Skocz do zawartości
IGNORED

Universum 7500SL bierzemy na warsztat

filoy

Rekomendowane odpowiedzi

tak to ten sam model.ten na foto przerabiany bo spalony

pomierzyłem potka głośności i mi coś nie pasuje.przy zamkniętym powinien omomierz pokazać zero tak samo jak przy maksymalnym odkręceniu gałki?a u mnie jest inaczej bo na zamkniętym potku czyli na 0 pokazuje miernik 31,9kohm jeden kanał a drugi 33,7kohm potem realizuje normalnie regulacje aż do maks i na maks pokazuje 0.00

Dziękuje.Tylko gdzie taki kupić bo wydaje mi się że on ma odczep prowadzący do loudness.Czytałem po forach o wymianie takich potków na zwykłe.Wzmak się wzbudzał w sekcji loudness

znalazłem logo.jakiej firmy?umieszczone na pcb wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu masz cała genealogię tego Systemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś Ci podpasuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja czasami uzywam tego :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ceramik wygląda mi na uszkodzony. czy się mylę? jest grubszy od pozostałych ceramików

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest "na oko" ok !

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mam tyle różnej wielkości kondensatorów tego samego typu i wartości, że taki widok jest normalny. docenić należy jednak bystrość oglądu elementów, przydający się przy naprawach :). Zmierz omomierzem i miernikiem pojemności - takie eksperymenty pozwalają lepiej poznawać elementy elektroniczne i tu może jest jakaś wartość z takiego "grzebania"!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja dopiero zaczynam przygodę z elektroniką.Czepiam się wszystkiego.Taka moja natura drobnego perfekcjonisty:).Kto pyta nie błądzi.

Na omomierzu wszystko ok.Napięcie pomierzę jak złoże wzmacniacz w jedność.:)

Mały off topic;Opłaca się kupić mostek rlc na którym można pomierzyć np 10000uf pojemności kond. za 100pln?

• 1 miesiąc później...

Potencjometr nowy śmiga że hej:)

Ten przesłuch ,który było słychać po ściszeniu do zera to nic innego jak zbyt mocny sygnał na wejściu.Gdy podłączyłem tuner od zestawu to to zjawisko nie występuje:)

Wymieniłem elektrolity w zasilaniu z 4700uf/50V na jamicony 10000uf/63V.

Poprawiła się przestrzeń i zyskał na dynamice ale to w stopniu mało zadowalającym,na szczęście elektrolity pochodziły z innego projektu więc nie kosztowało to nic.Trzeba dalej drania grzebać:)

Przy wyłączaniu słychać trzask w głośnikach.Wysokotonowce nie mają lekkiego życia:(

Sprawdzę te zaznaczone kondensatory na wyjściu bo one mi nie pasują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kurcze ja to mam pecha.Wymieniłem diody prostownicze na nowe by229-400.Usunąłem boczniki starych diod.Włączam a coś skwierczy.Dymu nie było.Diody zimne.Wlutowałem poprawnie gdyby ktoś pytał:) no i bocznikowałem duże elektrolity wimą.Elektrolity w zasilaniu jamicony ale one sprawne.Co jest grane?

Jesli chodzi o fotke to na pierwszej stronie jest i widac diody i boczniki o wartości 47000piko

jeśli elektrolity się gotują to sprawdz jeszcze raz czy dobrze wlutowałeś nowe diody , czy mostek jest OK. z takimi dużymi elektrolitami żartów nie ma , niepoprawnie zasilane mogą wybuchnąć ... a wtedy będzie kłopot.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.