Skocz do zawartości
IGNORED

Mała refleksja nad zmianą ustroju

lunaticos

Rekomendowane odpowiedzi

>jozwa maryn, 26 Kwi 2010, 13:43

>"Wiesz, w samej Warszawie, ile miejsc pracy dawały ?"

>

>Firmy mają dawać przede wszystkim zyski, a nie pracę. Praca jest pożądanym skutkiem ubocznym.

Zlikwiduj więc wszystkie zakłady które cokolwiek produkują w Polsce i pozostaw tylko banki i giełdę, a będziesz miał "czysty zysk". ;) Tak czy owak niebawem do tego dojdzie. ;)

W Szczecinie było kilkanaście zakładów, które bez problemów można było zmodernizować i to niewielkimi nakładami. W większości z nich miałem praktyki, więc na własne oczy mogłem zobaczyć tzw. bazę z detalami. Poszły kolejno pod młotek prywatyzacji i zostały nabyte z tzw. "gwarancjami". Dziś poza Stocznią na której krzyżyk już postawiono i Zakładami Chemicznymi Police które czekają w kolejce nie ma nic. Nie ma nic. Rozumi?

Wśród prywatyzowanych zakładów były takie jak np. Selfa która produkowała czajniki. Szły by na rynek bez problemów po konkurencyjnych cenach no i Duńczycy załatwili Selfę. Podobnie było z Polmo, Meratonikiem, Załomiemiem i całą rezsztą.

Oczywiście pwoi że to norma, bo urzymanie ich było nieopłacalne. Myli się. W ten sam sposób likwidowano zakłady, które nie miały zadłużeń, przynosiły dochód i były wyposażone w nowoczesne linie technologiczne.

Nie sobie obejrzy spektakl teatralny - "Pieniadzę innych ludzi" z Fronczeskim w roli głównej. Jak obejrzy to zrozumi i przestanie gadać od rzeczy. ;)

wiatrak, 26 Kwi 2010, 19:52

>Zawsze gdy słyszę lub czytam narzekania na upadek naszego wspaniałego przemysłu i tych doskonałych

>firm, to nasuwa mi się jedna refleksja:

>-jaki kupiłeś magnetowid: Kasprzak czy Panasonic

>-jakim jeździsz samochodem: Polonezem czy Oplem

>-jaki kupiłeś telewizor: Sony czy Unimor

>itd, itp...

Nie zaczynaj od wierzchołka góry, ale skup się na drobnicy. Chcesz powiedzieć że Polacy nawet te najprostrze artykuły; szpachelki, pędzle, młotki, miotły i całą resztę kupują marki Bosh, Siemens lub GE? ;) Nie rozwalaj mnie gościu. Kupują szmelc z zachodu i Chin bo polskich artykułów poza nielicznymi wyjątkami praktycznie już nie ma.

muls, 28 Kwi 2010, 16:09

>szkoda tego wszytkiego, bo tak pozostał nam tylko...mrok.

No widzisz i tym razem dobrze gadasz! hihi ;) Teraz ja wezmę sprawy w swoje ręce, skręcę Wam wasze wisiorki w imadle jeszcze bardziej, a za 4 lata przed końcem kadencji udam się z gościnną wizytą na Kajmany i tam już zostanę. Głosujcie przeto na mnie a mój mrok Was oświeci. ;)

Mrok

Wyjdż wreszcie z tej strefy mroku i rozejrzyj się dookoła.Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile wyrobów przemysłowych z którymi mamy do czynienia na codzień produkowanych jest w Polsce.

Nazwa producenta na metce nic nie znaczy.Masę wyrobów lub ich komponenty produkuje się u nas tylko przeciętny konsument o tym nie wie.

Czy zdajesz sobie sprawę ,że w tym roku wyprodukujemy prawie milion samochodów?Podobnie jest z artykułami AGD,chemicznymi,kosmetykami,lekami,mat. budowlanymi itd.

>wojciech iwaszczukiewicz,

Oszałamiające odkrycie. Pokaż mi w takim razie w 0.5 mln Szczecinie te liczne zakłady pracy. Chętnych do pracy tutaj jest aż za dużo, a jedyne co widzę to coraz większa liczba facetów grzebiących w kubłach na śmieci. Niebawem kolejki będą się ustawiać.

No to dawaj te namiary. hihi ;)

Mrok

Ja nie znam sytuacji w Szczecinie,mówię o całej Polsce.Jak w USA w swoim czasie upadał przemysł metalurgiczny np. w Pitsburgu to zwalniani pracownicy przenosili się do innych stanów i zatrudniali się w innych branżach.To,że upadł u nas przemysł stoczniowy to w znacznej mierze wina związków zawodowych,które nie godziły się na restrukturyzację i populistycznych polityków,którzy na czas nie podejmowali niepopularnych decyzji( chodzi o rządy SLD i PiS).

wojciech iwaszczukiewicz, 28 Kwi 2010, 16:56

>Ja nie znam sytuacji w Szczecinie,mówię o całej Polsce.Jak w USA w swoim czasie upadał przemysł

>metalurgiczny np. w Pitsburgu to zwalniani pracownicy przenosili się do innych stanów i zatrudniali

>się w innych branżach.

I moim zdaniem zwolnieni stoczniowcy powinni się przeprowadzić do Zakopanego i rzeźbić ciupagi w kształcie trawlera.

No to teraz na poważnie.Wbrew temu co chcieliby widzieć niektórzy Forumowicze o sile gospodarki danego kraju nie świadczy już ilość dymiących kominów.Tak było w XIX wiecznej Anglii czasów Dickensa i to se newrati.Najlepiej porównać za ile dolarów Polska eksportowała za Gierka a za ile obecnie ( przy przeliczeniu kursu ówczesnego dolara do obecnego).To są sumy nieporównywalne!

oskulai

Czyli przyszłość polskiej gospodarki widzisz w produkcji czołgów?

Pomyśl czasem zanim coś napiszesz!

muls, 28 Kwi 2010, 17:49

>Nie trzeba czołgów jus nikomu.

Muls, ty jesteś od tej pani? Ona też twierdziła, kiedy jeszcze była źrebaczkiem (teraz jest koniem) że rakiety i czołgi są niepotrzebne.

Ale jej za to płacili.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wojciech iwaszczukiewicz, 28 Kwi 2010, 17:50

>Czyli przyszłość polskiej gospodarki widzisz w produkcji czołgów?

>Pomyśl czasem zanim coś napiszesz!

Ja myślę że przyszłość polski leży w wytwórczości półrzemieślniczej i agroturystyce.

nie da się wrzucic wszystkiego do jednego wora.przyklad zakładu Polam (produkowali żarowki moze ktos pamieta)zakład duży i stanowił nie małą konkurencje,zakład dobrze się rozwijał(choc pewnie jak to w komunie miał swoje ułomności),ludzie jak na owe czasy zarabiali niezle.Zakład został sprzedany koncern Philips ich kupił.dzis srednia pracownicza to 1300 netto,ludzie scigani są jak swołocz.No pracuja w Philipsie jest prestiż tylko wielkie g.. z tego mają.Zyski z kraju wypływają to taki przykład z mojego miasta.zawsze mozna coś zrobić dobrze albo zle i tak samo jest z prywatyzacją.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.