Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Wladz a nie logiczniej by bylo poczekac na dalsze wyniki badan?

Moze Twoje konto jest zasilone za kazdy post wysmiewajacy NIEoficjalna wersje co kolego?

Dobrze ze ktos zaczyna wrescie analizowac brak logiki w obu raportach. Szkoda ze wystawili Macierewicza bo psuje reputacje jednak naukowych badan

a może ekspercie przyjmiesz do wiadomości ,że dla rozsądnej większości przyczyny są znane i opisane w wspomnianych raportach.

Dla rosadnej inaczej...albo nie analizujacej co tam pisze.

niemniej my z klubu Loch Ness jesteśmy pod wrażeniem klubu smoleńskiego.

mamy przynajmniej coś a wy tylko raport Macierewicza

a poważniej panie Robercie Gdańsk kolportuj wydawnictwa Sakiewicza tylko nie wmawiaj dążenia do prawdy gdy celem portfele.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a poważniej panie Robercie Gdańsk kolportuj wydawnictwa Sakiewicza tylko nie wmawiaj dążenia do prawdy gdy celem portfele.

Jedyne co masz to wlasne EGO (i tajemne doscia do niepublicznych informacji ktore to okazaly sie farmazonami).

Raport MAK jest jak kazdy widzi tendencyjny i z tego tytulu warto go analizowac a nie podpisywac sie pod kazdym slowem.

P.S wydawnictwa sakiewicza nie widzialem na oczy w formie drukowanej wiec...slabo strzelasz.

Niemniej,bez niego niewiele miałbyś do powiedzenia

Ciekawe kiedy napiszesz ze to nie Binieda a Sakowicz symulacje przeprowadza...

Chlopie ogarnij sie troche i przestan jedna modle paplac jak TadeuszoRydzykowi.

Otworz oczy na fakt ze czasem rzeczy proste nie sa takie jak bysmy chcieli je widziec.

Dziś miał awarię śmigłowiec prezydenta, którym leciał.

Śmigłowiec nie spadł, zawrócił do Warszawy.

Wszyscy są cali i zdrowi.

Państwo zdało egzamin.

Dziś miał awarię śmigłowiec prezydenta, którym leciał.

Śmigłowiec nie spadł, zawrócił do Warszawy.

Wszyscy są cali i zdrowi.

Państwo zdało egzamin.

Szczęście sprzyja lepszym.

747 zakończyłeś bombardowanie forum ,już nie ma zlecenia?

mimo wszystko poczytaj

"To już teza rodem z "Archiwum X". Twierdzicie, że był spisek wojskowych usiłujących ukryć prawdę. Nie wierzę w to.

- Wiem, jak to brzmi, ale są dowody sugerujące, że taka właśnie może być prawda. Wiele godzin poświęciliśmy na analizowanie nagrań z czarnej skrzynki. Wykorzystaliśmy zapisy rozmów w kabinie pilotów, ujawnione podczas konferencji prasowej MAK z 12 stycznia 2011 roku oraz konferencji komisji Millera z 16 stycznia. Na obu konferencjach pokazano komputerowe animacje ze ścieżką dźwiękową, którą było oryginalne nagranie z czarnej skrzynki. I wyraźnie słychać tam kilka nowych słów, nawet bez profesjonalnego sprzętu i oprogramowania. Podejrzewamy, że Rosjanie specjalnie ich "nie usłyszeli", żeby Polacy sami wypili to piwo, które naważyli ich piloci. Natomiast komisja Millera nie chciała tego usłyszeć, bo byłby skandal.

O jakie słowa chodzi?

- O godzinie 8:25:28,5 (10:25:28,5 wg czasu rosyjskiego) Robert Grzywna kończy rozmowę z dowódcą Jaka-40, porucznikiem Arturem Wosztylem. Kolega ostrzega go przed kiepskimi warunkami na lotnisku w Smoleńsku. Drugi pilot przełącza radiostację na kanał wieży i słyszy końcówkę rozmowy Arkadiusza Protasiuka z Pawłem Plusninem, dotyczącą zniżania do wysokości 1500 metrów. I komentuje rozmowę Protasiuka z Plusninem słowami: "I tak za (niezr.), k**wa, to paragrafy są". Tę kwestię słychać jest bardzo wyraźnie! Owym "niezr." oznaczyliśmy fragment niezrozumiały, może tam być coś w rodzaju: "ten lot". Komisja Millera nie wpisała tego do stenogramu, bo musiałaby przyznać, że piloci wiedzieli, iż łamią przepisy. Musiałaby też przyznać, że skoro wiedzieli, że łamią, a mimo wszystko lecieli dalej, to ewidentnie działali pod presją. Każdy czytający ten wywiad może sam usłyszeć słowa Roberta Grzywny na dołączonym nagraniu."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

My to pikuś. Prawdziwym problemem jest to, że wyznawcy Prezesa traktują poważnie wszystkie pomysły Antka Macierewicza.

Jestem Europejczykiem.

z okazji wrześniowej miesięcznicy katastrofy smoleńskiej.

ja tego nie rozumiem ?

oni miesiaczkowali ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak na poważnie, to będzie chyba jeden z dłuższych wątków. Autorzy książki ostatni lot zarzucają komisji Millera manipulację: http://wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Piloci-Tu-154-powiedzieli-wiecej,wid,13887907,komentarz.html?ticaid=1d331&_ticrsn=3. Moim zdaniem jest bardzo poważny zarzut - nadający się do powołania sejmowej komisji śledczej.

Tak na poważnie, to będzie chyba jeden z dłuższych wątków. Autorzy książki ostatni lot zarzucają komisji Millera manipulację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moim zdaniem jest bardzo poważny zarzut - nadający się do powołania sejmowej komisji śledczej.

Załącznika nie czytałem ale tego typu zarzuty pojawiały się już wcześniej (praktycznie natychmiast po opublikowaniu raportu) i nie z ust jakiś oszołomów tylko fachowców. Cytowałem tu Hypkiego który słusznie zauważył, że pewne wątki zostały wyciszone a w kilku przypadkach wyciągnięte wnioski nie mają żadnego oparcia w materiale dowodowym.

Do tej pory była to jednak kwestia interpretacji, teraz mielibyśmy do czynienia z manipulacją materiałem dowodowym a to już zupełnie co innego.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Juz wczesniej podnosilem ta kwestie:

- jak to jest ze w jednym raporcie eksperci slysza zdania a w drugim raporcie tego nie ma.

Albo jak to jest ze komisja Milera slyszy cos czego rosjanie (nie) slyszeli.

Albo mamy material dowodowy sztywny albo sie okaze ze spece z USA wysluchaja odglosy Arabskich Terorystow na pokladzie Tutki i na tej podstawie wjada na Iran a spece z Timbuktu uslysza wyraznie bicie bebnow wojennych...

Niech raz ktos poda rzetelna i prawdziwa rekonstrukcje z uwzglednieniem fizyki, rejestratorow, elementow wraku (uszkodzen) poprze to porzadna dokumentacja foto i merytoryczna.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Załącznika nie czytałem ale tego typu zarzuty pojawiały się już wcześniej (praktycznie natychmiast po opublikowaniu raportu) i nie z ust jakiś oszołomów tylko fachowców. Cytowałem tu Hypkiego który słusznie zauważył, że pewne wątki zostały wyciszone a w kilku przypadkach wyciągnięte wnioski nie mają żadnego oparcia w materiale dowodowym.

Do tej pory była to jednak kwestia interpretacji, teraz mielibyśmy do czynienia z manipulacją materiałem dowodowym a to już zupełnie co innego.

A szkoda,że nie czytałeś. Bo jest to bardzo rzeczowy wywiad i ilustrowany fragmentem nagrania z kabiny pilotów.

Sprawa jest o tyle niezręczna, że wypadałoby zbadać to (tylko przez kogo?!) i wyciągnąć wnioski.

A wnioski, jeżeli książka mówi prawdę, to po kilka lat dla komisji Milera, zarzuty to fałszowanie raportu!

Zdajecie sobie sprawę z wagi ew. zarzutów?

A szkoda,że nie czytałeś. Bo jest to bardzo rzeczowy wywiad i ilustrowany fragmentem nagrania z kabiny pilotów.

W wolnej chwili nadrobię.

Jak pisałem już dobrą chwile temu na dokonania Millera cieniem kladzie się skład jego komisji. Byli w niej ludzie którzy poniekąd oceniali efekty swej wieloletniej pracy (jak np. szef Inspektoratu MON ds. Bezpieczeństwa Lotów).

Jestem Europejczykiem.

• 2 tygodnie później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Prokuratura postanowiła zbadać rolę BOR-u w katastrofie smoleńskiej: http://wyborcza.pl/1,75248,10536505.html.

Czyżby szukano kozła ofiarnego? Bo za co można by ew. postawić zarzuty komuś z BOR-u? Za zły stan infrastruktury zamkniętego od lat wojskowego lotniska na terytorium innego państwa? Ma może za brak skrzydeł i umiejętności unoszenia się w powietrzu przez funkcjonariuszy BOR-u?

Wygląda na to, że BOR może stać się kolejną po 36 Spec Pułku ofiarą polityków.

Za niedopełnienie obowiązków.I nikt nie szuka kozła ofiarnego.Jeżeli przepisy były przestrzegane nikomu nie postawią zarzutów ,natomiast w 36 Spec Pułku przepisy nagminnie były latami łamane.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Za niedopełnienie obowiązków.I nikt nie szuka kozła ofiarnego.Jeżeli przepisy były przestrzegane nikomu nie postawią zarzutów ,natomiast w 36 Spec Pułku przepisy nagminnie były latami łamane.

Zgoda, że tak było w przypadku 36 Spec Pułku. Uważam, ze w tym przypadku powinno się za to ukarać kadrę dowódczą jednostki oraz nadzorujących w Dowództwie Sił Powietrznych i MON-ie. Rozwiązanie całego pułku to pokazówka - w dodatku maskująca indywidualna odpowiedzialność w tym zakresie.

Co do BOR-u - to weź pod uwagę, że żaden z VIP-ów nie zginął w wyniku bezpośredniego zamachu na ich życie. Moim zdanie rola BOR-u w całościowym zabezpieczeniu ich wizyty jest teraz wyolbrzymiana i nie wiem, czy znajduje faktyczne odzwierciedlenie w odpowiednich przepisach. I znowu mamy do czynienia z maskowaniem ważniejszej sprawy - czyli tego, że w państwie nie ma odpowiedniego ośrodka odpowiedzialnego za kompleksowe przygotowanie takich wizyt. BOR nie jest i nie powinien być od tego.

Dla mnie jest tylko kolejną nośną wiadomością medialną przykuwająca uwagę.Niczego nie maskują tylko sprawdzają przestrzeganie procedur.BOR uczestniczył w feralnym locie i jeżeli procedur nie przestrzegał powinien ktoś odpowiedzieć.Normalne w normalnym kraju.

Na przebieg nie miał wpływu,wręcz pamiętam wypowiedź jednego z nich ,że ten lot dobrze się nie skończy.Jednak nie byli tam turystycznie tylko mieli zadanie do wypełnienia i sprawdzają czy wywiązali się z obowiązku.Normalne.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W dalszym ciągu nie widzę żadnego związku ew. zaniedbań BOR-u z przyczynami i skutkami tej katastrofy. Idąc tropem Twojej wypowiedzi: "(...)wręcz pamiętam wypowiedź jednego z nich ,że ten lot dobrze się nie skończy.(...) - można przyjąć, że nie przewidzieli do końca ew. skutków tego lotu i przez zaniedbanie nie zabrali ze sobą odpowiedniej liczby trumien do Rosji. Nie popadajmy w paranoję! Przyczyn, katastrofy nie należy szukać wśród ew. uchybień lub zaniedbań BOR-u - leżą, gdzie indziej. I ani rząd ani opozycja nie mówią o nich zgodnie z prawdą materialną!

Ja nie piszę o winie BOR za spowodowanie tragedii tylko o wypełnianiu obowiązków.Wracając do wypowiedzi ona mniej więcej tak brzmiała " .urwa,to musiało się tak skończyć" i została wypowiedziana tuż po tragedii.W tym wątku link z omawianą sytuacją jest wklejony.Świadczy nie o ich winie tylko świadomości jak fatalnie ten lot był przygotowany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.