Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalny zestaw AUDIO. Odcinek enty :)

kt000s

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu tygodniu przegląda wątki na forum w poszukiwaniu optymalnego dla siebie zestawu. Dzięki zdobytej wiedzy byłem na odsłuchach. Cała koncepcja zaczyna się już klarować. Nie ma jednak fizycznej możliwości posłuchać nawet małej części tego co jest dostępne. To będzie mój pierwszy zestaw HIFI dlatego liczę tu na na Wasze praktycznie doświadczenie.

1. Zestaw ma posłużyć również jako KD. MuzykaKD = 65%35%.

2. Pokój ma 18m2.

3. Cena całego zestawu miała być do magicznych 5 cyfr. Widzę jednak, że budżet może być przekroczony.

4. Preferencje muzyczne bardzo różne: szeroko rozumiana muzyka alternatywnej, soul, blues, również cięższe metalowo/rockowe brzmienie.

5. Amp ma posłużyć również do obsługi drugiej strefy. W ścianach mam już poprowadzone kable do drugiej strefy (dwa dodatkowe pomieszczenia). Dzięki zastosowaniu pilota Denon RC-7000 CI(+RCI) będzie możliwość zdalnego sterowania całością z każdego miejsca w mieszkaniu. Selektora głośników definiuje w którym pomieszczeniu serwowany będzie dźwięk.

Teraz najważniejsze: Amplituner i nagłośnienie

Poszukiwania były uwarunkowany ostatecznym doborem nagłośnienia oraz w jakimś stopniu punktem 5 powyżej. Wstępnie wybór padł na Denon AVR-2310. Na odsłuchach czuć sporą różnicę w porównaniu z niższymi modelami Denon (nrp. AVR-1910). Dodatkowo urządzenie posiada złącze RS-232 dzięki czemu można w pełni wykorzystać funkcję pilota RC-7000. Zastanawiałem się jeszcze nad modelem Denon AVR-2809 (cena o około 900zł większa od AVR-2310 czyli około 3900zł). Tego jednak nie słuchałem i nie wiem czy warto.

Inne urządzania brane pod uwagę:

Marantz SR 5004

Cambridge Audio Azur 540

ewentualnei Onkyo z rodziny 8xx

Yamaha i Harman za dynamiczne do Dali z którym miałoby to grać.

Jeżeli chodzi o nagłośnienie obecnie najbardziej jestem za zestawem: Dali Ikon 6 + Ikon 1 + Vokal 1 + Sub. Zastanawiam się czy na tyły nie dać Ikon 2. Z tego co widziałem różnice niewielkie jak umiejscowienie bass reflexu. Byłem na odsłuchach m.in. z Dali Concept i Dali Lektor i różnica jednak bardzo duża... Jeżeli chodzi o detale, wokale i całą scenę Ikony wypadają wyśmienicie... Minus to niestety cena:/

Inne nico mniej kosztowne opcje na fronty:

Monitor Audio BR5

Paradigm Monitor 7 v.6 (te bardzo dynamiczne z mocnym grzmieniem, jednak mniej szczegółowe)

albo nawet:

Elac FS 127

Dobra jakość wykonania. Uniwersalne. Dobre wysokie i niskie tony. Dużo niższa cena w porówniania do Ikon 6.

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie na odsłuchach zestaw:

Canton Zestaw GLE 490 + 420 + 455 Center + AS85 SC

Detale i ogóle wareżenie bardzo pozytywne. W porównaniu do Dali Ikon są o około 2000zł tańsze na całym zestawie (Dali Ikon 6 w całym zestawie kosztują około 8000zł). Ciekaw jestem jak wypadają przy dłuższym słuchaniu. Dali Ikony 6 wypadły najlepiej jednak jest budżet w którym należy się zmieścić. Czy są one warte swojej ceny?

Jest jeszcze kwestia odtwarzacza BDDVD.

Pytanie czy użycie PS3 Slim jako czytnika krążków to dobry wybór. Tu bardzo wiele sprzecznych opinii. Ja nie miałem możliwości naocznie sprawdzić czy warto nabyć dedykowane do tego urządzenie np. LG BD390 (bardzo polecane z dobrą ceną

około 900zł) lub Denon DBP-2010 czy Denon DBP-1800. Konsola zawsze się przyda. Można dzięki niej okazjonalnie serfować po internecie. Wiele osób narzeka, że PS3 jest głośne. Podobno w wersji Slim już to tak nie przeszkadza. Pytanie też jak się ma jakość obrazu. Patrząc na testy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS3 Slim wypada bardzo dobrze. Lepiej skoncentrować się chyba na amplitunerze i głośnikach. To one warunkują jakość całego rozwiązania i obróbkę obrazu.

Będę wdzięczny za Wasze opinie. Może inne typy i podpowiedzi. Tak jak pisałem to będzie pierwszy zestaw, który ma posłużyć na długo. Chciałbym nabyć nowy sprzęt dlatego jego szybko zmiana byłaby kosztowna.

Korzystając z okazji życzę wszystkim forowiczom wesołych i spokojnych świąt Wielkanocnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/62751-optymalny-zestaw-audio-odcinek-enty/

Mogę Ci tylko napisać co ja bym kupił będąc na Twoim miejscu. Jako miłośnik i użytkownik Pionnera od niepamiętnych czasów, radzę wszystkim (bazując na swoich jaknajlepszych doświadczeniach z tym sprzętem) właśnie Pioneera.

Skoro chcesz obsłuzyć 2 strefę - musi być 7.1. Zapowiadane są nowe modele amplitunerów VSX-1120, 1020, 920. W Europe ich jeszcze nie ma, w USA już są - zobacz na www.pioneerelectronics.com. A skoro tam już są - to i w Euprope się lada miesiąc pojawią.

Odtwarzacz. Skoro 65% ma być muzyka - aż się prosi, aby umiał czytać również SACD. Niestety Pioneer w swojej ofercie nie ma modelu, który by oprócz standardowych BD (oraz DVD i CD) czytał również ten format. Ma za to odtwarzacze DVD, które to potrafią (DVD-a zresztą również). wypadałoby więc mieć BDP-320 oraz DV-610. Jednak bez przesady. Nie bądźmy aż takimi ortodoksami. Rozważ więc robiący furorę i zbierający jaknajlepsze opinie odtwarzacz, który czyta wszystko: Oppo BDP-83SE.

Kolumny. Tu mi jeszcze trudniej cokolwiek radzić. Sam (co wielokrotnie deklarowałem w różnych miejscach na Forum) słucham głównie wielokanałowej muzyki, zastosowania do TV/KD są marginalne. Dlatego zestaw mam skonfigurowany na muzykę. Nota bene uważam, ze filmy na muzycznym zestawie brzmią lepiej niż na czysto kinowym.

Dlatego lubię, cenię i szanuję głośniki typu monitor. Proponuję Ci rozważenie B&W 685 albo Monitor Audio Silver RX2 (oraz towarzyszące im C i SW).

Powtrarzam: to są moje opinie, oparte na moim guście i moich upodobaniach Deczyja należy do ciebie, to Twoja kasa.

Pozdrawiam.

Witam Pioneera jednak sobie odpusc jak chcesz na dłuzej i szukasz jakiegos dobrego amplitunera to Pioneer bedzie słabo sie sprawował w stereo,chyba ze na tym ci nie zalezy .Pisze to bo sam kiedys chciałem kupić amplituner Pioneera VSX-LX52,ale najpierw posłuchałem słabego wzmacniacza PMA 510 Denona podpiete to było do kolumn Wharfedale EVO i amplituner spisał sie delikatnie piszac lipnie.Pomyśl o Denonie widziałem np w MM we Wrocławiu 2809 za 2800,Moze jakis inny model ale przynajmniej tej klasy ,lub 3808,Yamaha RX-V 2065,1065,Marantz SR-5004,6003,6004,8500.Kolumny wybrałbym Wharfedale Diamond 10.6 / 10.1 / 10 CS / 10 MX (numer 967950014) ,moze jakies B&W,Mordaunt Short ale w Polsce nie kupisz z gwarancją.Odtwarzacz BD-P moze być LG-390.napewno nie prezkroczysz 10000.Pozdrawiam.

Co do trwałosci to napewno tak jak Yamaha wzorzec.Miałem sporo amplitunerów i cd oraz dvd tej firmy i faktycznie,nie do zajechania.W kinie tez dobre ,ale jednak sekcja stereo to cienizna,tu zdecydowanie lepiej Denon,Yamaha,Marantz Harman,Arcam,Cambridge.

Nie wypowiadam się na temat stereo, gdyż takowego nie słucham. Nawet muzykę z CD (a więc zapisaną dwukanałowo) rozwijam do multichannel przez układy typu Dolby Pro Logic II (i jego późniejsze wersje rozwojowe). wiem, że ortodoksyjni stereofile zawyją w tym miejscu z rozpaczy, ale przechodzę nad tym do porządku dziennego. Efekt zazwyczaj jest sympatyczny, miło się tego słucha i to lubię.

A gdy nagranie jest stare, z kiepsko nagranym efektem stereo (= wspomniane użycie DPL II daje żałosne efekty) - wtedy sobie włączam któryś z licznych trybów DSP, choć nie jest to procedura z moich marzeń i snów. Ale i tak jest dla mnie lepiej niż 2 kanały.

bobcat sadzac po twoich wypowiedziach nie miales doczynienia z dobrymi klockami stereo:) i basta:) nie jeden zestaw stereo z gornej polki potafi zadzwic przestrzennoscia i nie jedno rasowe 5.1 sie pod tym wzgledem kladzie pozdrawiam:) moj zestaw stereo potrafi zrobic z dwukanalowej muzyki taka scene i przestrzen ze nie jeden kolega po pokoju szuka tylnych glosnikow a tu zonk ;) tylko 2

Owszem, miałem do czynienia w topowymi zestawami stereo i stwierdzam, że jest to żałosna namiastka przestrzenności. Owszem: jakość odtwarzania jest topowa, ale wrażenia przestrzenne ubożuchne. Dlatego nazywam rzeczy po imieniu. Nie mam zwyczaju wcinać leniwych pierożków wmawiając sobie, że to bażant z truflami, ani też mówić papu na g.... .

Pozwolę sobie w tym miejscu raz jeszcze prztoczyć sentencję, którą wygłosiła osoba chyba najbardziej zasłużona dla rozwoju dźwięku przestrzennego, mianowicie Ray Dolby:

"Kto choć raz posłuchał muzyki docierającej do niego z więcej niż dwóch głośników - temu już nigdy zwykłe stereo nie wystarczy".

Stereo ortodoksi tego nigdy nie zrozumieją. Będą szli w zaparte, wmawiali innym ze słyszą wielokierunkowość z dwóch głośników (jakby to wogóle było fizycznie możliwe), próbowali dowieść wyższości stereo. Szanuję odmienne opinie, ale proszę uszanować również i punkt widzenia wielokanałowców. Niech każdy słucha co lubi i nie wywyższa sie ponad innych.

Panowie, to Wy nie wiecie, że 20-letnia hi-endowa integra jorkersa za paręset złociszy z 2.0 robi 5.1, wodę zamienia w wino i oprócz tego krawaty wiąże/usuwa ciąże?

Jorkers, jak już żeś się przykleił do tej zakładki, to posłuchaj ty chociaż raz dobrego zestawu 5.1 zanim zaczniesz wygłaszać swoje rewelacje i strugać tu wielkiego "Ałdjofila" nawracającego nieświadomych entuzjastów 5.1 na "właściwą" stronę.

Wierz lub nie, ale tonsile to dopiero sam początek długiej drogi i zakładam, że po prostu nie wiesz jeszcze jak może zabrzmieć ścieżka dźwiękowa na dobrym 5.1. Dokonasz z 3-4 upgradów i zobaczysz jak błądziłeś.

Sprzedasz wtedy tę swoją "referencję" sonego i kupisz za to od razu 3 płyty B-R z jakimiś porządnymi filmami, i jeszcze na gofra ci zostanie :)

To jest prawda dobry koncert na dvd ,czy blu-rey,brzmi jednak zdecydowanie lepiej w 5,1.Mam taki fajny koncert Die Toten Hosen ; unplugged im wiener burgtheater ;Jest kapitalnie nagrany.Puszczam go w stereo jest fajnie dynamicznie.ale brak przeszczeni i wrazenia słuchania na zywo.Puszczam go w 5,1 i jest totalny odjazd.Nawet mam płye cd ,jednak wole oglądac i słuchac ten koncert,już kiedys pisałem że duzo płyt dvd,czy blu-rey jest lepiej nagranych niz poczciwe Cd.Wiele cd to żenada.kupujesz orginała za 50 pln,puszczam go raz i juz nie mam ochoty na dalsze słuchanie.

Dariusz964 ma rację, że jakość techniczna niektórych nagrań jest żenująca. Nie zgodził bym się jednak z tezą, że dotyczy to wyłącznie CD. Zdarzają się techniczne chały (inaczej knoty) także wśród DVD i BD.

Jakiś czas temu przy okazji innej dyskusji zasygnalizowałem na Forum, że pojawiły się BD pure audio, bez obrazu. Sam dźwięk, nagrany w najdoskonalszy sposób, na jaki pozwala współczesna technika: 5.1 24/196 DTS-HD Master Audio, 5.1 24/196 LPCM, 2.0 24/196 LPCM. Odtwarzanie na każdym BD. Niestety można zacząć mieć obawy czy sprawa nie zaczyna aby gasnąć. Wydano bowiem jakieś 12 tytułów dysków tak nagranych i zapadła głucha cisza. Od miesięcy nic nowego.

Jak się pojawiały BD pure audio - niektórzy "krakali" że to się nie przyjmie. Wskazywali, że w przeciwieństwie do poprzednich nowinek (CD vs winyl, DVD vs VHS, BD vs DVD w zakresie obrazu) - BD pure audio nie dają NIC nowego i NIC ponad to, co wytrwani i wymagający koneserzy i audiofile mają na SACD. Czyżby wspomniani "kraczący" mieli rację? Kolejna nowość idąca od razu w zapomnienie?

Sebastian71, 2 Kwi 2010, 15:09

>bobcat sadzac po twoich wypowiedziach nie miales doczynienia z dobrymi klockami stereo:) i basta:)

>nie jeden zestaw stereo z gornej polki potafi zadzwic przestrzennoscia i nie jedno rasowe 5.1 sie

>pod tym wzgledem kladzie pozdrawiam:) moj zestaw stereo potrafi zrobic z dwukanalowej muzyki taka

>scene i przestrzen ze nie jeden kolega po pokoju szuka tylnych glosnikow a tu zonk ;) tylko 2

Czyżby zmierzch systemów wielokanałowych?

>Sebastian71, 2 Kwi 2010, 15:09

>

>>bobcat sadzac po twoich wypowiedziach nie miales doczynienia z dobrymi klockami stereo:) i basta:)

>>nie jeden zestaw stereo z gornej polki potafi zadzwic przestrzennoscia i nie jedno rasowe 5.1 sie

>>pod tym wzgledem kladzie pozdrawiam:) moj zestaw stereo potrafi zrobic z dwukanalowej muzyki taka

>>scene i przestrzen ze nie jeden kolega po pokoju szuka tylnych glosnikow a tu zonk ;) tylko 2

>

>Czyżby zmierzch systemów wielokanałowych?

Może u kolegi Sebastiana71 echo się tak niesie... Oj trzeba popracować nad akustyka pokoju. ;)

Witaj,

Jeśli w 65% muzyka, to z tego co wypisałeś polecam Cambridge Audio. Posłuchaj sobie.

Z tych których nie wypisałeś, polecam zainteresować się amplitunerami firmy Arcam - nie wiem czy to nie byłby zdecydowanie najlepszy wybór.

Pioneera nie polecam do muzyki - Bobcat się ze mną nie zgodzi tutaj, ale mnie sposób prezentacji muzyki przez Pioneera drażni po kilkunastu minutach.

Mam amplituner Pioneera w sypialni i szczerze mówiąc to się kurzy bo nie sprawa mi przyjemności.

Nowej Yamahy czy Denona nie znam, więc tutaj się nie wypowiem.

Przy muzyce i ograniczonym budżecie w 7.1 raczej nie masz co iść, chyba że rzeczywiście chcesz zasilić drugą strefę - wtedy warto poszukać taki amplituner który to umożliwi.

Jeśli chodzi o kolumny, Dali mogę polecić. Chociaż trzebaby je posłuchać z Arcamem - tego nie robiłem jeszcze :)

No i Monitor Audio może być świetnym wyborem - ale to ponownie trzeba odsłuchać z wybranym sprzętem, czy będzie Ci odpowiadać.

Pozdrawiam

Bobcat, 3 Kwi 2010, 18:37

>Jak się pojawiały BD pure audio - niektórzy "krakali" że to się nie przyjmie. Wskazywali, że w

>przeciwieństwie do poprzednich nowinek (CD vs winyl, DVD vs VHS, BD vs DVD w zakresie obrazu) - BD

>pure audio nie dają NIC nowego i NIC ponad to, co wytrwani i wymagający koneserzy i audiofile mają

>na SACD. Czyżby wspomniani "kraczący" mieli rację? Kolejna nowość idąca od razu w zapomnienie?

Z tego co widzę, jest to raczej tak mała nisza że nie sądzę żeby się to przyjęło, tak jak nie przyjęło się DVD-Audio.

Wielokanałowy odsłuch muzyki bez obrazu jest niszą w niszy. 99% zwykłych ludzi będzie chciało żeby im coś "mrugało" na telewizorze.

Miałem kiedyś okazję posłuchać rozmowy klientów z obsługą w Media Markt. Nadmienię iż wydali 15 tyś zł na sprzęt tego dnia.

Według Pani która się odzywała więcej, chcieli wielki telewizor i sprzęt który będzie miał wielki subwoofer, wielki kolorowy wyświetlacz, pilota z wyświetlaczem żeby robiło wrażenie na gościach (dosłownie tak się Pani wyraziła) i najlepiej minimalne głośniczki, żeby nie przeszkadzały. Im mniej głośników tym lepiej :)

no i kupili jakiś wielki LCD i system z mikrogłośniczkami SONY. Nawet nie chcieli go posłuchać.

Z tego co wiem, taki klient to obecnie jeden z lepszych klientów takich sklepów i nie wyobrażam sobie żeby kiedykolwiek nabyli płytę BD Audio.

Pozdrawiam

Witaj Łukaszu,

Nie zgodzę się z Twoją oceną Pioneera do muzyki, wszelako wydaje mi się że to kwestia indywidualnych gustów, a o tych gentlemani nie dyskutują. Mnie osobiście brzmienie Pioneera bardziej się podoba niż brzmienie Yamahy, choć obydwie firmy są z górnej półki. No i jest to jeszcze kwestia dobrania odpowiednich głośników.

Wielokanałowy odsłuch muzyki bez obrazu to jest i będzie nisza dla entuzjastów i smakoszy. Niektórzy SACD również zaliczają do takich nisz, choć w Japonii ten format złapał drugi oddech, odbił się od dna i staje się standardem, wypierając CD. Bardzo bym się ucieszył, gdyby któryś z formatów muzyki multichannel przetrwał, wszystko jedno czy SACD czy BD pure audio. Niech to sobie wegetuje gdzieś na obrzeżach rynku, a nie jako masówka. Podobnie jak winyl. Niech małe niszowe firmy produkują audifilskie płyty z wielokanałową muzyką. Wishful thinking? Być może. Ale jeśli nie - deklaruję, że w tej niszy pozostanę.

Pozdrowienia.

lukasz_wysocki, 5 Kwi 2010, 18:02

>Miałem kiedyś okazję posłuchać rozmowy klientów z obsługą w Media Markt.

Kto ich tam wogóle wpuścił? Przecież podobno Media Markt jest "nie dla idiotów". A z tego co piszesz - to byli ewidentni idioci :)

• 2 tygodnie później...

Dzięki za podpowiedzi. Liczę przede wszystkim na zdobyte przez lata praktyczne odsłuchowe doświaczenie:)

Dla mnie podstawowe pytanie w przypadku konkretnych porównać to kwestia relacji jakości do ceny. Konkretnie: jak Denon avr-2310 wypada w odniesieniu do konkretnych modeli Cambridge Audio czy Arcam o których była mowa?

To samo tyczy się kolumn. Jak Dali Ikon wypada w porównania do Wharfedale Diamond, Monitor Audio czy Canton?

Miał ktoś styczność z tym sprzętem?

Czy do zestawu Denona z Ikonami, PS3 (pomijając czytanie SACD) będzie dobrze współgrać?

Wystarczający+najtańszy niekonieczne będzie optymalny. Teraz może tego nie odczuje ale w dłuższej perspektywie pewnie tak. Ponieważ chcę kupić nowy sprzęt dlatego mi na tym zależy.

Co jeżeli chodzi o kolumny? W odniesieniu do tego co pisałem.

amplituner z takim wyposażeniem nie jest najtańszy więc dobry poziom trzyma (przynajmniej w kinie), jeśli myślisz że znajdziesz taki który gra dobrze w muzyce to się niestety mylisz, nie ten budżet a nawet jeśli to jest to nieopłacalne (można taniej i lepiej z osobnym wzmacniaczem)

Konieczne zastosowania czyli kino domowe + obsługa drugiej strefy nasuwa użycie amplitunera 7.1. Wybór padł na AVR-2310. Pewnie w tej cenie zestaw stereo byłby nieporównywalnie lepszy. To oczywiste. Zastawia mnie tylko konkretne zestawienia wyszczególnionych elementów zestawu. W szczególności kolumny, które można odnieść do odsłuchów stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.