Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam pomocy w odrestaurowaniu/tunningu gramofonu Daniel

lukasz_wysocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam pomocy w odrestaurowaniu oraz tuningu gramofonu Daniel.

Mam taki sprzęt od nowości, ale leży w piwnicy przez ostatnie 10 lat, razem z całkiem niezłą kolekcją płyt - w tej chwili już perełek.

Chciałbym go odrestaurować, jeśli trzeba to zrobić odpowiedni tuning, wymienić wszystkie elementy, kupić jakąś porządną wkładkę.

Ale nie ukrywam że nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, więc gdyby ktoś byłby w stanie mi w tym pomóc to będę wdzięczny.

Na razie systemu jeszcze nie ma - kupię do niego jakiś lampowy wzmacniacz i monitory i złożę osobny system analogowy sobie :)

Później rozważam również kupno nowego gramofonu, ale ten chciałbym żeby dobrze działał, ze względów sentymentalnych.

Pozdrawiam

Jak w piwnicy byla wilgoc prawie napewno padl uklad ktory padal w danielach wlasnie z tego powodu, ale naprawienie go nie bedzie niemozliwe, jesli nikt z pasjonatow nie zglosi sie do Ciebie bezposrednio poszukaj wpisow wlascicieli daniela ktorych bylo kilku, diyowcow ktorzy sami robia sobie gramofony i caly sprzet i tuningujacych elektronikow i sam z nimi osobiscie pogadaj, jest ich tu tak naprawde bardzo wielu i stanowia serce tego forum. Takze w temacie lamp znajdziesz watki o zabawie z chinczykami ale i kilku ludzi znajacych doskonale starszy lampowy sprzet, w staniu sie posiadaczem ladnie grajacych z analogiem i lampa kolumn mozga pomoc kilka watkow z zakladki diy. Jesli nic konkretnego nie znajdziesz daj znac na pw jesli chcesz. Powodzenia

Witam,

dzięki za odpowiedzi.

Wilgoci nie było w piwnicy ani grama - to piwnica w domku jednorodzinnym. Ogrzewana i sucha.

Gramofon działa, tyle że gumy w napędzie są już sparciałe, igła nadaje się do wymiany i ogólnie chciałbym go odświeżyć.

Co do lampy - będę szukał sobie.

A dlaczego monitory? Bo nie chcę poświęcać dużo miejsca.

Nie będzie to system który będzie cały czas w użyciu. Chcę to sobie złożyć, ale to dla frajdy przesłuchania jakiejś płyty raz na jakiś czas, a nie do słuchania non stop.

Pozdrawiam

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.