Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Osi a jakie masz to trafo?o ile pamiętam to chyba mamy takie same toroidy?

Niestety nie pomogę,bo u mnie normalnie też nie buczy ale co będzie dalej?...

I niestety brak czasu i sił nie pozwala mi na odpalenie choćby jednej końcówki(to chyba najważniejsze) i wiem co było powodem moich problemów(na pewno moja głupota)...Po za tym wydaję tylko kasę na klona:dokupiłem jeszcze po takim samym Nichiconie do zasilnia(bo chyba Tomek mówił że przy podkręceniu gały traci na basie)-będzie teraz po 45000u na szynę...i trochę tranów z Ameryki(thnx Michał!)

To tyle w temacie-może w święta coś ruszę,wtedy się odezwę.

Pozdrowionka.

Osi a jakie masz to trafo?o ile pamiętam to chyba mamy takie same toroidy?

Niestety nie pomogę,bo u mnie normalnie też nie buczy ale co będzie dalej?...

I niestety brak czasu i sił nie pozwala mi na odpalenie choćby jednej końcówki(to chyba najważniejsze) i wiem co było powodem moich problemów(na pewno moja głupota)...Po za tym wydaję tylko kasę na klona:dokupiłem jeszcze po takim samym Nichiconie do zasilnia(bo chyba Tomek mówił że przy podkręceniu gały traci na basie)-będzie teraz po 45000u na szynę...i trochę tranów z Ameryki(thnx Michał!)

To tyle w temacie-może w święta coś ruszę,wtedy się odezwę.

Pozdrowionka.

Ja mam EI. Chcę poprawić mocowanie trafa. Załatwiłem już grube ciężkie stalowe płaskowniki i wstawię zamiast aluminiowych ceowników. Płaskowniki chcę odizolwać (maty bitumiczne) od reszty obudowy. No i puchę z trafem zaleję epidianem.

Tylko na to wszystko chyba potrzeba czasu:)

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

To i ja się podepnę bo stoję przed decyzją o zakupie trafa ..

Możecie podpowiedzieć jakie trafa wybraliście (moc, napięcia, toroid/kształtka, zalewane), skąd wzięliście i czy są ok?

W całym wątku znalazłem że wybieraliście:

- telto

- toroidy.pl

Nadal nie mogę się zdecydować na napięcia na trafach .. oryginalne (60-52-0-52-60) czy podpowiadane kiedyś przez Tomka (50-42-0-42-50). Kondy mam na 100V więc to nie problemu (inna rzecz że potrafi mi napięcie w sieci pływać w ciągu dnia o 10V).

Podpowiedzcie, please!

Ja mam: 2 x 52 + 60-0-60, w wyniku nieporozumienia z p. Lachowskim. Może być również 52-0-52 + 60-0-60, jak i 2x52 + 2x60. Inaczej się tylko podłącza. Na wspomniane oryginalne napięcia wszystko chodzi znakomicie.

System gra dobrze, albo nie....

To i ja się podepnę bo stoję przed decyzją o zakupie trafa ..

Możecie podpowiedzieć jakie trafa wybraliście (moc, napięcia, toroid/kształtka, zalewane), skąd wzięliście i czy są ok?

W całym wątku znalazłem że wybieraliście:

- telto

- toroidy.pl

Nadal nie mogę się zdecydować na napięcia na trafach .. oryginalne (60-52-0-52-60) czy podpowiadane kiedyś przez Tomka (50-42-0-42-50). Kondy mam na 100V więc to nie problemu (inna rzecz że potrafi mi napięcie w sieci pływać w ciągu dnia o 10V).

Podpowiedzcie, please!

Ja jak napisałem mam EI z Telto 52-0-52, 60-0-60, 12V, 650VA, z ekranami między uzwojeniami. Na podłodze był bardzo delikatny brum. Jak na tak duży transformator zupełnie akceptowalny. W obudowie nieakceptowalny. Ale raczej jest to wina obudowy. Walczę

Polecam trafa z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra jakość i konkurencyjne ceny jedyna wada,że maksymalna moc to 600W.

Ukryta Zawartość

freedi@ masz może jakiś bardziej dokładny rysunek tego panelu przedniego? Mam też jedną ciekawą firmę w Krakowie i to nie daleko mnie. Chcę już te końcówki do obudowy zapakować bo mam zbyt dużą plątanine w tym całym DIY... ;-)

Też już powoli dostaje oczopląsu i zafixowania w tym wszystkim.

Rysunek(2 fotki) panela wziąłem stąd od Tomka,niestety nie znam autocada,solida czy tym podobnych...

I niestety nie udało mi się dotrzeć do firmy w mojej okolicy,która mogłaby wyerzeźbić panel...może w tym tygodniu coś będę wiedział?

Zresztą nie odpaliłem jeszcze końcówek a jedna płytka jest już do wyrzucenia,poza tym jeszcze nie ruszyłem protektora,pre nie dokończony od miesięcy itd,jak tak dalej pójdzie to mój klon będzie niebawem miał 2 lata :)

No to u mnie już wszystko chodzi - oprócz pre, dlatego chcę już to upakować. Pre może i zrobię, ale zastanawiam się nad czymś konkretniejszym jako pre.

Reflektujecie 150zł

Sprzedaje to co na fotach i dodatkowo sporo tranzystorów drivera (różne wylutowne nie ma ich na fotach ).

Dodatkowo podkładki silikonowe pod tranzystory mocy 16szt.(nowe)

Płytka ma uszkodzone tranzystory mocy. Brakuje także rezystorów 0,22 Ohm i zielonych MUSE.

Dodatkowo BG N 1uf 50V 2szt.

150zł za wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reflektujecie 150zł

Sprzedaje to co na fotach i dodatkowo sporo tranzystorów drivera (różne wylutowne nie ma ich na fotach ).

Dodatkowo podkładki silikonowe pod tranzystory mocy 16szt.(nowe)

Płytka ma uszkodzone tranzystory mocy. Brakuje także rezystorów 0,22 Ohm i zielonych MUSE.

Dodatkowo BG N 1uf 50V 2szt.

150zł za wszystko

Witam

Jestem zainteresowany wysłałem PW

No to u mnie już wszystko chodzi - oprócz pre, dlatego chcę już to upakować. Pre może i zrobię, ale zastanawiam się nad czymś konkretniejszym jako pre.

No to WIELKIE GRATULACJE!!!!!!!

Pozdrawiam i miłego słuchania

@freedi, @osimar

Ja już to odpaliłem jakieś 2 tygodnie temu, tyle że jedna trefna ELNA z wylutu mi przebiła i zjarała mi tran "powielający" w zasilaniu IPS,VAS na jednej końcówce i czekałem na tą część. Poza tym, obie końcówki, po ustawieniu potencjometru biasu zadziałały "od kopa".

Jednak nie lubię słuchać w plątaninie kabli.

Co PCB końcówki do BLOMIN coś rysuje chyba.

Czas na obudowę.

VU-Metery na początek.

Minimalnie mniejsze niż w oryginale i wyskalowane na mniejszą moc.

Ukryta Zawartość

post-9489-0-36905800-1304014827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kogutaudio, a jak u Ciebie z obudową?

Jeszcze nic nie ruszyłem.

Ale co masz dokładnie na myśli?.

Jaka koncepcja....

Kupiłem coś takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to się teraz pośmiejcie:w swojej przebiegłości przy pierwszej próbie uruchomienia końcówki pod zas. "-" zapodałem"+" i efekty były ciekawe-poszły drivery,wcześniej diody i połowa rezystorów...nawet ścieżki przypaliło...I tak małe straty poniosłem-jak na tak idiotyczną pomyłkę.

Zbieram teraz graty na nową-już sam nie ogarniam co mam a czego nie,bo przez te miesiące uzbierało się tego niemało.Ale zabawa jest niekiepska-głupota kosztuje- to będzie chyba kosztowny klon !

• 2 tygodnie później...

No zrobiło kilka osób - gra fajnie. Z oryginałem porównywał chyba tylko kogutaudio - gra ponoć lepiej od oryginału, ale Paweł wymienił oryginalne elektrolity w torze sygnałowym na teflony w oleju.

Mam pytanie. Myślę nad zakupem wzmacniacza do kolumn diy R4 Akustyka. Zastanawiam się czy te klony Accuphasów o których mowa w tym temacie są naprawdę bardzo podobne/takie same/lub nawet lepsze od ogrinałów? Ostatnio przeglądałem allegro i na trafiłem na dwie konstrukcje (chyba nawet którego z forumowiczów):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś się wypowiedzieć jak to gra?? Mam przekonanie do głośników diy, ale o wzmakach nie mam bladego pojęcia. Zastanawiam się czy lepiej wyjdę na tym kupując jakiegoś klony za mniejszą cene, czy też lepiej kupić coś używanego, właśnie jakiegoś orginalnego Accuphase czy też McIntosha do 15tys (tylko że wiadomo że dosyć sporo pieniędzy, więc trochę czasa,nawet lat zanim się uzbiera tyle pieniędzy). Słuchałem swoim kolumn z jakimś McInoshem i grało to świetnie- i chciałbym właśnie coś podobnego uzyskać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja jestem bardzo zadowolony - nic "gotowego" w takiej cenie bym nie kupił - słuchałem/ porównywałem klona z orginałem u jednego z forumowiczów i dlatego zdecydowałem się go poskładać :)- ja również słucham bez pre i barwy i jest super - u mnie gra również z kolumnami diy

pzdr

>>> mar_70

czy to nie Ty przypadkiem wystawiłeś swoje dzieła na allegro??

U mnie wykonanie czegoś takiego nie wchodzi w grę-jestem zielony w elektronice, poza tym podejrzałem pare tematów ze wzmacniaczami diy i nie to łatwa sprawa wykonać coś takiego. Kolumny diy to sprawa łatwiejsza jest;) a klony accuphasa to już trzeba znać temat trochę wiecej niż dobrze;)

Z urządzeniami DIY jest taki problem, że każde kolejne ma innego ojca, a co za tym idzie, inną jakość i poprawność wykonania. Taki to już urok tej zabawy. Dlatego trzeba się upewnić co do urządzena DIY które chcemy kupić, nie patrząc tylko na konstrukcję, ale przedwszystkim na osobę która go wykonała i jak go zrobiła ;))

Klon Accu z allegro wygląda bardzo fajnie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.