Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co kojarzę, to Leszek też ma rację - jeśli wszystko poodwracamy w PCM, to efekt będzie podobny jakby nie było poodwracane.

Są urządzenia w których można sobie zamieniać fazę w obu kanał i ponoć nie jest to wszystko jedno. Ja sam odsłuchiwałem i ostatecznie zostawiłem tak jak zrobił to Spencer.

Odwróciłem fazy jak Spencer pokazał na schemacie i na pierwszy rzut ucha nie zauważyłem zmian.Może jak będę miał więcej czasu to się wsłucham i coś zauważę.

Heniu , ja nie neguję faktu odwrócenia fazy przez Spencera.Też to już dawno zauważyłem.Jedynie chciałbym wiedzieć dlaczego musiał ją odwrócić.

Kiedyś bawiłem się tuningiem CDP791 Sony.Tam przed DACiem w torze R-DATA była umieszczona bramka.W torze L-DATA bramki nie było.Za to wyjście z DACa też miało odwrócona fazę ale tylko w prawym kanale.

U Spencera przed PCM1794 jest 74VHC244.Może z tego powodu musiał fazy odwrócić na wyjściu.

Kompletnie nie wiem dlaczego Spencer tak zrobił ale wychodzę z założenie, że jeżeli zrobił, to z rozmysłem i nie był to kaprys tylko przemyślane działanie, więc podłączyłem tak jak on w swoim projekcie.

No tak.Tylko że ja mam tylko analogówkę Spencera.Zaś DAC jest projektem Waldiego.A Waldi nie zalacał odwracać faz ze swojego DACa.Inni koledzy do tego DACa podłącząją inne stopnie wyjściowe i też (chyba) nie odwracają fazy bezposrednio z wyjśćia kostki 1794.

No tak.Tylko że ja mam tylko analogówkę Spencera.Zaś DAC jest projektem Waldiego.A Waldi nie zalacał odwracać faz ze swojego DACa.Inni koledzy do tego DACa podłącząją inne stopnie wyjściowe i też (chyba) nie odwracają fazy bezposrednio z wyjśćia kostki 1794.

Może problem wyjaśni Waldi_06. Z tego co pamiętam ma symulacje tego układu i wiedzielibyśmy na 100% jak połączyć Spencera do PCM.

mam symulację.

"polaryzację" w sumie możesz podłączyć odwrotnie, ale to ci nić nie da.

niezalecam, nikt nie zaleca podłaczac polaryzacje odwrotnie tylko w jednym kanale, aby tak było należy 'specjalnie ' zaprojektować płytkę analogówki.

napiszcie mi wyraźnie na czym polega problem i co mam sprawdzić

napiszcie mi wyraźnie na czym polega problem i co mam sprawdzić

Spencer łączy PCM ze swoim analogiem w następujący sposób:

PCM pin 17 IoutR+ -> R34

PCM pin 18 IoutR- -> R33

PCM pin 25 IoutL+ -> R17

PCM pin 26 IoutL- -> R16

i to wynika z połączeń na PCB ale opis na samym analogu jest odwrotny dla poszczególnych kanałów, czyli:

RI+ -> R33

Ri- -> R34

LI+ -> R16

LI- -> R17

Jak oglądniesz schemat z PCM str.23 w manualu Spencera i prześledzisz wyjścia prądowe PCM, to zauważysz, że tam następuje "zamiana" biegunów w poszczególnych kanałach. Problem w tym, że wygląda na to, że Spencer celowo obrócił fazy w obu kanałach, pytanie po co i czy faktycznie obrócił?

Nie macie panowie żadnego problemu do puki nie macie różnych faz w L i P ale to akurat od razu słychać :). Bezwzględna faza dobrze jak jest zachowana ale nie ma dowodów że jest słyszalna :) Nie pamiętam jak układ wyglądał ale może samo i/v odwraca fazę ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie pamiętam jak układ wyglądał ale może samo i/v odwraca fazę ?

Dlatego prosiłem Waldka aby sprawdził to w symulacji, a to że i/v Spenera mocno "kręci" fazą już wiem i może faktycznie jest to powód takiego podłączenia.

Dlatego prosiłem Waldka aby sprawdził to w symulacji, a to że i/v Spenera mocno "kręci" fazą już wiem i może faktycznie jest to powód takiego podłączenia.

W takiej sytuacji logiczne by było tylko odwrotne oznacznie polaryzacji na wejściu analogówki(na schemacie).I nie byłoby tego tematu :)

juz jasne

układ w tej postaci odwraca fazę,

więc oznaczenie L+ przy R16 nie może byc plusem, a musi* być minusem i odwrotnie,

*dla zasady i wspólnej umowy

PS

co ciekawe - bo aż zaniewówiłem - po zmianie na wejściu + z - i odwrotnie zmieniają się harmoniczne, coprawda na 6 miejscu po przecinku ale jednak, nie potrafię tego wytłumaczyć.

PS

Błędy zaokrągleń.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

juz jasne

układ w tej postaci odwraca fazę,

więc oznaczenie L+ przy R16 nie może byc plusem, a musi* być minusem i odwrotnie,

*dla zasady i wspólnej umowy

Czyli Spencer na PCB ma prawidłowo podłączone fazy i jedynie nazewnictwo się zmienia.

Czyli Spencer na PCB ma prawidłowo podłączone fazy i jedynie nazewnictwo się zmienia.

nie bardzo rozumiem

ale aby uzyskać pozytyw (wznoszący sinus) na wyjsciu należy L+ ze schematu podłączyć z minusem wyjścia przetwornika i cała reszta analogicznie,

inaczej - patrząc na schemat tak jak w pliku od Rambo to ten IV odwraca fazę.

Twierdzę, że to kwestia umowna.

PS

>raven1985

dzięki, tez tak pomyślałem, ale pierwsze wrażenie było niesamowite - jest róznica! skąd?

PS2

>bendix101

poszło na PW

Waldi , a ja jakoś czuję niedostyt w kwestii wyjaśnienia podłączenia faz.Zauważ że na schemacie Spencer odwraca fazę zaraz u wyjścia DACa.To tak wygląda jak by cały tor cyfrowy powodował że na wyjsciu 1794 należy odwrócić fazę.Gdyby problemem odwracania fazy był sam stopień wyjsciowy pewnie zaznaczyłby odwrotnie fazy na jego wejściu.I nikt by sie tego nie czepiał.

I teraz Waldi mam pytanie.Czy jest możliwe odwrócenie faz ale na drodze cyfrowej?Oczywiscie wiem ze można(w ogóle) ale czy w przypadku akurat DACa Spencera ?

Podaję linka do fragmentu schematu odtwarzacza Sony CDP991 gdzie przed DACiem w torze DATAR wstawiono bramkę , zaś tor DATAL idzie wprost na DAC.Zaś na wyjsciu DACa tylko w torze prawym faza jest odwrócona, w lewym kanale nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze ten sam manewr w CDP791

post-426-0-19384900-1319734295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby problemem odwracania fazy był sam stopień wyjsciowy pewnie zaznaczyłby odwrotnie fazy na jego wejściu.I nikt by sie tego nie czepiał.

Było by to mało praktyczne.

I teraz Waldi mam pytanie.Czy jest możliwe odwrócenie faz ale na drodze cyfrowej

Tak. Wystarczy zanegować SDATA.

W DAC-u Specera część cyfrowa fazy nie odwraca.

Waldi , a ja jakoś czuję niedostyt w kwestii wyjaśnienia podłączenia faz.Zauważ że na schemacie Spencer odwraca fazę zaraz u wyjścia DACa.To tak wygląda jak by cały tor cyfrowy powodował że na wyjsciu 1794 należy odwrócić fazę.Gdyby problemem odwracania fazy był sam stopień wyjsciowy pewnie zaznaczyłby odwrotnie fazy na jego wejściu.I nikt by sie tego nie czepiał.

I teraz Waldi mam pytanie.Czy jest możliwe odwrócenie faz ale na drodze cyfrowej?Oczywiscie wiem ze można(w ogóle) ale czy w przypadku akurat DACa Spencera ?

Podaję linka do fragmentu schematu odtwarzacza Sony CDP991 gdzie przed DACiem w torze DATAR wstawiono bramkę , zaś tor DATAL idzie wprost na DAC.Zaś na wyjsciu DACa tylko w torze prawym faza jest odwrócona, w lewym kanale nie.

Ukryta Zawartość

Jeszcze ten sam manewr w CDP791

tu nie ma czarów

stopnie analogowe dzielą się na dwa typy

-odwracające fazę

-nie odwracające fazy

Spencer zastosował ten pierwszy przypadek. I nie chodziło mu o fazę, lecz o działanie układu polegające na desymetryzowaniu sygnału symetrycznego z przetwornika oraz na niwelowaniu składowej stałej.

Przy okazji wyszło, że odwraca fazę.

Myślę, że podczas projektowania nawet o tym nie pomyslał bo inaczej nazwałby wejścia. Przecież nie ma żadnego powodu aby L+ tak nazwać (jest jeden malutki - tak prowadzi ścieżka sygnałowa - i to jest powód małej wpadki).

Ale chwała mu za najlepsza analogówkę do PCM1794 ! Bo pozostałe fajne układy tranzystorowe sa za delikatne do pradu produkowane z tego pecema.

Ukryta Zawartość

Witam,

Dzis z mojego dac'a zagrala muzyka.

Puki co iv na rezystorach 150r.

Spencer sie sklada, czekam na oryginalne tranzystory i radzieckie kondensatory, jak skoncze to cos wiecej napisze.

Mam jednak do was jedno pytanie czy ktos prubowal uzywac na wyjsciu spencera cos podobnego:

Ukryta Zawartość

Jesli juz to czy bocznikowac to tak jak u spencera 0.01uF PIO czy dac sobie juz z tym 10n spokoj ? W oryginale jest elektrolit 33uF,

Co prawda spencer w wersji full balanced daje z tego co zrozumielem wlasnie ów 10u+10n

Zastanawiam sie jeszcze nad 10 lub 20 uF z czegos sprawdzonego jak mundorf albo jantzen, nie wiem tylko czy 10uf wystarczy i czy bocznikowac?

Czy koledzy ktorzy poskladali juz spencera mogliby sie pochwalic z jakimi pojemnosciami na wyjciu u nich spencer cieszy ucho ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Czy koledzy ktorzy poskladali juz spencera mogliby sie pochwalic z jakimi pojemnosciami na wyjciu u nich spencer cieszy ucho ?

Nie wiem jak inni koledzy ale ja uważam że wiele będzie zależało od reszty sytemu i gustu.Ja wsadziłem 33uf BGN i już się zaczynam przyzwyczajać choć na początku miałem wątpliwości :)

Co sądzicie o zastosowaniu I/V Spencera do Lampucery na 1798?

układ spencera ze swojej natury nadaje się do przetworników z wysokim pradem wyjsciowym, lecz sam jest pewnym kompromisem,

z jednej strony obsługuje PCM1794 , a z drugiej posiadając nie najniższe zniekształcenia (z kilku powodów),

reasumując do przetworników z mniejszymi prądami wyjściowymi lepiej stosować inne układy dyskretne,

np ten z DACa PCM1704 z niewielką modyfikacją układu wejściowego (było w wątku).

U mnie następujące kondy

C3/C10 - 2nf olejowe TAD

na wyjściu na razie elektrolity 33uF FineGold (planuję wymienić na 10uf MKP Audiophiler link tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), zbocznikowane orange drop 10nF.

Będe próbował też z wersją OCL Spencera czyli bez kondów wyjściowych bezpośrednio na wzmak

Pozdro

Arturos

Ukryta Zawartość

Witam,

Czy umieszczenie q7 i q8 'przodem' do radiatora to zabieg celowy czy jakies niedopatrzenie, czy tez mi sie cos nie zgadza z nota katalogowa 2sa1358.

Pozdrawiam

Chodzi o PCB do Spencera?

Tak, w miedzyczasie sam chyba sobie odpowiedzialem na swoje pytanie, i jednoznacznie stweirdzam ze tak wlasnie ma byc.

OK, dac+spencer odpalone gra, zero problemów zero offsetu, wzorowo.

Teraz jeszcze okablowanie opakowanie (czytaj 3 razy wiecej pracy :-) ) i kondensatory na wyjscie, tutaj po wstepnych odsluchach myslalem nad radzieckimi mbg 10u z bocznikiem w postaci ero1830.

wacham sie jeszcze nad ampohm ale w tej pojemnosci to nie wiem, w malej 0.22u ampohm pio gra jak dla mnie swietnie, w zasadzie referencyjnie.

Uciekam bo noc jeszcze mloda, a lampki we wzm sluchawkowym juz cieple :-)

Pozdrawiam,

Gratulacje i podziekowania za swietny projekt.

i kondensatory na wyjscie, tutaj po wstepnych odsluchach myslalem nad radzieckimi mbg 10u z bocznikiem w postaci ero1830.

wacham sie jeszcze nad ampohm ale w tej pojemnosci to nie wiem, w malej 0.22u ampohm pio gra jak dla mnie swietnie, w zasadzie referencyjnie.

Mała podpowiedź odnośnie kondów na wyjściu. Tam wystarczy kondensator na 25V.

Odnośnie AmpOhm. Faktycznie małe pojemności spisują się świetnie ale duże mulą i to dość mocno i mają ogromne rozmiary. Tak na przyszłość gdy piszesz o konkretnym elemencie podaj dokładny typ bo AmpOhm'ów jest kilka i każdy gra inaczej, a różnice między nimi są znaczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.