Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 100 plus Velodyne sub ?

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad tym czy takie zestawienie ma szanse zagrać? Suby Velodyne są bardzo zachwalane jako element systemów stereo przez osoby o nieortodoksyjnym nastawieniu. Nieco wcześniej powiedziałbym, że to jest totalny mezalians. W dniu dzisiejszym, po głębszych rozważaniach nie odrzucam takiego zestawienia, jeżeli miałoby szansę dobrze zagrać. Oczywiście spróbuję, odsłucham samodzielnie w swoim systemie itd. lecz może ktoś miał okazję słuchać takiego lub podobnego zestawienia i mógłby coś podpowiedzieć, to chętnie skorzystam z takiego doświadczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/63057-proac-studio-100-plus-velodyne-sub/

hi

setki + wofer- czyli jednak mam to samo jestem jakby zadowolony z tych setek wszystko mi pasuje a jednak od czasu do czasu ta właśnie myśl przychodzi mi do głowy u mnie setki grają w 21 metrach niby wszystko jest ok basik szybki ,jędrny dość ,, mocny ,, wielokolorowy może niezbyt głęboki ale nie jest żle , a tu takie myśli co to morze oznaczać , chyba to że jednak całkiem analityczny dzwięk nam nie podchodzi ? / moje lekarstwo na te złe myśli/ Ja mam możliwość przytargania do siebie kolumn / dwudrożne wolnostojące, nie wymienię firmy bo po co, tak zwana wyższa średnia / , od brata i po godzinie ten właśnie pomysł na proack'i + woferek odchodzi w siną dal na około pół roku .

Ale jeśli już u ciebie zakiełkował i musisz go posłuchać to jestem bardzo ciekawy co wyjdzie z tego połączenia jeśli tylko ci się uda ,KONIECZNIE U SIEBIE , to proszę daj znać

w niewielkich pomieszczeniach i gdy brakuje kasy na drogi wzmacniacz i droższe kolumny SUB to strzał w 10. Zresztą jak pokazuje to przykład to te velodyne funkcjonują nawet w bardzo drogich zestawieniach. Przez kilka miesięcy tak słuchałem i trudno mi było rozstać się z subem. Zmieniłem jednak całkowicie konfigurację więc teraz muszę odstawić suba. Przy odrobinie samozaparcia można to zgrać - nie słychać, że bas się rozjeżdża, nie słychać też jakiś dziur itd. Bas z Velodyne jest szybszy i lepszy niż z większości kolumn - (pod warunkiem, ze pre i źródło jest dobre) - napędza go wydajny cyfrowy wzmak. Wydaje mi się, że już dawno mineły czasy gdy było to jakimś mezaliansem. teraz coraz więcej hi endowych firm oferuje aktywny dół lub dedykowane suby. Nawet lampowi puryści przekonują się do tych wynalazków.

Seba78, 19 Kwi 2010, 11:26

"...

Bas z Velodyne jest szybszy i lepszy niż z większości kolumn - (pod warunkiem, ze pre i źródło jest dobre) - napędza go wydajny cyfrowy wzmak.

..."

Mam nadzieję, że mocna lampa (Jolida 502B na lampach 6550; moc wzm., nie pamiętam ale pewnie coś około 50-70W) sobie również poradzi, gdyż do tranzystora na pewno już nie chcę wracać.

Jeszcze nigdy nie słyszałem suba idealnie podążającego w takt za kolumnami. Zawsze jest to dźwięk troszeczkę spóźniony. Do muzyki odpada. Jeśli chodzi o kino domowe to to jest ideał. Nagłe trzęsienia ziemi są namacalne i nierozjechane bo w filmie to i tak nie ma się z czym zgrać. Wszystko zależy do czego to potrzebujesz.

Suba zasilamy z wyjścia preout we wzmacniaczu. Twoja Jolida ma takowe ?

Można też przez wyjścia głośnikowe ale nie jest to polecane ze względu na degradację dźwięku ...

Ważne dostarczony sygnał był dobrej jakości ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Widocznie mało słyszałeś MarkuA ...

Słuchałeś subów Velodyne w jakimś systemie stereo ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wybacz Marek, ale jakoś nie mogę się zgodzić. Powiedz na czym słuchałeś, na jakim zestawie, ile czasu poświęciłeś na konfiguracje i jak był przede wszystkim sub skonfigurowany itd... Ja spowolnienia żadnego nie słyszałem.

Piopio, 19 Kwi 2010, 11:57

"...

Suba zasilamy z wyjścia preout we wzmacniaczu. (...) Można też przez wyjścia głośnikowe ale nie jest to polecane ze względu na degradację dźwięku.

..."

Na szczęście mam takowe wyjścia.

pozdr, donic

ja dużego Velodyne słuchałem nie tylko przez pre, ale także przez głośnikowe z Manleya Stinga. był lepiej niz dobrze. ta Jolida powinna dać radę, zwłaszcza że sub nie obciąża wzmaka (nawet jak mu sygnał przez głosnikowe dasz).

pozdr.

Ł.

ps. Velodyne to dobre suby, szybkie. można zaryzykować :)

Jeszcze jedno pytanie do tych, którzy słuchali Velodyne, a mianowicie z serii przeze mnie rozważanej w ofercie są dwa modele CHT-8Q oraz CHT-10Q. Muzyki słucham w niewielkim pomieszczeniu ok 13m2 i zastanawiam się, który z nich wybrać, jeżeli zdecydowałbym się. Ten pierwszy ma pasmo przenoszenia 32-240 Hz, a ten drugi 28-240Hz, czyli schodzi trochę niżej. Czy to ma jakieś zasadnicze znaczenie ? Ten pierwszy jest nieco mniejszy gabarytowe, a ten drugi trochę droższy, aczkolwiek ta różnica w cenie nie jest dla mnie jakimś zasadniczym problemem. Zatem, który z nich lepszy do tak małego pomieszczenia?

wadą podłączenia przez wysoki poziom jest to, że jest to sygnał zniekształcony i ukształtowany przez wzmacniacz. Więc jak bas z wzmaka nie jest zbyt dobrej jakości to może kiepski pojawić się na samym subie. Ale z drugiej strony bas możemy wtedy sobie odfiltrować z kolumn i jeśli nie grzesza szybkością to możemy dac im nieco oddechu. O ile zdecydujemy się na rozwiązanie potocznie określane 2.1

donic, 19 Kwi 2010, 13:14

Model CHT-8Q spokojnie wystarczy do pomieszczenia 16m2-20m2. Większego nie ma sensu kupować.

Oczywiście w sklepie zawsze poradzą wybrać Ci większy tłumacząc to ...........( sto powodów).

Wiadomo celem jest większa prowizja ze sprzedaży.

ósemka do 13 m2 będzie nawet za mocna. :)

wyposażona jest tak samo jak dziesiątka,

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

za duży sub to tylko problemy.

Ile to już 12' się pojawiło na giełdzie gdzie właściciele jako powód sprzedaży podawali zbyt małe pomieszczenie. Nie wyobrażam sobie 12' w 20 metrach:)

Pozatym sub w stereo to co innego niż w kinie domowym. W stereo stanowi tylko uzupełnienie dołu i odpowiada za głębię. Nie musi przecież symulować trzesięnia ziemii czy innego baso-hałasu.

Czasami wydaje mi się, że mój sub nie gra - przykładam ucho - jednak gra ! Wyłączam go - basu wcale nie ubywa jednak nagle dźwięk robi się płaski i mało wciągający. Mało nagrań operuje na naprawdę niskim basie.

->donic

Sub do kolumienek podstawkowych jest świetny, polecam, do 13m większy niż Velo CHT-8 odpada, będziesz miał tylko problemy. Ja gram pożyczoną ósemką w nieregularnym 15m i jest rewelacja, koniec z rozjeżdżającym się basem. Jak już będziesz miał tego suba, zdecydowanie polecam byś wyjechał kolumnami na środek pokoju (to nie żart, tylko zalecane ustawienie Audio Physica), przestrzeń, sceny i jej głębia, namacalność instrumentów i wokali w pokoju porażająca ! Braki dołu z kolumn głównych uzupełniasz subem który jeszcze dopala przestrzeń.

Nie wiem czy chcesz brać tego od Seby (to ten co teraz gra u mnie, jest wystawiony w ogłoszeniach), jeśli tak to nawet nie ma się co zastanawiać. Ja odpuszczam bo jednak będę szukał nieco twardszego, bardziej estradowego basu z obudowy zamkniętej, do metalu i rocka. Owszem, Velodynek jest szybki a jakość jego basu zależy w dużej mierze od źródła i pre, ale z tego co czytałem to raczej typowa, mięsista i niezbyt precyzyjna, hamerykańska szkoła brzmienia.

I love the sound of crashing guitars

Piopio, 19 Kwi 2010, 14:36

"...

Pozatym sub w stereo to co innego niż w kinie domowym. W stereo stanowi tylko uzupełnienie dołu i

odpowiada za głębię.

..."

I tego właśnie szukam.

A teraz jeszcze jedno ważne pytanie.

Czy taki sub należy regulować za każdym razem, gdy zaczynam słuchać muzyki / zmieniam głośność /rodzaj muzyki itp., czy mam szansę go raz ustawić i później tylko on lub off. Szczerze mówiąc, to wolałbym to drugie, gdyż stała i ciągła regulacja trochę dyskwalifikuje to urządzenie.

Jeśli sterowany z pre zewnetrznego to nateżenie regulowane jest równocześnie, głosność suba ustawiasz sobie raz wg odpowiedniego kompromisu po przesłuchaniu kilku lub wiecej róznie nagranych płyt.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

na początku jest zabawa i szukanie kompromisu. Potem już do pilota się nie sięga. No... ewentualnie do filmu inny program wybierasz na EQ, rzadko też na niektórych płytach wybierałem inne ustawienie na EQ - ale to naprawdę incydentalnie.

"...

No... ewentualnie do filmu inny program wybierasz na EQ

..."

Sub będzie tylko do stereo, tak więc z przełączaniem dla potrzeb kina problemu nie będzie.

No cóż, jak na razie to dużo zalet, a w związku z tym muszą też być jakieś wady.

A więc jakich felerów mogę oczekiwać w związku z podłączeniem sub'a do systemu ? Jakieś muszą być. Coś musi sprawiać problem, być powodem niezadowolenia itp.

>Coś musi sprawiać problem, być powodem niezadowolenia itp.

W zależności od miejsca gdzie stoi sub będzie słychać skąd tak naprawdę docierają niskie tony, no chyba że ustawisz odcięcie naprawdę bardzo nisko. Ale mimo że ja ustawiałem i minimum, czyli 40Hz i tak było słychać niskie pomruki z miejsca postawienia suba. W pokoju o złej akustyce (jak jest u mnie) może to być jednak zaletą. Ja suba ustawiłem centralnie równiutko pomiędzy głośnikami, tam gdzie zazwyczaj na scenie grają instrumenty basowe a przede wszystkim gdzie wali stopa centrali, dzięki temu wyraźnie odcinał mi się punkt i impuls basowy. Wadą jest, że np. podczas walenia przez perkusistę w gary ustawione mocno z lewej lub prawej strony, basowy pogłos wydobywał się również ze środka, tak więc przestrzeń na szerokość może być nieco zaburzona.

I love the sound of crashing guitars

@Piopio

@Seba78

Miałem RELa R-305 zaś kolega ma R-505 bas monstrualny ale co z tego jak po fakcie...

Podłączone kablami głośnikowymi do Exposure 3010s. Sub wędrował po pokoju, najgłośniejszy oczywiście w koncie jednak nierównomiernie się rozchodził, więc powędrował między kolumny. Ogólnie zależało to od numeru. Czasem nie było słychać rozjechania fazy, czasem rozjechanie to było tak dokuczliwe, że w konsekwencji sub powędrował do ludzi z allegro...

Velodyne nie słyszałem bo ich w Łodzi nie ma.

co do lokalizacji to trudno mi się zgodzić u mnie było wrażenie, że suba po prostu nie ma i jak było łojenie w perkusję z lewej to też tak to wyglądało. Natomiast suba lepiej ściszyć jak jest skaszaniona płyta. Są płyty z basem kompletnie przewalonym i kluchowatym. Sub wtedy raczej nie ratuje sytuacji i już lepiej go ściszyć, bo bywa gorzej.

Marek. Po pierwsze... widocznie kiepsko szło ustawienie odcięcia fazy i głośności (skoro bas tak bardzo dominował). Po drugie po głośnikowcu z exposurem? żartujesz? Pominę już kwestię exposura... Ale kablami głośnikowymi? Potem piszesz tu opinię, która jest poważnie brana pod uwagę, czytana i powtarzana, cytowana...

Czy jego umiejscowienie w pokoju ma jakieś znaczenie? Czy musi stać pomiędzy kolumnami, czy też byle gdzie ? Pytam oczywiście o doświadczenia praktyczne, gdyż sprzedawcy twierdzą, że może stać w dowolnym miejscu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.