Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

gazowiec ja juz nie takie rzeczy czytałem.zawsze wychodziło ze to bajka.ja osobiscie zycze ci prawdziwego, wymarzonego i rzeczywistego piekla -bo jak widac pan bóg idiotów do raju nie wpusci.

Dziżas, ignorancja po raz trzeci. Po zmartwychwstaniu odzyskasz Pan ciało żebyś mógł poczuć heiz.

Pan znowu przyszedł na zajęcia nieprzygotowany. Niech Pan idzie do dziekana, może z Panem coś zrobi (odda do szewca albo do kucharza), bo ja już wyczerpałem wszelkie wobec Pana możliwości.

subagazi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Po śmierci i ewentualnym zmartwychwstaniu będę smażył się w ogniu.Rzeczywiście będę cierpiał ale tylko jakiś czas bo znowu umrę.I co wtedy?Znowu zmartwychwstanę aby ponownie cierpieć i umrzeć?I tak w kółko?

cadam, 20 Mar 2010, 16:02

>Dowiedziałam się, że grzech który planujemy w myśli ale nie realizujemy bo tak

>nakazuje np. Wiara, to i tak po śmierci jest równoznaczny z grzechem popełnionym.

Permanentna inwigilacja! Nie wytrzymam! Nie wytrzymam!

>...Jeżeli Bóg jest nieskończoną miłością i jest również litościwy , stwarzając piekło ( a jest przecież stwórcą wszystkiego )udowodniłby , że jest sadystą i mściwcem...<

Bóg piekła nie stworzył. Zgodnie z przekazem Apokalipsy, piekło powstało PO buncie aniołów, jako miejsce ich cierpienia, aż do końca świata. Dlatego w świecie tyle wszelkich postaci zła, ponieważ szatan wie, że jego dni są policzone, i chce jak najwięcej dusz do piekła ściągnąć, by cierpiały razem z nim. Największym sukcesem szatana jest fakt, że tak wielu ludzi w niego nie wierzy. z kimś takim on może zrobić, co zechce. Myślę, że każdego niedowiarka należałoby uczynić świadkiem Egzorcyzmów - wtedy nie trzeba WIERZYĆ w szatana...wtedy się go widzi, słyszy, czuje...fizycznie się doświadcza NAJPOTĘŻNIEJSZEGO ODWIECZNEGO BEZWZGLĘDNEGO ZŁA....byłem, widziałem, słyszałem jak krzyczał ochrypłym głosem 23 letniej dziewczyny (jak ryk zarzynanego zwierzęcia): "i tak cię zabiję..."...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

wojciech iwaszczukiewicz

>Jak to tak samo powstało?Bez wiedzy i ingerencji Boga?To niemożliwe!

>Ten fragment o egzorcyzmach to chyba żart?

Dlaczego niemożliwe? Dla Boga wszystko jest możliwe :)

Przecież są różne koncepcje dotyczące ingerencji Boga w świat: od totalnych do skrajnie ograniczonych.

A dlaczego fragment o egzorcyzmach ma być żartem? Z racji swojego zawodu kilka razy spotkałem się z egzorcystą. Wbrew powszechnej opinii twierdzi, że opętanie jest to stan rzadki. Najczęściej odsyła petentów do psychiatry.

Bardzo polecam Ci lekturę książki Amortha "Egzorcyści i psychiatrzy".

nie, nie żart. Chciałem w tym uczestniczyć ze zwykłej ciekawości, ale po tym co przeżyłem - nigdy więcej. Coś wam powiem...mam kumpla księdza, który jest egzorcystą. Niedawno wrócił ze zjazdu egzorcystów z Niepokalanowa, gdzie byli egzorcyści z całego świata (był również ten, o którym opowiada film "egzorcyzmy Emily Rose")...Niedawno były robione badania statystyczne odnośnie frekwencji na niedzielnych Mszach św., najmniej katolików chodzi do kościoła w Warszawie, zaledwie 2%. I w W-wie też jest 3 egzorcystów, z których każdy ma na chwilę obecną "zapisanych" do siebie po ok. 80 osób, u których stwierdzono ponad wszelką wątpliwość opętanie (m.in. przez wykluczenie choroby psych.). Jaki stąd wniosek? bardzo prosty. Dusza człowieka nie znosi pustki. Jeśli nie będziesz miał w niej Boga - wejdzie w nią szatan. Możecie w to wierzyć albo nie...możecie mnie wyśmiać, ale jedyną obroną przed diabłem jest stan łaski uświęcającej i ufne przylgnięcie do Jezusa. Nie ma innego wyjścia. Albo + albo -. Trzeciego wyjścia nie ma.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Czy fakt odprawiania egzorcyzmów jest dowodem na istnienie diabła?

Jak można stwierdzić ponad wszelką wątpliwość opętanie?

Jest jeszcze trzecia możliwość.Nie ma Boga i nie ma Diabła.

Jak mawiał pewien klasyk, co prawda w czasie przyszłym: "Nic nie będzie".

Gdyby to była prawda, nawet z powodów społeczno-politycznych oraz z punktu widzenia naszego zdrowia psychicznego lepiej jest jednak założenie istnienia "czegoś". ;)

czarnypsiak

Dlaczego musi być sprawiedliwością?Bo tak jest lepiej dla naszego zdrowia psychicznego?

To jest przykład myślenia życzeniowego.

wojciech iwaszczukiewicz

A gdzież tu myślenie życzeniowe? Przeczytaj całe zdanie :) Właśnie o to mi chodziło, o polemikę z Twoimi argumentami :D

Akurat tak się składa, że jestem psychiatrą to mogę Ci odpowiedzieć i na pytanie powyżej :)

Lekarz psychiatra zna się mniej lub więcej na chorobach psychicznych, a nie jest specjalistą od spraw duchowych. Ja nigdy nie odesłałem pacjenta do egzorcysty (nie mam wiedzy na temat opętań i trudno jest mi to diagnozować), natomiast egzorcysta wielokrotnie przysyłał mi swoich petentów podejrzewając chorobę.

>xatt, 20 Mar 2010, 19:06

>Dusza człowieka nie znosi pustki. Jeśli nie

>będziesz miał w niej Boga - wejdzie w nią szatan. Możecie w to wierzyć albo nie...możecie mnie

>wyśmiać, ale jedyną obroną przed diabłem jest stan łaski uświęcającej i ufne przylgnięcie do Jezusa.

>Nie ma innego wyjścia. Albo + albo -. Trzeciego wyjścia nie ma.

Czyli kilkunastoletnie opętane dzieci są już takie zue?

A co z buddystami, muzinami i innyni nie-katolikami?

W ich duszach też nie ma Boga. A co jest?

I co to znaczy, że dusza (człowieka - czy inne żyjątka mają duszę - jeśli nie - dlaczego i jak to udowodnić?) nie znosi pustki. To banał, frazes.

czarnypsiak

No właśnie pytanie było do Ciebie.Ale czy nie uważasz,że sam fakt istnienia egzorcystów jest absurdalny?Nawet przy założeniu,że Bóg istnieje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.