Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty naleśnik do ustawiania anti-skatingu

4321

Rekomendowane odpowiedzi

whitesnake, 24 Lut 2010, 15:00

"...

Chętnie zgodziłbym się z Twoja teorią, bo dobrze swiadczyłaby o Linn'ie i zamontowanych na nim

ramieniu i wkładce ;).

(...)

Niestety. Na wkładkę na drugim SME nie narzekam. To Dynavector XX2, są lepsze ale juz bardzo

niewiele lepsze...a precyzyjniejszego ramienia, czy werku niż SME20 ze swiecą szukać.

(...)

a płyty nie przechodzi, albo przechodzi tylko i wyłącznie trzecią scieżkę.

..."

Na szczęście, to nie jest moja teoria ("Kiedyś, gdzieś czytałem"), gdyż wtedy musiałbym umieć ją uzasadnić oraz logicznie wytłumaczyć dlaczego Twoja wkładka nie przechodzi 4. ścieżki, a z całą pewnością zalicza się do grupy, która - w myśl tej teorii - powinna ją przechodzić. (???)

pozdr, donic

profee, 24 Lut 2010, 13:16

>>Nadal jednak nie wiem dlaczgo z drugim ramieniem SME, pomimo swietnie ustawionego AS nie zdaję

>testu

>>z wykorzystaniem płyty. Masz jakis pomysł?

>

>Rozumiem, ze śietne ustawienie jest otrzymane z płyty testowej ew. skorygowane na słuch, a ni pzdaje

>testn na ale INNEJ płycie całej gładkiej . Szukałbym wyjasnienia w tym, ze:

>1) ta gładka płyta może miec inny współczynnik tarcia i pod takim samym naciskiem będzie inna siła

>dośrodkowa.

>

>2)Ten sam gramofon z innym ramieniem może nie zachować poziomości płyty (jakie zawieszenie?)

>

>3)Inna płyta, np. gładka, może być inaczej niepłaska niż testowa.

Ustawiając AS na czystej płycie mamy brak tarcia LP ścianka rowka (ustawiamy AS igła pozostaje tam gzdzie opadła) ale w nagranej płycie igła wpada w rowek i powstaje tarcie o zewnętrzną ścianke kanał Prawy.Dlaczego? Dlatego że zapis jest w formie spirali.Myślę że na czystej płycie igła powinna jednak przesówac się delikatnie do środka płyty aby zmniejszyć to tarcie.

>>>4321,

Nie masz racji, jest odwrotnie - igła trze o wewnętrzną ściankę rowka - kanał lewy. Aby to zrównoważyć, antyskating działa tak, aby wypychać ramię ku brzezgowi talerza, a nie ku jego centrum.

Myślę że poniższy link dokładnie wytłumaczy skąd się bierze dośrodkowa (skating force) w układzie płyta-wkładka-ramię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podaje ten link gdyż w zrozumieniu praw rządzących anty-skatingiem niezbędne jest zrozumienie skąd się bierze potrzeba jego wykorzystania.

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>>Yul

Tak jest gdy AS ustawimy na zero albo wywalimy cięzarek. Mowa była o tym gdy dokonamy regulacji na czystej płycie.Zamieniamy płyty igła zostaje popychana do środka przez zewnętrzny rowek kanał P

>>>4321,

Siła skatingowa działa zawsze dośrodkowo. Ustawienia na pustej płycie są "podwójnie" bez sensu, dlatego że odczytując rowek mamy dwa miejsca styku vinyla z igłą, a nie jedno jak na pustej płycie. Po drugie, podczas odczytywania pustej płyty igła styka się z nią tą częścią (czubkiem tipa), którą nie styka się nigdy podczas odczytywania rowka (czubek tipa nie styka się wogóle z dnem rowka). Siła o której wspominasz (pchająca ramię ku środkowi płyty), ma tak małą wartość, że nie kompensuje się jej nawet w najlepszych ramionach tangencjalnych.

Pozdro,

Yul

4321, 24 Lut 2010, 16:47

> Zgadzam sie że siła dośrotkowa działa zawsze ,ale po ustawieniach na czystej płycie siła ta jest

>wyzerowana.Coś popycha ramie z igła do środka?

4321

Przeczytaj artykuł do którego podesłałem odnośnik to zrozumiesz, że na czystej płycie siła dośrodkowa wcale nie jest wyzerowana (chociaż w przypadku ramienia liniowego to co mówisz będzie prawdą ale tutaj nie o tym mówimy).

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>>>4321,

"...ale po ustawieniach na czystej płycie siła ta jest wyzerowana..."

Jeśli ramię "stoi" w pewnym miejscu obracającej się pustej płyty, to można powiedzieć, że skompensowano siłę skatingową, którą wytworzył czubek tipa igły (niemalże tak mały jak tzw. punkt matematyczny) trący o gładkiego vinyla. Tylko że prawidłowej kompensacji dokonano dla pustej płyty, której się przecież...nie słucha. Dla płyty z rowkami potrzebna będzie inna wartość siły kompensującej (antyskatingowej). Prowadzi nas to do punktu wyjścia, czyli nadal nie wiemy jaki antyskating zadać dla płyty z rowkami. Czyli jest to bez sensu.

Howgh!

Amen!

Yul, 24 Lut 2010, 15:26

Dziękuje za szczegółowy opis.

Mam taką sama opinie jeśli chodzi o mechanizm ustawiania AS na tych ramionach.

Nie chciałbym żebyście mnie źle zrozumieli. To tak w odniesieniu do kilku kolejnych wpisów. Wiem co to jest AS i dlaczego się go stosuje... Nie rozumiem tylko na czym polega opisany przezemnie fenomem polegający na tym, ze z moim ramieniem płyta testowa nie działa.

Yul, 24 Lut 2010, 17:05

Tak jest. I dlatego, jak napisał też profee na czystej płycie AS powoduje wędrowanie ramienia do zewnętrznej krawędzi płyty. U mnie tak to wygladało na płycie testowej, a za chwilę sprawdzę jak to jest z całkowicie czystą płytą.

No i z całkiem czystą płytą okazuje się, że sprawa nie jest taka oczywista.

SME nawet z rozkreconym na maxa AS zasuwa do środka płyty jak głupie...???

...to ramię zdecydowanie nie nadaje się do potwierdzania ogólnie znanych teorii :)

Linna nie moge przetestować bo stoi niepodłączony, ale chyba wieczorem się skusze na mały test.

whitesnake, 24 Lut 2010, 17:33

"...

No i z całkiem czystą płytą okazuje się, że sprawa nie jest taka oczywista.

SME nawet z rozkreconym na maxa AS zasuwa do środka płyty jak głupie...???

..."

Do środka ?

U mnie, niezależnie jak ustawiłbym AS, to na czystej płycie - innej niż czysty fragment płyty testowej HiFi News - ramię stoi jak "wmurowane" - ni jedzie ani do środka, ani w kierunku na zewnątrz.

pozdr, donic

karbidoczaszka, 24 Lut 2010, 17:03

>Przeczytaj artykuł do którego podesłałem odnośnik to zrozumiesz, że na czystej płycie siła

>dośrodkowa wcale nie jest wyzerowana (chociaż w przypadku ramienia liniowego to co mówisz będzie

>prawdą ale tutaj nie o tym mówimy).

Ja artykuł świetnie rozumie (patrząc na film z You Tube wygłąda że jest wyzerowane)a jednak nie.

Czyli czysta płyta to BŁĄD.

Yul, powaliłeś mnie... Myślałem, że ty, weteran forum, potrafisz zrozumieć moje wpisy nt. skatingu i antyskatingu. Okazuje sie, że jestem w błedzie. Zacytuję z twego wpisu 24.02/16:25 skierowanego do 4321:

>Siła

>o której wspominasz (pchająca ramię ku środkowi płyty), ma tak małą wartość, że nie kompensuje się

>jej nawet w najlepszych ramionach tangencjalnych.

>Pozdro,

>Yul

RAMIONA TANGENCJALNE ROBI SIĘ WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE PRZY TEJ GEOMETRII GRAMOFONU ŻADNA SIŁA PROMIENIOWA (DO ŚRODKA CZY NA ZEWNĄTRZ) NIE POWSTAJE.

W ten sposób wyszło, że zupełnie nie rozumiesz skąd się siła dośrodkowa bierze. A było o tym tyle razy...

Proszę, doucz się i nie gmatwaj ludziom w głowach w sprawach względnie prostych. Howgh i Amen ;-)

Jeżeli w rowku igła swym czubkiem nie dotyka dna tego rowka, to czy w rzeczywistści występuje siła dośrodkowa? Igłę położoną na gładkiej płycie "coś" znosi do środka. Coś, czyli siła powstała w wyniku tarcia płaskigo po płaskim, gdy zachodzi zależność jaka ma miejsce w układzie gramofonu, czyli ruch obrotowy płyty kontra ramię z igłą umocowane w jednym, obrotowym punkcie. Jeśli teraz ten sam czubek igły nie dotyka płyty, tylko igła ta swymi bokami dotyka ścianek rowka, to zewnętrzna krawędź tego rowka musi pokonać opór łożyska ramienia, oraz ciężar tego ramienia, aby przesuwać ramię do środka płyty. Według tej teorii, kompensowanie siły dośrodkowej jest wręcz szkodliwe.

Ma to jakiś sens?

Jednak przeprowadze testy ustawienia As na płcie testowej + oscyloskop.

Ukryta Zawartość

post-5705-100001301 1267032676_thumb.jpg

post-5705-100001302 1267032676_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

markam, 24 Lut 2010, 18:30

>Jeżeli w rowku igła swym czubkiem nie dotyka dna tego rowka, to czy w rzeczywistści występuje siła

>dośrodkowa?

Tak.

>Igłę położoną na gładkiej płycie "coś" znosi do środka. Coś, czyli siła powstała w

>wyniku tarcia płaskigo po płaskim, gdy zachodzi zależność jaka ma miejsce w układzie gramofonu,

>czyli ruch obrotowy płyty kontra ramię z igłą umocowane w jednym, obrotowym punkcie.

Bardzo słusznie. Niestety dalej juz rozumowanie zeszło na manowce (ew. w krzaki jak kto woli).

>Jeśli teraz ten

>sam czubek igły nie dotyka płyty, tylko igła ta swymi bokami dotyka ścianek rowka, to zewnętrzna

>krawędź tego rowka musi pokonać opór łożyska ramienia, oraz ciężar tego ramienia, aby przesuwać

>ramię do środka płyty. Według tej teorii, kompensowanie siły dośrodkowej jest wręcz szkodliwe.

>Ma to jakiś sens?

Nie.

Czy igła dotyka gładkiej płyty swym wierzchołkiem czy dotyka obu ścianek rowka, w obu przypadkach igle jest aplikowana siła tarcia: W pierwszym wypadku jest to siła tarcia wierzchołka o gładką płytę. W drugim przypadku jest to suma sił tarcia powstających w punktach kontaktu ze ściankami. Ta suma działa tak jakby była również przyłożona do wierzchołka igły (zakładając, że siły tarcia na obu ściankach są jednakowe). Zawsze siła tarcia ma kierunek stycznej do spirali (czyli kierunek prostopadły do promienia oś talerza-igła). Siła równoważąca może mieć tylko kierunek igła-pivot, ktory nie pokrywa się z kierunkiem siły tarcia aplikowanej igle. Wypadkowa nie jest więc zerowa (układ niezrównoważony). Wypadkowa ta jest skierowana do środka (skating force). Ciekawostka: u dejotów którzy kręcą talerzem pod włos ta sama wypadkowa skierowana jest wtedy na zewnątrz ! Dlatego w ktorymś filmiku YouTube ktoś opisuje jak wyłączyć antyskating, gdyż pogarsza on jeszcze sytuację bo jak wiadomo jest skierowany na zewnątrz.

profee;

Według mojej skromnej wiedzy, istnieje producent gramofonów, który nie stosuje w swych konstrukcjach mechanizmu kompensujacego siłę dośrodkową, i nie jest to wytwórca tanich urządzeń.

Jak myślisz, dlaczego?

MOgę sie tylko domyślać. Pisałem juz o tym przy okazji jakiegoś dziwoląga firmy 47Lab. Z kolei i ja zadam pytanie: Dlaczego rzeczy niedobre sie sprzedają ? Jak myslisz?

>>>profee,

A co Ty, kochanienki, taki nadpobudliwy znów jesteś? Nie byłoby źle, gdybyś przed skierowaniem mnie na "douczanie", przeczytał wpis osoby której odpowiadałem, czyli forumowicza . Napisał On tak:

"...ale w nagranej płycie igła wpada w rowek i powstaje tarcie o zewnętrzną ścianke - kanał Prawy. Dlaczego? Dlatego że zapis jest w formie spirali..."

Powstała według Niego siła oddziaływująca na ściankę ZEWNĘTRZNĄ rowka. Poruszył te sprawę parę postów wyżej także . I wcześniej też na forum o niej pisano. O sile powstającej w związku z radialnym ruchem ramienia - pchającej ramię ku środkowi płyty, zgodnie z postępującymi ku centrum zwojami spiralnego rowka. Jakaś przyczyna tego, że ramię konsekwentnie podąża w miarę odczytu ku centrum płyty przecież istnieje. Ja się w tym zbesztanym przez Ciebie poście odniosłem właśnie do tej siły. Napisałem, że jest mała, nie zachodzi potrzeba jej kompensacji w ramionach tangencjalnych.

Jak widać, wysłać kogoś do ławki szkolnej łatwiej niż czytać ze zrozumieniem, profee. A może i Tobie by nie zaszkodziło usiąść w takiej ławce i poćwiczyć czytanie, co? Naukę pisania mogę Ci ewentualnie darować.

Pozdro,

Yul

>>>markam,

"...Według mojej skromnej wiedzy, istnieje producent gramofonów, który nie stosuje w swych konstrukcjach mechanizmu kompensujacego siłę dośrodkową, i nie jest to wytwórca tanich urządzeń. Jak myślisz, dlaczego?..."

O VPI myślisz? Kiedyś mechanizmu antyskatingowego rzeczywiście nie mieli, utrzymywali, że do kompesacji wystarczy siła jaką wywołują ciasno zwinięte kable wychodzące z pivotu ramienia JMW. Tak to było pomyślane, że dawało rzeczywiście pewien opór przy próbie przesunięcia ramienia ku centrum płyty. Pod wpływem konsumentów zaproponowali jednak mechanizm antyskatingowy (ciężarkowy), który można dokupić za...100 $ (!) i zamontować do każdego ich ramienia.

Istnieją też poważni producenci drogich wkładek, doradzający rezygnację z kompensacji skatingu.

Pozdro,

Yul

>>>Yul

>I wcześniej też na forum o niej pisano. O sile powstającej w związku z

>radialnym ruchem ramienia - pchającej ramię ku środkowi płyty, zgodnie z postępującymi ku centrum

>zwojami spiralnego rowka. Jakaś przyczyna tego, że ramię konsekwentnie podąża w miarę odczytu ku

>centrum płyty przecież istnieje.

No ręce opadają: Naprawdę nie rozumiesz, dlaczego, gdy rowka nie ma ramię też "podąży ku centrum płyty" ?

Natomiast to przy ramieniu tangencjalnym biernym, bez serwonapędu, zewnętrzne zbocze rowka pcha cały układ ruchomu ku środkowi. Ale to nie jest siła skatingowa, tylko obciążenie zbocza oporami przesuwu ukladu ruchomego. Sytuację poprawia dopiero napęd nadążny podstawy (pivota) ramienia stycznego.

Dlaczego rzeczy niedobre sie sprzedają ? Jak myslisz?

Bo ludzie ślepo wierzą w jedynie słuszne założenia, poparte prawami fizyki.

Nie staram się nikogo przekonać, że mam rację. Dręczą mnie tylko pewne wątpliwości...

Gdyby nacisk igły na płytę był zerowy i jednocześnie był zrównoważony tak, że igła ta znajdowałaby się pomiędzy ściankami rowka, jednak bez żadnego nacisku na te ścianki, to także podczas ruchu obrotowego płyty wystąpiłaby siła dośrodkowa, działająca na igłę, czy też miałoby miejsce zjawisko opisane przeze mnie wyżej?

>>>profee,

Uważaj, żeby Ci co innego nie opadło, że od wymiany uprzejmości zacznę. Ja wiem czemu ramię "ciągnie" ku środkowi płyty, i Ty też wiesz, że ja wiem. Przecież to nie siła skatingowa obraca ramię radialne czytające rowek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.