Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie PC z stereo

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam komputer stacjonarny z kartą dźwiękową Audigy2 ZS, spiętą z wzmacniaczem zintegrowanym Rotel 935bx. Połączenie jest 10m kablem 2x chinch - m.jack. Niestety na pewnym poziomie zaczynają być słyszalne zakłócenia. Kabel to allegro za ok 50 pln. PC nie będzie bliżej, dlatego mocno myślałem nad 2gim pc- mediacenter, przy wzmacniaczu. Jednak stwierdziłem że to pomnażanie kosztów. Odpadło. Przełożenie bebechów z mojego pc do takiej budy htpc i postawienie przy audio również odpada. Pozostaje DAC. Chciałem wydać do ok 1k pln.

Czy w tej kwocie wpięcie np beresforda, zero daca, da wyraźną, jakakolwiek poprawę w porównaniu z Audigy2 ZS nie licząc oczywiście problemu z zakłóceniami przez 10m kabel ic ? Jeżeli tak to Jaki DAC byście polecili. No i najważniejsze że połączenie z pc to minimum 9m usb lub optyk jeżeli takie są. I ciekaw jestem czy samemu skręcenie 9m kabla ic z przewodu mikrofonowego takiego gitarowego stereo nie załatwia sprawy zakłóceń.

https://www.audiostereo.pl/topic/61957-po%C5%82%C4%85czenie-pc-z-stereo/

Oczywiście może być też spdif połączony pc z dac. Tylko Czy poprawa dźwięku, będzie wyraźna ? Jeżeli był by już dac, to mógł bym też spiąć mój cd marantz cd-67mkII robiąc go jako transport. Czy w CD była by poprawa? Obecnie z dźwięku cd jestem zadowolony, ale chętnie zmienił bym go na cd Rotela np 1072.

Jeśli chodzi o beresforda to w porównaniu z ZS2 na pewno usłyszysz poprawę dźwięku, sporo też zależy oczywiście od reszty sprzętu. Co do podłączenia to jeśli chodzi o 10m to usb/rca odpadają. Moim zdaniem nie są to połączenia optymalne dla 10 metrów. Zostaje tonsilk/coxal, możesz podłączyć daca do ZS2 lub k. dźwiękowej zintegrowanej. Jeśli chodzi o transport cyfrowy to myślę, że nie usłyszysz znaczącej różnicy podłączając DAC'a tonsilkiem/coxem do integry lub ZS2, ale to już sam byś musiał posłuchać.

Jakiś DAC z wejściem optycznym + Apple Airport Express.

Airport łączysz z PC za pomocą zwykłego kabla sieciowego albo Wi-Fi. PC odtwarza muzykę i strumieniowo przekazuje do airporta a ten do DAC.

Rozwiązanie znacznie tańsze niż Squeezbox Touch. Wada - muzykę trzeba odtwarzać na PC za pomocą foobara albo winampa albo czego innego.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Konio, 24 Lut 2010, 17:57

>Jesteś pewny ,że te zakłócenia to wina kabla? Miałem kiedyś dośc długi przewód ok 7-8m i żadnych

>strat nie odczuwałem....

Na takim dystansie mogą sie już pojawić zakłócenia przy tranfsmisji sygnałów niskopoziomowych. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest jak napisał jeden z przedmówców kupno DAC kabel optyczny lub chociaż coaxial i krótki interkonekt pomiędzy DAC, a wzmacniaczem. Wyeliminuje to od razu dwie rzeczy długość kabla i mierną jakość Audigy ZS, która jeszcze pochodzi z czasów gdy Creative pracowały wszystkie w 48kHz resamplując marnie każdy sygnał.

Na pewno wina kabla. Najpierw miałem najzwyklejszy kabel i śmieci było znacznie więcej, teraz można więcej rozkręcić voluma we wzmacniaczu. Audigy2 zs kupiłem kiedyś jako kartę która wg wielu opinii grać miała bardzo dobrze, jest to wersja Gold. Myślę że lepsza od najtańszych x-fi. Używam ją z oprogramowaniem mod Audigy4, słuchając plików flac z foobara z asio.

Wrzucając tę sama płytę cd do marantza i do pc różnice są mocno zarysowane, pc ma lepszą rozdzielczość głębokość sceny, za to wątły bas. Z CD scena jest w jednej linii ale lepszy bas plastyczność dźwięków, wolę cd marantza. Cd ponoć gra trochę analogowo, miał w założeniu udawać trochę czarne krążki.

Ok. Czyli na bank każdy DAC do 1k pln rozłoży na łopatki a2zs. A co z Marantzem. Spowoduje to upgrade dźwięku systemu stereo? Czy to raczej taka moda na zewnętrzne dac. Jakiś tam dac w Marantzie jest...

I panowie skoro DAC to jakie konkrety do 1k pln. Beresford po modzie ? Czy można taniej, a równie dobrze.

Przyznam że dodatkowe pieniądze z airporta wolałbym dołożyć już do lepszego dac, i złączyć spdif.

A może jednak większą poprawę dźwięku cd uzyskam nie z zakupu samego dac, tylko jednak zmienić cd na np rotel 1072?

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Airport łączysz z DAC poprzez TOSLINK. Zaletą Airporta jest to, że dane idą po zwykłym kablu sieciowym albo Wi-Fi - nie ma problemu z odległością DAC od PC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co do samego dac:

beres 7520 za ok 830 pln

beres 7520 mod 3 za 1100 pln

dac magic 1400pln

a może to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i powiedzmy na razie połączył bym przez coaxial ok 8m. zawsze airport można dokupić.

ps. jakie wady ma połączenie pc coaxialem ?

Ukryta Zawartość

"Rabba..."

Jeśli coś piszesz to dobrze by było abyś wiedział co.....

Creative Audigy i 48kHz?A nie łaska 24-bit/96 kHz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obaj macie po trochu racje:

Co nowego w sercu Audigy 2? Przede wszystkim próbowano wyciągnąć wnioski z wpadki z fikcyjnymi 24 bitami w pierwszych Audigy. Transportery DMA w układach CA0102 przebudowano tak, aby mogły akceptować strumienie o rozdzielczości 24 bitów i tak oto Sound Blastery po raz pierwszy mogły rzeczywiście przetwarzać, odtwarzać i nagrywać dźwięki w tej rozdzielczości. Nie wszystko jest jednak tak piękne, jak się wydaje.

Z wyłączonym DSP jest i 96khz

Spodobał mi sie ten zestaw MF ciekawy jestem czy mogą być tam wpięte dwa źródła na raz coax i optyk i jak sie je przełącza. No i jakie w tym buforze siedzą lamki i jak jest z ewentualną żywotnością i wymianą.

Jesli zasobami muzycznymi jakie posiadasz na kompie sterujesz wlasnie z kompa to dobrym rozwiazaniem jest rzeczywiscie Apple Airport Express + DAC (Zhaolu, Beres, Pro Ject, Musical Fidelity V DAC etc). Badz jeszcze tansze rozwiazenie, a mianowicie Squeezebox Reciver zagra lepiej od dzwiekowki bezposrednio po analogu, a wpozniejszym czasie mozesz dokupic DAC'a i wykorzystac SB jako naped. Wygodne i bezkablowe rozwiazanie. Dokupujac iPod'a Touch nie musisz sterowac z kompa tylko siedzeic sobie gdzies wygodnie (komp oczywiscie wlaczony, mnitor juz niekoniecznie) i sterowac wlasnie z iPoda Touch (iPhona). Byc moze jakis telefon komorkowy pozwoli na sterowanie ale nie wiem jakie modele obsluza SB.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie no ewidentnie kabel. Nawet jak całkowicie wyciszę pc to bzyczy. Słyszalnie już powyżej 8,30.

Ok już mniej więcej mam nakreślone co i jak z podpięciem.

Ale który Dac polecicie konkretnie. v-dac jest do dostania?

Co z tym x-dac z buforem lampowym...?

ps. wiem, używam wyszukiwarki, ale na jego temat mało, a brakuje konkretnego tematu np ranking dac-ów do konkretnego przedziału $.

pozdr.

Poluj na tego DAC'a :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zmiecie te wszystkie poprzednie, poza tym ma bdb dziurkę słuchawkową. Ale nie sądzę że pójdzie poniżej 1.5-2k.

Ukryta Zawartość

danny, 25 Lut 2010, 00:08

>"Rabba..."

>Jeśli coś piszesz to dobrze by było abyś wiedział co.....

>Creative Audigy i 48kHz?A nie łaska 24-bit/96 kHz?

>

Ukryta Zawartość

No właśnie, jeśli coś piszesz dobrze by było abyś wiedział co ;-). Owszem Audigy ZS obsługuje 24/96, ale wtedy gdy dostanie taki sygnał brzmi to dobrze, a większość plików jest 44,1kHz i konstruktorzy z Creative czyniąc oszczędności zastosowali pojedyńczy kwarc taktujący o częstotliwości 48kHz i o ile uzyskanie 96kHz jest proste x2, o tyle podnoszenie z 44,1 do 48 odbywa się tam w jakiś dziwny sposób jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale z tego co wiem to właśnie to jest główną przyczyną braków brzmieniowych kart Creative. Przesiadłem się ze starszej Audigy 2 Platinum na pół profesjonalną ESI Juli@ i różnica jest kolosalna, gdyby wzmacniacz autora posiadał wejścia symetryczne to bym ją polecał, bo wyeliminowało by to problem długich kabli, ale że nie ma to najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się DAC, a kwestia który to już inna sprawa - ja osobiście bym dołożył parę groszy i wziął Magic'a.

Ukryta Zawartość

Sreativy to nie są karty do słuchania muzyki. natomiast mają najlepsze wsparcie np do gier. No i za ta kartę dałem stówę z hakiem. Miałem przez chwile x-fi z panelem przednim, głównie to o ten panel chodziło, ale była po serwisowa i trzaskała popcornem, odsprzedałem nawet bez straty i kupiłem ZS. No i w życiu nie widziałem cięższego oprogramowania do jakiegokolwiek urządzenia pc.

Magic czytałem że jest ok, ale niezbyt mogę wygrzebać cokolwiek o tym x-dac i buforze lampowym. ktoś cokolwiek moze powiedzieć na jego temat, lub wkleić jakieś konkretne odnośniki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.