Skocz do zawartości
IGNORED

technics sl1210 i PMA 1060

maciek79

Rekomendowane odpowiedzi

hmm samo ustawienie wkładki "na oko" wygląda praktycznie tak jak było u mnie w czasie użytkowania at95 i było ok do końca strony, żadnego zanikania kanałów itp. Płyta jest ok? Nowa, używana, polska, ruska, masz ich więcej czy tylko 1?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Wyglada na zbyt daleko wysynieta wkladke (przesieg) ale zdjecia sa slabe wiec to takie na wyrost troche.

Ja teraz slucham DM Altra i poprostu nie moge uwierzyc ze tak moze grac gramofon z 76 roku i wkladka za grosze (2M Red ma fajny mocny bas i niezla gore bez przerysowan i co najwazniejsze wokale nie sycza nawet na podlych plytach ktorych mam w przewadze)

Zazdroszcze Ci tego Technicsa to kawal maszyny a ciezki jest jak sumienie kuby rozpruwacza.

Ps. Czy przeczytales uwaznie zalecenia z linka ktory wkleilem?

robix

Robix przesięg jest ok :-) ustawienie w 1200/1210 w/g protactora z vinylengine powoduje wysunięcie wkładki dokładnie jak na zdjęciu. Odbiega to od ustawienia w/g platikowego szablonu/narzędzia dołączonego do technicsa ale za to geometria i przede wszystkim brzmienie jest poprawne.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Co do antyskatingu ja to robie na plycie ktora ma dluga rozbiegowke na koncu plyty i stawiam na pustym fragmencie plyty jesli znosi mi ramie w jedna strone a igla nie czeka na rowek to robie tak by ramie nie uciekalo na zewnatrz lub do wewnatrz i wtedy gra u mnie poprawnie,wiem ze nie wszyscy sie z tym zgadzaja tylko co mi po tym jesli nie mam podobnych objawow ktore wystepuja u ludzi.

Bedac u kolegi mil tak zle ustawiony antiskating ze wywalalo mu ramie na zewnatrz tak mocno ze jesli zle wcelowal na rozbiegowke to ramie spadalo z plyty! az dziw ze gralo.

robix

Też kiedyś próbowałem tego patentu na rozbiegówce i o mało nie dostałem zawału jak mi igła poleciała na literki i cyferki wydrapane przy labelu :-))) Poluję teraz na jakąś płytę, która ma jedną stronę niezapisaną i to będzie chyba najzrdowsze dla mojej igły :-)

wydaje mi sie ze winna jest igla cos jest z nia nie tak jak lekko szturchne gramofonem to pojawia sie dzwek na obu kanalach i zaraz znowu zanika wiec wzmacniacz odpada to jest problem z gramofonem, mysle ze ta igla jest zepsuta. plyta jest nowa wydawnictwa EMI Polska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19837-100004303 1273859954_thumb.jpg

post-19837-100004304 1273859953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-19837-100004300 1273859983_thumb.jpg

post-19837-100004301 1273859983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

post-19837-100004298 1273860005_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zanikanie dźwięku w kanałach i pojawianie się po puknięciu wskazuje raczej nie na błędy anti-skatingu, przesięgu czy nacisku, a raczej na brak kontaktu gdzieś po drodze. Rozumiem, że kabelki z headshella do pinów na wkładce są zamocowane poprawnie, bez luzów, dosunięte do końca? Nie dotykałeś tam niczego, uchowaj Boże, lutownicą? Kabel z cinchami nie został w żadnym momencie jakoś brutalnie szarpnięty? No i jeszcze pytanie czy pre działa poprawnie...

Z konfiguracją wkładki te akurat zjawiska, które opisałeś chyba nie mają zbyt wiele wspólnego.

Właśnie! Nie pamiętam przy której wkładce to było ale kabelki w headshellu za luźno wchodziły na piny od wkładki i musiałem je delikatnie podoginać żeby było ok. Rzuć na nie okiem i podociskaj do ścianek headshella i wkładki tak żeby całe nachodziły na piny. Ten patefon to nowy tak by the way?

Golym okiem widac ze piny sa nie powciskane do konca a na dodatek podzczas montazu mogles naderwac cienkie kabelki co przy braku doswiadczenia jest normalne.

Jedynym sposobem na wykluczenie przyczyny jest sprawdzic inna wkladke lub inny headshel ,kosztuje cos okolo 35 zl wiec nie tragedia w razie jego uszkodzenia.

Poruszaj tymi kabelkami powciskaj je do konca jesli cos jest przerwane i nie laczy bedzie wiadomo co jest zepsute bo co do ustawien wkladki chyba nie ma zastrzezen.

robix

piny juz dalej nie chca wejsc sa na calej dlugosci knoektorka, wchodzily bardzo ciasno i moge miec problem ze zdjeciem ich byc moze przy wkaldaniu uszkodzilem jakis kabelek w headshellu nie wiem

Witam

Chcialbym wszystkim podziekowac za dobre rady i pomoc, gramofon aktualnie gran normalnie w stereo. Najprawdopodobniej powodem zaburzen byla starosc wzmacniacza. Poprzelaczanie x razy przelacznikiem mm/mc i poruszanie kablami chinch spowodwalo iz jak na razie wszystko gra. Polecil mi to Pan od ktorego kupilem wkladke i zadzialalo. Dziekuje Wam wszystkim. Sluchalem dzisiaj doorsow i bylo bardzo fajnie. Slychac drobne trzaski chyba to sie nazywa papierowki, ale i tak jest fajnie. Najwazniejsze ze gra.

Jak bedziesz mial lepszy pre to na ,,podlych,, czyt zjechanych plytach bedziesz mial jeszcze wiecej trzaskow co oznacza ze tor jest odpowiedni i przezroczysty:)

Kiedys na slabej wkladce typu technics 270 C i pre wbudowanym w amplituner tez nic nie ,,smazylo,, vasa smial sie ze nie slychac bo NIC nie slychac :) teraz wiem o co mu chodzilo!

Gramofon juz masz ,pograsz troche na tej wkladce nauczysz sie obslugi i jak ogareniesz temat dokupisz lepsze pre pozniej wkladke za okolo 1000zl (niezbedne minimum dobrego dzwieku moim zdaniem) i masz tor analogowy do sluchania muzyki na dluuugie wieczory:)

robix

• 4 tygodnie później...

Mam 1210 i wkładkę Denon dl103. Czytałem kilka wpisów o koniecznosci dociążenia ramienia Technicsa aby dobrze zagrało z ta wkladką . Jak to zrobić ? Czy trzeba kupić headshell z dociążnikami 2-4g czy może jest jakis inteligentny i bezinwazyjny sposób na dociążenie oryginalnej głowicy Technicsa ? Jaką masę dołożyć/dodać ?

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.