Skocz do zawartości
IGNORED

MingDa MC368-B opinie

torbyd

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam styczność ze sprzętem tej wytwórni - MingDa MC34-AB.

Na jakości zastosowanych elementów się nie znam, na solidność i jakość wykonania nie mogę narzekać - pod poniższym linkiem parę fotek z miejsca i procesu produkcji ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brzmienie - dla mnie rewelacja - zostanie ze mną co najmniej na kilka kompletów lamp mocy.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

Miałem monobloki na podwójnych 300B. Kupiłem za duże pieniądze i z trudem sprzedałem za 1/3 ceny i to tylko dlatego, że nic w nich nie zmieniałem. Wykonanie dość solidne. Jakość elementów przyzwoita, ale to za mało. Męczyłem się z nimi z pół roku. Do posiadanego teraz przeze mnie WT40II w brzmieniu to przepaść.

Pozdrawiam

-> Kandrek

Nie chcę tutaj jakoś bronić Twojego byłego wzmacniacza, bo nie znam, ale produkty Meixing MingDa uważam za świetne w swojej cenie.

Nie wiem z jakimi kolumnami próbowałeś spiąć te wzmacniacze na 2x300B, ale dobierając do nich kolumny trzeba pamiętać o wysokiej efektywności i łatwym przebiegu impedancji.

Osobiście posiadam wzmacniacz MingDa MC-3008A na lampie końcowej 805 (SE) i sobie chwalę.

Podpięte miałem do nich JMLab Cobalt 826. Ponoć wręcz stworzone do lampy. Faktem jest, że grają ostro, sucho i bez dolnego basu (kupiłem je kiedyś bez odsłuchu do kina domowego), ale za to z dużą przestrzenią. Zdecydowanie np. przyjemniej mi się słuchało tych kolumn po podłączeniu do starego WL36 tylko z lampami Sovteka na wyjściu. Ponieważ do tego co słucham nie potrzebuję dużych natężeń dźwięku odczuwałem sporą ulgę po podłączeniu monobloków do Esa Ostinato 2 (wysokie wymienione na 9700).

Kupiłem MingDa głównie licząc na ten „czar 300B”, ale srogo się zawiodłem. Z pewnością bawiąc się w modyfikacje można z nich uzyskać sporo więcej, ale za taką cenę to trochę nieporozumienie.

Kiedyś wypożyczyłem od producenta WT40II i po krótkim porównaniu decyzja była szybka. Pozbyłem się Cobaltów i MingDa.

Pozdrawiam

Kandarek

ale mi chodziło o wzmacniacz na kt90 to zupełnie inny dźwięk niż 300b, kupiłem ten wzmacniacz i powiem że jestem bardzo miło zaskoczony, dynamika detale na wysokim poziomie, montaz elementów w środku bardzo staranny, dobre podzespoły, wzmacniacz na bardzo dobrym poziomie i staranności wykonania,

oto nowy nabytek MC368-B SE

Ukryta Zawartość

post-10185-100007624 1270826012_thumb.jpg

post-10185-100007625 1270826012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i metalowy pilocik bardzo solidny również w środku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Kandarek

Nie chcę tutaj OT robić. Modyfikacją to akurat w przypadku MingDa IMHO nie jest konieczna. Z drugiej strony każdy wzmacniacz można modyfikować/poprawić, a wracając do Amplifona to o ile pamiętam są modyfikacje zalecane przez producenta (np. wymiana kondensatorów sygnałowych).

Co do samego wzmacniacza MingDa na 300B to z tą średnicą bywa różnie, szczególnie przy napędzaniu kolumn które nie nadają się do takiej lampy (do 300B trzeba z 93dB i równej charakterystyki impedancji). Nie wiem też czy ten wzmacniacz to Push-Pull (PP) czy Parallel Single Ended (PSE) ale patrząc na moc to pewnie PP więc z tą średnicą nie będzie już tak fajnie jak w przypadku wzmacniacza na 300B w konfiguracji Single Ended (SE), który właśnie bywa stawiany za wzór w tym zakresie pasma.

-> torbyd

Mój wzmacniacz też zbudowany jest podobnie, czyli:

- kondensatory elektrolityczne - Philips, Elna, Epcos

- kondensatory sygnałowe - Mundorf, SCR

- rezystory - drutowe Dale i metalizowane Bayshlag

Montaż w przypadku MingDa jest naprawdę świetny, wszystko jest równo poukładane a kable gięte pod kontami prostymi.

Ciekawy jestem jak się sprawuje Twój nowy wzmacniacz z Twoimi kolumnami?

Dla porównania mam w domu jeszcze jeden wzmacniacz lampowy Audio Innovations s700 na EL34 made in england, w MingDa jakość użytych elementów jest lepsza ( nie wiem jak z transformatorami) jakośc montażu naprawdę rewelacyjna jak za t e cene, dzisiaj wstawiłem na wejściu 12ax7 (ecc83) sovtek wzmcniacz złagodniał brzmi świetnie pełnym pasmem , gra to w tej chwili z AA Hyperion III lux z basreflexem w podłogę

-> torbyd

Z transformatorami nie jest źle :) Robią je z cienkich japońskich blach. I całkiem dobrze ich transformator dla 300B SE wypadł w porównaniach (ćwierć finał):

Ukryta Zawartość

i nie najgorzej w pomiarach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.