Skocz do zawartości
IGNORED

Czy sprzęt za 100 PLN, może zagrać jak ten za 10000 PLN? Może!

barmanekm

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka przeczytanych przed chwilą opinii na AS a także różne recenzje w prasie próbują wmówić mi, że można mieć sprzęt klasy hi-end za kilkaset złociszy. Np. w opinii IC za 70PLN ktoś pisze, że kabel ten gra na poziomie innych z przedziału 300-500PLN - no ładnie, czysty zysk. Tylko, że większość tych kabli za 300-500PLN, gra w tej chwili jak te z półki 800-1500PLN a te z kolei grają na poziomie tych za 3000 PLN itd. Dla niewierzących w kable przykład jest taki sam na klockach, należy doać tylko jedno 0. Klocek za 700 PLN gra obecnie jak inny za 2000PLN a ten jak większość tych za 4000PLN. Czy oznacza to, że już niedługo za 100PLN będę mógł mieć "hajend"?

Piszę bo jest do dosyć denerwujące, opinie tracą na wartości a recenzje przestają być miarodajne przez takie nadużycia. Tym bardziej, że jeżeli już trafi się taka "perełka" co zagra o klasę lepiej to nikt i tak już w to nie uwierzy a temat pewnie i tak jest do zamknięcia, chciałem się tylko podzielić moim spostrzeżeniem.

System gra dobrze, albo nie....

Widziałem na AS rózne reklamy i kryptoreklamy. Ta jest wyjatkowo finezyjna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-555-4071-16.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Doskonałe spostrzeżenie. Sam o tym nie pomyślałem... przez to wszystko można zatracić istotę rzeczy.

"...Piszę bo jest do dosyć denerwujące, opinie tracą na wartości a recenzje przestają być miarodajne przez takie nadużycia..."

Recenzje sprzętu audio w pismach specjalistycznych są równie wiarygodne jak recenzje gier komputerowych również w pismach specjalistycznych.

;P

>Widziałem na AS rózne reklamy i kryptoreklamy. Ta jest wyjatkowo finezyjna

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-555-4071-16.html

Zwłaszcza, że obaj userzy, nie mają ani jednego wpisu na AS. Opinie pojawiły się zaraz po sobie, a jak się wejdzie na aukcje i poczyta więcej tych "opinii" to ręce opadają. Kabelki same w sobie na pewno jakościowo są OK. Pewnie zagrają jak te lepsze za 70PLN, lub może nawet jak jakieś wybrane za 300PLN (na PianoCraft to na pewno), ale to wszystko co tam jest napisane to niezły bełkot. A te "opinie"... hehehe...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a czy ktos tu kiedys widzial kable w normalnej "katalogowej" cenie? tylko same promocje i okazje :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Może nie zlikwidować...

Bo opinie (rzetelne) często są przydatne aby zawęzić grono do odsłuchu...

Obostrzyć możliwości wpisów w opiniach (niewiem,w.g.ilości wypowiedzi,założonych tematów i.t.p.)

Bo nieraz naprawdę są "kruczki"...

Ostatnio taka "akcja" była z pewnym Myryadem na alledrogo...

Najpierw aukcja,a potem opinia jak "z kuferka"...

Cóż za zbieg okoliczności i jeszcze wpis:"...sprzęt posiadany kiedyś..."

;)

...a myślałem,że takie cuda to tylko w erze...

A może dodać "opinie" do opinii, a raczej komentarze. Każdy zarejestrowany użytkownik mógłby określić przydatność/wiarygodność konkretnej opinii. Ktoś z dużą ilością nietrafionych opinii dostawał by bana na opiniowanie. Ja napisałem chyba 3 opinie, ale jak troche bardziej wszedłem w temat to widzę, że trzeba być bardziej powsciągliwym w przeglądaniu tego działu. Ogólnie uważam, że jest dział jest OK ale przydałyby się pewne zmiany.

"Gra całość", łącznie z pomieszczeniem, nagraniem i słuchaczem. Już "tylko" te trzy czynniki pokazują, że przydatność ocen jest taka, jak wybór numeru i fasonu buta na podstawie czyjejś opinii.

whitesnake, 30 Mar 2010, 21:16

>Moim zdaniem trochę przeceniasz role akustyki pomieszczenia... ale co tam, kazdy ma swój fetysz.

Słuchacz i nagranie to na tyle znaczące czynniki, że akustyka może zejść na dalszy plan. Tu się zgodzę. Nie zmienia to faktu, że opiniowanie sprzętu ma bardzo mało sensu. Szczególnie w sytuacji, gdy sprowadza się do kilku zdań, bez chociażby podania odsłuchiwanych nagrań. Rok wydania też jest bardzo istotny ! (Im późniejsze, tym najczęściej spaprany dźwięk. Dostosowany do słuchania w autobusie, wpotwornym hałasie ulicznym. Takie czasy... ) Kto tego przestrzega ? Prawie nikt.

I tak najważniejszy jest człowiek. Muls ostatnio coś pisał. Nie wiadomo na jakim "etapie" jest "recenzent" i co gorsza, jaki ma wzorzec w głowie.

No przykład do kabli to nie wiem czy to takie trafienie, jednakże faktem jest że akurat dobre kable da się tanio zrobić trzeba wiedzieć tylko jak. Z końcówką to już nie jest tak prosto i tu już "set" złotych raczej nie pomoże. A o kolumnach to już można zapomnieć, bo żeby zrobić taką bezkompromisową parę kolumn to nakład dziesiąt tysięcy raczej potrzeba. Oczywiście jeśli chodzi o małe pomieszczenia to dało by się dużo obniżyć tą kwotę. Źródełko to polecał bym serverek, ale do serverka też kilka tysiaków trzeba więc jak to już wspomniano można mieć hi-end za 100zł - na 2h.

Z drugiej strony można mieć hi-end z najwyższej półki za dosłownie kilka zeta - wystarczy wygrać samemu szóstke w totka przy dużej kumulacji ;D itp

jozefkania, 30 Mar 2010, 21:56

Zgadzam sie całkowicie. Wszystkie wyniki testów są tylko subiektywnym zdaniem testujacego... nawet znajomość nagrań, warunków w jakich odbywał się odsłuch, nic nikomu nie powie o guscie i wzorcu recenzenta.

muls, coś powiedział? Jak dla mnie jeszcze nigdy nie powiedział nic rozsądnego... takie jęczenie na kążdą okazję.

Piotrek_kotek, 30 Mar 2010, 22:13

>No przykład do kabli to nie wiem czy to takie trafienie, jednakże faktem jest że akurat dobre kable

>da się tanio zrobić trzeba wiedzieć tylko jak.

Nie da się tanio, to sa lata pracy - chodzi właśnie o to "wiedzieć jak". Zanim bys doszedł o co w tym chodzi wydałbys majatek na próby. Nie słyszałem jeszcze żadnego dobrego kabla DYI, a troche ich słyszałem.

Z tego co się orientuję, to w życiu najbardziej cenne są własne doświadczenia, błędy, a opieranie się na opiniach jest objęte niestety dużym ryzykiem, dlatego w miarę możliwości starajmy się doświadczać dźwięku a nie czytać o nim, absolutnie nie neguję tu wiedzy teoretycznej, bo ona stanowi często dobre podstawy, lecz nic nie zastąpi doświadczeń osobistych.

Pozdrawiam

whitesnake, 30 Mar 2010, 22:25

>Nie da się tanio, to sa lata pracy

Firma Monster Cable zaczynała w garażu teścia...

Profesjonalizm i wiedza nie z tej Ziemi.

No niestety, ale tak to już się porobiło. Zauważcie, że praktycznie nie da się już znaleźć w gazetach choćby lekko negatywnej opinii. Wszystko jest zawsze "dość dobre" lub "dobre", podczas gdy słuchałem jakiegoś nowszego NADa (dobrze ocenianego) i to była tragedia. Tylko własny słuch jest czymś, na czym można polegać. A szkoda, bo nie zawsze jest możliwość odsłuchu.

moge założyć firmę która będzie wystawiać certyfiakty " haj-end " - za drobną opłatę wystawię certyfikat - niniejszym stwierdza się na podstawie niezależnego odsłuchu spełnienie kryteriów przyanleżności do haj-endu.

na PW prosze o zapytania ofertowe - oczywiście - za trochę większą opłatę wystawię certyfiakty "top-end" . Działam pod akredytacją LHH - czyli loży handlu haj-endem więc moje certyfikaty są wiarygodne.

stawka nie jest wygórowana 2500 PLN netto za 8 godzinny dzień odsłuchu + koszty dojazdu z krakowa + hotel + wyżywienie. nakład pracy to 8 godzin za każdy element toru - zestawy głośnikowe licze jeden dzień za każdą " kolumnę "

za wszystko inne zapłacisz kartą master card

rochu, 30 Mar 2010, 22:52

>jozefkania, 30 Mar 2010, 22:39

>

>>Firma Monster Cable zaczynała w garażu teścia...

>

>I co z tego.

To z tego, że na początku te kable nie mogły się różnić niczym, jak tylko przekrojem. Co oczywiście również było dobrym posunięciem marketingowym. Ludzie kupują oczami.

iwanicki Jednego dnia lewą, drugiego prawą , a na trzeci sumujesz doznania ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

jozefkania, 30 Mar 2010, 23:18

>To z tego, że na początku te kable nie mogły się różnić niczym, jak tylko przekrojem. Co oczywiście

>również było dobrym posunięciem marketingowym. Ludzie kupują oczami.

Herezje. Zanim weszli do garażu kilka lat poświęcili na próby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.