Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupować nowe modele amplitunerów jeśli nie zależy nam na wodotryskach?

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nieustatnie wychodzą nowsze modele amplitunerów, niby lepiej wyposażone, ale czy to wyposażenie to nie jest czasem tanie efekciarstwo, aby tylko nadążyć nad wymaganiami lubujacych się w 'kombajnach' odbiorców?

Czy przypadkiem gdzieś po drodze nie gubi się tego co kluczowe, czyli nacisku na dobry dzwięk?

Gdy czytam to forum i słyszę Wasze relacje na temat odchudzonych przynajmniej wagowo sprzetów to trochę mnie to przeraża.

Co z ludzmi, ktorzy maja gdzieś bzdety typu usb, czy stacje dokujace do ipodów, a mało tego nawet nie używają ampli do podłaczenie wizji, a jedynie zależy im na dobrym dzwięku?

Mówię na swoim przykładzie, a takich jak ja pewnie nie jest malo.

Zatem czy zmiana starego leciwego ampli w dobie dokladania wodotrysków do sprzętów ma w ogóle sens?

Mam yamahę rx 630 rds i tak sobie powoli myślę o zmianie na nowszy model też ze stajni yamahy.

Jednak czy jest sens?

To ampli gra bardzo przyzwoicie, ale tak sobie myślę że może przez około 7 lat technika poszła do przodu i może oprócz bajerów w/w i dzwięk też poprawiono

Poprawiono, czy wszystko bez zmian?

Pytam tylko w kontekście starych poczciwych dekoderów DD i DTS bo truce hd i inne mnie na razie nie interesuja

CZy to 7 lat cos wniosło do dekodowania tego starego formatu, czy może nic sie nie zmieniło, bo producenci wola bawic sie w nowosci zamiast ulepszac to co stare?

Jak sprawa ma sie ze stereo-Lepiej, bez zmian, a moze jeszcze gorzej?

Jakiego nastepcy mam szukac dla mojego ampli, czy chwalona RX-V765 będzie ok, czy może trzeba szukać wyżej, albo w niższej półce?

Chodzi aby zagrały lepiej w stereo albo chociaż w kd OD 630RDS

od 2 lat chodzi mi po glowie 797 ampli stereo, ale musialbym miec pewnosc, że stereo poprawi się diametranie w stosunku do tego jekie mam teraz

bo mam taki wariant

Jesli nowy ampltuner av bedzie znacznie lepszy w kd od mojego obecnego a w stereo porownywalny to wybiorę ten nowy

jesli jednak okaze sie ze przez 7 lat w DD I dts jest to samo i nowy ampli nic nie wniesie do mojego kina to moglbym uderzyc w yamahe 797 i dac ja na preout, aby poprawic seksje stereofoniczna, jesli ona rzeczywiscie gra lepiej

Będę bardzo wdzięczny za opinie, szczególnie posiadaczy albo tych co mieli możliwośc skonfrontowania w/w sprzętów

pozdrawiam

Kiedy dwa lata temu napisałem, że rynek zdominuje amp za 1000 zł , który będzie miał:

- 4 HDMI in i żadnych innych inputów

- 1 HDMI out

- jedna jedyna gałka [VOLUM]

oraz

- żadnej korekcji barw dźwięku

- żadnej korekcji video

- żadnego skalera

to byłem przekonany, że odkkryłem Amerykę.

Jak widać nikt tej koncepcji nie wprowadził w życie.

Współczesny fanatyk AV HD ma w domu:

ekran 1080/24p

żródło (kilka: TV SAT, PS3, PC z HDMI) sygnału 1080/24p ze skalerem na pokładzie.

Reszta wyposaźenia jest całkowicie zbędna w obecnych realiach.

Jestem w SZOKU !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowe ONKYO łamie kolejny raz wszelkie bariery cenowe.

Za 1 400 zł masz wszystko-mający amp.

Konkurs:

Czego brak w Onkyo TX-SR508 amplituner 7.1 z HDMI v 1.4. ?

OPIS tej taniochy:

Zaawansowane właściwości TX-SR508

• HDMI™ wersja 1.4 – współpracuje z: wideo 3D, Audio Return Channel, Deep Color™, x.v.Color™, LipSync, Dolby® TrueHD, DTS-HD Master Audio™, DVD-Audio, Super Audio CD, Multichannel PCM i CEC.

• Dekodery: Dolby® TrueHD, DTS-HD Master Audio™, Dolby® Digital Plus, DTS-HD High-Resolution Audio™

• Dekoder: Dolby® Pro Logic® IIz dodający dwa kanały frontowe górne

• Port Uniwersalny: jednoprzewodowe połączenie stacji dokującej do iPoda i/lub tunera DAB+

• Przetworniki cyfrowo/analogowe Burr-Brown PCM1690 192kHz/24bit dla wszystkich kanałów

• OSD - wyświetlanie na ekranie przez HDMI

• Technologia Jitter-Cleaning

• Audyssey 2EQ™ - korekcja akustyki pomieszczenia

• Audyssey Dynamic Volume™

• Audyssey Dynamic EQ™

• Wyjście głośnikowe Zone 2 i wyjście Line-Out Zone 2 – odtwarzanie różnych źródeł z różnym poziomem głośności w oddzielnych pokojach

Właściwości wzmacniacza TX-SR508

• Moc wyjściowa 130W/kanał przy 6 Ω, 1 kHz, IEC, jeden kanał wysterowany

• Wzmacniacze na tranzystorach wytrzymałe na niskie impedancje (4Ω) i zdolne do wytwarzania wysokiego prądu wyjściowego.

• Wzmacniacze szerokopasmowe WRAT (Wide Range Amplifier Technology)

• Transformator H.C.P.S. (High Current Power Supply)

• Obwód: Optimum Gain Volume – bardzo niski poziom szumów przy cichym słuchaniu

• Możliwość stosowania funkcji Bi-Amping

Właściwości przetwarzania TX-SR508

• Zaawansowany 32 bitowy procesor DSP

• 4 tryby DSP dla gier: Rock, Sports, Action i RPG (Role Playing Game)

• Music Optimizer™ - polepsza jakość odtwarzania muzyki skompresowanej

• Tryb Theater-Dimensional Virtual Surround – dźwięk przestrzenny z dwóch głośników

• Tryb CinemaFILTER™

• Tryb Pure Audio

• Tryb Direct

• Tryb Double Bass

• Tryb Non-Scaling Configuration

• Tryb A-Form

Połączenia TX-SR508

• HDMI wersja 1.4 (3 wejścia / 1 wyjście) obsługują dźwięk i obraz 1080p

• Komponent (2 wejścia / 1 wyjście) obsługują obraz 720p/1080i

• Wejście AUX na panelu przednim

• Wejście audio / wideo na panelu przednim

• 3 wejścia cyfrowe audio (2 optyczne i 1 koaksjalne)

• 4 wejścia A/V i 1 wyjście

• Wyjście koaksjalne obrazu – monitor

• 1 wejście audio

• Wyjście Subwoofer

• Solidne zakręcana gniazda głośnikowe dla wszystkich kanałów (z wyłączeniem Front High / Zone 2)

• Kodowane kolorami gniazda głośnikowe

• Wyjście słuchawkowe na panelu przednim

Inne funkcje TX-SR508

• Regulowana zwrotnica: (40/50/60/80/100/120/150/200Hz)

• Funkcja synchronizacji sygnałów A/V (do 100ms co 10ms)

• Regulacja barwy tonów: Bass (50Hz) i Treble (20kHz)

• Regulacja wyświetlacza: (Normal/Dim/Dimmer)

• Sleep Timer (z pilota),

• Bezbateryjne podtrzymanie pamięci

• RDS (PS/RT/PTY/TP)

• Pamięc 40 stacji AM/FM

• RIHD (Remote Interactive over HDMI) sterowanie CEC z funkcją Power On

• RI (Remote Interactive), pilot zdalnego sterowania

• Pobór mocy 450W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ghostlovescore

Jeżeli masz duży pokój (powyżej 25m2),przeznaczony do oglądania filmów, gdzie możesz bez kompromisów ( żona hehe ) dowolnie i POPRAWNIE rozstawić zestaw droższych kolumn (powyżej 5000zł) i oglądasz głośno filmy przynajmniej 3-5 razy w tygodniu to wtedy możesz pomyśleć nad nowszym amplitunerem.Prędzej patrz na wydajność prądowa niż na wodotryski funkcjonalne

Sam niedawno przechodziłem chwilowa podwyższona fascynacje 5.1 ale już osłabła.Nadal mam komplet 5.1 (nawet 6.1) i amplituner CA 540R

Popatrzyłem sobie na tyłek tej twojej Yamahy i zdecydowanie mówię - zostaw ten amplik i za 700-1200 zł dokup sobie jakiś używany wzmak stereo który kiedyś kosztował ok 4000 zł.Wepniesz go w "output - main".Podwójna korzyść.Będziesz cieszył się fajnym stereo, a w kinie odciąży amplitunerka z pompowania prądu w przednie kanały.Sam tak zrobiłem i jest super w obu przypadkach.Amplituner stereo sobie daruj.Lepiej do wzmaka dokupić tuner

DTS HD i Dolby True HD moim zdaniem ma sens tylko przy drogich kolumnach w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu.Inaczej styknie Ci 5.1, a jak już chcesz to nawet 6.1 w postaci rozszerzonych o tylny kanał formatów DTS i DD, które to formaty dekodują nawet starsze tanie amplitunery - Twój również :)

pozdrowionka

Stare ampli mimo braku tzw. "bajerów" często grają znacznie lepiej. Najlepsze jest to, że stare flagowce grają lepiej w kinie niż nowe Ampli z dekoderami HD. A cały zachwyt nad nimi mija po dłuższym odsłuchu kiedy to okazuje się, że "wielkie" HD to nic innego jak podkręcony efekciarski dźwięk rzadko mający naturalną barwę. Wybierzesz co będziesz uważał za słuszne ale obstawiam rozwiązanie kolegi wyżej z propozycją podpięcia wzmaka stereo lub końcówki mocy.

Już kiedyś przy okazji innej dyskusji miałem okazję wypowiedzieć swój osobisty osąd na temat dekoderów nowych formatów dźwięku (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio):

* jedynym źródłem nowych formatów są BD;

* wszystko inne (DVD, TV Sat, naziemna TV cyfrowa) mają conajwyżej DD;

* dekoder DD jest w każdym szanującym się amplitunerze;

* dekodowanie nowych formatów powinno się odbywać na pokładzie odtwarzacza BD;

* a zdekodowany sygnał posyłać na amplituner po wielokanałowym analogu.

Jedyne, czego mi brakuje w moim ampli to zero wejść/wyjść HDMI. I to niestety będzie przyczyną zmuszającą mnie to nowej inwestycji:(((

Witam

Dziękuje za zainteresowanie

Viatraco

Nie posiadam ogromnego salonu, ani klasowych kolumn, i nie zanosi sie niestety na jedno i drugie:(

Jednak Twoja wypowiedz rzuciła mi wyrażne światło na mój problem

Stempel i Bobcast Wasze wypowiedzi utwierdziły mnie w słusznym przekonaniu, że jednak nie warto podążać za modą, bo stare jest jare:D

Burz, a po co Ci hdmi w ampli?

Przecież podlaczenie dvd czy innego zródła do Tv bezpośrednio daje ten sam efekt co przez ampli

Wniosek: czas na poprawę stereo

Teraz tylko pytanie

Czy zmiana tego ampli na wzmaka stereo pozwoli mi odczuc wyrazna różnicę czy to może zmiana zauważalna tylko dla prawdziwych audiofilów(ja takim nie jestem)

chodzi mi po głowie yamaha 797 bo słyszałem, że to bardzo udana konstrukcja.

Nie zależy mi na tunerze ale na tym co gra jej wzmacniacz

Bardzo podoba mi sie brzmienie yamahy a z racji tego ze 797 nia jest powinno byc podobnie

Ale czy rzeczywiscie lepiej?

Jesli tak to co sie poprawi w dzweieku na pierwszy ogien?

Nie chce nikogo obrazic ale czy czasem ciagle powtarzanie z ampli 3x drozszy jest rowny wzmacniaczowi od ktorego jest wlasnioe drozszy nie uroslo do rangi mitu?

Ja wiem ze ampi av musi ciac koszty przez dekodery wiecej koncowek itd, ale czy ja zwykly smiertelnik to uslysze?

Co do uzywek to zawsze troche nie chetnie podchodze jesli chodzi o elektronike, bo tego zrobic nie potrafie jakby co, a i w okolicy specow to mam ale tytlko od starych tv crt:D

Yamahe mogłbym kupic na 2 tygodnie i sprzedac na allegro za 150-200zł mniej a z uzywką, to raczej nie wyjdzie

Proszę więc o namiary na sprzęty godne zainteresowania(używki do max 800zł), szczegolnie milo byloby aby ktos kto mial ampli av od yamahy i jednoczesnie yamahe 797 napisalby czy cos w dzwieku jest na kozysc ampli stereo

pozdrawiam

PS: sorry za ortograły, ale ja mam coś takiego, że na kartce one się niwe zadarzają a na klawiaturze nagminnie

pozdro

>Burz, a po co Ci hdmi w ampli?

>Przecież podlaczenie dvd czy innego zródła do Tv bezpośrednio daje ten sam efekt co przez ampli

Chcę uprościć połączenia, bo to nie tylko kwestia tv, ale i projektora, a także laptopa z wyjściem hdmi (teraz dzwięk mam z lapka tylko stereo, bo po analogu), a także DVD i przyszłościowo BR.

> burz

Stary,sprawdź czy Twój laptop nie ma gniazda słuchawkowego współdzielonego z optycznym (SPDIF OUT). Chyba wszystkie nowsze lapy tak mają i większość starszych też.Kup sobie kabel optyczny z przejściówką toslink-minijack i puść sygnał cyfrowy do amplitunera.Rozkoduje Ci DTS i DD z filmów z kompa,a i stereo będzie lepsze.Jaki by DAC w Twoim amplitunerze nie był to i tak jest pewnie o niebo lepszy niż integra laptopa !

Hmm 797 w twoim przypadku nie da raczej ogromnego skoku jakości w stereo. Poszukaj używanej końcówki z pierwszej ręki i podepnij ją do pre-out. Można trafić naprawdę dobre modele tylko trzeba troszkę czasu poświęcić i pośledzić oferty na allegro przez jakiś miesiąc,dwa.

skoro Ghostlovescore zapędów audiofilskich nie ma to może lepszym rozwiązaniem będzie wpiąć jako końcówkę integrę (nawet bez rozłączanego pre-main) niż rasowej końcówki.

Już tłumaczę moje rozumowanie :)

Tani amplituner kina jak ta Yamaha i tak nie będzie wybitnym przedwzmacniaczem dla rasowej końcówki.W kinie może nawet jakościowo nie zauważy czy przody zasila integra czy końcówka bo wiadomo kino to trochę soundtracku i bumbum :)

Wpięcie integry ma taka zaletę że podepniemy sobie CD bezpośrednio do wzmaka.Ominiemy całe średniej jakości sekcje amplitunera przez które przechodzi sygnał z cd zanim pójdzie na końcówkę.

A jak uzna że chce jednak system stereo to zostawi sobie wzmaka a amplituner KD sprzeda :) Do końcówki może nie być łatwo dobrać osobny preamp

To tylko moje wolne fantazje :)

A tak w ogóle to jaki Ghostlovescore masz zestaw kolumn? Dwie czy cały zestaw 5.1?

Witam ponownie i jeszcze raz dziękuje za wskazówki

Stempel

czyli rożnica w tym przypadku będzie niewielka?

może lepiej te pieniadze zaoszczędzić i zapołowę kupić jakąś integrę.

Viatrako, uważam Twoją propozycję najrozsądniejszą, bo zawsze mogę uciec ze wzmakiem do innego pokoju, a do kina yamaha mi starczy

Tylko nie wiem w co można uderzać

Onkyo integry,sony es, harmany vxi?

Nawet jeśli znajdę dobrą ofertę nie od handlarza to zadajmy sobie zasadnicze pytanie.

Czy ja zauważę różnicę w brzmieniu?

Znaczy miałem kilka wzmaków już i różnice charakteru brzmienia slyszalem, ale chodzi mi czy uslysze wyrazny odskok jakosciowy od mojej yamahy?

Co do systemu to bylo tak

Ze mialem KD potem sprzedalem i mialem samo stereo i tak pare razy.

Zawsze wracam do KD, bo w filmach mi go brakuje

Tyle za ja jestewm troche heretykiem bo mam system 4.1, gdyż głośnik centrtalny u mnie w systemie absolutnie nic nie wnosił, a wprost przeciwnie, psuł efekt

Fronty mam kontrowersyjne, bo uwaga...Tonsile Siesta.

także na dzień dzisiejszy do nich trzeba szukać wzmaka

pozdrawiam

eeee siesty to nie jest aż tak źle.Nie wiem jaki mają charakter brzmienia i co będzie dla nich dobre.Jeżeli już zdecydujesz na wzmak to bierz tylko wysokie modele.Szkoda babrać się ze niższymi .Czyli jak sony ES to model 670 i wyżej,jak onkyo integra to 8850 i wyżej,Yamaxa ax-870 i wyżej,Rotel RA-971 i wyżej,Marantz PM68 i wyżej itd itd

Jeszcze zależy jakiej muzyki słuchasz - ostrej czy plumkania i czy z CD czy FLACi z kompa.Twoja Yamaha chyba raczej do łagodnych w przekazie nie należy

A co do koncepcji centralnego to faktycznie tylko solidny central ma sens.Oprócz dialogów w DD i DTS idzie tam sporo innych istotnych dźwięków.W kinie jego jakość wydaje mi się bardziej istotna niż jakość frontów...

Wszystko przemyślałem i niestety doszedłem do mutnego wniosku, że zakup wzmaka musi poczekać.

Kulą przy nodze w moim domu są siesty.

Niby bylo super jak kupiłem, ale jak się osłuchałem to czegoś zaczęło mi brakować.

Mianowicie są to kolumny z wpaniałym basem i sliczną srednicą, ale nie podoba mi się góra, która za ma za małą masę-jak jest uderzenie w talerz perkusji to siesty graja to za cienko, tak jakby hit haty caly czas

W ogóle mi się wydaje ze ogólnie kolumnom tym brakuje dociązenia każdego z pasm

Wszystko niby jest bas srednica gora ale takie delikatne i lagodne

Wczesniej tego nie zauwazalem

Slucham muzyki typu Roxette, Bon Jovi, Gary Moore, Scorpions The Cranberries, Nightwish ale i ostrzejszych kawałków

Tak myśle sobie, że może sprzedac te siesty i w cenie do 2000tyś poszukać jakichś kolumn do moich preferencji, ale zupełnie nie wiem w co mógłbym uderzyć

Naprawdę już mnie to wzystko denerwuje-niby jest dobrze po zakupie a pozniej chcialbym czegos innego, bo to co mam to nie to.

Jedno wiem, ze odpowiada mi brzmienie yamahy i tego zmieniac nie chce

Założyłem wątek o ampli a wyszło że to kolumny raczej muszę zmienić

Przepraszam za zamieszanie

temat można w sumie zamknąc, bo szkoda Was zameczac tereaz pytaniem jakie kolumny

Dziękuje bardzo serdecznie za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tobie Viatraco

pozdrawiam

Bobcat, 7 Maj 2010, 15:09

>Już kiedyś przy okazji innej dyskusji miałem okazję wypowiedzieć swój osobisty osąd na temat

>dekoderów nowych formatów dźwięku (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio):

>

>* jedynym źródłem nowych formatów są BD;

>* wszystko inne (DVD, TV Sat, naziemna TV cyfrowa) mają conajwyżej DD;

>* dekoder DD jest w każdym szanującym się amplitunerze;

>* dekodowanie nowych formatów powinno się odbywać na pokładzie odtwarzacza BD;

>* a zdekodowany sygnał posyłać na amplituner po wielokanałowym analogu.

Zgadzam się z Tobą Bobca w każdym z tych punktów.

Oznacza to, że każdy porządny amplituner który przetwarzał sygnał DD czy DTS 5-7 lat temu, obecnie tak samo go przetwarza.

Więc spokojnie może ta Yamaha zostać a w celu poprawy sugeruję raczej dokupienie końcówki mocy - 2 lub 5 kanałów, w zależności od budżetu.

Pozdrawiam

lukasz_wysocki to co Ty tu napisales to Witold Man powinien przetyczas , bo pamietam ,ze niedawno zazarta walke prowadzil ze mna wlasnie z powodu ze nie w BD a w ampliku jet wazne aby byly dekodery hd ??? U mnie w BD wyprowadzam hd a amplik to yamaha 1700 odtwarza :)

slav vitold miał rację wypuszczajac twoje formaty hd do yamahy 1700 otrzymujesz je w postaci pcm wczesniej zdekodowane w bd niestety jakosc pcm gdzie dobija go jitter po laczu cyfrowym HDMI jest jaka jest czyli kiepska dynamika zerowa nie mowiac o wiekszych szumach ktos kto ma uszy z waty to jest ok :) mysle ze ty nie masz uszow z waty i napewno oczekiwalbys po gestych formatach lepszej jakosci tylko przyznac sie nie umiesz :-)

Jokers jak chcesz sie przekonac to wpadnij do mnie Wejherowo , pewnie napiszesz zaaaaaaa daleko , nigdy nie jest za daleko , jak jestes taki madry :) to napisz dlaczego CD dts po analogu nie idzie na wzmacniacz , tylko cyfrowym i na amplituner bo jeszcze we wzmacniaczu stereo nie widzialem wejscia cyfrowego, moze jest ...sa tylko slyszalne gwizdy ? Jesli dzwiek z BD wypuszczam hd a amplituner go odtwarza i lepiej BD Samsung robi to od Yamahy s 1700 . Ciekawe w Samsungu pewnie lepsza technologia, ale po co sygnal w hd wypuszczac w Smsungu a potem jeszcze w amplitunerze , ciekawe czy jak na Samsungu nie puscisz hd , tylko na amplitunerze to bedzie sygnal hd. Moim zdaniem nie i to jest sciema marketing aby ludziska sie rzucali na amplitunery hd. Kolega kupil nowe onkyo 608 hd i porownalismy dzwiek z Samsunga w hd z yamaha rx v 1700 , yamaha polknela go w kazdym aspekcie, ale to moja i kolegi opinia. Akurat Samsung ma wyjcia 5.1 po analogu i tak mam podlaczone. pozdrawiam

Jokers tak na marginesie , nie uzywam Hdmi , nie mam do tego kabla przekonania i w/g mnie gorzej sie spisuje od komponent obraz i analog ic , oraz optyczny i koksialny cyfrowy.

Witam ponownie

Spytam się Was o jedno

Mogę o wiele taniej(ale bez możliwości odsłuchu) kupić naępujące kolumny

-Yamaha NS 555

-Dali Concept 6

-Tannoy F4

Czy do mojego w/w repertuaru jest sens zmieniać moje siesty na którekolwiek z nich?

będę bardzo wdzięczny za charakterystykę któregokolwiek z tych produktów

Te mam w promocji, ale jak znacie odpowiednie kolumny do 2000tyś to też proszę polecać

pozdrawiam

viatraco, >Stary,sprawdź czy Twój laptop nie ma gniazda słuchawkowego współdzielonego z optycznym (SPDIF OUT).

vaio FW41E tak nie ma:(

Witaj Ghostlovescore,

Uważam, że kolumny masz naprawdę dobre. Amplituner KD nigdy nie zagra tak jak wzmacniacz stereo. Jeśli już robić porównanie to zawsze będzie to słabsza dynamika, gorsze detale, przestrzeń i scena.No chyba, że jakiś flagowiec Yamahy czy Denona (np. Z9 czy A1), bo grają rzeczywiście dobrze. Co do Twojego pytania odnośnie Y797- różnica w dzwięku będzie i to naprawdę zauważalna. Słyszałem twojego wzmaka i 797 w stereo, oba miałem więc wiem co piszę. Nie słuchaj jakichś głupot w stylu- nie kupuj amplitunera bo to degraduje dzwięk itp. kup osobny tuner i osobnego wzmaka. Yamaszkę polecam Ci z czystym sumieniem, tym bardziej, że podoba Ci się charakter brzmienia yamaszek. Co do kolumn które wymieniłeś to miałem i dali i tannoye. Yamaszek nie miałem ale słyszałem u znajomego na zestawie Y-S2000. Grało kapitalnie, choć nie jest to do końca moje brzmienie. Ale podobało mi się. Dali to dzwięk delikatny; subtelne wysokie (choć ciekawie wybrzmiewają jeśli chodzi o blachy perkusyjne.)średnie też zaznaczone ale nie wyrywające się, no i delikatny bas. Co do tannoy'a to polecam doskonałe M4. Jak znajdziesz w dobrym stanie i za dobrą kasę to sądzę, że zostaniesz przy nich kilka lat. Ja sprzedałem dawno, dawno temu i trochę żałuję, ale właśnie tak wygląda zabawa w audio. Człowiek słucha, podoba mu się, ale po pewnym czasie dochodzi do wniosku, że to nie to i sprzedaje (zawyczaj tracą na tym) po czym kupuje nowe graty i tak w koło:) Ja zmieniłem masę kolum i w końcu wróciłem do czegoś sprzed lat. Kiedyś rozmawialiśmy na temat Heco Metas 500 bądź Celan 500. Słuchałeś może tych kolumn??? Sądzę, że metasy to byłby strzał w dziesiątkę. Tam właściwie wszystkie pasma grają równo; średnica troszkę cofnięta,ale basior i wysokie są naprawdę na wysokim poziomie. Perkusja na metasach brzmi doskonale. Stopa robi przedziałek na włosach:) Grały u mnie kiedyś właśnie z kupioną 797 do testów. No i została, a przy okazji zepchnęła z półki wzmaka kilka razy droższego. Specjalnie nie piszę nazwy,żeby się przypadkiem właściciele nie zbulwersowali:)

pozdrawiam

Valveking

Dziękuje za rzeczowy wpis

Miałem do Ciebie coś skrobnąc, ale nie chciałem Ci już zawracać głowy, szczerze to wstyd mi było, że te Siesty, które mnie oczarowały po zakupie, przestały mi wystarczać.

Wiesz co, myślę, że z ampli 797 to poczekam, bo sądze że jeśli nawet jest o wiele lepsze od mojego 630 rds, to i tak nie poprawi wszystkiego.

Raczej ampli zmienie, na doszlifowanie brzmienia.

Myślę o sprzedaży siest

Może uda mi się sprzedać je za 1200-1300zł i może dozbieram z 800zł na inne.

W największym stopniu to kolumny kreują dzwięk, zatem od nich zacznę.

Nie widzę nigdzie na allegro ani w necie Tannoy M4 jest tylko F4, ale czy to nie jest tak jak z nowymi ampli, że nowsza seria może zagrać gorzej, albo chociaż inaczej?

O tannoyach słyszałem ogólnie wiele dobrego, to że są to kolumny do słuchania godzinami z dobrym głebokim basem.No ale żeby nie było tak że bas będzie zamulał a charakter żeby nie był zbyt cukierkowy i delikatny i bez masy tak jak jest w moim odczuciu w siestach.

Może wytłumaczę to co mnie drażni w obecnych kolumnach.

Siesty grają slicznie, ale brakuje im jakby to powiedzieć troszkę wytłuszczenia dzwięku.

Bas jest super ale mam ewwrażenie że między nim a średnicą jest jakaś luka, ale to nie przeszkadza aż tak-może dzięki temu nic nie dudni.

Im wyżej tym gorzej.

Dzwięk średnicy i góry jest jakby żmiękczony-tak to doskonałe określenie.

Wokale męskie takie zbyt delikatne. Dobrze to widać po lektorze w filmach

A góra to w ogóle miękka i cykająca jak w wieżach hi-fi

Talerze są mało zróznicowane i niegrają tylko cykaja i właśnie to mnie najbardziej irytuje-chyba ta góra.

Nie chciałbym kupić kolumn o podobnym dzewięku dlatego gdy czytam o niemęczących Tannoyach odrazu się boję

Z odsłuchem to kiepsko mam.Chyba, że w Radmoiu, albo w drugą stronę w Jankach pod Warszawą można coś z odsłuchać.

Skłaniałbym się do tannoy f4 jesli to podobna filozofia grania m4 no i heco, ktore miałembrać wcześniej przed Siestami.

W erspektywie pojścia w większy metraż w ciągutego roku z 14m2 do ok 23m2 nie bede brał chyba podstawkowca 300z metasów, bo chyba nie dadzą rady, ale wersję podłogową 500

tyle że nie ma trzyetek i pieścetek nigdzie, a tylko nowa seria już droższa HECO METAS XT 501 oraz HECO METAS XT 301

i znów dylemat, czy to to samo tylko w lepszej brudnej(mialem gitarę piano i mycie ciągłe doprowadzało mnie do szału) obudowie piano

Jakbyś widział oferty straszych modeli, to proszę daj znać

pozdrawiam

Jeżdżę na różnych tannoyach i to kolumny bardzo hmmm kulturalne,ale mi to odpowiada bo metalu ja "niszt niszt" a łagodne plumkanie i klasyka "ach jaaa" :)

Przy M4 w ciężkich kawałkach możesz mieć takie same zarzuty o delikatność jak przy tonsilach chociaż przy Roxette, Bon Jovi, Gary Moore, Scorpions The Cranberries, Nightwish powinno być OK.

Teraz na allegro są Tannoy M5,ale jakbym miał atakować na Tannoya to spróbowałbym Revolution R2 albo R3. To wyższa seria od Mercury i Fusion i kiedyś sporo kosztowały... M3,M4,F4 to mógłby być niestety w stosunku do siest krok w bok a nie do przodu :) Powiedziałem ja - fan Tannoya hehe

viatraco, zgadzam się z Tobą, że revolutiony można teraz kupić za nie dużą kaskę, ale mnie M4 oczarowały, w przeciwieństwie do F4. Inne granie. Fusion'y grały o wiele delikatniej; słabsza dynamika, basu zdecydowanie mniej. Takie były moje odczucia. Oczywiście na pewno te tannoye nie zagrają jak B&W czy paradigmy. To zupełnie inne brzmienia. Ghost- a może powinieneś posłuchać tych własnie marek? Może akurat to by było to? Nie chcę Ci w żadnym wypadku niczego doradzać, żeby później nie było na mnie:) Ale tak serio to naprawdę najlepiej posłuchać samemu. Wiem, że to sprawa trudna, bo nie każdy ma u siebie w miejscowości salony audio, a już na pewno nie we wszystkich jest to co akurat chcemy. Zawsze możesz zaplanować sobie wyjazd np do Wa-wy, wcześniej oczywiście obdzwonić sklepy i popytać czy jest to, co akurat Cię interesuje i zrobić sobie dzień odsłuchów. Na pewno zagra to w domu inaczej, ale charakter brzmienia kolumn mimo wszystko można wyłapać. Na pewno nie ma co kupować pochopnie, bo prawdopodobnie po powrocie do domu będzie rozczarowanie. Ja jak zaczynałem się bawić w audio trochę sprzętu kupiłem po namowie znajomych i naprawdę nie raz zdarzyło mi się wymieniać kolumny po 2 miesiącach bo to nie było jednak to... Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało wal na priv-a. Nie często się loguję ale czasami zaglądam.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.