Skocz do zawartości
IGNORED

Czy idę w dobrym kierunku? Kino + stereo na bazie Marantza i Kefa.

skipper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie - czy idę w dobrym kierunku? Na chwilę obecną posiadam zestaw stereo składający się z Marantza PM5003, CD 5003 i KEF IQ90. Gra to jak dla mnie OK. Sprzęt stoi w salonie tak ok 36m otwartym na kuchnie, jadalnię i klatkę schodową w sumie coś ok. 60m. Niestety nie bardzo jest jak, a raczej, kiedy tego słuchać – małe dzieci w domu. Wpadłem na pomysł dobudowania sobie, jak ja to nazywam, pokoju multimedialnego (około 26m – 4/6,5m). Założeniem jest to, że ma on służyć w 80% do słuchania muzyki, czytania książek, ale tez ma tam być kino domowe i PS3. Pokój jest na razie w stanie surowym, ale powoli zaczynam myśleć co i jak rozplanować. Moje założenia są następujące: w salonie zostawiam Marantza 5003 i dokupuję do niego Kef IQ50 – chodzi o możliwość słuchania czegokolwiek w tym pokoju, choć te głośniczki pewnie są za małe do tego metrażu ( inne głośniki niż Kef nie wchodzą w rachubę – żona się nie zgodzi). IQ 90 zabieram do pokoju odsłuchowego. Kupiłem też wczoraj, chyba w dobrej cenie, tak na chybił trafił, bez odsłuchów, dipole KEFa IQ8ds. Kupiłem je, bo ten sprzęt się chyba kończy i pewnie niedługo w ogóle tego nie będzie, ale sam już nie wiem czy to dobre głośniki i czy sprawdzą się w kinie jako głośniki surround? Muszę w niedługim czasie rozprowadzić kable i z tego co wyczytałem dipole montuje się na wysokości kanapy a monitory troszkę z tyłu.

Teraz mój pomysł na elektronikę: Marantz SR6004 + PM8003+CA8003+ PS3 jako napęd do rzutnika i TV. Centralny oczywiście też Kef IQ60, co z subem, czy będzie nie zbędny?

Dodam, że słucham głównie spokojnej muzy, jazz trochę klasyki, wokale. Brzemienie mojego dotychczasowego zestawu bardzo mi odpowiada, choć przyznam że nie słuchałem wszystkiego i nie mam zamiaru. Ważnym czynnikiem jest tez wygląd klocków Marantza – dla mnie są piękne.

Proszę napiszcie co sądzicie o moich założeniach i głównie o tych dipolach Kefa.

Co do rzutnika i całej reszty związanej z szeroką pojętą nazwą „kino” bede pytał, narazie czytam czytam i ... coraz głupszy jestem.

Pozdrawiam Michał

Co do jednego to się zgodzę wygląd klocków Marantza to kawał dobrej roboty. Sadzę iż idziesz w dobrym kierunku.Jak kupiłem elektronikę Yamahy ale juz żałuję iż nie mam wyjscia preout w swoim ampie.Także kupno wzmacniacza i aplitunera AV to do dobry pomysł

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Jak dla mnie to dipole do kina to podstawa, dają dużo lepsze efekty soniczne w kinie niż tradycyjne głośniki. Chyba że decydujesz się na sacd multichanel wtedy tradycyjne, głośnik basowy lepiej innej firmy, jakoś kefy dla mnie w basie są jałowe

strumieniowiec, lampy i tuby

Dobrze kombinujesz nie wiem tylko czy warto płacic te 500-700 pln wiecej za 6004,który jest bardziej zawodny od SR-6003.Reszta jak najbardziej na tak .uparłes sie tez na Kefy,moze z Marantzem zagraja lepiej bo jak grały u mnie z Cambridge Audio to była tragedia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.