Skocz do zawartości
IGNORED

Czy muzykę audiophil słucha oczami oraz kablami?

Jorgen

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając to forum można odnieść wrażenie, że muzykę audiophil słucha oczami oraz kablami, gdzie akurat na tym forum jest ogrom specjalistów gotów podzielić się swoimi doświadczeniami słuchowymi i niestety tylko słuchowymi, nie wspominając co takiego rewelacyjnego jest w tym kablu co powoduje, że to tak gra wspaniale.

Przeglądając fotografie w moim aparacie fotograficznym natknąłem się na moje takie nietypowe fotki z ostatniego Audio Show, które zrobiłem patrząc na to wszysko inaczej.

Fotki pokazują kabelki i gadżety dla poprawy brzemia w pomieszczeniu odsłuchowym.

Gadżety te chyba przeszły bez większego echa, w czasie prezentacji na której miałem być przyjemność z zaciekaweniem patrzyłem na reakcje słuchających i nie widziałem jakiegokolwiek zachwytu wśród słuchaczy o wpływie tego na dźwięk poza prezenterem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9684-100000726 1267538757_thumb.jpg

post-9684-100000727 1267538756_thumb.jpg

post-9684-100000728 1267538756_thumb.jpg

post-9684-100000729 1267538756_thumb.jpg

post-9684-100000730 1267538756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W odpowiedzi na pytanie w temacie: część audiofili na podstawie wyglądu w psychice buduje sobie obraz jak to powinno brzmieć, i potem doszukuje się w rzeczach które słyszy rzeczy których się spodziewał.

forum zalewane jest tematami kablowmi, co praktycznie staje się głównym tematem forum

uważam, że powinna pojawić się zakładka dotycząca kabli i zasilań nie zaśmiecając zakładki STEREO i DIY..

Tak, ja sobie wyobrażam muzyka który stoi przede mną i śpiewa i sam w myślach porównuje i jak "prawdziwie" brzmi.Przez takie coś słucham w wieku 16 lat Diany Krall, Celine Dion, Michaela Buble i innych, powiedzmy płaczków, słuchając dźwięku instrumentów i doszukując się ukrytych detali.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jorgen, 2 Mar 2010, 15:05

> Gadżety te chyba przeszły bez większego echa, w czasie prezentacji na której miałem być przyjemność

>z zaciekaweniem patrzyłem na reakcje słuchających i nie widziałem jakiegokolwiek zachwytu wśród

>słuchaczy o wpływie tego na dźwięk poza prezenterem.

To chyba dobrze? Nie rozumiem więc Twojej intencji.

Kto chce słuchać kabli - niechaj słucha.

Nie lepiej tak pozostawić???

Po co te ciągłe "pretensje" (w domyśle - pukanie się po czole)?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Czy muzykę audiophil słucha oczami oraz kablami?

Moim zdaniem "audiophil" słucha uszami.

Nikt nikomu nie zabrania tu używać własnego rozumu. Inną sprawą jest, czy ktoś umie/chce posługiwać się rozumem. Jeden np. posługuje się portfelem, inny zaś samodzielnie ukręci bicz (kabelek)z gówna lub z alledrogo i obaj czują się Hi Endowo. Tak już jest i będzie. Obaj mają prawo do własnego "Hi Endu".

P.S.

Jeżeli od jutra zacznę podśmiewać się ze znajomego, że nosi fioletowe, czy żółte pantofle w cenie 10 par całkiem innych dobrych butów to będę bardziej poprawny?

U mnie system stoi na komodzie-takze kabli nie widac-moge klocki w kazdej chwili zaslonic-[3 systemy]

-wiec twoje pytanie jest calkowicie zle postawione,bo muzyke wciagam nosem!!!!pozdr.

• Redaktorzy

"Czytając to forum można odnieść wrażenie, że muzykę audiophil słucha oczami oraz kablami"

Chyba niesłusznie. I co to jest "audiophil"?

Hmmm, to ciekawy temat. Tu kolega powiedzial, ze muzyke wciaga nosem. Rozumiem. I mnie tu naszla taka refleksja, oczywiscie niechcialbym byc kontrowersyjny ale byc moze moje spostrzezenia w tym temacie komus pomoga. Ja natomiast muzyki slucham stopami. Robie tak, ze sciagam skarpetki, stawiam je zaraz przy lozku i prostuje nogi w kierunku tweeterow. Odkrylem, ze muzyke glownie pochlaniaja piety jak rowniez najmniejszy palec. Prosze sprawdzic samemu, polecam; chyba, ze ktos ma piety Achillesowe, to wtedy nici z imprezy. Albo na przyklad teraz, kiedy jest tak zimno i nieprzyjemnie na dworze to zdarza sie, ze palec maly jest po prostu zmarzniety i trzeba czekac az sie biedaczysko ogrzeje. Tu nadmienie, ze palec maly jest odpowiedzialny za stereofonie i efekty przestrzenne. Dlatego, ze slucham glownie stopami jestem od wielu juz lat wlasciwie skazany na monitory. Stawiam je bezposrednio na podlodze i wtedy jest OK, znaczy nie musze zbyt wysoko nog podnosic. Kiedys myslalem nawet zeby w koncu kupic podlogowki to i bym basu w koncu posluchal ale jedyne dostepne okazaly sie te nowe Dynaudio z kopulka na dole. Mysle, ze firma Dynaudio w koncu poszla za glosem rozsadku i zaczela robic kolumny dla stoposluchaczy, niechybnie wietrzac w tym duzy biznes. Dynaudio jest tu niejako prekursorem i teraz zdaje sie wiecej producentow hi-end pojdzie w tym kierunku i stworzy kolumny dla prawdziwych audiofili a nie tylko tych ordynarnych sluchajacych uszami.

andrzej paszkowski, 9 Mar 2010, 23:25

>Ja natomiast muzyki slucham stopami. Robie tak, ze sciagam skarpetki, stawiam

>je zaraz przy lozku i prostuje nogi w kierunku tweeterow.

Baaardzo mi się to podoba. Czekam niecierpliwie na letnie upały. Już wiem, które koleżanki zaproszę na słuchanie muzyki. Ale monitorów nie zdejmę ze stendów.

Dzięki Andrzej za pomysł!

Filut

Nie ma sprawy. Ja to juz taki jestem, ze lubie ludziom pomagac. Mamusia mi zawsze mowila, zebym bral od ludzi pieniadze za dobre porady ale ja tak nie moge, ja to robie z dobroci serca.

Jasny gwint!,ilu jeszcze znajdzie się malkontentów?

Dlaczego negować używanie coraz to lepszych kabli,dlaczego to samo czynić gdy ktoś słyszy kable i wysnuwa na ich temat rzetelne,obiektywne wnioski,a na dodatek poparte tym co słyszy?

Pytania takie są co najmniej durne,śmieszne,a tym bardziej gdy zadawane sa na forum tematycznym.Forum takie zrzesza i nie na przymus ludzi którzy słyszą,słyszą więcej od przeciętnego słuchacza zaopatrzonego w słuchaweczki oraz tysiące dzwięków typu-pitu-pitu.

Dlaczego tak często na tym forum odzywają się ludzie którzy mierzą swoją miarką i uparcie domniemają że taka miarka(w ich mniemaniu)jest jedyną,jeżeli próbowałeś usłyszeć i naprawdę nie słyszysz,to nie próbuj usłyszeć i nie neguj że inni też nie słyszą!

Sprawy słuchu i słyszenia jest ciężko zweryfikować.Niemożnością jest aby kwestie odbioru dzwięku,a w zasadzie jego jakości w sposób mierzalny oraz wymierny zapisać i mieć punkt odniesienia.

Daj/dajcie słuchać oraz weryfikować tym którzy słyszą więcej i cześć!

A to że kabelki drogie jak skur....,to inna''para kaloszy''.

areczek

Te skrzyneczki-to chlopie opowiadasz bajeczki-bo nie da sie zdzielac kabla diy,aby byl high-end.

Takze gosciu bladzisz we mgle.

Mało wiesz chłopie co można zrobić jako DIY,musiałbyś daleko iść aby to wiedzieć.Kwestia tylko,jak daleko potrafisz zajść,a czasem też jak daleko umiesz.

I ogólnie luzik

A w kwestii tematu,a w zasadzie pytania.

Można by zadać pytanie na forum akwarystycznym-''Czy akwarysta hoduje oczami oraz kotnikami''?

Przenosimy się na forum poszukiwaczy.

I stawiamy pytanie-''Czy poszukiwacz szuka skarbów i cennych rzeczy wytrwałością oraz lepszym wykrywaczem''?

stary audiofil

>Te skrzyneczki-to chlopie opowiadasz bajeczki-bo nie da sie zdzielac kabla diy,aby byl high-end.

Praktycznie każdy kabel tzw. "high-end" (obojętnie jak głupie jest to wyrażenie) jest rękodziełem, a jego parametry mniej lub bardziej dziełem przypadku. A jego pozycja tylko pochodną mniej lub bardziej głupiej promocji. Dochodzi wręcz do tego, że niektórzy pajace z tego forum nawet do zdjęć nie ściągają opakowania firmowego, aby np. Audiofast przyjął z powrotem pożyczony towar.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

No,nie wiem czy gagacek trochę nie uogólniasz...Nordost i ręczna,przypadkowa robota mi jakoś nie pasują do tego wizerunku.Zresztą nie tylko Nordost ale MIT,Kondo...

>jakoś nie

>pasują do tego wizerunku

..który jest odpowiednio wykreowany.

Może i zbytnio uogólniam, ale zważ na prawidłowości np. jakimi przesłankami kieruje się producent kabla aby on zaistniał. Zobacz też w jaki sposób są przedstawiane pararametry techniczne takich kabli, mnie osobiście to już dawno przestało śmieszyć.

Wbrew pozorom produkcja takich kabli ma z dobrym DIY bardzo dużo wspólnego.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Człowiek założył wątek o tym, że przeszkadza mu:

Jak ludzie słuchają, i co sobie kupują.

Dopisują cię ci, którym zawsze wydatki innych stały solą w oku - bo już oni na pewno wiedzieliby na co wydać te zmarnowane pieniądze.

A inni, to nie wiem po co tu piszą.

Zmiana kabli - czy ma to sens?

Witam i od razu przepraszam, bo wiem, że temat przewijał sie na forum wiele razy. Zastanawiam się nad wymianą kabli w moim zestawie (NAD C315BEE + NADC515BEE + KEF IQ 50). Na chwilę obecną posiadam Kable głośnikowe: IMG Stage Line

IC: Klotz LaGrange GY107 - by Rogoz-Audio. Słucham głownie spokojnych dźwięków (TripHop, Elektronika w stylu Enigmy, czasem coś cięższego w stylu Prodigy, oraz muzyka filmowa). Problem w tym, że strasznie męczące jest słuchanie muzyki filmowej / symfonicznej w takim zestawieniu - strasznie skrzecząca góra (przepraszam za sformułowanie, ale nie bardzo wiem jak to ubrać w słowa). Cena kabli proporcjonalna do wartości zestawu. Niestety nie mam czasu na bieganie po sklepach, więc proszę o jakieś sugestie kabli, aby zawęzić obszar poszukiwań. Pozdrawiam

przykład zakładanego śmieciowego wątku,

najbardziej mi się podobają takie stwierdzenia jak : Zmiana kabli - czy ma to sens? oraz nie mam czasu na bieganie po sklepach

luzik Panowie,luzik

Prosze odpowiedziec mi na pytanie nastepujace-

dlaczego na wystawach systemy sa okablowane transparentem[zatrudnia ok.30 osob]

shunyata[15 osob zatrudnia],mitem,nordostem,badz tara labs.

Nie ma tam kabli pana Zdziska,sir Alfa,mr.Johna,wujka Saszy,badz jakiegos Pierra,lub Francesca.

Zmiana kabli -zawsze ma sens,bo kablami modelujemy drodzy audiofile rodzaj brzmienia-nie chcecie

to nie wierzcie,ale taka jest prawda-a ja jestem kablarz[mowia ze niezly].pozdrowionka.

stary audiofil, 10 Mar 2010, 11:21

>Ciekawi mnie,czy wiecie drodzy audiofile co w tych skrzyneczkach jest i po co??

for many...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

W takich cudownych skrzyneczkach jest np ... układ zobla. Obudowane, ładne pudełeczko a wewnątrz nasmarkane klejem montażowym, 1 rezystor i 1 kondensator. Taki dodany filtr wpływa na wzmacniacz. Ot co.

Moze warto się zastanowić czasem dlaczego coś słychać ... 2x2=4 i to nie magia tylko matematyka.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.