Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe życie dla słuchawek: Sennheiser HD-580 Precision

kvist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam słuchawki jak w tytule, mam je od nowości a zakupiłem je... uhoho.. z 12 lat temu? Coś koło tego - nie pamiętam. Lubię te słuchawki, nie chciałbym ich zmieniać. Pięknie zgrywają się z moim słuchawkowcem. Zainwestowałem w dobry przewód... grają bardzo dla mnie zadowalająco.

Ale z wiekiem zużyły się plusze, gąbeczki, poduszka na pałąku. Styki wyrobione, jak poruszam przewodem to słychać trzaski, itp - jak to u senków. Były kiedyś w serwisie na czyszczeniu tych styków ale sytuacja się powtarza.

Poszperałem troszke po Forum i znalazłem stare wpisy mówiące o tym, że można kable zlutować na stałe pomijając wtyki.

Zakupiłem komplet nowych wkładów (plusze, gąbki) oraz poduszke na pałąk. Ale nie mam pojęcia jak rozebrać te ustrojstwo. Nie chcę niczego połamać. A co do przewodów - lutownicy w ręku w życiu nie miałem...

Chciałbym zwrócić się do Forumowiczów o pomoc / poradę. Jak to zrobić?

Chętnie zleciłbym nawet usługę renowacji tych słuchawek komuś doświadczonemu, jeżeli cena byłaby przystępna (PW, mail)

Będę zobowiązany za wszelką pomoc.

Dzięki i pozdrawiam,

kvist.

KAbel sluchawkowy w tych sluchawkach na 99% sie zwyczajnie odpina (pociagajac za kolorowa koncowke).

Sa zamienniki do tego kabla, czasami pojawiaja sie na allegro.

Pewnie dałoby sie przylutowac same koncowki kabelkow do pinów w sluchawce, jednak tam jest nieslychanie malo miejsca, obawiam sie ze moze byc problem aby wjechac tam lutownicą.

@kvist, jaki kabel kupiles do tych sluchawek?

Mam nastoletniego syna ,raz "podprowadził" mi słuchawki C.A.L. bo jego do gier z kompa mu szwankowały ,no i straciłem słuchawki :-),nie chce już używać niczego innego do gier i do muzyki.

Przewód to MoonAudio Blue Dragon z wtykiem Furutecha. Bardzo dobry przewód, sciągnałem z USA słucham na nim już ze 4 lata, poprawa brzmienia wyraźnia słyszalna (dla mnie).

Nie ma sensu wklejać fotek - po prostu wkłady pluszowe są do wymiany, opisałem wszystko jasno.

Osoby mające doświadczenie z tematem HD-580/600/650 będą wiedziały w czym rzecz.

Słuchałem 600 oraz 650 i wolę swoje. Stąd mój wpis. i prośba o merytoryczne wpisy.

Pozdrawiam,

kvist.

Nic nie przylotuwywuj, bo sluchawki straca tylko na wartosci (zwlaszcza jesli nie masz wprawy). Po otwarciu znajdz po prostu miejsce, gdzie wchodza wtyki (sa tam takie male "sprezynki") i delikatnie je scisnij - na tyle, zeby wtyki lepiej kontaktowaly. jesli dobrze kojarze, to pady normalnie sie sciaga (troche smialosci), ale lepiej niech ktos potwierdzi, bo nie jestem pewien.

Jesli nikt tu Ci nie pomoze, zapytaj na audiohobby albo head-fi

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

>> kvist

Witam, mam te słuchawki, nie daj się namówić na zmianę , dopóki nie założysz na nowe 1500 pln. Trudno znaleźć zastępcę. HD 600 nie mają startu do 580. a i z 650 mam wątpliwości. Poduszki zdejmujesz, łapiąc palcami wskazującym i serdecznym od wewnątrz, kciukiem z góry i "wyrywasz" do góry. Są na zatrzaskach. W te same miejsca powinny się wpasować nowe. Kabla nie lutuj, wyciągasz jak napisał pr1nce.

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Wyciągnij kabelki z nauszników...to są wsuwki,jeżeli nigdy nie były w ten sposób traktowane,będziesz czuł opór.Po wyjęciu trzeba delikatnie podgiąć(spłaszczyć) blaszki w końcówkach przewodów,tak aby z oporem wsuwały się do nauszników(lepsze styki)Plusz w 580 wymienia się stosunkowo łatwo,trzeba tylko śmiało uchwycić za gębkę w jednym miejscu powoli wysuwać ją z muszelek,założenie jest jeszcze prostsze.

?

jeckylandhide, macrob,

dzieki za sensowne rady, powalcze w weekend i dam znac jak poszlo.

swoje 580 porownywalem do innych i dlatego napisalem ze nie zmieniam :-)

przewod wiem jak sie wyciaga bo napisalem ze wymienilem na inny (myslalem ze to logiczne)

sprobuje wyczyscic te styki - czym moge to zrobic? jakims specjalnym srodkiem?

pozdrawiam, i dobranoc!

kvist.

witam!

chcialem podziękować za wpisy oraz za ostatni link!

sluchawki wygladaja jak nowe (dzialaja znacznie lepiej) ;-)

temat do zamkniecia.

pozdrawiam,

kvist.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.