Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AD1865 wraz z WM8804, SRC4192 i zegarem

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otwieram nowy wątek o tym DACu z uwagi na różnicę w opisie tego DACa,

a to z uwagi na wykorzystanie oversamplingu i upsamplingu (jak słusznie zauważyli koledzy).

Dotychczas wpisy są w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Projekt w obecnej formie powstał jako kompromis pomiędzy budżetem, a chęcią zastosowania droższych elementów.

W linkach poniżej schematy dwóch płytek z których składa się część cyfrowa DACa.

Schemat płytki dużej, na której umieściłem zasilanie, przetwornik i układ dobrego zegara z zastosowanym generatorem - poniżej.

Ukryta Zawartość

Następny schemat dotyczy płytki małej, na której umieściłem odbiornik SPDiF Wolfsona WM8804, upsampler SRC4192 i filtr cyfrowy DF1706 (po zmianie typu stabilizatora mozna zastosować filtr DF1704).

Jest możliwy wybór zegara z WM8804 / Zegar z płytki / Zegar zewnętrzny.

Wyprowadziłem też sygnał SPDiF, ponieważ WM8804 posiada taka opcję.

Ukryta Zawartość

Sam przetwornik ma dwa wyjścia:

- prądowe,

- napieciowe z wewnetrzną konwersję IU,

i co niespotykane z wyjścia napięciowego nie musimy korzystać.

Tak też zaprojektowałem DACa aby mozna było naprzemiennie wybierać rodzaj wyjścia.

Mikroprzełącznikami można wybrać drogę sygnału - na wyjście prądowe, lub wyjście napięciowe.

Na płytce umieściłem miejsce pod rezystor do biernej konwersji IU.

A tak wogóle to istnieje możliwość wielu zmian konfiguracji typu: zmiana rodzaju zasilania, wybór konwersji IU (na trzy sposoby), wybór zegara i inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki wg powyższych schematów jutro wyślę do produkcji, za kilka tygodni będę wiedział więcej.

Ponadto planuję wykonać zewnętrzna konwersję IU wg schematu z watku o PCM1704 w wersji ze zmianami:

-prostrzej bo niezbalansowanej,

-tańszej bo bez drogiego OP w zasilaczu,

-z wtórnikiem na tranzystorach bipolarnych.

pozwoliłem sobie zrobić mirror schematów na bardziej przyjaznym serwerze, mam nadzieje ze Waldi się nie obrazi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mac_1, 14 Lut 2010, 23:35

>pozwoliłem sobie zrobić mirror schematów na bardziej przyjaznym serwerze, mam nadzieje ze Waldi się

>nie obrazi :)

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki mac

piotr_37, 14 Lut 2010, 23:38

>>Waldi_06

>No jesteś niezmordowany :) . Jak z dostępnością AD1865 i WM8804, przymierzając się do projektu

>pewnie znasz ceny i możliwości zakupu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie sprzedało się, może jeszcze ma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ci co przewalają te kostki twierdzą z reguły, że jeśli już stosować to z gradacją K, ponieważ jest duża różnica jakościowa

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Co do kosztów się nie wypowiem, nie liczyłem,

Kości Wm są dostępne przez polskie sieci, lub sklepy, a widzę na nie zapotrzebowanie, to może ktoś grupowe zakup zoorganizuje do różnych projektów.

Jakościowo do 8741?

AD jest kością wielobitową (18bitów) w daaaawnych czasach uznawaną za bardzo dobrą, niespodziewam się rewelacji w porównaniu z PCM1704, a ciekawy jestem porównania z d-s ami.

co do niezmordowania - na jakiś czas to koniec DACów, bo mikrokontrolery chcę opanować, a to zajmie mi trochę czasu, apotem kto wie? ... może akwarium kupię :-)

• 3 tygodnie później...

W trakcie małej przerwy w oczekiwaniu a części (w składaniu czegoś innego) złożyłem tego DACa.

No i zagrał od razu.

Gra jak to wielobitowy, czyli tak jak lubię, jest czysta góra i środek i bardzo dobra podstawa basowa.

Na małej płytce zapodałem chyba wszystkie możliwe ustawienia na DIPSWITCHACH i podczas konfiguracji musiałem otworzyć wszystkie trzy dataschety :-)

Chciałem zapodać zdjęcia, ale dzieciaczki aparat mi skasowały, muszę coś nowego kupić.

Waldi, przewidujesz zamówienie pod PCB, bo jakoś ostatnio nie mam natchnienia do Eagla.

Porównał bym w/w konfigurację do DAC'a na DIR + CXD + AD którego kiedyś poskładałem.

pozdrawiam,

Waldek.

Nie ma problemu aby zamówić płytki i je do Was powysyłać.

Zbiorowego zamówienia na części nie będę robił.

W indywidualnych sprawach mogę pomóc.

Czyli otwórz zamówienie, określ do kiedy czekasz, ja zamówię płytki i je powysyłam.

Byłbym zainteresowany płytkami jednak mam kilka pytań. W zagadnieniu DAC dopiero zaczynam stawiać pierwsze kroki, bo jestem zainteresowany takim urządzeniem (raczej DIY niż gotowe). Chciałbym się dowiedzieć, czy mając ww. płytkę wraz z elementami, po jej poprawnym złożeniu jest to układ od razu gotowy do użytku, czy trzeba go dostrajać dopiero? Jak wygląda sprawa z ilością wejść? Samo złożenie nie jest problemem dla mnie, jeśli chodzi o zaawansowane ustawienia to już tak, gdyż nie posiadam oscyloskopu itp. urządzeń, jedynie multimetr i stacja lutownicza...

mariush, 17 Mar 2010, 15:32

>PCB - DAC na AD1865

>

>1. kjeld - 1 kpl.

>2. mariush - 1 kpl.

jest osobny wątek z zamówieniem na DAC, co by tutaj nie robić zamieszania

Ukryta Zawartość

dodałem kjeld, mariush do listy.

pozdrawiam,

Waldek.

Ukryta Zawartość

>korn85

nie musisz mieć oscyloskopu, sprawa sprowadza sie do zakupienia części, polutowania i odpowiedniego ustawienia przełączników,

w odróżnieniu od zakupu kitu do składania osobistego /DIY/ należy posiadać aktualny schemat i noty katalogowe, tak aby orientować się w ustawieniach i w tym co układ "robi" na poziomie funkcjonalności użytkownika, czyli nie interesuje Cie jak wyglądają przebiegi i inne takie, ale czy gra i jaki jest zakres ustawień funkcjonalnych.

Zdjęcie poniżej.

Sorki za złą jakość, ale to jest z komórki bo duzy aparat leżąc na półce przestał działać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>morris

gra jak wielobitowiec, mi się podoba, jest ten specjalny bas wielobitowca (ostatnio 'odkryłem' fajny utwór do takich zabaw), pozatym gra jasno jak na wielobitowca, ale R konwersji to 270 omów, dla zabawy zapodam mniej.

ale ogólnie trudno powiedzieć, w tej chwili nie mam mojego 1704 :-(

musiałbym złożyć płytkę z IU, bo narazie gram na tym co AD daje.

generalnie polecam ta kostkę

Waldek na jakim utworze testujesz ? ja często sięgam po M.Bilińskiego oraz The Prodigy-Breathe a ostatnio po utworek z nowej płyty Sade "soldier of love".Zawsze mnie intryguje na jakich utworach wszyscy testują.

Waldek na jakim utworze testujesz ? ja często sięgam po M.Bilińskiego oraz The Prodigy-Breathe a ostatnio po utworek z nowej płyty Sade "soldier of love".Zawsze mnie intryguje na jakich utworach wszyscy testują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.