Skocz do zawartości
IGNORED

Dążąc do realizmu w słuchaniu muzyki....

areczek

Rekomendowane odpowiedzi

Kto napisał iż poszukuje się sprzętu który brzmi w 100-u procentach jak dzwięk w naturze???,toż to jasne i oczywiste-nie ma takiego!

Temat-Dążąc do realizmu w słuchaniu muzyki...

Whitesnake,kable węglowe wydaja się być świetnym przewodnikiem aby uzyskiwać brzmienie bliższe realnemu.

whitesnake

Zgadza się, tematów bzdurnych jest bez liku, zastanawiam się kiedy ktoś założy "Klub tanich miedzianych Kablo-fili" ;-).

Ten temat wydaje się dość ciekawy, bynajmniej dla mnie, odkąd pamiętam, a dokładniej jak usłyszałem malutkie JmLaby w Poznaniu w Tanisie wiedziałem że w tym kierunku należy podążać, że tak powinna brzmieć prawda z kolumny głośnikowej, było to w sumie z 18 lat temu.

Oczywiście z monitorów nie można uzyskać tej prawdziwej (w sumie nigdy..., więc w kategorii audio) naturalności a szczególnie w zakresie basu, natomiast przestrzeń jaką usłyszałem w tamtym czasie i odrywanie się dźwięku od głośników była powalająca dla mnie.

Pozdr.

>Whitesnake,kable węglowe wydaja się być świetnym przewodnikiem aby uzyskiwać brzmienie bliższe

>realnemu.

Są wielbiciele wegla VdH, Srebra od Kondo...

Ja tam wolę klasyczna miedź :)

Nie istnieje cos takiego jak naturalny kabel. No ok, muszą być dobre fazowo, żeby pokazywać ładną scenę...czyli bez zaburzeń czasowych. Poza tym, kazdy system będzie potrzebował innego rodzaju okablowania dla uzyskania podobnego efektu. Lampa miedzi, Accu srebra, a słabszym tranzystorom bardzo pomoże węgiel. Nie ma prostych odpowiedzi, na ogólnie postawione pytania :).

we, 30 Mar 2010, 17:44

a szczególnie w zakresie basu, natomiast przestrzeń jaką usłyszałem w tamtym czasie i

>odrywanie się dźwięku

Barwa i przestrzeń to pikuś... żaden sprzęt nie odda dynamiki, np. fortepianu.

whitesnake

>Barwa i przestrzeń to pikuś... żaden sprzęt nie odda dynamiki, np. fortepianu.

Oj już dawno nie słyszałem fortepianu, a szkoda, rockowe instrumenty tak, wiolonczelę co tydzień.

Z tego co pamiętam to piano jest czasem jak "dynamit drzemiący pod klawiaturą".

Ale przyznasz że naturalne barwy i przestrzeń to jednak już dobry kierunek.

Niestety mam monitory, ale do 12-stu metrów nie wyobrażam sobie podłogówek.

whitesnake, 30 Mar 2010, 17:48

>Barwa i przestrzeń to pikuś... żaden sprzęt nie odda dynamiki, np. fortepianu.

Wiem że na pewno jeden model głośników reprodukuje fenomenalnie fortepian oraz inne instrumenty.Naśladuje je w sposób bardzo przekonywujący.

Jakież zestawienia masz na myśli które z łatwością''oddają''przestrzeń oraz barwę?

we, 30 Mar 2010, 17:55

>Oj już dawno nie słyszałem fortepianu, a szkoda, rockowe instrumenty tak, wiolonczelę co tydzień.

>Z tego co pamiętam to piano jest czasem jak "dynamit drzemiący pod klawiaturą".

Ja wczoraj słyszałem Andrzej Jagodziński Trio (fortepian, kontrabas, perkusja).

Niesamowite współbrzmienie.

>Ale przyznasz że naturalne barwy i przestrzeń to jednak już dobry kierunek.

>Niestety mam monitory, ale do 12-stu metrów nie wyobrażam sobie podłogówek.

Pewnie, ze dobry. Najtrudniej jest oddać niuanse: wybrzmienia, harmoniczne, wibrafon ma sie składać z twardego uderzenia i wybrzmienia i to nie tylko przy graniu półnut, ale i przy 16-stkach.

Kontrabas wcale nie ma strun z gumy i nie powoduje ataku na przeponę, a trabka nie tnie po uszach...

Kazde przegięcie jest oszustwem. Trzeba dużo słuchać na zywo, żeby zachowac dystans do sprzętu.

Ciekawe czy ten system brzmi naturalnie i prawdziwie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Niewątpliwie człowiek włożył niesamowicie wiele pracy w tak sam projekt jak i wykonanie!

Czytałem,widziałem,wniosek wysnułem.To samo proponuje innym,tak choćby dla ciekawostki.

Pomimo stałego postępu w sprzęcie,techniki nagrywania,adaptacji pomieszczeń etc.niestety nadal jesteśmy lata świetlne od realizmu koncertu na żywo.Nawet najlepsze systemy z gigantycznymi kolumnami

(a tylko takie moga dać coś zbliżonego do realizmu dźwięku) nie są w stanie rywalizować z okkiestrą czy zespołem na żywo.Faktem jest , że w sali kocertowej też miejsca i wrażenia są różne.I czasem przyjemniej może być w domu posluchac w spokoju własnego dobrego sprzętu.Ale tak czy owak nawet apogee grand z baterią krelli czy logany statement z levinsonami to jednak jeszcze nie koncert.Pozostaje gonić króliczka czego wszystkim życze z okazji świąt.

w tym ostatnio wklejonym systemie, komnata odsłuchowa - jak walnie basem to przecież może zabić na miejscu, ale ale - do czego tam służy equalizer?????

wracając do tematu:

Kiedyś latem, przy otwartych oknach i b.głośno "puściłem" sąsiadowi (bez jego wiedzy)i to z cd, nie z winyla, helikopter PF "The Wall"

...i sąsiad, będący na swoim podwórku ...zadarł głowę do góry, poszukując wzrokiem latającej maszyny

;)))

jakiś "realizm" więc zaistniał, myślę też i zgadzam się z wieloma wcześniejszymi wpisami, że dążenie do "realizmu" porównywalnego z koncertem na żywo - nie bardzo może się udać, a bo to siedzimy na takim koncercie w różnych miejscach, względem źródła dźwięku, a to znowu ten za konsoletą panuje nad dźwiękami albo też mniej, a to znowu akustyka sali różna itd. itd. itd.

Możliwe więc, że właśnie do takiej oceny sprzętu i komnaty,czyli całego systemu audio, bardziej nadawałyby się nagrania dźwięków

z "natury", różnych "efektów" poza muzycznych , bo z muzyką jako taką - to raczej nierealne.

• 2 tygodnie później...

Można w taki sposób porównywać,faktem jest iż tu o zabieg marketingowy chodzi,nie mniej jednak traktuje się po''macoszemu''różne wybitne brzmieniowo i konstrukcyjnie zestawy.Przecież równo może przenosić papierzak za 8złotych,czy tylko to nam wystarczy...?

Jednak to za mało...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

areczek, 8 Kwi 2010, 16:02

>Przecież równo może

>przenosić papierzak za 8złotych,czy tylko to nam wystarczy...?

>Jednak to za mało...

No pewnie że za mało , bo sam pomiar równomierności nic jeszcze nie znaczy o jakości ,równie ważny jest pomiar zniekształceń i zbieżności parametrów między głośnikami ;) .

Nie dawno temu wpadłem na temat''Fan club złapanego króliczka''

W temacie pojawił się forumowy Mcgyver wraz z opinią Theriona na temat Jego sprzętu.

Nie ma lepszej okazji jak w moim temacie aby zakomunikować i zapytać-na ile Mcgyver-owy sprzęt gra realistycznie?

Tu co ciekawe i jak dla mnie trochę nieprawdopodobne,że Mac cieszy się bogatą,nierozmytą nawet gdy słucha się z boku i szczegółową sceną z amplifikacji lampowej!Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji o Nim bez niego,jednak wypowiedz Theriona brzmi co najmniej ciekawie.

Ciekawy watek,a wiec

Dazac do realizmu w sluchaniu muzyki....potrzebny jest sprzet wysokiej klasy i nie ma przebacz.

Nie widze innej sensownej drogi-a sluchalem wiele zestawow..........ba nawet zestawu McGyvera!!!!

ciekawy problem ,ja to kiedys wałkowałem ale nikt nie potrafił do konca tego wytłumaczyc

u mnie to sie pojawia na konkretnym wzmacniaczu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

tuningi mam w delta studio jesli juz

co ma McGyver w opisywanym przez Theriona zestawie nie wiem

meczyłem na ten temat kilka osob i nawet uslyszałem całkiem przekonywujace uzasadnienia dlatego zaciekawiło mnie kiedy teraz o tym napisano na forum

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

whitesnake, 30 Mar 2010, 17:47

Bardzo przekonywująca, ba heroiczna wręcz opinia - możesz przybliżyć skąd taka akurat ocena?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

areczek, 30 Mar 2010, 14:14

nie wykluczamy lampek, wykluczamy monitorki

spytaj starego audiofila - słuchał w bezpośrednim porównaniu dwóch systemów śmieciowego i za 50 tyś+ ale głośniczki w obu śmieciowe nie były - może coś bąknie

Pytanie jeżeli ktoś woli koloryt niż realizm, odrzucenie neutralności kosztem muzykalności jest

a} dopuszczalne

B] miarodajne

C} niedopuszczalne

D} nie audiofilskie

e} wręcz wskazane

i jak quizzzzzz

na koksie to łatwo bo na hałdę nawet koza wlezie ale na kokosie byłoby już gorzej. I co tam Piotrus w duszy gra, zaznaczyles juz odpowiedż w quizzzzzie powyżej, nie musze sie ciebie pytac ale zacznij pierwszy proszem

odpowiadam

- audiofilsko niedopuszczalne, miarodajnie dopuszczalne, ba wręcz wskazane

nagrodę proszę wysłać niezwłocznie na adres z pw

Dziękuję i proszę oraz zachęcam forumowe tuzy do udzielenia właściwej odpowiedzi na forum ale tej prawdziwej od serca.

Bardzo Przepraszam za ten quiizzz ale naprawdę ważnym w życiu jest aby żyć w zgodzie z samym sobą inaczej to całe audio-hobby to nic innego jak zakłamanie i modne powtarzanie wyświechtanej mantry jestem audiofilem , jestem melomanem, jestem audio-hobbystą, jestem.... a może nie jestem , może szukam ale w sercu odrzucam,,,?

mamael ok , ale tak jak by to był sąd ostateczny i przy bram do niebios Sw Piotr zadaje ci pytanie i zna odpowiedz bo wyczytał z twojej duszy, Skłamiesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.