Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 100 plus Velodyne sub ?

donic

Rekomendowane odpowiedzi

donic, 19 Kwi 2010, 23:15

"...

Czy jego umiejscowienie w pokoju ma jakieś znaczenie? Czy musi stać pomiędzy kolumnami, czy też byle gdzie ?

..."

Sam sobie odpowiadam ale sprawdziłem - po fakcie - w innych wątkach i jest tam informacji na tenat ustawiania całe mnóstwo.

Owszem, u Seby nie było tak szczególnie mocne to wrażenie rozchodzenia się basu z miejsca gdzie stoi sub, bo po pierwsze, był on ustawiony mniej więcej na środku (po między kolumnami choć bliżej jednej z nich), po drugie, Seba ustawił bardzo niskie odcięcie i niską głośność, a jak wiadomo im wyższy bas tym bardziej kierunkowy, w małych pokojach, takich jak nasze z Sebą nawet wyższy bas nie jest jeszcze bo końca kierunkowy. Też np. Seba nie przywiązuje takiej wagi do ustawienia kolumn w pokoju jak ja (ja ustawiam z centymetrem w ręku), i często z tego co zauważyłem nie siedzi dokładnie w sweet spotcie zadowalając się kreowaniem sceny bardziej na luzie (nie bez racji, w końcu na koncercie też rzadko kiedy dostaje się idealne miejsca).

Co do kiepskiego basu, uwagi Seby są bardzo trafne. Z tego co zauważyłem Velodyne nie lubi sztucznie napompowanego basu, co teraz niestety częste na zloudnessowanych nowych nagraniach. Za to wprost fantastycznie sprawdza się na płytach gdzie basu jest mało, jest on twardy i suchy, taka płyta bez suba jazgocze i często jest nie do słuchania, z subem równowaga tonalna się wyrównuje a basior jest szybki, mięsisty i kopiący ;) Tak więc system z subem można śmiał zarekomendować do słuchania jazgotliwych metali czy muzyki lat 80-tych.

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 20 Kwi 2010, 06:31

"...

a jak wiadomo im wyższy bas tym bardziej kierunkowy, w małych pokojach, takich jak nasze z Sebą nawet wyższy bas nie jest jeszcze bo końca kierunkowy.

..."

Czy możesz proszę spróbować wytłumaczyć, a mianowicie:

- "w małych pokojach" - czy chodzi o to, że w ogóle w małych pokojach ?

- "w małych pokojach, takich jak nasze z Sebą" - czy chodzi o jakieś specyficzne małe pokoje, które macie Ty i Seba ? A jeżeli tak, to co w nich jest specyficznego.

>donic

Miłej lektury ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Seba78

Nie będę prowadził z panem dyskusji, ponieważ bezpodstawnie z góry zakłada pan ze wszystko co robiłem zrobiłem źle. O podłączaniu suba wejściem wysoko prądowym pan chyba nawet nie słyszał. W dodatku dopisuje pan sobie co się panu podoba "skoro bas tak bardzo dominował" nigdzie tak nie napisałem. Nie wiem też co pan ma do Exposure 3010s, jeśli uważa pan to za niszowy wzmacniacz to przepraszam ale chyba pomyliłem forum. Wyrażam tutaj swoja opinię popartą doświadczeniem, którego panu najwyraźniej brakuje.

mi w takim razie też brak argumentów wobec takiego doświadczenia i takiego ogromu prac włożonego w poznanie problemu. To nic, że byłem użytkownikiem takiej konfiguracji - widać na nic to. Zatem niech idzie wiadomość w świat, że sub do stereo nie nadaje się, bo bas nigdy nie nadąża bo nie można ustawić fazy itd. Pozdrawiam przyszłych czytelników i ludzi czerpiących wiedzę z tego wątku:)

@MarekA

Seba78

Panowie, kompromisowo należy przyjąć - co się przecież zdarza - iż jeden z Was jest/był zadowolony z efektu wnoszonego przez subwoofer, a drugi niestety nie. W końcu jeden lubi blondynki, a drugi brunetki i nic w tym złego.

Zgadza się. jednak to nie kwestia gustu a umiejętności zmierzenia się z problemem. Pokutuje pewien mit, że sub nie nadaje się do stereo ale dlaczego to nikt nie potrafi uzasadnić. Dopiero od jakiegoś czasu firmy nie wstydzą się promować tego rozwiązania - okazuje się ono idealnym rozwiązaniem w pewnych okolicznościach i nie ma żadnych przeciwwskazań aby to dobrze chodziło i bas nadążał (bo niby dlaczego ma nie nadążać? jakie są techniczne przesłanki aby tak sądzić?). Do tego służy nam specjalizowany głośnik niskotonowy, szybki i wydajny w takich zastosowaniach cyfrowy wzmacniacz, pełna regulacja dająca nam pełna kontrolę nad pasmem, zboczem filtrów itd. jedyny problem na jaki możemy napotkać to kolumny, które mogą być w jakiś sposób trudne do opanowania i zespolenia. W swoim pokoju musiałem zatkać basreflexy dynaudio Mickiego na których kilka dni grałem (znaczne podbicia występowały w samych dynaudio) Więc czasami trzeba trochę pokombinować aby to razem dobrze chodziło.

Moja przygoda z tym ustrojstwem uzmysłowiła mi ile możemy zaoszczędzić i jak sobie pomóc dzięki temu rozwiązaniu. W zadanym budżecie często mamy sytuację gdzie w cenie doskonałych kolumn podstawkowych mamy wątpliwej jakości podłogówki lub bas z podłogówek jest trudny do poskromienia. W tym przypadku sub rozwiązuje nam górę problemów w śmiesznych pieniądzach. Fajnie by było gdyby ludzie mieli świadomość takich rozwiązań. "wsiadłem" na Marka, bo z pełnym przekonaniem wypowiedział zdanie mogące wprowadzać Ludzi w błąd i to nie jest kwestia gustu.

A ja kiedy przez kilka dni miałem u siebie Velodyne Seby nie dość że nie zatykałem bas reflexów w Dynkach to jeszcze dałem subowi dość wysokie odcięcie ;) Jak dla mnie ten sub rewelacyjnie zgrywa się w trudnych akustycznie pomieszczeniach, duży zakres regulacji pozwala dopasować go nie tylko do kolumn, elektroniki, płyt ale też do akustyki. Jednak mógłby mieć też filtr odcinający od dołu (czasem rezonują przecież te najniższe częstotliwości), też chciałbym słyszeć większe zmiany na ustawieniach eqalizera lub ewentualnie wprowadzić kilka dodatkowych.

właśnie chodzi o to czy ktoś przepuszcza sygnał przez suba, wtedy na kolumny idzie powyżej 80Hz lub 100Hz (takie dwie możliwości do wyboru). można przepuścić sygnał niskopoziomowy (filtracja aktywna) lub wysokopoziomowy (filtr pasywny). koncepcja dobra ale mi osobiście nie przypadła do gustu. po pierwsze wg mnie szkoda degradować sygnał gdyż obie opcje filtra nie są wykonane górnolotnie (dotyczy CHT-10R) po drugie trochę dużo kabli się robi :)

u mnie sub podłączony do pre-out gra z małymi monitorami w których ograniczyłem trochę pasmo z dołu zatykając bassreflexy, filtr dolnoprzepustowy dosyć wysoko - około 70Hz i gra to naprawdę bardzo przyjemnie :)

Z ograniczeniem pasma z kolumn głównych (tym bardziej jeśli to małe monitorki) nie ma najmniejszego problemu, wystarczy je po prostu odsunąć bardziej od ściany :]

Wiele osób straszy tu wielodniowymi odsłuchami by dopasować suba do systemu, ja wszystko dopasowałem z dwie godzinki ;) Wiadomo, zawsze można się bawić i dopieszczać, ale generalnie zazwyczaj wyraźna poprawa jest słyszalna od pierwszego podłączenia i ustawienia na ucho, które jak wiadomo jest najlepszym miernikiem dla audiofila ;)

Piopio, 19 Kwi 2010, 11:57

>Suba zasilamy z wyjścia preout we wzmacniaczu. Twoja Jolida ma takowe ?

>Można też przez wyjścia głośnikowe ale nie jest to polecane ze względu na degradację dźwięku ...

>Ważne dostarczony sygnał był dobrej jakości ...

Troche odgrzewam starego kotleta, ale nie ma sensu zakada nowego wątku chyba.

Chodzi mi o podłączenie suba właśnie. Wiem, że standardowo suba podłączamy do wyjścia pre-out lub głośnikowego. U siebie mam jednak specyficzną sytuację: przedwzmacniacz (Arcam 9c) ma dwa wyjścia pre-out, do których podpięte są 2 końcówki. Brakuje mi więc wyjścia na sub (pozostałe wyjścia dla Zone 2 nie mają regulowanej głośności, podają sygnał o stałym natężeniu). Suba nie chciałem podłączać do końcówek, by ich dodatkowo nie obciążać i nie korzystać z wyjść głośnikowych. Oczywiście można zastosować dwójniki na wyjściach pre out, ale to już może prowadzić do degradacji sygnału wysyłanego do końcówek. Dlatego też postanowiłem wykorzystać wyjście słuchawkowe pre, podłączając suba poprzez przejściówkę jack-rca. Stwierdziłem bowiem, że jeśli już opierać się na przejściówkach lepiej ograniczyć ich negatywny wpływ na sygnał do sygnału dla suba, a nie jak w przypadku dwójników rca 'brudzić' sygnał docierający do końcówki i do suba jednocześnie. Jestem ciekaw, czy ktoś tak podłączał suba, czy są inne alternatywy, czy są jakieś techniczne przeciwwskazania?

Powrót po dłuższej przerwie...

Seba, nmo mylisz się niestety. Aż takim analfabetą nie jestem. Nie każdy pre wyłącza końcówki jak wepniesz słuchawki. Arcam alpha 9c robi to akurat niezależnie, więc dźwięk idzie i z dziurki i z końcówek. Wczoraj tak zapuściłem system i gra to bardzo przyzwoicie. Sub bardzo ładnie wkomponował się w brzmienie (skręcony dość mocno w kierunku minimum) i nie zauważyłem degradacji dźwięku.

Seba78, 23 Kwi 2010, 12:05

>to po co się pytasz???!!!!!

Seba, po co pytam? Zobacz dwa posty wyżej:

"Jestem ciekaw, czy ktoś tak podłączał suba, czy są inne alternatywy, czy są jakieś techniczne przeciwwskazania?"

Też byłem zawsze wrogiem suba w stereo. Ale sprawiłem sobie Audio Physic Luna (obudowa zamknięta). Do tego mam głośniki ustawione w miarę możliwości wg zaleceń Audio Physic, również tej produkcji. Jak dla mnie rewelacja - pojawiło sie wszystko, czego - przynajmniej mi - brakowało. Nie ma żadnego spowolnienia. Sub podłączony wejściami wysokopoziomowymi. Z powyższych wpisów mam wnioskować, że gdybym miał pre out w integrze byłoby jeszcze lepiej??

Bronco, 23 Kwi 2010, 20:36

"...

Ale sprawiłem sobie Audio Physic Luna (obudowa zamknięta).

..."

A co to za różnica czy w obudowie zamkniętej, czy też innej ? Co to daje i czy której z tych rozwiązań można uznać za lepsze ?

donic, 25 Kwi 2010, 00:02

>A co to za różnica czy w obudowie zamkniętej, czy też innej ? Co to daje i czy której z tych

>rozwiązań można uznać za lepsze ?

W AUDIO/VIDEO (9/2005) jest ciekawy artykuł na temat subwoowerów.

To artykuł poprzedzający test subów - wyjaśnia zarówno kwestie obudowy (br vs zamknięta) jak również kwestie połączeń (pre out vs lfe vs wysokopoziomowe).

lorecci, 25 Kwi 2010, 11:26

"...

W AUDIO/VIDEO (9/2005) jest ciekawy artykuł na temat subwoowerów. To artykuł poprzedzający test subów - wyjaśnia zarówno kwestie obudowy (br vs zamknięta)

..."

Spróbuję odnaleźć, aczkolwiek już wybrałem zamkniętą.

Rozpocząłem ten wątek i teraz chciałbym co nieco napisać, gdyż subwoofer kupiony, ustawiony i gra. Otóż zdecydowałem się kupić Kef'a PSW2500. Przed kupnem słuchałem Velodyne CHT oraz Kef'a i w mojej ocenie Kef zagrał i wygląda lepiej. Lepiej dzięki pewnej możliwości regulacji lecz czego nie wiem, gdyż jestem mało "techniczny".

Jest to przełącznik o nazwie Slop i dwóch parametrach 12dB oraz 24dB. W moim odczuciu:

a) ustawienie na 12dB powoduje, że pojawia się bardzo dużo basu jako całości, zbyt dużo, i jest on "miękki"/"pływający",

b) ustawienie na 24dB powoduje, że otrzymujemy tylko i wyłącznie podstawę basową (linię melodyczną basu - jakkolwiek to nazwać), i jest ona szybka i zwarta, a tym samym pojawia się właśnie zwarty i szybki bas.

Być może i Velodyne ma możliwość takiego ustawienia, o czym jednak nie wiem. Drugim argumentem, który przemawiał za Kef'em były jego walory wizualne.

Generalnie bardzo polecam kombinację kolumny + subwoofer do stereo, przy czym ważne jest ustawienie, aby nie przesadzić. W moim przypadku jest to:

a) częstotliwość odcięcia c.a. 45Hz

b) Slop (?) 24dB

c) faza (?) 0 stopni

d) głośność - stosunkowo cicho, tak aby tylko była pewna podstawa, a nie dominujący bas.

Swoją drogą:

1) co to jest ten Slop ?

2) co to jest faza i jak powinna być ustawiona (na słuch, jeżeli tak to u mnie wydaje się okey?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.