Skocz do zawartości
IGNORED

DLACZEGO CHINSKIE WZMAKI SA TAKIE DOBRE

stary audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

mamel, 3 Maj 2010, 13:12

>fxx, 3 Maj 2010, 11:55

>Pioneer, Yamaha, Denon to "vintage" - dobre

>A o Leak'u na KT66 kolega słyszał? - bo że nie słuchał to pewne

>vintage do 1tysi to śmiecie i takie porównania stosujesz - na poziomie właśnie radmora, którego nie

>masz

własciwie to już nei powinienem pisać, bo poziom jest irytujący, gadanie bez podstaw nie piszesz nic konkretnego nie słuchałeś nic konkretnego w "o sobie" nie masz nic konkretnego dodajesz sobie wagi czy co?!?

Wyjątkowo chciałem napisać merytorycznie (o ile rozumiesz co to słowo oznacza) więc powtórzę jak na tacy:

Manta Oberon za 400 zł zjada na śniadanie pod każdym względem (może poza hałasem) pseudo vintage do 1000 zł a manta jest z głosnikami czyli kosztuje 5 razy mniej!!

Yaquin za ok 2100 jest niewiele gorszy od sprzętów ponad 10k i nie wymienię jakich żeby nie robić antyreklamy na lampach KT88..

Z tranzystorowych Jungson za ok 1.2 k zł jest porównywalny ze wzmakami za 3-5k nowymi

Jeśli ma byc lepiej niż chinol to można ale trzeba dać powyżej 10k.

ufff może teraz zrozumiesz Pan ale szczerze mówiąc wątpię, bo nic na to nie wskazuje..

spada poziom tego forum :-(

>spada poziom tego forum :-( >

Bo, Kolego, niestety, jakbyś wydał 5 razy tyle co ja na "chinola" i okazało się, że to wcale lepiej nie gra to poziom frustracji powoduje, że te negatywne emocje muszą znaleźć ujście. Na razie dzieje się to na szczęście na forum i bez rękoczynów. Ale kto wie czy nie wyjdą na ulice ;-) Co prawda niektórzy próbują prowadzic merytoryczną dyskusję i tych szanuję, choć się pięknie różnimy. Ale snobizu i "nie bo nie " niecierpię.

Ja odpowiadam bez owijania w bawełne: DLACZEGO CHINSKIE WZMAKI SA TAKIE DOBRE ?

Bo są dobre, bo dobrze brzmią. A dlatego że chińskie, dzieki taniej sile roboczej i ogólnie tanim kosztom wykonania. Można wpakować coś lepszej jakośći, bo przy tak samo ciętych kosztach pozostaje trochę więcej kasy na zakup co niektórych elementów.

fxx

>chińskie uczelnie techniczne są nieporównywalnie lepsze niż Polskie,a studentów mają rewelacyjnych...

Co nie zmienia faktu,że samochody robią kiepskie o audio nie wspominając...i naprawde wiem o czym pisze.

modrzew47, 3 Maj 2010, 14:55

>fxx

>>chińskie uczelnie techniczne są nieporównywalnie lepsze niż Polskie,a studentów mają

>rewelacyjnych...

>

>Co nie zmienia faktu,że samochody robią kiepskie o audio nie wspominając...i naprawde wiem o czym

>pisze.

Ale przynajmniej robią te kiepskie samochody bo u nas to chyba pozostała jedna rodzima marka. Co do audio to są produkty lepsze i gorsze. Chińczyk Chińczykowi nie jest równy tak więc nie uogólniałbym tak jak Ty to robisz. I wiem o czym piszę.

fxx, 3 Maj 2010, 14:47

rozpisałeś się jak na klasówce i o czym? - o śmietniku

gratuluje rozległej wiedzy, doświadczeń i głębokich przemyśleń

ja pewnie już za długo żyję żeby pojąć taką degrengoladę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

hmm... widze kolejna debata czy chinole sa dobre :)

chinole sa tanie to fakt a czy dobre ? proponuje kupic posluchac i wtedy bedziecie mieli juz odpowiedz na to pytanie :)

a na koncu sprzedac nic nie tracac albo prawie nic ;)

albo zostawic jesli fajnie zagra w Waszym systemie ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tak się tworzy miejskie legendy:

+++

(...) słuchałem luxman l505 oraz dls one ,i dla mnie grały gorzej od amplifona i yaqina b 100

temat Klub kolumn Akustyka.

23031970 4 Lut 2010, 19:02

+++

Co prawda Manty nie słuchałem ale z czystym sumieniem mogę ci napisać, że mój Yaqin MC10L gra lepiej od Accuphase E206. Też chińczyk jak manta. Jak porównasz ceny nowego (najtańszego) klocka accuphase do tego yaqina to się okaże, że można mieć lepiej za 7-8x mniejszą cenę. (...)

temat Lampa atakuje low-end

WujekWszystkoZlo 13 Lip 2009, 23:58

+++

Posiadam Destiny KT88 czyli Yaqin MC100. Po dość mocnym grzebnięciu róźnica jest jeszcze większa na korzyść lamp. Porównań dokonywałem na fabrycznym sprzęcie. Nie zastanawiam się nad tym czy jest to hi-end czy nie. Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Porównywałem go z różnymi wzmakami, również z o wiele droższymi tranzystorami niż te z listy (czy dlatego bardziej hi-endowymi?) i akurat ten lampiak przypadł mi do gustu (zaznaczam: mojego gustu). Żaden nie miał takiego kopa i kontroli nad głośnikami. Również scena stereo jest taka jak powinna być. Być może jest to efekt większej wydajności prądowej a juz na pewno właściwości samych lamp. To jest moja pierwsza lampa i na pewno nie ostatnia. (...)

temat Audolab 8000Q i 8000P

Hon666 28 Kwi 2009, 15:38

+++

witam serdecznie-jestem szczesliwym posiadacaem yaqina b100,mam 2.5 drozne kolumny firmy akustyk na scean peakach z serii rewelatory.w yaqinie b100 zmieniłem chinskie lampy na elektroharmoniksa,kondesatory howwlanda,oraz zmieniłem okablowanie na srebrne.po tuningu wzm.umówiłem sie z człowiekiem z firmy delta studio na odsłuch-porównałem delte studio na lampach kt88 z moim yaqinem b100-wnioski:albo yaqin powinien kosztowac 10 tys. albo delta studio 3tys..delta studio ładniej wyglada,jest zrobiona z pietyzmem.w kategoriach absolutnych dotyczacych brzmienia roznica w dzwieku jest na granicy percepcji.wzmacniacze tranzystorowe ,które słuchałem do 10 tys.złnp.nad s master,dls,cambrigde audio(dzielone klocki)nie maja polotu do yaqina -jezeli chcesz posłuchac to dzwoń 501-735-275-ciesze sie,ze dzieki chinskim wzmacniaczom nie musiałem wydawac majatku a moge sie cieszyc swietnym brzmieniem-a propos słucham juz 9 miesiecy i nic mi sie nie popsuło jak chca ci ktorzy krytykujachinskie wzm.NIE JEST SZTUKA ZROBIC SWIETNIE BRZMIACY WZMACNIACZ ZA 20 LUB 30 TYS.JEST SZTUKA ZROBIC SWIETNIE BRZMIACY WZMACNIACZ ZA 2-3 TYS.MAM NADZIEJE ZE IM WCZESNIEJ ZROZUMIEJA TO PSEUDO I AUDIOFILSKIE FIRMY TYM LEPIJ DLA NICH-ZEBYSCIE SIE NIE OBUDZILI Z REKA W NOCNIKU-dopoty nie było chinskich wzmacniaczy to nad,cambrigde audio,jag electronics,delta studio itd. itp mogli nam wmawiac ze ich wzm.graja rewelacyjnie bo nie mielismy tanszego punktu odniesienia i porownania

23031970 28 Mar 2009, 18:26

temat Lampa atakuje low-end

+++

accuphase to syf,yaqin mc10 to dobry sprzet tyle ze po tuningu

caleb66 30 Kwi 2010, 23:57

temat Najgorszy sprzet audio jaki kiedykolwiek slyszeliscie.

+++

(...)

Ja już to zauważyłem jakiś czas temu, ale dziś nabrałem pewności - ten Yaqin 6V6 jest jak rosyjski czołg T34. Niewzruszony. Możesz mu grom wie co robić - zmieniać lampy na najgorsze, wkładac je nie w te dziury (raz tak było) zmieniać kable na badziewne, a on ze stoickim spokojem ... zagra. I to tak, że wiekszość znakomitych wzmacniaczy, słysząc go, nie pozwoli sie wogóle wypakować z pudełek. Ze wstydu. A wogóle, to czasami mam wrażenie, że ten Yaqin potrafiłby zagrać i bez lamp. Nie wiem - chyba jest zaczarowany jakiś. Nieważne. Gra cudownie.

Therion 11 Gru 2009, 00:39

temat Klub miłośników chińskich lampowców

+++

hehehe właśnie wróciłem z małego odsłuchu w którym słuchaliśmy przede wszystkim Music Angela 845 w wersji dopasionej(tuning, wymiana driverów)....dobry wzmak,

Słuchalismy MA z odgrodami na Sabach greencone i Alphardzie i grało....bardzo dobrze...

lancaster 22 Lis 2007, 22:50

temat graaf upadnie na kolana!!!

+++

To bardzo rozsądny wpis. Prawdę mówiąc zanim kupiłem Yaqina też miałem takie podejście i założenie. W moim przypadku sprząt pozostał i cieszę się nim a właściwei muzyką jaką on reprodukuje bo sam sprzęt to jak ciało bez ducha. Ja wolę słuchać muzyki niż ekscytować się czy coś kosztuje nie mniej niz 10 tys i dopiero wtedy chwalę się przed kolegami, ze mam "sprzęt"

Hon666, 3 Maj 2010, 14:44

>zukzukzuk,

>

>Czy Twój wpis ma świadczyć, że np. opisywany przez Ciebie Cayin to badziew, nie wart żadnego

>zainteresowania? Podpiszesz się pod tym twierdzeniem obiema rękoma?

Mój wpis, lecz cytowałem kolegę. Trzech nas było i trzech słyszało porównanie. Może nie odpowiadały kolumny? Nie mniej różnica była aż nadto oczywista.

Dlaczego zaraz "badziew"? Tego stwierdzenia w tekście nie ma...

Niżej (cena/jakość) oceniam dźwięk kompletu Vincenta. Największy "chiński" zawód jak dotychczas.

Ale i tu być może kolumny "za mocne"?

Pewno, że nie było mi dane posłuchać wielu lepszych (a może gorszych?) "skośnookich". Może zwykły pech, złe konfiguracje?

Nie mniej daleki jestem od twierdzenia, że chińskie rules!!! Mocno średnio...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

no widzisz Stary - teraz już wiesz, że chinnole są the best i nie ma odwrotu, Phasta do żyda i zabawa od nowa

ale Cię zmartwię bo nirwana zaczyna się jak wyrośniesz z lampek

ale nie będziesz trendy :(((

rochu, 3 Maj 2010, 15:12

>fxx,

>

>niech zgadnę.

>Masz skośne oczy, czarne włosy a obiad jadłeś dziś pałeczkami?

w przeciwieństwie do niektórych wiem o czym piszę bo tego wszystkiego spróbowałem..

mamel:

brak słów Towarzyszu inżynierze Mamoń... jak tego nie pojąłes to niestety..

dosyć, ja już się poddaję nie chcecie nie kupujcie..

opisałem fakty które słyszę na codzień a nie przypuszczenia którymi obracacie bez słuchania

i piszę dlatego żeby ci co zaczynają wydawać kasę na sprzęt mogli z tego skorzystać a nie żeby leczyć kompleksy bo chinole to mój drugi/trzeci system

i wrocilem z wycieczki-tak wiec po kolei

Hon666-mcintosha [brzmienie]to czlowieczku mily poerwszy lepszy mega-konstruktor nie zrobi-a jak

zrobi to daj mi go -ino szybko.

Chce miec chinola,bo jeszcze jeden pokoj stoi pusty-wiec co proponujesz???-warunek jest taki,

ze urzedzenie musi niezle napierdzielac!!!

Stary Audiofilu'eczku

pisze "się" a nie "sie". Używa się formy "oprzytomnić" czy "oprzytomnieć"?. A może obie są poprawne?

Najpierw srawdź jak juz człowieczku wróciłeś z wycieczki.

Nic lepiej nie napierdziela od Krella, Mcintosha a jeszcze bardziej napierdziela Mcintosch

stary blokuj za wczasu, daj się wypowiedzieć takim bezmózgom jak rochu i inni, zrób to już teraz.

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

fxx,

No to spójrz na wcześniejsze wpisy - może dojdzie do Ciebie jakiego osła z siebie robisz

hon666

Dawaj tego konstruktora-sprawdzimy go,bo pewnie robi dobre rzeczy-na wzor chinskich wzmakow-

wyglad+brzmienie-i taki drobiazg-to pewnie sprzet dla melomanow jest,a nie dla audiofili.

Dla mnie musi byc koniecznie bardzo wysoki pulap dzwiekowy-nawet ponaddzwiekowy-wiesz o co biega???

Stary Audiofilu, autorze wątku,

Czy możesz mi wyjaśnić na jakiej zasadzie ze 175 wpisów w tym wątku, zrobiło się ich nagle 158?

Usunieto również moje wpisy. Jeśli chcesz dyskutować z kilkoma wybrańcami tego forum, to oznajmij to wszem i wobec.

Czy ktos może mi wyjasnić na jakiej zasadzie i dlaczego, ktoś usuwa wpisy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.