Skocz do zawartości
IGNORED

Mini USB DAC z wysciem sluchawkowym

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Ja je kiedys kupowalem we Farnellu i w HMC Electronics, ale to jest sklep w Stanach i nie wysylaja zagranice, tzn kiedys jak u nich bywalem to nie wysylali byc moze zmienili polityke firmy.

Te kleje sa dosc drogie ;-(

tak - to czerwone to klej do SMD :) niestety zrobil sie blad na plytce, dokladnie na schemacie a potem na plytce :) wiecmusialm troche podfrezowac pady pod klawiszkami i pokynarowac wszystko troche :) a potem zeby zabezpieczyc i zeby ladnie wygladalo to zalalem wszystko klejem do SMD :) Taki klej jest bardzo funkcjonalny - mozna sobie niem latwo wypelniac ubytki a potem na chwile do piekarnika na 60 stopni i jest twardy jak skala :) Ogolnie to jeden z najmocniejszych klejow w ogole jakie mam - kleje nim sruby do obudowy, a raz przykleilem srobe na boczna scianke za sam lepek a potem zamontowalem na nia trafo 60VA - chyba juz od 5 lat tak trzyma :) kleje sa robione przez kilka firm, ten na DACu to jakis odpad Multicore dostalem bo przeszla data warznosci na linii produkcyjne SMD :) ale juz mi sie konczy :( mam jeszcze Electrolube

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam podobna konsystencje ale nie stosowalem go jeszcze tak dlugo wiec nic wiecej nie moge powiedziec - wyglada wlasciwie prawie identycznie :) mam moze bardziej czerwony odcien :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

te czerwone kleje SMD podobno nadaja sie tez do przyklejania elementow do radiatorow bo przewodza cieplo ... hmmm... tego na 100% nie moge potwierzdzic ale szybciej bym takiemu zaufal niz kropelce :) a jezeli chodzi o kleje termoprzewodzace to ja mam bardzo dobre doswiadczenie z klejem Fischer'a WLK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest dosyc drogi :( ale tkie male opakowanie 5g starcza naprawde na dosyc sporo tranzystorow :) ja kleje tym tez rezystory mocy do radiatorow jak sobie buduje szcztuczne obciazenia :) albo sklejam elementy na plytce ktore wymagaja sprzezenia termicznego - sa na fotkach tak sklejone tranzystory w watku o moim wzmaku sluchawkowym z DS1802 - klej ma taki ladny niebieski kolor :) i jak sie go rozrabia na szkle to sprawia wrazenie jak by byl zrobinony z drobnego pylu metalicznego ...

Ukryta Zawartość

a co do pomiarow to jeszcze musza poczekac ... narazie mierze StampAmpa :) jak skoncze oba kanaly i bedzie dopracowany to sie wezme za tego DACa - a to i tam wszystko musze robic jedynie w przerwach pomiedzy normalnymi projektami, bo z czegos przede wszystkim trzeba zyc :)

no ten klej Fischera jest naprawde dobry, przynajmniej mnie nigdy nie zawiodl :) jeszcze mi sie zadne gorace trany od radiatory nie odkleily :) Opatentowalem sobie taka procedure klejenia ze mieszam 1:10 z utwardzaczem tak jak pisze - sklejam i zostawiam na noc a na nastepny dzien wsadzam do piekarnika na 50-60 stopni na 2-3 godzinki zeby byc pewnym ze dobrze zwiazal. Kiedys wsadzalem zaraz po sklejeniu prosto do piekarnika na 80 stopni ale mi sie w kleju jakies babelki porobily :( chyba musi najpierw troche zwiazac :) Doskonale nadaje sie tez do klejenia normalnych malych tranow na plytce np. trany wzmacniaczy roznicowach zeby dac im dobre polaczenie termiczne.

• 2 tygodnie później...

zrobilem wlasnie kilka pomiarow jak wyglada zasilanie z tej przetwornicy i wyniki sa bardzo zadowalajace :) Na poczatek jak wyglada 5V bezposrednio z USB mierzone juz na kondensatorze 100µF :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no coz ... -75dB odniesione do 2Vrms :( jak sie podlaczy pod wejscie wzmacniycza to doskonale slychac co po USB biega :))) takim zasmieconym napieciem nie bardzo da sie zasilac porzadne audio ...

A teraz co dostajemy na wyjsciu przetwornicy i za prostym filtrem RC 10R/47µF - pomiar bezposrednio na nozkach zasilajacych opampa wyjsciowego - kolejno napiecie +10V i -10V:

Ukryta Zawartość

post-3138-100009887 1268345694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz wyglada OK :) takie zasilanie stlumilo smieci o okolo 30dB !!! powiem ze sam jestem pod wrazeniem bo nie spodziewalem sie az takiej poprawy :) i nie wnosi nic od siebie :))) tak przynajmniej wyglada :) moge jedynie powiedziec - polecam wszystkim do przyszlych projektow audio pod USB :)

W rzeczywiscosci wyglada to tak ze jak nie ma muzyki w sluchawkach jest grobowa cisza :) i to na takiej glosnosci ze jak juz rusza muza to sluchawki odskakuja od uszu :)

• 6 miesięcy później...
  • 9 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.