Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Czekając na analo-go-towca... chcę zrealizować przełącznik wejść w swoim DACu. Zakładam, że jeśli dołączę do DACa 4 różne źródła (przez: coax, coax z LV04, torx, USB), to chciałbym wygodnie wybierać jedno z nich do odsłuchu.

Zastanawiam się nad prawidłowym technicznie wybieraniem jednego z czterech sygnałów SPDIF - w przypadku wyprowadzenia na płytę czołową przełącznika realizującego funkcję dip-switcha S1 z dużej płytki DAC-a.

Sygnały SPDIF mają częstotliwości megahercowe, więc uzasadniona wydaje mi się obawa przed przenikaniem do wybranego wejścia sygnałów z pozostałych wejść.

Czy słusznie?

Innymi słowy: Czy zastosowanie prostego przełącznika obrotowego typu 1-z-4 byłoby wystarczające, czy lepiej zrobić układ na przekaźnikach z minimalizacją przesłuchów?

a może taki selektor jak w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe i miłe dla oka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czekając na analo-go-towca... chcę zrealizować przełącznik wejść w swoim DACu. Zakładam, że jeśli dołączę do DACa 4 różne źródła (przez: coax, coax z LV04, torx, USB), to chciałbym wygodnie wybierać jedno z nich do odsłuchu.

Zastanawiam się nad prawidłowym technicznie wybieraniem jednego z czterech sygnałów SPDIF - w przypadku wyprowadzenia na płytę czołową przełącznika realizującego funkcję dip-switcha S1 z dużej płytki DAC-a.

Sygnały SPDIF mają częstotliwości megahercowe, więc uzasadniona wydaje mi się obawa przed przenikaniem do wybranego wejścia sygnałów z pozostałych wejść.

Czy słusznie?

Innymi słowy: Czy zastosowanie prostego przełącznika obrotowego typu 1-z-4 byłoby wystarczające, czy lepiej zrobić układ na przekaźnikach z minimalizacją przesłuchów?

Z podobnych rozważań wyszedł mi MSS. Nic lepszego nie uświadczysz w kategorii jakość.

Natomiast bardziej rozbudowany jest SRC4392.

Dedykowaną płytkę z tym SRC zrobił tomek_j w swoim DACu. Ale musiałbyś chyba własny soft pisać.

Ja selektor popełnię na przekażnikach smd i przełączniku obrotowym.częstotliwościowo wystarczy. Chyba będę się kontaktował z Henrykiem Kwinto bo mam coraz większą chęć na I/V Spencera.

Pozdrowienia Arturos

> armit1

> Ja selektor popełnię na przekażnikach smd i przełączniku obrotowym.

Jakie konkretnie zastosujesz przekaźniki? Jaką mają pojemność styków w stanie rozwarcia?

Czy wstawisz przekaźniki blisko wejść, czy raczej na płytce DACa (przy S1)?

można zaadoptować projekt kolegi Veteran

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam Panasonic Nais TQ2 na 5V , będę kombinował przy wejściach. Nie sądze żeby 1-2 Mhz zrobiły im coś złego - np w niektórych tunerach są dwa gniazda antenowe przełączane na przekażnikach i tez funguje . Pozdro Arturos

Posiadam Panasonic Nais TQ2 na 5V , będę kombinował przy wejściach. Nie sądze żeby 1-2 Mhz zrobiły im coś złego - np w niektórych tunerach są dwa gniazda antenowe przełączane na przekażnikach i tez funguje . Pozdro Arturos

Używałem tych NAIS'ach nie było żadnych problemów przekaźniki dawałem blisko wejścia.Również stosuję przekaźniki SIEMENSA z modułów telekomunikacyjnych również z pozytywnym skutkiem.

Chyba będę się kontaktował z Henrykiem Kwinto bo mam coraz większą chęć na I/V Spencera.

Pozdrowienia Arturos

Z racji tego, że mam sporo pytań na PW odnośnie zamówienia na Spencera odpowiem w temacie wszystkim jednocześnie.

Powiedzmy, że zostałem przekonany na wspólne zamówienie ale zorganizuje je po swojemu, czyli gdy się ustali ilość PCB zamówię, zapłacę i roześlę. Proszę osobę, która zajmie się zamówieniem o podanie ilości PCB i listę z adresami i ilościami dla poszczególnych zamawiających i zebranie pieniędzy. Proszę też o w miarę szybkie stworzenie listy. Nie będę się angażował czasowo w nic co związane z organizacją, korespondencją i całą resztą oprócz zamówienia i rozesłania PCB.

Gdy będzie znana ilość PCB, a potrzebna jest 1 szt do jednego PCM, poproszę o wycenę i podam cenę, która powinna wynieść od 30 do 50 zł w zależności od ilości.

Dodam też, że użyte części mają wpływ na końcowy efekt jak również potrzebne są parowane tranzystory 2sa1358 i 2sc3421. Proszę dokładnie przeczytać oryginalny manual Spencera odnośnie części i wszystko związane ze sposobem montażu.

W sprawie zamówienia i innych uzgodnień chciałbym prowadzić korespondencję tylko z jedną osobą co pozwoli mi na zminimalizowanie poświęconego czasu na zamówienie do minimum.

W związku z tym że wiele złożonych konstrukcji - w tym moja jeszcze jakiś czas pogra na konwersji pasywnej mam pytanie do kolegów z praktyką - jaki kondensator na wyjście ? 1 uF, 2,2 uF czy 4,7 i rodzaj - podobno najlepsze są te wysokonapięciowe stosowane do lampowych wzmacniaczy. Czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) się nadaje. W taj chwili mam jakiś styrofleksowy 1uF/400V taki po prostu leżał w szufladzie.

Ukryta Zawartość

Daj jakiś MKP np. ten który podałeś a wartość 2,2uF w zupełności starczy.

Dałem tak jak napisałeś MKP 2,2uf pożyczony :) i jest lepszy bas - dzięki.

A co do Spencera -2sa1358 i 2sc3421 są niestety poza zasięgiem - nawet nie mam pojęcia gdzie szukać - mam nadzieję że doczekamy się na analogówkę made by Waldi.

A co do Spencera -2sa1358 i 2sc3421 są niestety poza zasięgiem - nawet nie mam pojęcia gdzie szukać.

Bez jaj, masz choćby tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez jaj, masz choćby tu

Ukryta Zawartość

Są :) -dzięki za namiary, tylko jest jeszcze jeden problem - ja mam DACa poskładanego na zestawie AD i PCM1795 pytanie teraz robić Spencera czy czekać na IV Discrette? Raczej nie będę zmieniał PCMa. Czy ktoś poza Waldim słuchał Spencera na PCM1795 ? Z tego co czytałem to Spencer był robiony pod PCM1794. Na razie DAC pracuje na konwersji biernej i napędza lampowy wzmacniacz słuchawkowy - gra to na tyle dobrze że mogę bez problemu poczekać - lepiej dłużej a dobrze - chociaż dobrze i szybko to jeszcze lepiej :). Tylko ten dylemat - co wybrać ?

(Acha ile by trzeba by kupić tych tranzystorów żeby je dobrze sparować ?)

Ukryta Zawartość

Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale... W ilościach rozsądnym zajmę się zbiórką i rozesłaniem płytek:)

Lista na I/V Spencera:

1. homodelfnus

Tylko ten dylemat - co wybrać ?

Najlepiej sklecić oba i porównać.

(Acha ile by trzeba by kupić tych tranzystorów żeby je dobrze sparować ?)

Tyle ile trzeba. To jak z pytaniem ile trzeba lamp żeby podobierać w prądy.

Ukryta Zawartość

Czy zamówienie na I/V Spencera to będzie analogówka wg tego schematu?

I drugie pytanie:jest to projekt daca zbalansowanego i w opisie i na fotkach daca jakoś na schemacie nie mogę odczytać skąd wyciągnięty jest sygnał zbalansowany?

Jeżeli z tego zamówienia da się zrobić analogówkę z wyj. zbalansowanym to chętnie bym się zapisał na pcb i ewentualne parowane trany.

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jakie są wymiary płytki?

Czy zasilanie 2* (18V, 1A) AC będzie OKej?

PCB analogu + zasilacz ma obecnie rozmiar 133x120mm ale nieco powiększę płytką bo nieco za bardzo upakowałem elementy, ale nieznacznie.

Schemat i oznaczenia elementów zgodne z projektem Spencera i wymagania odnosnie transformatorów też.

I drugie pytanie:jest to projekt daca zbalansowanego i w opisie i na fotkach daca jakoś na schemacie nie mogę odczytać skąd wyciągnięty jest sygnał zbalansowany?

Można wykonać zarówno układ zbalansowany jak i normalny ale do zbalansowanego potrzebne sa dwa identyczne tory łącznie z drugim PCM1794, zresztą wszystko jest opisane w projekcie do którego link zamieściłeś, są też zdjęcia i opis wersji zbalansowanej i zwykłej. Sam też będę robił wersję balanced.

Jeszcze odnośnie PCB. Po wielu nie miłych informacjach o Merkarze, gdzie wykonałem prototypy, skłaniam się aby obecne zamówienie wykonać w Chinach i to w najwyższej jakości. Nie powinno być drożej, a przynajmniej będzie relatywnie szybciej i solidniej.

Witam

Co prawda obecnie ze słonecznej Chorwacji, ale też dopisać się chcę na Spencera:

Lista na I/V Spencera:

1. homodelfinus

2. m0ty1

3. jankre

4. Muzg

5. Peja

6. mareck

7. artmit1

Pozdrowienia

Arturo

Można wykonać zarówno układ zbalansowany jak i normalny ale do zbalansowanego potrzebne sa dwa identyczne tory łącznie z drugim PCM1794, zresztą wszystko jest opisane w projekcie do którego link zamieściłeś, są też zdjęcia i opis wersji zbalansowanej i zwykłej. Sam też będę robił wersję balanced.

No to chyba u mnie nie wypali taki tor 2x,ponieważ mam już gotowy dac (bez analogu) na jednym pcm 1798 i chciałem i/v spencera zaaplikować do niego ale w wersji balansed

No to chyba u mnie nie wypali taki tor 2x,ponieważ mam już gotowy dac (bez analogu) na jednym pcm 1798 i chciałem i/v spencera zaaplikować do niego ale w wersji balansed

Już chyba pisałem ale napiszę jeszcze raz. Analog Spencera jest dedykowany dla PCM1794, który ma sporo większy prąd na wyjściach analogowych od pozostałych PCM z serii179x. Nie sprawdzałem go z PCM1795, 96, 98, a z tego co pisał Waldi_06 coś jest nie tak z basem w przypadku PCM1795.

Piszę aby sprawa była jasna.

Już chyba pisałem ale napiszę jeszcze raz. Analog Spencera jest dedykowany dla PCM1794, który ma sporo większy prąd na wyjściach analogowych od pozostałych PCM z serii179x. Nie sprawdzałem go z PCM1795, 96, 98, a z tego co pisał Waldi_06 coś jest nie tak z basem w przypadku PCM1795.

Piszę aby sprawa była jasna.

Teraz sprawa jest jasna:)

Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.