by cmokali, że fantastyczny klocek w bardzo umiarkowanej cenie dalej:-).

Moim zdaniem obudowa jest zrobiona bajecznie a prostota frontu z podświetlonym włącznikiem jest jak dla mnie dodatkowym atutem .

Logo koniecznie KRELL !

Mam to samo, jak znajomi pytają się na co zamieniłem Amplifona. :)

Właśnie, bo jeśli idzie o polskie produkty to jeszcze jakiś czas temu były mocno niedoceniane. To się jednak zmieniło, może troszkę przez lojalność narodową, zgodnie z powiedzeniem- dobre, bo polskie. Jeśli zaś idzie o produkty chińskie, nadal uważane są za masowe, robione na odpierdal, bublowate i to się długo nie zmieni. Jakaż to bowiem potwarz dla posiadacza. Lepiej zapłacić dwa, trzy razy więcej za tą samą klasę brzmienia i być dumnym posiadania klocka z rodowodem. Ma to też dobre strony- wciąż za ułamek ceny można nabyć coś wybitnego w swojej cenie:)

Nie . Swój sprzedałem dawno temu a czasem jakiś modyfikuję .

Chociaż coraz rzadziej . Nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży .

Moim zdaniem obudowa jest zrobiona bajecznie a prostota frontu z podświetlonym włącznikiem jest jak dla mnie dodatkowym atutem .

Logo koniecznie KRELL !

Moim zdaniem obudowa A600e wygląda równie dobrze. Dużo lepiej niż na fotkach. Te nie oddają rzeczywistego wyglądu. Sama integra również zasługuje na niezwykle trafione wnioski zawarte w wymienionym powyżej teście.

To prawda, że wybrane chińskie produkty, zwłaszcza marki własne są coraz lepsze. Xindak na pewno do nich należy ale zdarzają mu się też wpadki. Za taką uważam ( albo mam pecha ) np. odtwarzacz CD Muse Deluxe 1.0. Owszem brzmienie jest w tej klasie cenowej wybitne, do tego lampa, którą można zmieniać, wykonanie równie solidne. Niestety napęd pozostawia wiele do życzenia i nie przystaje do reszty. Po kilku miesiącach użytkowania zaczął "ząbkować" przy ładowaniu płyt, także przy wyłączaniu. Ostatecznie odczyt jest już w porządku i w trakcie odtwarzania jest OK. Napęd wymieniono na nowy w ramach gwarancji ale po kilku miesiącach usterka pojawiła się ponownie. Na szczęście jest to tani i dostępny napęd więc koszt wymiany nie będzie powalający ale takie rzeczy w topowym odtwarzaczu XINDAKA nie powinny mieć miejsca. Na razie gra i nie będę nic z tym robił, po prostu przyzwyczaiłem się ale pewnie w końcu "zaząbkuje" się na dobre i przestanie. Podobno jest to klasyczne "coś za coś". Odtwarzać jest stosunkowo tani w porónaniu do markowej konkurencji bo właśnie ma tani napęd, a wszystko inne bardzo dobre i gdyby wstawić do niego coś lepszego przestałby być konkurencyjny cenowo.

To prawda, że wybrane chińskie produkty, zwłaszcza marki własne są coraz lepsze. Xindak na pewno do nich należy ale zdarzają mu się też wpadki. Za taką uważam ( albo mam pecha ) np. odtwarzacz CD Muse Deluxe 1.0. Owszem brzmienie jest w tej klasie cenowej wybitne, do tego lampa, którą można zmieniać, wykonanie równie solidne. Niestety napęd pozostawia wiele do życzenia i nie przystaje do reszty. Po kilku miesiącach użytkowania zaczął "ząbkować" przy ładowaniu płyt, także przy wyłączaniu. Ostatecznie odczyt jest już w porządku i w trakcie odtwarzania jest OK. Napęd wymieniono na nowy w ramach gwarancji ale po kilku miesiącach usterka pojawiła się ponownie. Na szczęście jest to tani i dostępny napęd więc koszt wymiany nie będzie powalający ale takie rzeczy w topowym odtwarzaczu XINDAKA nie powinny mieć miejsca. Na razie gra i nie będę nic z tym robił, po prostu przyzwyczaiłem się ale pewnie w końcu "zaząbkuje" się na dobre i przestanie. Podobno jest to klasyczne "coś za coś". Odtwarzać jest stosunkowo tani w porónaniu do markowej konkurencji bo właśnie ma tani napęd, a wszystko inne bardzo dobre i gdyby wstawić do niego coś lepszego przestałby być konkurencyjny cenowo.

Mam po raz drugi najtańszy odtwarzacz Xindak C-06, kiedyś pracował jako podstawowy odtwarzacz cd, w tej chwili jako transport i napęd zarówno w poprzednim egzemplarzu, jaki i w obecnym sprawuje się bez zarzutu. W tym modelu jest to napęd Sony, nie wiem, czy taka sama jednostka jest w Twoim. Dodam tylko, że miałem przez jakiś czas francuskiego Carata, bardzo dobrze ocenionego w teście przez W.Pacułę i w tym napęd był bardzo chimeryczny, powolny i były z nim spore problemy, a miałem dwa egzemplarze i w obydwu to samo. Także to nie tylko wpadka Xindaka. Winny może być sam napęd, jako użyty komponent od innego producenta, a nie koniecznie jego aplikacja, może to być też wpadka, która nie zdarza się tylko chińskim manufakturom.

Edytowane przez profundis

Mam po raz drugi najtańszy odtwarzacz Xindak C-06, kiedyś pracował jako podstawowy odtwarzacz cd, w tej chwili jako transport i napęd zarówno w poprzednim egzemplarzu, jaki i w obecnym sprawuje się bez zarzutu. W tym modelu jest to napęd Sony, nie wiem, czy taka sama jednostka jest w Twoim. Dodam tylko, że miałem przez jakiś czas francuskiego Carata, bardzo dobrze ocenionego w teście przez W.Pacułę i w tym napęd był bardzo chimeryczny, powolny i były z nim spore problemy, a miałem dwa egzemplarze i w obydwu to samo. Także to nie tylko wpadka Xindaka. Winny może być sam napęd, jako użyty komponent od innego producenta, a nie koniecznie jego aplikacja, może to być też wpadka, która nie zdarza się tylko chińskim manufakturom.

Oczywiście, że napęd jest innego producenta ale wpadka Xindaka polega na tym, że go stosuje mimo, że jest usterkowy, bo to Xindak odpowiada za całość produktu i "świeci oczami" za kiepski komponent innego producenta. Zresztą na tym paradoksalnie polega też siła Xindaka, że stosuje markowe komponenty uznanych producentów złożone wg własnych projektów i solidnie obudowane w atrakcyjnych cenach. W tym wypadku jednak taniość napędu się chyba nie opłaciła, bo jeśli ma się w nazwie "deluxe", a w środku jeden najtańszych dostępnych napędów to ryzyko wpadki jest wysokie, no chyba, że jak pisałem poprzednio mam wyjątkowego pecha ( w poprzednim moim xindaka C-06 też miałem napęd wymieniany na gwarancji ale tylko raz na kilka lat użytkowania).

Oczywiście, że napęd jest innego producenta ale wpadka Xindaka polega na tym, że go stosuje mimo, że jest usterkowy, bo to Xindak odpowiada za całość produktu i "świeci oczami" za kiepski komponent innego producenta. Zresztą na tym paradoksalnie polega też siła Xindaka, że stosuje markowe komponenty uznanych producentów złożone wg własnych projektów i solidnie obudowane w atrakcyjnych cenach. W tym wypadku jednak taniość napędu się chyba nie opłaciła, bo jeśli ma się w nazwie "deluxe", a w środku jeden najtańszych dostępnych napędów to ryzyko wpadki jest wysokie, no chyba, że jak pisałem poprzednio mam wyjątkowego pecha ( w poprzednim moim xindaka C-06 też miałem napęd wymieniany na gwarancji ale tylko raz na kilka lat użytkowania).

Czyli też niemożliwe, że taki pech. Coś w tym widocznie jest! Ja odpukać nie mam problemów. Rzeczywiście nazwa De Luxe powinna jednak zobowiązywać, to fakt! Jednak ten napęd używa też wiele innych znanych marek w produktach za podobne pieniądze, co jednak nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Ciekawe, jak u innych użytkowników...Może ktoś z posiadaczy się wypowie. Poczekajmy...

Edytowane przez profundis
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.