Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz przejzysty z mozliwie najwyzsza jakoscia wysokich i dobrym silnym basem?

futu

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 10 Mar 2010, 10:28

>Koledzy zdaje się nie wierzą, że są rzeczy, które mogą grać lepiej (w określonej cenie) od

>Denonów:)

oczywiście że wierzę i mam nadzieję że w przyszłości będę miał czas aby się o tym przekonać, jednakże sam musisz przyznać, że autorowi tego tematu mając na uwadze jego tymczasowe potrzeby łatwiej byłoby zakupić np. Denona niż szukać np. Ukrańskich lampek, które i tego nie neguję mogą, okazać się bardzo fajne.

2_D, 11 Mar 2010, 10:32

>zukzukzuk, 10 Mar 2010, 10:28

>

>>Koledzy zdaje się nie wierzą, że są rzeczy, które mogą grać lepiej (w określonej cenie) od

>>Denonów:)

>

>oczywiście że wierzę i mam nadzieję że w przyszłości będę miał czas aby się o tym przekonać,

bo właśnie problemem jest, problem wiary ......

kupowany często i równie często odsprzedawany sprzęt powszechnie znany /budżetowy/ sprawił, że mimo jego oczywistych słabości...kusi, bo jest znany i łatwo dostępny.

Zakup czegoś, co sprawia u innych wytrzeszcz oczu / bo nie znany/ jest tak wielkim ryzykiem, że często ucieka się tym samym, od sprzętu naprawdę dobrego. Nawet wtedy, kiedy ma się możliwość posłuchania dobrze grającego sprzętu, to jednak pozostaje obawa w stylu, a co ja później z tym zrobię, przecież tego nie łatwo sprzedam, itp, itd.

zukzukzuk dobrze radzi z tym, że pominął bym AVM / słabo gra / a skupił się na lampowej integrze, której wybór uzależnił bym od rodzaju upodobań a przez to i jej konstrukcji.

Oczywiście zakładając, że kupujący chce słuchać muzyki.

ja mam dosc wysokie ymagania dzwiekowe i taki denon 1500 to byloby urzadzenie najprawdopodobniej na kilka miesiecy a chcialbym cos na jak najdluzej tak na prawde

planuje wybrac sie do specjalistycznego sklepu ze skladanka kilku dobrze mi znanych dzwiekowo i muzycznie nagran - ktore specjalnie wybiore i nagram na odsluch i po prostu posluchac kilku urzadzen

wiem ze jest kilka wzmacniaczy (w rozsadnej cenie z drugiej reki) ktore moga mi sie bardzo spodobac tylko jedynym problemem to tzw posluchanie sprzetu albo... szczera rada na forum - a to jest troche cezsze bo np znam tutaj osoby ktore sluchgaly wiele sprzetu i moglyby szczerze polecic naprawde dobre urzadzenia ale zazwyczaj w tego typu sprawach nie zabieraja glosu

bo coz tego jesli wydaje mi sie ze np. taki exposure bedzie gral tak jak chce - alke jak nie poslucham to sie nie przekonam... a inne marki o ktorych nawet nie slyszalem, jak nie dostane wskazowek to nawet nie bede mial mozliwosci sie zastanowic nad kupnem - chyba ze w specjalistycznych sklepach szczerze mi poleca i podlacza zebym posluchal

acha. i jakosc wysokich tonow jest praktycznie najwazniejszym elementem - jesli bedzie cos nie tak tutaj to na 99% jest pewne ze bede dalej szukal - wiec nawet polecajac mi super sprzet ktory ma cos nie tak na wysokich to musicie wiedziec ze to nie jest sprzet dla mnie

wiec moge sobie z wypowiedzi wybierac marki czy urzadzenia jak np exposure czy denon czy rotel czy... ???

no jak ktos cos szczerze jeszcze poleci (sugerujac sie tym co napisalem odnosnie dzwieku) to krag poszukiwan sie bedzie poszerzal i trafienie na super sprzet zwiekszalo - odslucham wszystkie wymienione przez Was i mnie marki jesli stwierdze ze moga mi odpowiadac jak na razie znam tylko te 3

dbx>>>

Tu jest pies pogrzebany...

Do tego, duża część słuchających jest na tyle praktyczna, że kupując coś, już myśli o stratach w momencie odsprzedaży. A w przypadku egzotyki - trudno jest szukać nabywcy (no chyba, że się jeździ tu i tam - ludzie muszą usłyszeć, uwierzyć, a niekiedy otwierają szeroko usta:).

Co do słabości AVM - nie zgodzę się. Być może słuchałeś w złych zestawieniach? Miałem modele M1 i M3 (2 i 3 kzł wówczas - na wtórnym rynku). Na mój gust, bardzo dynamiczny i wyrównany dźwięk, wydajność! Lecz raczej - beznamiętny. Jeśli będą takie kolumny lub "rozlazły" CD, to nici z dźwieku:(

Pamiętam, że M1 zagrały ZJAWISKOWO (i to klasykę!), sterowane po XLR-ach z Theta Miles i kolumienkami Harberth 3. Po wpięciu pre Cyrusa - było 2 klasy niżej:(

Innym razem - ukraiński komplet OMAK Jewel One + Jewel Four, wpięty zamiast osławionej integry Xindaka (czy też Caina - nie pamiętam) - spowodował, że Dynki dostały dosłownie skrzydeł, głębi, stereofonii, BASU i czego tam jeszcze:) A cena podobna...

Ta lampa ma bas lepszy od wielu dobrych tranzystorów za kilka kzł:) A wysteruje prawie wszystko, co na drzewo nie ucieka...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100009955 1268319626_thumb.jpg

post-7648-100009956 1268319626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moim zdaniem Denony (nowe modele) grają jasno, płasko i sucho. Napewno nie ma w nich muzykalności, ciepła i tego czegoś! ;)

Znawca się znalazł.Zapewne znasz je bardzo dobrze ?.Co za kretyńska wypowiedz.

>Moim zdaniem Denony (nowe modele) grają jasno, płasko i sucho

Tak tylko grają nowe nie wygrzane denony.Posłuchaj rocznych i co mają już sporo godzin grania za sobą.

kali77, 11 Mar 2010, 16:11

>>Moim zdaniem Denony (nowe modele) grają jasno, płasko i sucho

>

>

>Tak tylko grają nowe nie wygrzane denony.Posłuchaj rocznych i co mają już sporo godzin grania za

>sobą.

Słuchałem dość wygrzanych Denonów. Starszy model z serii 2000. Pancerna obudowa. Wymarzony design (przynajmniej dla niektórych). Lecz nie miał w sobie ŻADNEJ lepszej (muzycznej) cechy od lampek Phast, oprócz żywszego, punktowego basu... Ba - był dwie klasy do tyłu. Ale właściciel był niezmiernie zakochany w owym Denonie, a nie w dźwięku. Lampki odsprzedał potem, a "pancernika" zostawił:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Mialem okazje sluchac Denonow (1500 jak i modelu wyzej) i niestety... bas w sumie ok, ale reszta slabo. mtaliczna, sucha srednica, jazgotliwa gora. Ogolnie meczacy, malo muzykalny dzwiek. mysle ze w tej cenie mozna zdecydowanie lepiej. acha, sprzety byly wygrzane.

ja nie polecam, ale rozumiem, ze sa osoby, ktorym podoba taka szkola brzmienia. kwestia gustu. nie ma wiec co sie denerwowac i uzywac epitetow.

Futu ale tak na chłopski rozum dużo dobrego sprzętu już wybudowano. Cena którą chcesz zapłacić to czasem okazje które kosztowały 7000 pln. Nadal działają w większości bezawaryjnie. Jeżeli nawet się zepsuje to znalezienie problemu i wymianę części przeprowadzi jeżeli nie serwis to elektronik w serwisie rtv zrobi to bez problemu.

Ja jednak za każdym razem kiedy przeglądam taki wpis zastanawiam się dlaczego tak mało kolegów z forum poleca zestawy takie jak Zukzukzuk dla mnie absolutnie nie niszowe. Kolego Justas32 podał ci przykłady pięknie grających wzmacniaczy których wartość brzmieniowa daleko przekracza możliwości wzmacniaczy firmy Denon. Ja dorzucę jeszcze Sonnetera Brystona, dzielonego Audiolaba, Pathosa cllasic one.

pozdrawiam

futu, 11 Mar 2010, 15:23

>ja mam dosc wysokie ymagania dzwiekowe i taki denon 1500 to byloby urzadzenie najprawdopodobniej na

>kilka miesiecy

na 100% nie da się kupić sprzętu pisząc tylko na forum i słuchając podpowiedzi.

Jeśli denon wpadł Ci w oko i trochę w ucho, to wiedz, że kupić go zawsze zdążysz. Jest tego w prawie każdym sklepie i w tych z lodówkami też. Wiedz, że wysokie to tony o których piszesz, to nie tylko wzmacniacz. To też kolumny, to też źródło i cały osprzęt, czyli kable i in.

Nie wiadomo dokładnie, jakie wysokie tony są dla twoich uszu właściwe ? Wiadomo, że tego na forum nie opiszesz, bo tego co się słyszy, nie da się opisać. Można tylko o tym pisać bajki.

Np. wspomniany AVM gra wysokie tony w sposób nienaturalny. Jest wyzbyty z muzykalności. Ma dynamikę i wykop, ale to nie to o co w muzyce chodzi.

Np. Audionet, lub np. Gryphon Calisto, ma wysokie tony jak szpileczki, brzytewki, takie cyk cyk i jest tego sporo w słuchanej muzyce. Ale czy są to dźwięki naturalne ? Dla mnie nie. Jeśli ktoś słuchał płyt Georga Michaela, to wie na czym to polega. Na jego płytach sopran jest celowo rasowany wyżej niż to słychać w rzeczywistości. Trzeba wiedzieć, że np, ludzki głos i jego wszelkie "s" nie są tnące jak żyletka, bo żaden człowiek tak nie śpiewa. Żaden budżetowy wzmacniacz i budżetowe kolumny nie zagrają w naturalny sposób. Więc nie można od nich oczekiwać sonicznych cudów. Dlatego jedno do czego namawiam, to odsłuchy.

Postaraj się posłuchać dobrego wzmacniacza lampowego z dobraną resztą toru. Postaraj się posłuchać kolumn tzw. odgród, na dobrych papierowych przetwornikach. Dopiero wtedy zrozumiesz czym są dobre /naturalne /wysokie tony. Wtedy tez będziesz wiedział co się Tobie podoba a co nie. Nawet te naturalnie brzmiące "s" lub inne dźwięki możesz uznać za nie te, bo masz inne upodobania. Ale dopiero wtedy będziesz to wiedział, jak sam to ocenisz.

Denona zawsze możesz kupić.

Mialem okazje sluchac Denonow (1500 jak i modelu wyzej) i niestety... bas w sumie ok, ale reszta slabo. mtaliczna, sucha srednica, jazgotliwa gora. Ogolnie meczacy, malo muzykalny dzwiek. mysle ze w tej cenie mozna zdecydowanie lepiej. acha, sprzety byly wygrzane.

sucha srednica, jazgotliwa gora.Z żle dobranymi kolumnami każdy wzmacniacz tak może zagrać i już nie wspomnę o reszcie toru audio.Takie opinie całkowicie są pozbawione obiektywizmu.

Niestety denony mają to do siebie że trzeba trochę się pomęczyć z dopasowaniem reszty toru.Pózniej potrafią się odwdzięczyć.

• 3 tygodnie później...

ok wiec postanowilem w tym watku zdobywac wiedze na temat najlepszych urzadzen (wedlug moich preferencji)

cenowo: jak na razie zostanmy przy okolo 2500zl

jestem juz po dosc dlugim osluchaniu mojego systemu wiec moge cos wiecej powiedziec:

1. kolumny to JBL Ti monitory - a wiec dobor wzmacniacza bedzie pod te kolumny

2. interesuja mnie bardziej rozbudowane urzadzenia - a wiec np przedwzmacniacz+ koncowka mocy, albo po prostu wzmacniacz z regulatorami wysokie, niski - dlaczego - nie kupuje tylko do odsluchu i analizy muzyki - nie musi byc liniowo... czasem trzeba po prostu posluchac tak jak sie lubi ulubionejk muzyki ktora niekoniecznie bedzie najlepiej nagrana - i moze i dodac lub odjac czy niskich czy wysokich, a jak nie to chociaz miec ta mozliwosc

a wiec sprzety typu Sphinx Myth 3, naim 5i itd (bez zadnych galek - odpadaja)

a sprzety typu: T+A Pulsar PA-1000, Accuphase E-303x czy nawet McIntosh MA6500 (w ten przedzial cenowy jaki proponuje McIntosh MA6500 nie wchodze teraz - jak mania mnie bedzie trzymala dalej to za pare lat pewnie tak) - chodzi o konstrukcje zeby nie bylo niejasnosci czego szukam konstrukcyjnie

2. po spelnieniu 2 warunku - chce zeby dzwiek byl w niezapiaszczony i nie moze byc brudny w ogole - na moim hk670+ JBLTi jest jakby przybrudzony - to musze zmienic

3. delikatnosc szczegolowosc swietne wysokie i bardziej miekki jak twardy bas - dosc potezny (ale dla zrownania zakresow spodziewam sie przy swietnych wysokich dosc dobrego basu - bardziej miekkiego w kazdym razie oczekuje

jakies propozycje znacie cos takiego?

eh chyba zbyt powazne zagadnienie bo niekt nie dal rady jeszcze powaznie doradzic,

ale jak by ktos sie znalazl to niech tutaj pisze, najprawdopodobniej jutro pod wieczor usune wszystkie tematy z ulubionych z tego forum i w ogole wyczyszcze wszystko bo za duzo czasu trace na ta dziedzine a trzeba dac sobie na razie z tym spokoj wiec jutro ostatnia szansa;p;p

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.