Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Radmor który wybrać ?

zachariaszjan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zakupem Amplitunera Radmor Interesują mnie 3 modele 5100 5101 oraz 5102. Chciał zakupić któryś z tych modeli ale nie mam pojęcia który model gra najlepiej i który z tych 3 jest najmniej zawodny, który może mi sprawić najmniej problemów.

Czytałem o Wskaźnikach montowanych w tych Radmorach i podobno japońskie świeca bardziej Niebieskim światłem a te produkowane w Polsce bardziej zielonym, czy jest jakaś różnica między tymi wskaźnikami.

ogólnie amplituner ma być podłączony z jakimś magnetofonem kasetowym bądź szpulowym gramofonem polskiej produkcji oraz Tunerem AM też radmorowskim.

Chciał bym się dowiedzieć który z tych modeli wybrać i czy przestrojenie głowicy UKF na nowe pasmo jest skomplikowane czy tez nie.

Z góry dzięki za odpowiedz

różnice pomiędzy 5100 i 5101 są kosmetyczne (inne wartość tłumienia aktywowanego przyciskiem przy zasilaniu o ile pamiętam). 5102 zamiast kultowych wskaźników wychyłowych w części radiowej ma diody.

Wszystkie te modele mają sporo latek, więc roboty z każdym trochę będzie. Wymiana potencjometrów, kondensatorów, gniazda RCA + przestrojenie głowicy w odgrzebanym w piwnicy u kolego 5100 4 lata temu u jednego z forumowiczów z Warszawy kosztowały 200 zeta. Do dzisiaj trójki na nim słucham...

Ja mam 5102T moj pierwszy wzmak,jestem pierwszym wlascicielem.Ojciec stal 2 noce po niego.Zacny sprzet.

Za 200 w Radmorze masz regeneracje panelu.Ja w swoim chyba kondy wymienialem koszt 37zikoRok temu sylwestra robilem na nim.Te 25wacikow daje rade.

A co to ma być za Radmor 5101 ?? Jak żyję nie spotkałem się z czymś takim, mimo że od wielu lat serwisuję elektronikę użytkową, i znam osobiście konstruktora tej serii urządzeń...

Kopalnią wiedzy na temat Radmorów jest strona TomekToOn'a ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam są wszystkie potrzebne informacje. . .

Pozdro. . .

Ukryta Zawartość

Racja z tym 5101 to sie nie popisałem pomyliło mi sie po prostu

Dzięki wielkie za linka

Jak myślicie czy ceny na allegro które dochodzą do grubo ponad tyś za 5102 są realnymi cenami czy da się kupić taniej w tak samo idealnym stanie ??

Witam!

Kupiłem na allegro przepięknie odrestaurowanego i przestrojonego 5102 od gościa "d1-s" dałem wtedy 300 PLN. teraz wystawia za 400

Ukryta Zawartość

Gość ma servis RTV i daje normalną gwarancję na sprzęt.

Mogę polecić

Ukryta Zawartość

Witam.

Z mojego doświadczenia 5100 ciekawiej wygląda (jest węższy) ale odbiega nieco od typowego brzmienia 5102. Które jest lepsze... ciężko powiedzieć. Mi chyba bardziej odpowiadał dźwięk 5102, był mniej "homogeniczny". Jeśli chcesz jednak doprowadzać radmora do stanu fabrycznego to praktycznej różnicy nie będzie. Co do głowic muszę sobie przypomnieć detale ale w 5102 były chyba 2 wersje z czego jedna była ciężka do ruszenia. Można je było po wyglądzie poznać tylko muszę znaleźć materiały, która była tą łatwiejszą.

Wskaźniki japońskie miały niebieskawą szybkę i cienkie blaszki. Polskie zaś białą i grubsze. Wygląd japońskich bił na głowę polskie. W selektorach kanału radiowego w 5100 były zwykłe żarówki, a w 5102 takie ala żarowe (wyleciała mi z głowy ich nazwa). Może mało istotne ale jak wiadomo zwykła żarówka szybciej się przepali.

Na szybko to tyle. Mam nadzieje,że pomogłem :)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Witam, o Radmorach na tym i na innych forach napisano już wszystko, odrobina wysiłku i można znaleźć praktycznie każdą informację. Przestrojenie Radmora opisane na wielu forach. Przy trochę większym wysiłku w szukaniu można znaleźć w necie serwisówkę. Po zakupie jako pierwszą rzecz polecam wymianę 2N3055 (nawet Toshiby) na KD502 lub 503 - wyraźna poprawa .

Ja osobiście bym kupił 5100, jest dużo ładniejszy od 5102, najładniejszy jest 5100 z programatorem z żarówkami z zieloną ramką. Jak ten :

Ukryta Zawartość

pzdr

ps Z 5101 też się nie spotkałem, natomiast był kiedyś na Allegro 5102 z "długim panelem" jak 5100 nieograniczonym boczkami a także wersja eksportowa do Niemiec (nie wiem czy szedł do NRD-ówka czy na "zachód"

Ukryta Zawartość

Załączam jeszcze zdjęcie z w/w aukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ps Z 5101 też się nie spotkałem, natomiast był kiedyś na Allegro 5102 z "długim panelem" jak 5100

>nieograniczonym boczkami a także wersja eksportowa do Niemiec (nie wiem czy szedł do NRD-ówka czy na

>"zachód"

Żaden z serii 51 nie szedł na zachód, zapewnienie od konstruktora. Była tylko wersja przygotowana na Targi Lipskie (Rundfunk Radmor). Może nawet jeszcze na zakładzie jest to sito.

Odnośnie ceny to regenerowane warte są tych pieniędzy o ile nie znasz się na elektronice. Jak masz jako takie pojęcie to można na tym przyoszczędzić z 300 zł. To wszystko.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.