Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 4330 mkII i Tannoy M2 (mod by MacGyver) -- rozterki melomana …

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie,

Gwoli wyjaśnień nie jestem audiofilem, lubię tylko słuchać muzyki i trochę zwracam uwagę na jakość jej odtworzenia. Dlatego pozwoliłem sobie zapytać Was o pewne sprawy w których na pewno jesteście bardziej zorientowani niż ja.

W morzu istniejących już wątków nie znalazłem odpowiedzi na trapiące mnie wątpliwości dotyczące zmian w eksploatowanym systemie, którego największą wadą jest bas, który jest taki jakiś eteryczny (będący gdzieś w tle, wycofany). To powoduje, że nie mogę znaleźć pełnej przyjemności ze słuchania muzyki, czegoś w niej po prostu mi brak ważnego, podstawowego co powoduje, że brzmienie jest po prostu jakieś takie „sztuczne”. Na tyle już mi to przeszkadza, że dojrzałem do zmiany, a właściwie uzbierałem kasę ;-) na dokonanie tych zmian.

Mam dwa podejrzenia w/w efektu:

1. Zastanawiam czy to nie przez wzmacniacz? To wynik (nie wiem czy słuszny) przeczytanych do tej pory wątków. Co spowoduje zmiana wzmacniacza na np. NAD C515BEE ? Co zyskam, a co stracę? (na wzmacniacz chcę przeznaczyć minimum z całej uzbieranej kwoty). Ktoś zapyta po co kiedyś kupiłeś tego Creeka? Dlatego, że kiedyś wierzyłem (byłem naiwny), że jak kupię dwa elementy bardzo dobrze oceniane (jako wybitne) to uzyskam dobry efekt mnie zadowalający, nie wiedziałem, że to błąd. I nie wiedziałem innych rzeczy i nie wiem jeszcze pewnie ze stu innych bo jak wspomniałem nie jestem audiofilem. I mi nic tu nie da słuchanie różnych urządzeń, słyszę że brzmią różnie ale nie mam pojęcia, które najmniej zmienia zapisaną muzykę. I od razu zapytam jakie kolumny w przyszłości dołożyć ewentualnie do w/w NAD-a by była odczuwalna znacząca poprawa w dźwięku tak do 3,5 tys. zł?

2. A może to przez źródło? Źródłem w moim systemie jest PC (wyciszony) z kartą ASUS Xonar DX oraz pliki w formacie flac (większość) oraz mp3. Czasami zestaw podłączam pod tuner n-ki (tylko do oglądania filmów). Może ta karta audio jest na tyle kiepska, że aż tak psuje dźwięk? W takim razie na co ją zmienić? Jaki zewnętrzny DAC zastosować? Odtwarzacz CD mnie nie interesuje (z uwagi na absurdalne ceny płyt ale to temat na inny wątek) chyba, że stwierdzacie że to najlepsze rozwiązanie diametralnie zmieniające sytuację aktualnego mojego systemu.

Słucham dużo muzyki elektronicznej (np. Mike Oldfield) i nie mam możliwości w ogóle porównania brzmienia zestawów do brzmienia takiej muzyki na żywo by mieć jakiś wzorzec do dosłuchów. Słucham też przeróżnych innych gatunków np. pop, rock, jazz. Najmniej słucham muzyki poważnej. Być może to dlatego, że po koncertach na żywo (również z śpiewakami operowymi) stwierdzam taka przepaść w brzmieniu, że nie zawracam sobie tym głowy. Wystarczy mi sporadyczne pójście na koncert od czasu do czasu, mój zestaw nie musi do tego służyć.

Potrzebuję więc po prostu zestawu uniwersalnego do muzyki popularnej ale o wyższej jakości niż mini-wieża. I proszę Was o pomoc dlatego, że nie stać mnie na ciągłe zmiany w systemie i chciałbym uzyskać maksimum efektów przy minimalizacji nakładów.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi tj. podpowiedzi co dalej....

klopot z basem, hmmm.. a jak te tannoye graly przed tym hmmm tjuningiem?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Szczerze to trudno mi to opisać. Tuning odbył się kilka lat temu i teraz ciężko mi do tego wrócić. Niemniej pamiętam, że po tunnigu byłem zadowolony szczególnie w zakresie poprawy wysokich tonów i przestrzenności. Z basem nigdy nie było zbyt dobrze, a system był zasilany przez jakiś czas z odtwarzacza Harman Kardon HD 950, ale też z DVD Samsunga HD 950 i powiem, że była poprawa ale nadal to nie był efekt zadowalający.

Moim, wzorcem dźwięku(nadal niedoścignionym) jest brzmienie systemu mojego danego znajomego który kolumny podłogowe IQ (nie wiem jak model) napędzał zestawem Technicsa. Do dziś nie spotkałem się z takiego rodzaju brzmieniem, które bardzo mi odpowiadało.

To może rozważ zakup suba aktywnego jeśli brakuje Ci basu...? Jeśli z posiadanych Tannoyi dźwięk Ci odpowiada, a brak tylko basu, to sub może być rozwiązaniem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Raczej wolałbym zmianę całego systemu niż rozbudowę o sub-a. Nie potrzebuję głębokiego basu.

Brakuje mi basu podstawowego takiego jak w dobrych mini-wieżach tyle, że o lepszej jakości.

Cześć.

Miałem Twojego Creek'a. Do czasu zmian grał u mnie z MA Silver RS 6 i basu było na tyle że kolumny odsuwane o ponad metr od ściany bywały zaśplepiane w bas refleksie z tyłu. Pomieszczenie było dość spore bo ponad 25 metrów. Zestaw ten miał ładne wysokie - MA mają metalową kopułkę.

Zestawiałem kiedyś Twój wzmacniacz z Acoustic Energy EVO One - było super, chociaż nigdy zestawienie to nie zagrało w domu, bo kiedy kupowałem kolumny miałem już większy pokój a AE by sie w nim jako monitory nie odnalazły.

Moim zdaniem musisz wziąć wzmacniacz i poszukać kolumn. Biorąc pod uwagę jego zalety a jest ich wiele na pewno coś utrafisz co to tylko kwestia gustu. Na NAD-a bym nie zmieniał, ale to też kwestia gustu i tego co lubisz i jak lubisz słuchać.

BI

Cos jest nie tak poniewaz Creek to swietny wzmak i nie ma problemow z basem !

Mialem komplet Creekow 4330 i CD 43 Mk2 gralo to z wieloma kolumnami i zawsze bylo super z jednym warunkiem kolumny musza byc latwe do wysterowania wtedy jest ok.

CD Crek jest dopelnieniem wzmaka i razem graja pelnym dzwiekiem (mam to sprawdzone) jesli uzywasz kiepskich zrodel to mozliwe ze bas bedzie anemiczny.

robix

Może faktycznie, trzeba by poszukać jakiś nowych kolumn. Być może z czasem apetyt rośnie i moja niezadowolenie z tego wynika, że oczekuje poprawy a najlepszym do tego pomysłem są nowe kolumny. Tylko jakie? Może być AA Phoebe III?

Nie widzę, ale ważne w jakim pomieszczeniu to gra (wielkość). Może pokój jest zbyt duży. Albo miejsce w którym stoją kolumny jest nieodpowiednie. Różne są tego przyczyny, jedną z nich może być ta, że każde pomieszczenie ma takie punkty, w których niskie tony się wygaszają, albo wzmacniają. Próbowałeś "pojeździć" nimi przód-tył i na boki po kilkanaście/dziesiąt centymetrów albo ustawić je w zupełnie innym miejscu? A na czym stoją te kolumny ? Poza tym dobrze by było, abyś opisał (albo nawet dał zdjęcia, lub rysunek) jak wygląda Twój pokój, jak jest umeblowany. To wszystko może okazać się ważne.

Może tu da się coś zmienić, zerowym wręcz lub tanim kosztem a nie od razu zmieniać kolumny.

Sub Velodyne CHT-10 załatwi sprawę za jedyne 1200-1500 zł za używany.

Pojawi się bas jakiego trzeba. Sukces gwarantowany.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam,

Z moich doświadczeń z McGyverem (moje kolumny i przeróbka Tannoy M4 kumpla). McGyver ma tendencję do upychania wyciszeniem skrzynek ponad miarę, dodatkowo bez pokuszenie się o jakiekolwiek umocowanie tego wyciszenia.

Spróbuj odkręcić zwrotnice i zobacz ile wełny masz w środku. Potem wywal wszystko (lub połowę) i zobacz czy pomoże.

PIOPIO

Sub velodyne CHT-10 zalatwi sprawe za jedyne 1200-1500 zl za uzywany.

Pojawi sie bas jakiego trzeba.Sukces gwarantowany.

Bedzie Pan zadowolony,bedzie Pan zadowolony,bedzie Pan zadowolony,bedzie Pan zadowolony,bedzie Pan...

> turek

Jeśli chodzi o pomieszczenie to prostokąt 3,5 na 5,5 m. Kolumny stoją na krótszej ścianie i jeśli chodzi o ustawienia próbowałem już różnych ustawień, oczywiście basu jest więcej lub mniej, ale nie tego zakresu którego mi najbardziej brakuje. Pokój słabo umeblowany, na podłodze panele.

>Piopio

Pomysł z subem wart rozważenia, ale to już wyższa szkoła jazdy dla mnie. Niemniej zastanowię się nad tym.

>arekwu

Jak tylko będę miał trochę czasu, zerknę do środka, co też tam MacGyver nawtykał ;-).

Po pierwsze wyrzuciłem 3 (słownie: TRZY) kawałki ociepliny tapicerskiej z każdej kolumny. Były to spore kawałki powsadzane w trzy komory w głośnikach, ułożone w kształt litery U. Środkowy element po jakimś czasie obsunął się zatykając kompletnie przestrzeń pomiędzy komorami głośników, a komorą bassrefleksu.

Potem, dzięki poradom p. Grzegorza oraz uwagom kolegi z forum (nie pamiętam niestety jego nicka), powycinałem odpowiednie kawałki ociepliny i poprzyklejałem w odpowiednie miejsca. Metodą prób i błędów osiągnąłem w miarę zadowalający efekt.

Czy jest to tuning? Sam sobie odpowiedz.

Srpóbować można i innego wzmaka i aktywnego suba. Jak na początku napisałem o subie, to autor od razu się przestraszył i napisał, że nie potrzebuje głębokiego basu. Ale radzę najpierw dobrego suba posłuchać, a potem się dopiero zastanowić, czy nie byłby rozwiązaniem. Bo jak zaczniesz zmieniać wzmak, to potem kolumny, potem napęd, etc.

Powrót po dłuższej przerwie...

Mam też te Tannoyki po tuningu zwrotnic i dociążeniu (10kg sztuka teraz chłechłe),pokój gabarytowo podobny do Twojego i też ustawione przy krótszej ścianie.

M2 nie są takie proste do rozpędzenia.Mają małą skuteczność.Może i ten "Kryk"4330 jest fajny i muzykalny ,ale często przewija się opinia żeby podpinać do niego pudełka o skuteczności większej niż 90dB

Zmieniałem tańsze wzmaki i dopiero te z dużą rezerwą prądową odkrywają potencjał tych kolumienek.Szczególnie jeżeli zostały umiejętnie ulepszone, a wierzę że MacGyver dobrze to zrobił.

Spróbuj np rotela RA-971,972 HK680,690

Suba bym sobie darował,bo uważam że basu M2 mają sporo.Basofilem nie jestem :)

no jak kolumny sa ok, a trzeba wymienic wzmak, to polecam Yaqina...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

"Najmniej słucham muzyki poważnej. Być może to dlatego, że po koncertach na żywo (również z śpiewakami operowymi) stwierdzam taka przepaść w brzmieniu, że nie zawracam sobie tym głowy".

Tak może napisać tylko audiofil. Meloman będzie słuchał dobrej (nie znaczy, że dobrze) muzyki nawet na radyjku tranzystorowym.

Tannoye M2 + Creek to najlepiej do relaksujących odsłuchów małych składów jazzowych. Ale do basowania się to nie nadaje.

Poza tym, nie bardzo wierzę w karty dźwiękowe jako dobre źródło (może RME, ale nie słyszałem) bez zewnętrznego DACa. Lepiej więc kupić kartę z dobrym wyjściem optycznym i puścić sygnał przez DACa.

Rzeczywiście, pokój nie jest duży. A dlatego, że słabo umeblowany i panele na podłodze, to raczej mógłbyś mieć kłopoty ze słabą stereofonią, czy nadmiernie rozbrykanymi wysokimi tonami. Mam nadzieję, że kolumny stoją na przyzwoitych standach a nie w jakiejś półce. Możesz kupić Blu Tack w sklepie dla plastyków i postawić kolumny na kuleczkach ulepionych z niego, na pewno nie zaszkodzi.

Zrób tak, jak radzi arekwu. Po wyjęciu wytłumienia z kolumn posłuchaj jak grają. Poza tym czy próbowałeś jak Twój system gra z normalnym odtwarzaczem CD? Może pożycz od kogoś i spróbuj, czy nie okaże się, że to jednak wina karty, takie brzmienie bez dobrego basu. Inne kolumny czy wzmacniacz, też możesz spróbować pożyczyć, dla sprawdzenia.

Jeśli nic nie pomoże, to chyba rzeczywiście trzeba będzie się rozejrzeć za innymi kolumnami, czy wzmacniaczem. Ale lepiej najpierw drogą eliminacji przekonać się, który element odpowiada za brak niskich tonów: wzmacniacz, kolumny czy może karta dźwiękowa, by nie wymienić czegoś, co jest dobre.

A jeśli chodzi o wzmacniacz, to do M2 wolałbym Rotela. Mój kolega ma Tannoy M1 i Rotela RA 931mkII.

Grają razem naprawdę bardzo fajnie, dynamicznie i nawet basiku trochę jest, mimo, że M1 mają go mniej niż M2.

Grendel : Masz świetny wzmak i kolumny też świetne (w tej cenie oczywiście).

Posłuchaj mojej rady : wypożycz dobry subwoofer (np. Velodyne CHT-8 lub CHT-10 ) i podłącz go w swoim systemie.Bas jaki usłyszysz będzie na poziomie kolumn podłogowych kosztujących 10-20 tys. zł.Ponadto możesz ten bas modyfikować zmieniając jego barwę i regulując częstotliwość odcięcia .

Zdecydowanie nie polecam wymiany kolumn i wzmaka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.