Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Robert gdansk

kto im podał zle odległosc ?

przeciez oni mijaja w locie radiolatarnie o znanej odległosci od pasa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jakiś pilot w tv mówił, że jeśli tego lotniska nie było w prowadzonego do TAWS to system brał jakąś średnią wysokość (nie pamiętam dokładnie) około 230 metrów zaniżając i piloci do wskazań TAWS mogli sobie dodawać te 200-parę metrów. Jest to jedna z opcji dlaczego nie reagowali na ostrzeżenia.

JOZWA MANDARYN-Sluszna uwaga.

Masz racje-Blasik to nie nowicjusz,bardzo czesto latal .........jako pasazer!!

Ostatni raz jako pilot-za sterami symulatora lotu-takze mogl byc oblatany na niby.

Robert,

Fakt że źle podana odległość od pasa mogła być przyczynkiem do tego że piloci np ignorowali sygnały o bliskości ziemi, lądowanie w swojej istocie jest kontaktem z ziemią.

Jednak to nie zmienia faktu, kardynalnego błędu próby lądowania w totalnym mleku, czy zejścia poniżej 100m. (Jak to barwnie określił pilot Jaka "Wiesz co ogólnie rzecz biorąc to piz*a jest tutaj")

Przecież zorientowali się że są nad drzewami dopiero jak w nie uderzyli. Czyli nawet jakby byli nad pasem i jakoś fuksem wylądowali po omacku to byłyby i tak to wariactwo za co w cywilnym lotnictwie następnego dnia wylecieli z pracy. Takie cuda to można robić jak się ma ILS i najwyższej kategorii III B lub C, a te ma tylko kilka lotnisk na świecie.

Ogólnie, to rozprawianie, jakby o gościu co skoczył na bungee z komina elektrowni w czasie huraganowego wiatru, jebnął w ten komin i się zabił, a potem doszukiwanie się że może lina źle zawiązana, albo ktoś mu źle podał kierunek wiatru etc.

Jak ktoś podejmuje się wariackiego ryzyka to co się dziwić że glebę zaliczył.

martens, 3 Cze 2010, 20:12

Pewnie prezydent przez swoich podwładnych groził pilotom i w ostatnich chwilach sparaliżował ich strach o rodziny - dobrze pamiętali los swojego kolegi, który zaprotestował przeciwko głupocie pod Tibilisi.

Martens > ale ja twierdze tak samo. Karygodne bylo wogule schodzenie na 100m i liczenie na cud (dzure we mgle).

Zeszli jednak by pasazerowie na monitorze mogli sobie sami ocenic ze nic to nie da (mleko) a oni by nie byli obwinieni zdrajcami :)

Natomiast dziwne jest zachowanie ich na tych 100m...leca rowno przez 7 sek i nagle bach w dol...

Jesli lecieli na RA to mogli defakto sie znizac rowno ze sciana niecki. Pozniej grunt im poszedl do gory....Natomiast zly komunikat z wiezy o polozeniu mogl skutkowac czytamiem z RA zamiast barometrycznego.

• Redaktorzy

"Masz racje-Blasik to nie nowicjusz,bardzo czesto latal ......jako pasazer!! Ostatni raz jako pilot-za sterami symulatora lotu-takze mogl byc oblatany na niby."

Nie wiadomo, czy pilotował, tj nie ma żadnego dowodu na tak. Natomiast nie wiem jakie są polskie przepisy dotyczące godzin lotu dla oficerów, tj. ile godzin trzeba mieć w jakim okresie wylatanych, zeby nie stracić prawa do siadania za kółkiem. W USA są konkretne, jak jest u nas?

JOZWA MANDARYN

A masz jakis dowod ze nie pilotowal!!-wszedl do kabiny jako bardzo dobry fachowiec,no i wodz.

A moze zaspokoisz moja ciekawosc-gdzie byl wtedy pierwszy pilot???

stary audiofil, 3 Cze 2010, 20:41

>A moze zaspokoisz moja ciekawosc-gdzie byl wtedy pierwszy pilot???<

pierwszego pilota odstrzelili na początek

to jest watek o teoriach spiskowych a piszesz co Ci serce mówi

wysil się trochę - materiału sprzecznego jest na 4 dobre filmy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamael zapij czyms ta zołc co ci sie ulewa

napisałem ironicznie o lotnisku na ktorym jest nasza duma narodowa f-16

personaliow ludzi z tej branzy podawał Tobie nie bede bo sie nie znamy ale swiat jest mały a piloci to ludzie bardzo kontaktowi :)

meloman 62

>W żadnym z nich na jego twarzy nie ma cienia żalu,a na wielu jest parszywy uśmieszek

Jak widać studiowałeś mimikę J.K. a może tak być,że"Każdy sądzi według siebie" Co?

Na to wychodzi żeś znawca i expert ludzkiej mimiki.W kontekście tej tragedii to nawet nie jest śmieszne a raczej żałosne.

cir

kiedy mieszkałem na starym Żoliborzu za sąsiada miałem Nachornego, Jaworowicz z Gąsowskim, Gizę, Jarusia K, obecnie Goliszewskego, Suchocką, Kazika i cały więzień na Cupagi - coś z tego wynika?

modrzew47, 3 Cze 2010, 21:25

>meloman 62

>>W żadnym z nich na jego twarzy nie ma cienia żalu,a na wielu jest parszywy uśmieszek

>

>Jak widać studiowałeś mimikę J.K. a może tak być,że"Każdy sądzi według siebie" Co?

>Na to wychodzi żeś znawca i expert ludzkiej mimiki.W kontekście tej tragedii to nawet nie jest

>śmieszne a raczej żałosne.

Jeśli idzie o sądzenie wg siebie to ja po takiej tragedii nie byłbym zdolny do jakiejkolwiek działalności publicznej. Jeżeli nie widzisz na twarzach ludzi tego, co one mniej więcej wyrażają należy ci tylko współczuć - do tego nie trzeba być ekspertem, wystarczy być człowiekiem

>Nie popierasz PO ale zgadzasz sie z nimi - na to samo wychodzi.

Czyli wnioskuję że jeśli ktoś popiera PO to zgadza się z oficjalnymi informacjami, jeśli ktoś popiera PiS to się z tym nie zgadza i jest przekonany o spowodowaniu katastrofy przez siły wrogie Polsce.

Proszę wybaczyć te słowa - ale chyba ktoś tu do reszty stracił umiejętność logicznego myślenia.

Ten wątek z założenia nie jest o polityce, ale pozwolę sobie w w/w kontekście skomentować dzisiejszą wypowiedź J.Kaczyńskiego, który ewidentnie nakręca dokładnie takie przekonania do własnych celów politycznych. Szczerze współczuję tym którzy dali się tej retoryce zmanipulować.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Czyli wnioskuję że jeśli ktoś popiera PO to zgadza się z oficjalnymi informacjami,

Które absolutnie i z definicji muszą być kłamliwe, no nie może być inaczej hehe

discomaniac71, 3 Cze 2010, 19:31

>Nie to prezydent kazal im ladowac przed pasem bo spieszylo mu sie:-)

No co Ty? Prezydent jak się dowiedział że mogą być kłopoty to kazał zawracać do Warszawy bo i tak mu nie uśmiechało się być na tych uroczystościach.

Nad przepaścią stoi diabeł, w towarzystwie Anglika, Francuza, Niemca i Polaka. Diabeł mówi do Anglika:

- Skacz w dół!

- Nie skoczę!

- No skacz, gentelman by skoczył!

Siup, Anglik skoczył w przepaść. Teraz Diabeł zwraca się do Niemca:

- Skacz w dół!

- Nie skoczę!

- Nie skoczę!

- Ale to rozkaz!

I siup, Niemiec za Anglikiem. Diabeł zwraca się więc do Francuza:

- Teraz ty skacz!

- Nie, ja nie skoczę!

- Nie skoczę!

- Ale to rozkaz!

- Nie, nie skoczę!

- Ale wiesz teraz taka moda.

No i Francuz poleciał za Anglikiem i Niemcem. Z Diabłem został już tylko Polak więc i tego diabeł namawia:

- Skacz w dół!

- Nie skoczę!

- Ale ja nie skoczę!

- Ale to rozkaz!

- I tak nie skoczę!

- Ale wiesz teraz taka moda...

- Nie ma mowy!

- A kto ty właściwie jesteś?

- Ja? Polak!

- Aaa polak..., to pewnie że ty to nie skoczysz!

- Coo? JA NIE SKOCZĘ?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;D Poniżej jakiś "uświadomiony pisze, że zestrzelili go po minięciu określonego punktu Trzmielem. (ciekawe tylko, skąd on dokładnie wie, że akurat Trzmielem, a nie np. Igłą albo RPG ??). A za dowód że tak było podaje fakt, że na miejscu znalazło się szybko AŻ 200 samochodów i 1200 osób ...

Ukryta Zawartość

cir, 3 Cze 2010, 22:19

>mamel o co ci chodzi ? mam podac ilosci wypitej wspolnie wodki ?<

cir - o nic mi nie chodzi, ja już tak mam, że jak czytam to ręce mi opadają

thon022, 3 Cze 2010, 22:29

>>>

Ukryta Zawartość

jakiś "uświadomiony pisze, że zestrzelili go...A za dowód że tak było podaje fakt, że na miejscu znalazło się szybko AŻ 200 samochodów i 1200 osób ...>>

perfekcja! - i 120 sztuk trumien - to kraj o wysokiej kulturze, w usa to tylko czarne worki

Ukryta Zawartość

Ten film to żaden dowód. Strzały moim zdaniem mogły być wybuchami amunicji z pistoletów którejś z ofiar - był tam ogień, więc naboje po nagrzaniu eksplodowały. Osoby które pojawiły się w pobliżu były tam prawdopodobnie z tego samego powodu co osoba która nakręciła ten film.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.