Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AD1865 wraz z WM8804, SRC4192 i zegarem

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

>piotr_37,

>Jakie macie Panowie napięcia 5v za stabem LT1793 ? .

>U mnie 4,9V i troszkę mnie to drażni ;) wolałbym już 5,1V .

Spokojnie, tak ma być, coprawda niestety.

Wiele tego przylutowałem i napiecia wyjściowe są różne, ich zaletą ma być to, że są niezmienne w czasie.

Naprawdę dla odbiornika nie ma znaczenia, czy tam jest 4.95, czy tez 5.02.

Zdarzają się układy, które muszą być zasilane identycznym napięciem , wówczas należy stosować 1 stabilizator i odpowiednie pojemności.

>Waldi_06, 5 Lip 2010, 22:24

Tak wiem iż to ma mały wpływ lub zupełny, z tym iż mam DF1704 i tu napięcie 5V chciałem mieć perfect ;) ale nic może pojutrze założę gniazda i w końcu go odpalę bo z czasem ostatnio krucho a polutowane płytki leżą od 2 tygodni.

ostatnio było kilka zamówień w Mouser, a tam Generatorów 24.576 MHz jest kilkadziesiąt rodzajów pasujących do naszego DACzka.

spokojnie mozna odpalać na "zegarze" (MCLK) z odbiornika SPDIF.

ten odbiornik "generuje" najlepszy MCLK z dostępnych odbiorników SPDIF.

Waldek mam pytanie czy podpinałeś może konwersję I/V z projektu opartego na PCM1704 do AD1865 ? mam płytkę i sparowane fety i zastanawiam się czy nie zastosować tego do AD1865, lampkę zawsze zdążę wstawić, zresztą mam złożony moduł ale ta konwersja od PCM kusi :)

Tylko ustaw 0 volt przed fetem !!!!

Tylko w takiej sytuacji uzyskasz minimalne zniekształcenia.

Dla przetwornika AD1865 powinieneś nie lutować PRka 5k R82-R85

i zmniejszyć R17 i R13 (oraz odpowiednio w następnych kanałach) o 1/3, ale nie mniej niż 68R dla R17!

i nie mniej niż 56R dla R13

potem ustaw zero na R26 (i odpowiednio)

januss73, 4 Lip 2010, 10:05

>>tez jest na ebayu a 74LVU04 nie moge nigdzie jak na razie znalezc....

>

>Jak jest zasilany powyżej 2V to 74hc04 też powinien działać.

Z 74hc04 mogą być problemy musi to być inwerter typu "unbuffered" czyli typu 74hcu04.

Pozdrawiam Romek

No dziś dodałem stopień na lampce w konfigu SRPP na E88CC i po 3dniach wygrzania rozwinął skrzydła , a i co ciekawe dodanie TL431 na zasilaniu +/- 5V też wniosło sporo dobrego.Teraz tylko generator i finisz :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>piotr_37

jeszcze Wimy i Silvery się "dodały" - oki, aby się lepiej słuchało,

Lampki leżą i czekają i nie wiem kiedy się doczekają, bo czasu niet :-(

Na początek dałem E88CC z 10mA anodowego ale było be.. teraz jest 6N1P z 5mA i jest O.K .Potem sprawdzę I/V z twojego projektu PCM1704 też chroniczny brak czasu.Generalnie brzmienie bardziej mi odpowiada niż z WM8742 .

ja parę dni temu usunąłem boczniki 100nf z kondensatorów głównych przed i za stabami ,według mnie dżwięk jest bardziej otwarty mniej zamulony ,szybszy i głębszy bas ,zawsze kiedy to robię mam te same spostrzeżenia ,najlepiej to zrobić już po osłuchaniu się z bocznikami wtedy różnica jest ewidentna ,takie jest moje zdanie .Pomyślę jeszcze o wstawieniu lt 431 bo na razie gram bez nich ale i tak jest świetnie

Tak na razie z WM , czekam na zamówienie z MOUSER (wtedy też będzie okazja do zmiany zasilacza anodowego i reszty kosmetyki no a później dodam TENORA )

Czy jest słyszalna różnica bez/z generatorem ?

Hiszpania !!!!!

>piotr_37,

>Tak na razie z WM , czekam na zamówienie z MOUSER (wtedy też będzie okazja do zmiany zasilacza

>anodowego i reszty kosmetyki no a później dodam TENORA )

>Czy jest słyszalna różnica bez/z generatorem ?

wg mnie tak, szczególnie na basie, ale Sam napisz :-)

tenora z chęcią też posłucham,

teraz będzie Ci ciężko przylutować generator, bardzo ciężko, pewnie grot poświęcisz i go wygniesz ! inaczej będzie b.ciężko

ja też lecę teraz na zegarze z WMa bardzo podoba mi sie jego bas ,ten drugi jest gładszy ale ma słabszy bas ,teraz słucham cały czas z upsamplingiem jest dokładniej

• 2 tygodnie później...

No dziś wstawiłem zewnętrzny zegar ,na pierwszy odsłuch nie słyszę diametralnych różnic ale jutro z wypoczętym organizmem i na dobranych nagraniach przetestuję jeszcze raz może wtedy wychwycę różnicę a jeżeli nie to na czyszczenia uszu ;).

No po wypoczynku i przesłuchaniu kilkunastu utworów muszę stwierdzić iż różnica jest zauważalna pomiędzy generatorem a zegarem z WM ale który lepszy ? hm... to jeszcze muszę osądzić.Generator zasiliłem z LT317>LT1763 3,3V nie miałem akurat TL431 i dlatego ten mod, a jeszcze rezystor konwersji 215R 1% DALE nie na płytce ale przy lampie ,a te to 6N1P-EW w SRPP parowane, zasilane nap. 178V. Zasilacz anodowy CRCRC.Na fotce przedstawiłem jeszcze zrzut z oscyloskopu na wejściu S/PDIF z kompa karta z mobo na Realteku, w sumie ładny prostokąt ;).

Ukryta Zawartość

post-19555-100000005 1280065589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam!

Korzystając z wolnego czasu poskładałem DAC-a i niestety na wyjściu cisza.

Na początek mam pytania.

Czy diody na małej płytce „Trans Err” i „Unlck” sygnalizują prawidłową prace czy raczej błąd?

Czy z pozytywnym skutkiem można małą płytkę od PCM1704 wstawić do tego DAC-a ?

Pyzatym po włączeniu zasilania słychać ciche ćwierkanie-piszczenie nie mogę namierzyć dokładnie co piszczy wydaje mi się, że to z małej płytki.

>Irek 10

"Czy z pozytywnym skutkiem można małą płytkę od PCM1704 wstawić do tego DAC-a ?"

No niestety nie bez przeróbek, też chciałem to zrobić ale za dużo cięcia na płytce i dodatkowych krosów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.