Skocz do zawartości
IGNORED

Klub sympatyków marek Electrocompaniet i Abrahamsen

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
W dniu 4.03.2024 o 22:41, zorba77 napisał:

Czołem Koledzy. Mam na testach integrę Abrahamsen v2.0 up z A-DAC II. Źródło to streamer Wiim mini. Kolumny Dali 450 po upgrade tweetera. Brzmienie mi odpowiada i zastanawiam się czy by nie kupić zestawu ale mam dwie wątpliwości.

1. Integra zaczyna ładnie grać dopiero po około 30-40 minutach od włączenia jak się porządnie rozgrzeje. Okolice radiatora mocno ciepłe, prawie gorące. Czy to normalne w tym modelu?

2. Druga sprawa to użyteczna skala głośności. Startuje zawsze na poziomie 40. Skala kończy się na 60. Do osiągnięcia średniego poziomu głośności potrzeba podkręcić go pomiędzy 45 a 50 zależnie od utworu. Czyli na mój rozum to już prawie końcówka skali. Testowałem połączenie z dac przez RCA i XLR - nie słyszę różnicy w głośności. W jakości owszem. W obecnym Marantz PM 6006 połowa skali to już bardzo głośno. Jak to wygląda w Waszych egzemplarzach?

Zastanawiam nad zakupem bo brzmienie mi bardzo podeszło. Marantz to jednak ze 2 półki niżej. Martwią mnie tylko te dwie sprawy: nagrzewanie i poziom głośności. Kawał kloca z niego, porządny transformator, kondensatorów napakowane jak w czołgu a zachowuje się jakby mu mocy brakowało.

Mam czas na decyzję do weekendu i się biję z myślami. Podzielcie się proszę doświadczeniami z v2.0up.

Na przykładzie V3 i V4 wersji Up

Odp.1 Po rozgrzaniu gra ładniej i dokładnie po takim czasie jak podałeś. Grzeje się dosyć mocno to normalne zachowanie.

Odp.2 U mnie podobne jest zachowanie skali głośności. Z tym że w połączeniu XLR jest głośniej, skala głośności spada o około 5-7 cyferek. 

Po wyłączeniu urządzenie (preamp) zapamiętuje ostatnio wybrany poziom głośności dla każdego wejścia osobno.

Dzięki za potwierdzenie. Ostatecznie go kupiłem, jakoś ciężko było mi go zwracać. Naprawdę fajnie gra. Sprawdzę jeszcze kabel xlr ( sam robiłem ) bo na wyjściu dac napięcie jest wyższe niż na RCA czyli powinien grać głośniej. Z drugiej strony 50 na skali nie przekraczam bo to już łupie jak na dyskotece. 

• 1 miesiąc później...

Siema,mam pytanie,posiadam wzmacniacz Abrahamsen i garm z CD atoll 80,jestem w trakcie rozmowy o kupno Abrahamsen CD 1.0.

Jak się uda będę miał komplet,ciekaw jestem jak zagra,przechodził ktoś przez podobny temat?

Ciekaw jestem jak zagra para abrahamsenow.

Dzięki za pomoc 

• 1 miesiąc później...

Dzień dobry

Pytanie do użytkowników streamera ECM 1 MKII. Czy od jakiegoś czasu nie macie problemów z przycinaniem Tidala.  Nie wiem gdzie szukać winy czy w Tidalu czy w EC czy w moim łączu. Wszystko zapięte do rutera Archer AX73.

Wiem, że EC chyba pracuje nad nowym softem, bo nawet z radiem internetowym są problemy, trzeba konfigurować ręcznie. Pytanie tylko czy to ma związek. Zapięte wszystko po kablu, przypisany stały adres IP, ustawiony wysoki priorytet.

Lekko irytujące są te przycinki. Zdarzy się to 4-7 razy pod rząd, a potem znowu gra bez zająknięcia

• 2 miesiące później...

Witam

Mam pytanie odnośnie końcówki Electrocompanieta AW250 a mianowicie :

Czym różni się AW 250 DMB od AW 250 R ?

Nawet sama AW 250 DMB ma czarny lub złoty przycisk power i może mieć/nie mieć uchwyty do przenoszenia od frontu urządzenia. W środku na podstawie zdjęć też mają inne PCB końcówek, inne radiatory i inną sekcję zasilania (mowa o DMB vs R). Na tyle co wyszperałem w necie to parametry mają niby identyczne... Pytanie czy jest jakaś a jeśli jest to jaka różnica w brzmieniu tych urządzeń ?

A ja mam pytanko na temat pilota do CD Abrahamsen, otóż nie działa zdalne otwieranie / zamykanie tacki napędu (przycisk Open na pilocie). Nie wiem czy kiedykolwiek działało, ktoś też miał tak?

Siema,ja mam cały zestaw Abrahamsen i wszystko działa,może masz pilot uszkodzony a inne funkcje na pilocie działaj,zmiana utworu,ciszej-głośniej,chyba że ktoś dał pilot od wzmacniacza i dlatego nie działa.

Wygląda, że wszystkie wymienione funkcje działają, nawet ciszej-głośniej, chociaż to deaktywuję w Menu. Tylko zamykanie / otwieranie tacki. Nie powiem żeby to był jakiś problem, po prostu ciekawość. Pilot wygląda na uniwersalny.

pilot_abrahamsen.thumb.jpg.cf4db6e4f3122f654a5009bc3a3426da.jpg

Edytowane przez Coil1

Ja mam pilot od wzmacniacza i wygląda tak samo  jak od CD ale nie otworze nim Cedeka.

Myślę,że tu jest problem.

7 godzin temu, YaroAbrahamsen napisał:

Ja mam pilot od wzmacniacza i wygląda tak samo  jak od CD ale nie otworze nim Cedeka.

Myślę,że tu jest problem.

Sprawdziłem pilot od wzamaka na CD i działa,czyli miałeś rację z tym że jest raczej uniwersalny.

Nie mam pojęcia dlaczego u ciebie nie działa,przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Pozdrawiam 

• 3 miesiące później...
  • 2 miesiące później...
W dniu 16.04.2025 o 19:54, adams84 napisał:

Generalnie ludzie narzekają na oba bo żaden nie oferuje super dźwięku. Kilka osób połączyło końcówki ec z lampowym Wba

Trochę wstyd ale pierwszy raz słyszę o firmie WBA… Miałeś może doświadczenie z ich urządzeniami? Widzę że to polska manufaktura co jest na duży plus

W dniu 20.04.2025 o 09:31, Tommi88 napisał:

Trochę wstyd ale pierwszy raz słyszę o firmie WBA… Miałeś może doświadczenie z ich urządzeniami? Widzę że to polska manufaktura co jest na duży plus

Tak. Robią fajne prę. Powiedziałbym że przezroczyste. Miałem flamenird , słuchałem blazenird. Końcówki aw180 powinny z nim grać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.