Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa Visaton Classic 200 GF

neon13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Planuję budowę kolumn jak w tytule. Plan ambitny :) przynajmniej dla mnie :)

Poniżej link do projektu (na dole strony rysunki):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz który posiadam to CA 650A

Mam podstawowe ograniczenie... budżet. Pojawiła się od razu kwestia głośników. Te zaproponowane przez Visaton a przynajmniej średnio (TI 100 8 Ohm) stanowczo przekracza mój budżet. Czy macie może propozycje czym mógłbym to zastąpić aby nie modyfikować samej konstrukcji obudowy? Myślałem o AL 130 8 ohm ale przyznam że chodzę trochę po omacku stąd też mój wpis.

I druga kwestia obudowa. Chciałem poeksperymentować z litym drewnem, buk lub dąb. Nie oczekuję bardziej pozytywnych doznań odsłuchowych a bardziej walorów wizualnych. Co o tym myślicie?

No i pozostaje zwrotnica. Ta z Visaton to 700zł. Następna rzecz którą na pewno mogę zrobić dużo taniej.

Reasumują na tą chwilę szukam możliwie najbliższego tańszego odpowiednika TI 100 8 Ohm.

Opinii na temat litego drewna na obudowę.

I miejsca gdzie mógłbym zakupić zwrotnicę jak w projekcie. Koszt?

Liczę na pomoc :) i oczywiście będę dokumentował postępy prac.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63205-budowa-visaton-classic-200-gf/

Widzę kolego, że się mieszasz i jeszcze musisz doczytać parę rzeczy.

Nie można sobie od tak zmienić średniotonwca bez zmian w zwrotnicy popartej pomiarami.

Druga sprawa po co kombinować z tym drewnem? To ma grac czy wyglądać? Jak wyglądać to obraz kup :D a tak poważnie to jest teraz masa forintów co lepiej wygląda jak lite drewno.

Zwrotnica z visatona jest za droga robiąc ją sam zapłacisz mniej pod warunkiem że jej nie uprościsz.

Rada taka moja, jak nie masz wiedzy, sprzętu pomiarowego to dozbieraj kasy i zbuduj ten projekt za jakiś czas, a jak nie to zbuduj inny sprawdzony tańszy.

Pozdrawiam

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie ma żadnego sensu wymienianie głośników w gotowym projekcie. Do tego potrzebny jest w domu cały warsztat pomiarowy. Jeżeli ten projekt jest za drogi, to szukaj innego, bo nie sądzę, że będziesz miał takie szczęście, że trafisz w dobry głośnik zamiant tego, dla którego projektowano zwrotnice.

Lite drewno ma gorsze właściwości rezonansowe (wpada w rezonansy), dużo lepsza jest płyta MDF pokryta fornirem, ewentualnie obudowa złożona z małych kawałków drewna klejonych pod różnymi kątami, tak, aby słoje nie były równoległe w całej obudowie.

Ok dzięki za radę. Co do drewna to szczerze mówiąc dla mnie więcej kombinowania będzie z okleiną. I szczerze mówiąc jeśli może to wyglądać to czemu ma nie wyglądać :) Fornir ok ale żadne wyzwanie.

Z tym średniotonowcem to zakładałem że wchodzi w grę modyfikacja zwrotnicy. Aczkolwiek zależy mi bardziej na zgodności parametrów bo co do odsłuchu to prawdopodobnie każda barwa będzie mnie zadowalać.

Co do pokoju to to jest bardzie otwarta przestrzeń niż pokój. Aczkolwiek miejsce w którym tak naprawdę przebywamy to część tej otwartej przestrzeni. Jakieś 20mkw. Kolumny będą skierowane na tą część.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli niemasz sie zamiaru zajmować DIY na poważnie ( czyli budować cały system pomiarowy i uczyć się wszystkiego ) to kup gotowe kolumny

obudowa z drewna jest do zrobienia ale jej koszt będzie bardzo wysoki, efekt wcale nie tak wspaniały i jak stolaż taki sobie to z czasem może być problem z powodu pęknięć i wypaczeń ( doświadczone na własnej skórze ) - mdf wcale niejest stosowany dlatego ze jest tanią opcją - jest to zwyczajnie lepsze rozwiązanie ( jest też hdf i sklejka ) - a zeby było ładnie to mozna położyć egzotyczny fornir/pomalować i pokryc grubym lakierem ( wszystko w ogólnym rozrachunku kosztuje wiecej pieniędzy i zachodu niż sobie można wyobrazić )

Głośniki nie promieniują tylko do przodu :)

Dochodzą jeszcze odbicia od podłogi i sufitu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok faktycznie może mdf lub sklepja będzie lepszą opcją. A co do pomiarów to jak mogę wyliczyć czy dany głośnik będzie właściwy do danego projektu?

Obudowę chciałbym wyciąć na obrabiarce numerycznej.

jeżeli masz dostep do obrabiarki numerycznej to połowa problemu z głowy - jednak sam materiał tez kosztuje - polecam złożenie sprawdzonego zestawu - niemusi być visaton jest wiele stron które ma udokumentowane projekty

załóż dokładny budżet i dostosuj wszystko - niema sensu pakowanie niewiadomo jakich kwot w okablowanie/terminale oraz super jakości elementy zwrotnicy - dołóż do przetworników

neon13, 28 Kwi 2010, 13:27

>A co do pomiarów to jak mogę wyliczyć czy

>dany głośnik będzie właściwy do danego projektu?

Wyliczyć to by było ciężko i bardzo mało precyzyjnie.

Idealne rozwiązanie to darmowy program, symulator Boxsim. Jeśli umiesz się nim posługiwać to zrób symulacje. A jeśli nie, to napisz mi na PW wszystkie dane odnoście wymiarów obudowy, strojenia bass-refleksu, oczywiście głośników. Postaram się szybko opracować symulację. Kilka symulacji.

na twoim miejscu nic bym niekombinował - nietrzeba nic liczyć - wystarczy znaleść w sieci projekt już skończony i go skopiować

strony dla przykładu :

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Po krótce postępy prac. W końcu przerzuciłem projek do autocada i czekam tylko na wycięcie ze sklejki. Zdecydowałem dochować wierności projektu. Zobaczymy co mi wyjdzie.

Fornir orzech amerykański:

Ukryta Zawartość

Zabrałem się za zrwotnicę a raczej za dobór komponentów i od razu pytanie czy to co dobrałem ma sens?

Dodam że Visaton swoją zwrotnicę wycenia na 750zł mi się udało na ta chwilę wycisnąć 198 bez płytki.

Poniżej zestawienie komponentów oraz schemat od visaton:

Rezystor ceramiczny 10W 5285 1,5 ohm 1,4

Rezystor ceramiczny 10W 5285 2,2 ohm 1,4

Rezystor ceramiczny 10W 5285 6,8 ohm 1,4

Kondensator VISATON 5376 82,0 uF 16

Kondensator VISATON 5372 47,0 uF 14,1

Kondensator VISATON 5350 1,0 uF 2,6 Zamiast 3 x 0,33uF

Kondensator VISATON 5366 15,0 7,4

Kondensator VISATON 5376 82,0 uF 16 Zamiast 150uF

Kondensator VISATON 5374 68,0 uF 15,3

Kondensator VISATON 5360 6,8 uF 5,1

Kondensator VISATON 5362 8,2 uF 5,5

CEWKA POWIETRZNA 0,70 mm 0,33 mH 1021 6,1

CEWKA POWIETRZNA 1 mm 1,00 mH 1057 21,1

CEWKA Rdzeniowa 0,8 mm 4,70 mH 5301 14,2

CEWKA Rdzeniowa 0,8 mm 4,70 mH 5301 14,2

Cewka rdzeniowa 1,2mm 15 mH 56,32

Główne pytanie to czy dobrze dobrałem komponenty? Nie chciałbym przepłacać na zwrotnicy.

post-27578-100005294 1272989738_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie.

Od ostatniego wpisu trochę się pozmieniało. Dostałem spory upust na zestaw Visaton do Classic 200 GF. Upust skutecznie zniechęcił mnie do "odkrywania Ameryki".

Dodatkowo obudowy wykonałem ze sklejki 18mm (portal sklejki.pl). Realizacja zlecenia potrwała jeden dzień aczkolwiek mniejsze elementy nie tak dokładnie przycięte jakby można oczekiwać.

Zdjęcia załączę jak tylko przyniosę aparat z pracy.

Z powodu wzmożonych opadów nie mogę zawieźć przednich paneli na obrabiarkę cnc.

Zawczasu chciałbym zapytać o wytłumienie. W zestawie dostałem dwa worki wełny. W projekcie zaznaczono "wełna wrzucona luźno do środka". Czy to wystarczy? A ścianki?

W projekcie jest komora 4L pod średniotonowy. Wygłuszać? Komora jest zamknięta.

Ponawiam pytanie

"Chciałbym zapytać o wytłumienie. W zestawie dostałem dwa worki wełny. W projekcie zaznaczono "wełna wrzucona luźno do środka". Czy to wystarczy? A ścianki?

W projekcie jest komora 4L pod średniotonowy. Wygłuszać? Komora jest zamknięta."

• 5 tygodni później...

Projekt Visaton Classic 200 GF zakończony. Poniżej zdjęcia kolumn. Było ciężko, nie obyło się bez potu ale myślę że efekt jest zadowalający.

Ukryta Zawartość

post-27578-100000006 1276804396_thumb.jpg

post-27578-100000007 1276804396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka innych zdjęć

Ukryta Zawartość

post-27578-100000003 1276804766_thumb.jpg

post-27578-100000004 1276804766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>neon13, 18 Cze 2010, 00:13

>I tu jest problem :( zastanawiam się jak przeciągnąć kabel przez drzwi tak żeby nikt mi po nim nie

>chodził

Poszukaj aluminiowego progu- listwy do połączenia różnych rodzajów wykładzin podłogowych. Jeśli masz uskok i chcesz to zamaskować w drzwiach, kupujesz taką, która niweluje różnicę poziomu. W tym przypadku taka listwa również może być zastosowana, lecz zamiast łączyć fragmenty podłogi o różnej wysokości, utworzy trójkątny w przekroju kanał do przeciągnięcia kabla. Nie będzie to w pełni profesjonalne rozwiązanie, ale nic prostego a zarazem w pełni estetycznego tu nie widzę.

Co do wrażeń odsłuchowych to na tą chwilę nie mogę obiektywnie ocenić kolumn. Czekam na sensowny odtwarzacz. Dźwięk pochodzący z dekodera n ;) lub z iPoda napawa optymizmem aczkolwiek nawet taki amator jak ja słyszy niedoskonałości. Zanim cokolwiek napiszę chciałbym przetestować kilka płyt.

Co do aspektu finansowego to poniżej zamieściłem zestawie. Jak to w życiu wyszło drożej niż zakładałem:

Głośniki od polskie dystrybutora Visaton. Udało mi się trochę zbić cenę.

- Sklejka pochodziła z sklepu sklejki.pl koszt ok 170zł z pocięciem. Grubość 18mm.

- Fornir orzech amerykański 120zł za 4mkw. Miałem problem ze znalezieniem forniru o szerokości 30cm ale udało się.

- Klej Patex Moment (teraz universal) 3 x 26zł (tutaj pełne zdziwienie bo kleju poszło mi naprawdę dużo).

- Śruby oraz silikon i szpachlę pomijam (już miałem)

- Kolumny są olejowane a nie lakierowane stąd intensywny kolor. Robiłem próby z lakierem i kolor nie był tak wyrazisty. Olej do podłogi załatwiłem u znajomego. Olej jest bardzo wydajny i wystarczy ok 20ml na 2 mkw. Największy problem jest taki że w sklepie najmniejsza puszka 50 500ml.

- Kolce 48zł za 4 sztuki

- Terminale 24zł za komplet

- Najdroższe byłoby wyfrezowanie otworów. W Bielsku za jeden front cena wyniosłaby 180zł :( Na szczęście znalazłem osobę, która miała znajomego w zakładzie gdzie była obrabiarka numeryczna. Koszt 4 x 0,5 Lech ;)

Pomijając poświęcony czas (liczony w dniach) to koszt dwóch obudów to jakieś 600zł.

Jeszcze pozostaje przeciągnięcie kabla przez drzwi. Postaram się coś wykombinować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.