Skocz do zawartości
IGNORED

JungSon Ja-88D (2009)

Nurek

Rekomendowane odpowiedzi

Po odsłuchu nie zostało nic więcej jak zakupić w/w jungsona, i póki co, jedyne co mogę powiedzieć to WOW. Opadnięta szczęka nie pozwala na wypowiedzenie niczego więcej. Słucham, słucham i nie mogę się nasłuchać, mocy, potęgi, delikatności, detaliczności, sceny, stereofonii. I mógłbym tak bez końca. Dzięki wszystkim za porady, jak się trochę osłucham to chyba walnę pierwszą w życiu recenzję. Takie wrażenie na mnie wywarł, że mu się należy.

Pozdrawiam.

PS. Jest wielki, jest gorący, jest piękny.

PPS. Mam nadzieję, że moja narzeczona tego nie przeczyta :0)

Poczekaj, czegoś nie rozumiem. "mocy i potęgi" .Z tym się nie zgodzę, gdybym nie wiedział jak wygląda i słuchał z zamkniętymi oczami powiedziałbym że słucham jakiejś słabej lampki typu 300b.Jungson nie ma grzmotu i wykopu, choć jego wygląd na to wskazuje.To jest taki romantyczny osiłek.Przyznam że nawet gówniana Yamaha AX-396, która dostałem gratis do Tannoy-i ma więcej werwy i basu ale brakuje jej trochę gładkości i przestrzeni Jungsona.Co ciekawe i yamaha i jungson brzmialy bardzo dobrze na tych glosnikach, moze sa niezbyt czule na wzmak.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Hmm Jungson i kefy mam nadzieje ze srednica cie nie zabija :)

Sluchalem kiedys jungsona i zgodze sie calkowicie z czolgista ,ze wykopu jak na tranzystorowiec to nie mial . Do lampowego brzmienia hmm cos tak bylo ale wokalowi brakowalo ciepla ,porwnywalem go z Vincent 129 ten to mial kopa.

500 euro to doba cena ja mialem okazje za 2,700 zl

średnica nie zabija, jest dobrze skomponowana z resztą pasma. może to zasługa arcama, który ciągnie bardziej górą i detalami, odchudzając tym samym właśnie ową średnicę, dzięki czemu całość się dobrze uzupełnia. co do wykopu i potęgi w porównaniu do denona, którego miałem wcześniej spokojnie mogę użyć tych właśnie słów do opisania dźwięku. jako pierwsza poszła metallica s&m, następnie dire straits, nie zauważyłem braku dynamiki czy też tzw. wykopu.

Widzisz, zalezy od reszty toru, ja mam denona DCD2560 ktory mistrzem wykopu nie jest, bardziej miskiem z ciepla srednica, potem sluchalem tez z Philipsem CD-960, chlodniej ale znowu dynamika wieksza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Jak moze byc srednica dobrze skomponowana jak kefy to podbicie srednicy w kazdym stopniu '' to przeciesz recepta oddania muzyki inzynierow z KEF'' a arcam to duzo gory i najwyzszy zakres srednicy podrasowany.

No ale kazdy odbiera muzyke inaczej .

Pozdrawiam

Tadeusz

Bez przesady, jungson slabeuszem raczej nie jest, u mnie napedza bardzo niskoefektywne dahlquisty dq10 i radzi sobie dobrze. Aczkolwiek....tranzystorowe waty nijak sie maja do lampy i takiej dynamiki jak z lampy, jungson napewno nie ma. Przy tym lampa gra dzwiekiem zdecydowanie szybszym i jakby bardziej energetycznym. Porownywalem jungsona z moim lampowym fisherem 500b z 1964 roku, na bardzo wysokoefektywnych hornach altec lansing. Lampa zagrala zdecydowanie szybciej i dynamiczniej, pomimo "tylko" 30 wat na kanala vs. 80 wat jungsona. Dziwne zjawisko :)

Ogolnie jestem z niego super zadowolony, komponuje sie bosko z dahlquistami. Ciekawi mnie jak brzmi lampowe jungsony, szczegolnie ten drozszy model na lampach kt88.

Tez jestem ciekawy, albo ich najlepsze monobloki JA-200.Wlasnie w 88D nie chodzi o moc, czy jego wydajnosc pradowa, tylko po prostu w moim odczuciu brakowalo troche grzmotniecia i agresji.

• 3 lata później...

..grzmotnięcia i agresji??, Jungson JD88D ver09 czuły jest na źródło (cd lub garniak) nie może być klasy średniej lub za tzw.pare złotych. Osobiscie Jungson'a JD88D ver09 umnie gra z gramofonem z wkładką Ortofon 2M Black i jakoś nie zauważam braku tzw.grzmotu lub agresji. Zgodzę się z opinią że Jungson to chińska wersja Krell'a coś w tym jest i coś w sobie ma tzw. chińczyk. Wybór mój był oczywisty że mając budżet poniżej 10ty. wybrałem Jungsona... a gdybym miał powyżej 10-15tys kupił bym Krell'a.

Zgodzę się z opinią że Jungson to chińska wersja Krell'a coś w tym jest i coś w sobie ma tzw. chińczyk.

A słyszałeś kiedyś Krella ?

Jak dla mnie zupełnie inna sygnatura brzmienia.

Sorry ale taka jest prawda ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A słyszałeś kiedyś Krella ?

Jak dla mnie zupełnie inna sygnatura brzmienia.

Sorry ale taka jest prawda ;-)

PAnie Piopio a i owszem słyszałem Krell'a tak masz racje jest inna sugnatura brzmienia gdyż sam Krell ma inne tranzystory tzw. kapelusze które maja swoją charakterystyczną barwę, swego czasu poszukiwałem końcówek mocy z tym typem tranzystorami i przewaznie były produkcji USA jak sam Krell, Adcom GFA5800, Cerwin Vega A2200.

Przez szacunek dla Krell'a ja nie stawiam na równi z Jungsonem JA88D ver.09, w jednym z artykulow był nazwany chinskim Krell'em.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.