Skocz do zawartości
IGNORED

Niemiecki E-bay, cło, Vat, przelew kasy

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

annawroc: tak w sumie, to co jeszcze chciałabyć zapłacić? Jakoś tak jesteśmy w tej UE, więc cło i vata odpada. Przelewy idą sprawnie, przesyłki też. Wczoraj przyszedł klocek z niemieckiego ebaya. Kasa tam szła chyba 4 dni, klocek tutaj równo tydzień (Deutsche Post). Pamiętaj, tylko żeby przesyłka była koniecznie ubezpieczona. Multibank za przelewy bierze 25 zł i to chyba względnie tanio. Good luck.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja płacąc za swój klocek skorzystałem z Moneybookers.com, a opłata jest naprawdę minimalna 1% sumy, poza tym to bardzo wygodna forma płatności (z mozliwą opcją escrow za dodatkową opłatą), jeśli Cię interesuje sam doczytaj na stronie szczegóły.

pozdrawiam

potwierdzam wpis krzyśka, ostatnio płacąc za narty na e-bayu, przelewałem przez multibank 280 Euro i opłaty multibanku wyszły takie: kwota opłaty-1,26 eur , kwota prowizji-5,06 eur . Tyle że w moim przypadku bank niemiecki też doliczył swoje koszty (ale był to jakiś mniej znany) - 2,50 eur. ale wcześniej przy innym przelewie bank zagraniczny nie doliczył nic. Acha , tylko proście kontrahentów żeby podawali Wam te międzynarodowe nry IBAN czy SWIFT ponoć to znacznie ułatwia i przyśpiesza (może są tu jacyś bankowcy to lepiej wyjaśnią). Założenie konta dewizowego w multibanku to 5 minut, przelewy z internetu bezproblemowo

• 5 tygodni później...

Mój kontrahent z francuzkiego Ebay-u , u którego tyle co kupiłem odtwarzacz, przy PayPalu żąda o 5% więcej, i tak jest u wielu kupujących. Czyli jednak lepiej przelew.

no i radze sie zorientowac co z podatkiem od czynnosci cywilno prawnych,bo jak jeszcze dobrze pamietam,to podlega niemu kazda transakcja powyzej 1000? zl.2 %

Nie pobiera się podatku przy transferach miedzynarodowych, jeżeli mamy do czynienia z tego rodzaju czynnościa cywilno-prawną pomiędzy osobami fizycznymi. Tę kwestię reguluja przepisy prawa bankowego i dewizowego, które nakładaja na bank obowiązek zawiadamia Urzedu Skarbowego w ścisle okreslonych sytuacjach,np. tytułem nabycia spadku z zagranicy. Nie wdaję sie w szczegóły bo to nie mój zakres specjalności ale to działa, znam z autopsji. Piszesz w tytule przelewu za granicę np. opłata za Ebay i koszty jakie ponosisz to przewalutowanie jeżeli masz ROR prowadzony w pln, jesli z walutowy nie płacisz tej opłaty, dalej opłata za przelew tj. sam fakt dokonania tej czynności przez bank, procentowo od kwoty tytułem prowizji.

Przy czym, banki polskie mają podpisane umowy o transefarach zagranicznych z konkretnymi bankami w danych krajach. Jeżeli np. sprzedawca z ebay ma rachunek w innym banku to twój bank w Polsce przelewa pieniadze do banku np. w Niemchech z którym ma podpisaną umowę, a ten dalej dalej transferuję pieniądze na właściwe konto, pobierając z tego tytułu stosowną opłatę ściąganą z twojego konta w RP..., uff!

To tyle, oczywiście mogą istniec drobne róznice w opłatach czy procedurach w poszczególnych bankach w naszym kraju, informacją udzielaja na miejscu, powinni też na życzenie udostepnić listę banków z którymi maja podpisane umowy.

Powyższe odnosi się do banków na terenie UE. Reszta świata to osobny temat ale to już przekracza moje mozliwości na dziś dzień.

Pzdr!

.

• 5 tygodni później...

Imię Nazwisko

IBAN DE ...numer konta... SW-BIC BYLADEM 1 ROS

Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o ebay a zwłaszcza niemiecki i stąd moje następujące pytanie; Czy tak wygląda niemiecki adres?

Cześć! Nie widziałem wczesniej tego wątku - co do Eban to tak. Co do BIC nie pamiętam jak wygląda, jestem obecnie poza domem. skontaktuj się ze sprzedającym w jakims ludzkim języku (swoją drogą żałuję że nie znam niemieckiego) i napisz by ci podał EBAN i BIC celem międzynarodowego przelewu. Pisz na to co ci przyśle, powinno być OK.

Poza tym przelew powiniem dojść po samym ne EBAN, nawet bez BIC, tyle że może to zająć parę dni więcej.

Oczywiście też dane posiadacza konta wraz adresem.

W naszym kraju, gdzie wzorcem obywatela jest pracownik na panstwowej posadzie, rolnik malorolny albo osoba odbierajaca zasilek rodzinny, prawo skonstruowane jest jak wiadomo tak, ze udupic mozna kazdego. Unia Unia, a urzedasy i tak znajda przepis zeby sie przyczepic i udowodnic wszem i wobec jacy sa wazni i wplywowi.

Dlatego z wlasnego doswiadczenia przestrzegam przed kupowaniem korespondencyjnym wszystkiego, co nie zostalo wyprodukowane w UE (czytaj przewazajaca czesc sprzetu audio). Jesli urzedas celny zauwazy napis "Made in Japan", to bezceremonialnie wlepi clo 4,5%, do tego VAT 22% plus jakies oplaty skarbowe. Jesli sprzet jest uzywany, to mozna sie wybronic. Jesli nowy, nie warto nawet ponizac sie probujac z nimi "negocjowac". Lepiej zaplacic i wypomniec jakimi sa darmozjadami, nawet nie reaguja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.