Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję. Zaczynałem się martwić, że szybciej zostaną uruchomione układy z grupowego zamówienia ale widzę, że znalazłeś czas i cieszę się, że jesteś zadowolony z dźwięku.

Jeszcze taki drobiazg: mam nadzieję, że docelowo skrócisz przewody łączące PCM z ze Spencerem. Informacja dla wszystkich którzy będą składać układ, te przewody powinny być najwyższej klasy i w dodatku krótkie, identycznie ma się sytuacja z przewodami łączącymi wyjście układu Spencera z gniazdami RCA.

Dzięki. Już są założone te "super-hiper" przewody z HK (kilka cm), ale ciężko było je poskręcać i na szybko zlutowałem zwykłą taśmę komputerową. Teraz, jak rodzina pozwoli, zabiorę się za strojenie snubberów, w dac`u i konwerterze. Widzę też, że tranzystory ze wzmacniacza różnicowego i te przed nimi mogły by mieć radiator .... . Próbowałem też zbocznikować wyjściowe kondensatory BG ruskimi "zielonymi" 2,2uF i teflonami o,1uF i nie było żadnych zmian. Może pozostały sprzęt jest za słaby ale ciężko mi rozpakować lepszy, bo to masa roboty. Ogólnie jest nawet lepiej niż oczekiwałem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Może pozostały sprzęt jest za słaby ale ciężko mi rozpakować lepszy, bo to masa roboty. Ogólnie jest nawet lepiej niż oczekiwałem.

Mimo iż już trochę pogrzebałem i wstępnie dobrałem elementy i tak dalej nie potrafię określić górnej granicy jakości, przyjemności. Inaczej mówiąc, ciągle słyszę postęp i nie wiem ile jeszcze można wycisnąć z tego układu. Strach się bać.

Dzisiaj dobierałem snubbery w zasilaniu konwertera. Zaproponowałem do projektu 22nf i 330 omów. Takie też wartości w moim układzie całkowicie zlikwidowały wzbudzenia. Są to więc wartości mocno uniwersalne! Próbowałem jeszcze innych wartości ale 22n i 330 omów okazało się perfekcyjne i tak już zostało. Jest więc spora szansa, że u innych kolegów te uniwersalne snubbery też spełnią swoją rolę.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Na dzień dzisiejszy nie otrzymałem wpłat od:

1. m0ty1

2. Muzg

3. nowy18

4. Leszek B

5. karsti

6. shark700

7. Zigi

8. marcineks

9. rzuf

10. Rogalaf

Czekamy na dopłaty od nielicznych ;)

Proszę mnie wpisać na listę rezerwową, gdyby ktoś się nie wywiązał chętnie kupię te płytki.

Dzisiaj dobierałem snubbery w zasilaniu konwertera. Zaproponowałem do projektu 22nf i 330 omów...

Czy sprawdzałeś też jak spisują się snubbery na płytce PCM? 3,3nF + 470R

tam nic jeszcze nie wstawiłem ale widziałem podwzbudzenia były u mnie bez snubberów. poza tym nie podobają mi się przewidziane elementy do tych snubberów. chyba nie takie kondensatory jak powinny być (tu wzorem jest Spencer :)). mam jeszcze kilka innych przemyśleń na temat układu z PCM i dlatego dojdzie do większej liczby eksperymentów (część już wymieniłeś kiedyś).

Jednak miałem wlutowanego snubbera na PCB PCM'a o czym nie pamiętałem. W skrócie - wylutowanie elementów snubbera w moim układzie przyniosło tylko poprawę. Dobór snubbera nieznacznie tylko "wygładzał przebieg". Było to na tyle znikome, że w końcu w ogóle zrezygnowałem z tego układu. Dodam dla rozwiania wątpliwości, że takie zjawisko zaszło z moim danym trafem, diodami i kond. filtrującym. W innych układach może być inaczej. Aby snubber przy wartości 3n3 dobrze działał musiałem zwiększyć rezystory do ok. 680 omów i 1,2k.

Dodam dla rozwiania wątpliwości, że takie zjawisko zaszło z moim danym trafem, diodami i kond. filtrującym. W innych układach może być inaczej. Aby snubber przy wartości 3n3 dobrze działał musiałem zwiększyć rezystory do ok. 680 omów i 1,2k.

To poproszę informacje na temat zastosowanych diod i "konda filtrującego"

Przy PCM masz 3x10uF/16V BG-STD?, a na wyjściu zasilacza do analogu PCM jest 220uF/16V też STD?

To poproszę informacje na temat zastosowanych diod i "konda filtrującego"

Przy PCM masz 3x10uF/16V BG-STD?, a na wyjściu zasilacza do analogu PCM jest 220uF/16V też STD?

Diody jak w projekcie "140" Motoroli, kod. filtrujący w zasilaczu BC 2700/25V, seria 140 KO. Przy PCM mam 3x22uF/50v Panasonic FM, a na wyjściu zasilacza do analogu PCM BG STD. Celowo zastosowałem BC i FM. STD - to raczej to, co było pod ręką.

...W skrócie - wylutowanie elementów snubbera w moim układzie przyniosło tylko poprawę. Dobór snubbera nieznacznie tylko "wygładzał przebieg". Było to na tyle znikome, że w końcu w ogóle zrezygnowałem z tego układu. ...

No pięknie! To chciałem usłyszeć :-)

Rambo słyszy i pisze o tym.

Sam słysze to samo. A to spowodowało, że zatrudniłem LTSpice.

A masz Ty kolego LTSpice?

Podeślę Ci plik symulacji zasilania ze snuberem i bez dla generatora idealnego - lepiej nie stosować snubera, ale po nałożeniu drugiego generatora wyniki dążą do ... podobnego THD na wyjściu.

Najłatwiej było mi mierzyć THD na wyjściu.

Po zastosowaniu wartości jak w moim projekcie (pierwotnie zaproponował je jar1) wpływ snubera jest mniejszy , ale i ewentualna poprawa również.

Pomiar dla generatora idealnego (toroidom najbliżej do tego)

Czyli podane przezemnie wartości podnoszą częstotliwość pracy tego układu.

No pięknie! To chciałem usłyszeć :-)

Rambo słyszy i pisze o tym.

Sam słysze to samo. A to spowodowało, że zatrudniłem LTSpice.

A masz Ty kolego LTSpice?

Podeślę Ci plik symulacji zasilania ze snuberem i bez dla generatora idealnego - lepiej nie stosować snubera, ale po nałożeniu drugiego generatora wyniki dążą do ... podobnego THD na wyjściu.

Najłatwiej było mi mierzyć THD na wyjściu.

Po zastosowaniu wartości jak w moim projekcie (pierwotnie zaproponował je jar1) wpływ snubera jest mniejszy , ale i ewentualna poprawa również.

Pomiar dla generatora idealnego (toroidom najbliżej do tego)

Czyli podane przezemnie wartości podnoszą częstotliwość pracy tego układu.

Snubbery dobierałem tylko pomiarowo, nawet nie weryfikowałem czy to dawało słyszalne efekty.

Ogłoszenie:

Na dzień dzisiejszy brakuje wpłat od:

1. m0ty1

2. marcineks

Proszę też o uzupełnienie adresów do wysyłki (w zwrotnej wiadomości do mnie)np. od kolegi muzg.

Wczoraj wysłałem PCB do następujących osób:

1. homodelfinus - 1szt - wysłane

3. jankre - 1szt - wysłane

5. Peja - 1szt - wysłane

6. mareck - 1szt - wysłane

7. artmit1 - 1szt - wysłane

8. jaco2346 - 1szt - wysłane

9. kiku1 - 1szt - wysłane

10. nowy18 - 1szt - wysłane

12. pittt - 1szt - wysłane

13. rs2512 - 1szt - wysłane

14. karsti - 1szt - wysłane

15. gqsoft - 1szt - wysłane

17. Zigi - 1szt - wysłane

18. Irek 10 - 1szt - wysłane

20. zero79 - 1szt - wysłane

22. Le_G - 1szt - wysłane

24. Arczi35 - 1szt - wysłane

25. trebor_m - 1 szt - wysłane

26. Jeremy - 1 szt - wysłane

28. koluszkin - 1 szt - wysłane

Proszę o potwierdzenie na PW gdy otrzymacie PCB.

Leszek B ...

Spokojnie. Jesteś na początku 2 tury. Na szczęście i nieszczęście jest to ostatnia tura. Czekam na ostatnią wpłatę i 2 adresy. Jak tylko otrzymam wysyłam do Henryka żeby potem co chwila nie biegał na pocztę. Mi to też pomaga w kontroli listy. Zatem cierpliwości.

W 48 godzin z Irlandii. Zawsze mnie to zadziwia i to za 82 euro centy.

Jeszcze małe wyjaśnienie odnośnie kondensatora wyjściowego. W prototypie stosowałem foliowca ustawionego w pionie i nie było to zbyt praktyczne rozwiązanie, więc na finalnym PCB ten kondensator jest już w poziomie i należy go podłączyć w następujący sposób i od razu wyjaśnione są nie opisane pady.

Dodam jeszcze, że w drugim kanale dokładnie tak samo tylko w lustrzanym odbiciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Płytkę dostałem wczoraj. Super! Dziękuję.

Jakie diody wstawić do prostownika (BYV27 raczej nie pasują)?

W miejsce L4, L11 i L12 wstawić koraliki czy jakieś konkretne

dławiki?

Diody:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta też powinna wejść

Ukryta Zawartość

Zalecane przez spencera też da radę polutować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BOM do tego układu gdzieś wisi?

Każdy zamawiający PCB powinien otrzymać BOM. Nie taki profesjonalny jak w PDF'ie Spencera ale zawsze - nie mam czasu na zrobienie takiej dokumentacji, tym bardziej, że istnieje dokumentacja Spencera.

W miejsce L4, L11 i L12 wstawić koraliki czy jakieś konkretne dławiki?

Spencer nie podał jakie dokładnie potrzebne są dławiki. Ja zastosowałem jako L11 i 12 33uH/240mA z innego projektu, łączą one masy poszczególnych kanałów wyjściowych PCM z układem Spencera. Myślę, że dławiki o wartości 22-100uH na minimum 200mA będą OK.

L5 to dławik łączący masę cyfrową DAC'a z masą zasilacza Spencera - nie łączyłem tych mas i dławik nie był potrzebny. Jest na PCB aby w 100% projekt zgadzał się z oryginałem.

Każdy zamawiający PCB powinien otrzymać BOM. Nie taki profesjonalny jak w PDF'ie Spencera ale zawsze - nie mam czasu na zrobienie takiej dokumentacji, tym bardziej, że istnieje dokumentacja Spencera.

Spencer nie podał jakie dokładnie potrzebne są dławiki. Ja zastosowałem jako L11 i 12 33uH/240mA z innego projektu, łączą one masy poszczególnych kanałów wyjściowych PCM z układem Spencera. Myślę, że dławiki o wartości 22-100uH na minimum 200mA będą OK.

L5 to dławik łączący masę cyfrową DAC'a z masą zasilacza Spencera - nie łączyłem tych mas i dławik nie był potrzebny. Jest na PCB aby w 100% projekt zgadzał się z oryginałem.

czy L5 to nie jest przypadkiem perełka ferrytowa?

Druga i ostatnia tura PCB wysłana do następujących osób:

2.m0ty1 -1szt.

4. Muzg - 1szt.

11. Leszek B - 1szt.

16. shark700 - 2 szt.

19. marcineks-1 szt.

21. rzuf - 1szt.

23. Tomek 1685 - 1szt.

27. Rogalaf - 1 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.